Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no faktycznie.. czyli pod styro jak nie ma wysokich wod gruntowych, a damy folie to lepiej podziurawic wrecz dla odprowadzania kondensatu, a na gore folii nie dawac, bo przeplyw pary jest tylko do pomieszczenia, tak?

jakos mialem mgliste wrazenie, ze w okresie duzej wilgotnosci we wnetrzu domu kierunek moze byc z pomiszczenia do izolacji.. zatem mylilem sie?

Właśnie znalazłem taką aukcje:

http://allegro.pl/szklo-piankowe-geocell-termoizolacja-fundamentu-i3602861583.html

Szkło piankowe 240zł/m3, cena chyba nie najgorsza. Co myślicie?

Nie wiem tylko czy to netto czy brutto.

Nawet jeżeli netto to bardzo dobra cena. Szkło piankowe to ideał izolacji pod płytą. Nie do końca rozumiem czemu ludzie decydują się na XPS mogąc zastosować granulat. Może jest trudno osiągalny? Nie wiem. Ma w końcu same zalety: da się go zastosować zamiast warstwy kruszywa nie podciągającej wody, wytrzymałość na zgniatanie ma nieporównywalną z żadnym plastikiem, jest praktycznie niezniszczalny, nic go nie zeżre, izoluje. ... No i tu drobiazg :), parametry izolacyjne ma dwa razy gorsze od XPS. Trzeba dać dwa razy tyle. Zaoszczędzamy jednak na podbudowie więc chyba, przy obecnych cenach XPS wyjdzie na jedno.

ja teraz poważnie bym rozważał budowę na szkle. to z allegro podejrzanie tanie jest, wychodzi niewiele drożej niż XPS. w moim przypadku gdyby doliczyć do tego fakt, że zastąpiłoby mi sporo wymienionego gruntu, to by chyba wyszło znacznie taniej niż na XPS, nawet jeśli to cena netto. jedyne wątpliwości jakie ciągle mam co do szkła - jak to izoluje kiedy jest mokre?

ja teraz poważnie bym rozważał budowę na szkle. to z allegro podejrzanie tanie jest, wychodzi niewiele drożej niż XPS. w moim przypadku gdyby doliczyć do tego fakt, że zastąpiłoby mi sporo wymienionego gruntu, to by chyba wyszło znacznie taniej niż na XPS, nawet jeśli to cena netto. jedyne wątpliwości jakie ciągle mam co do szkła - jak to izoluje kiedy jest mokre?
A czemu ma być mokre? Kapilarnie nie podciąga więc skąd ta wilgoć?

Wsp. lambda 0,8 W/mK - w stanie suchym.

Absorbcja wody do 10%, ciekawe jak wtedy wygląda lambda ?

Przy gliniastym gruncie, w którym wykop tworzy swego rodzaju wannę to średni wybór.

Tam, gdzie woda jest nisko, szkło można rozważyć, ale bezpiecznie 2,5 grubości styropianu.

No właśnie co z tą wilgocią?

Napisane jest: Absorpcja wody 10% obj.

Niby odwracalna, ale jednak trochę to jest, zwłaszcza że i tego szkła było by dużo. Stąd pytanie jak się zachowuje to szło w przypadku zawilgocenia.

Nie wiem czy kiedyś widziałeś kiedyś granulat. Jest podobny do pumeksu. Te 10% to jest to co zostanie w zewnętrznych porach. Są one zamknięte, więc bryłka granulatu nie nasiąka. Prędzej czy później ta woda ścieknie/wyparuje. To nie jest to samo co nasiąkanie styropianu. Granulat wsadzony do wody, nawet po 10 latach wyschnie błyskawicznie.

Wsp. lambda 0,8 W/mK - w stanie suchym.

Absorbcja wody do 10%, ciekawe jak wtedy wygląda lambda ?

Przy gliniastym gruncie, w którym wykop tworzy swego rodzaju wannę to średni wybór.

Tam, gdzie woda jest nisko, szkło można rozważyć, ale bezpiecznie 2,5 grubości styropianu.

Tam gdzie woda jest wysoko i nie ma możliwości zrobienia skutecznego odwodnienia nie robi się płyty. Trzeba ją wynieść nad poziom terenu.

Jak masz gdzie odprowadzić wode z drenażu, to ok. Ale na tym forum bylo wiele postów użytkowników, którzy mają z tym problem.

Np. Ja mam problem z odprowadzeniem drenażu, myślę o jakiejś studni chłonnej ale najdalej od domu mogę ją wkopać max 5-6m nie wiem czy to nie za blisko, chyba że ktoś ma fajny (edit: nie drogi:) ) pomysł co zrobić z wodą z drenażu na małej działce to z chęcią wysłucham:)