Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

podłacze się.. podbudowa u mnie poza płytę wystaja mniej więcej tyle:

http://img19.imageshack.us/img19/792/9sxp.jpg

http://img841.imageshack.us/img841/7538/or25.jpg

około 80cm pod płytą, i około 80cm poza obrys płyty.. jak w takim wypadku najlepiej zrobić opaskę? czy w ogóle przy takich warunkach gruntowych jake mam odpuścić? pod spodem piasek na 4m, czarna ziemia kończy się około 50-100cm w głąb..wg badań gruntu woda gruntowa nie występuje.. piasek drobny do 2m potem lekko gloniasty..

jak komuś się chce poczytać to link do badań

https://www.dropbox.com/s/mqk62xjdd8aq02u/badania%20gruntu.pdf

i czy jeśli robić to teraz czy na spokojnie z zakadanie rynien i drenażem na wiosnę poczekać?

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Super tylko gdzie jego lambda abym sobie przeliczył ile będę miał z danej grubości ? oporu cieplnego czy później wspó przenikania ciepła ŁU.

piszą że wytrzyma 50ton/m^2 jak by nie patrzeć XPS 500 kPa ... coś koło tego .

Tu:

http://e-domyzklimatem.com/attachment.php?id_attachment=49

No, tanio nie jest.

To trochę tak, jak z ubezpieczeniem :)

Tanio nie jest, a do tego może się nigdy nic nie wydarzyć, więc po co za to płacić? Właśnie za ten komfort nie myślenia, że coś się może przydarzyć.

Pomijając cenę tego granulatu, to czy nie będzie problemu, żeby umieścić w nim rury kanalizacyjne? I jak to potem zagęścić?

Mam mały zgrzyt jeśli chodzi o opaskę przeciwwysadzinową..

Otóż: od frontu domu mam ganek, który jest osobną konstrukcją stojącą na stopach fundamentowych (8 szt.) Z boku domu mam wiatę, która jest podobnej konstrukcji co ganek. Stopy fundamentowe są oddalone od płyty o jakieś 20 cm.

Czy w opasce robić wcięcia na stopy? Czy może lepiej zrobić pionową opaskę?

Rozumiem, że w momencie jak wymieniam grunt na głębokość ok 50 cm to trochę mało aby nie trzeba było dawać opaski? Oczywiście podbudowa (piasek) będzie szersza od płyty o ok 1 m z każdej strony.

Witam,

wracam jeszcze z tematem ocieplenia cokołu (boków płyty fundamentowej).

Na ścianach mam styropian 100mm.

cokół ma wysokość 25 cm. będzie około 10-15 cm obsypany (nie wiem jesz ze czym - ziemią/piaskiem/żwirem)

Zastanawiam się czym go ocieplić.

Chciałem dać 80 mm ocieplenia tak aby został uskok między ścianą a cokołem (nie wiem w sumie czy jest potrzebny i jakie ma on zadanie)

I teraz tak albo

1) XPS - niestety cena u mnie to 50 zł / m2 .... (przy grubości 80mm)

2) Swisspor HYDRO MAX z ceną dużo lepiej (właściwości izolacyjne bardzo zbliżone do XPS.

W tym miejscu raczej obciążeń jakichś nie ma wielkich żeby musiał być XPS... ? Czy może z jakich innych powodów się go jeszcze stosuje?

No i druga część pytania: Jak wykonać to ocieplenie. Jakie warstwy po kolei, czym kleić, czy kołkować, jeśli tak to co ile i jakimi kołkami? w tej chwili jest goły beton....

Witam,

dwaj rozni konstruktorzy plyt sugeruja mi ze warstwa XPSa nie powinna przekraczac 20cm grubosci ze wzgledu na ugiecie.(nie ogladajac nawet koncepcji)

A z moich obliczen wspolczynnika przenikania ciepla dla uzyskania U<0.12 dla calej plyty musialbm polozyc 24cm XPSa.

Moze sie myle z tymi wyliczeniami ? korzystam z kalkulatora U rockwoola ( 20cm betonu zbrojonego 2%, 20cm XPS 0.035, 30cm zageszczonego piasku - U= 0.137)

Ile macie xps/eps pod plyta i jakie U dla calej plyty?

Dodatkowo jeden konstruktor proponuje mi zbrojenie rozproszone a drugi nie poleca bo nie ma norm.(ponoc jest europejska)

Jaka roznica w kosztach i na korzysc jakiego rozwiazania (bez kosztow robocizny - metoda gospodarcza) ?

betonu zbrojonego 2%,
u to już procent jeśli by taki był ... to płyta była by naszpikowana stalą nieźle.

Wyszło by na 1m przekroju płyty 4000mm^2 zbrojenia :) to jest

Jedne pręt fi 16 to 200mm^2 czyli było by 20 16'tek nieźle :)

są osoby co dają 30cm XPS'a ... ugięcia :)

to że mieli studnia w latach 80 nie znaczy że mają całe życie stać w miejscu.

Dodatkowo jeden konstruktor proponuje mi zbrojenie rozproszone a drugi nie poleca bo nie ma norm.(ponoc jest europejska)

Jaka roznica w kosztach i na korzysc jakiego rozwiazania (bez kosztow robocizny - metoda gospodarcza) ?

Pierwszy konstruktor rozgarnięty bo przynajmniej już o tym wie.

A drugi to "nie" jest konstruktorem, sorry ale jak czegoś nie ma pl to wystarczy że w którymkolwiek kraju UE takie są prawa unij .

Że wystarczy że w jednym kraju jest na to aprobata czy coś.

• 2 weeks później...

Dzisiaj oglądałem płytę wykonawcy który się zgłosił z ofertą do zrobienia mojej. Zawiózł mnie na budowę gdzie akurat kończą jedną właśnie

http://img407.imageshack.us/img407/5664/oz35.jpg

I naszły mnie pytania. Nie widziałem żadnych dystansów pręty leżą bezpośrednio na folii to chyba nie teges coś prawda ?

Zapytałem Pana co myśli o EPS 200 pod płytę to od razu mi powiedział ze jak mam tak w projekcie to on się nie podejmuje :) mam xps :)

A tak na marginesie to owa płyta około 80 m2 będzie dziamgać domek z poddaszem użytkowym a zbrojona jest po całości pręciskami grubymi jak palec wskazujący fachowcem nie jestem ale na moje oko to fi 12 mm Jakieś 2 tony " tak konstruktor zaprojektował tak budujemy" powiedział wykonawca zapytany czy wieżowiec będą stawić :) Konstruktor nie płaci więc co sobie żałować :))

I czemu wszyscy wykonawcy chcą budować ze swoich materiałów ?? Nie ma opcji xps sam zamówię żebym był spokojny co jest pod płytą :))

Edytowane przez mic81

Dzisiaj oglądałem płytę wykonawcy który się zgłosił z ofertą do zrobienia mojej. Zawiózł mnie na budowę gdzie akurat kończą jedną właśnie

http://img407.imageshack.us/img407/5664/oz35.jpg

I naszły mnie pytania. Nie widziałem żadnych dystansów pręty leżą bezpośrednio na folii to chyba nie teges coś prawda ?

Zapytałem Pana co myśli o EPS 200 pod płytę to od razu mi powiedział ze jak mam tak w projekcie to on się nie podejmuje :) mam xps :)

A tak na marginesie to owa płyta około 80 m2 będzie dziamgać domek z poddaszem użytkowym a zbrojona jest po całości pręciskami grubymi jak palec wskazujący fachowcem nie jestem ale na moje oko to fi 12 mm Jakieś 2 tony " tak konstruktor zaprojektował tak budujemy" powiedział wykonawca zapytany czy wieżowiec będą stawić :) Konstruktor nie płaci więc co sobie żałować :))

I czemu wszyscy wykonawcy chcą budować ze swoich materiałów ?? Nie ma opcji xps sam zamówię żebym był spokojny co jest pod płytą :))

Zbrojenie bez dystansow to niedopuszczalne. Moim zdaniem dyskwalifikacja. W punkcie XPS się zupełnie zgodze, tez tego nie robimy.

Na tenat konstukcje, wlasnie, konstruktor tu widocznie idzie na latwizne, bo nie placi za materialy. To jest to co ciagle mowie, plyte o grubości 30cm i 4t stali na dom parterowy o 100m² każdy umie zaprojektować, sztuka polega na tym ze jest tyle zbrojenie ile trzeba a tak mało jak możliwe. Owszem, nie znamy obciążenie, może w danym przypadku tyle jest potrzebne.

XPS: A co zle w tym ze wykonawca kupuje material? Przeciez się uzgadnia przed tym jaki ma być material. Najprawdopodobnie nie kupujesz ten material za taka cene jak wykonawca, a w dodatku placisz tylko 8% VAT.

Pozdrawiam

Thomas

Edytowane przez tmann*

Witam,

dwaj rozni konstruktorzy plyt sugeruja mi ze warstwa XPSa nie powinna przekraczac 20cm grubosci ze wzgledu na ugiecie.(nie ogladajac nawet koncepcji)

A z moich obliczen wspolczynnika przenikania ciepla dla uzyskania U<0.12 dla calej plyty musialbm polozyc 24cm XPSa.

Moze sie myle z tymi wyliczeniami ? korzystam z kalkulatora U rockwoola ( 20cm betonu zbrojonego 2%, 20cm XPS 0.035, 30cm zageszczonego piasku - U= 0.137)

Obliczenie wg eurokodu masz na stronie U-wert.net, 0,137 Lamda dla piasku jest trochę optymistycznie.

Jak dasz mi maila na priv to mogę Ci wyslac obliczenie na pare rozne wersje poniżej U ,12.

XPS pod plyta wg BASF może być i 30cm, wtedy dop. odpor gruntu wynosi 140kPa, czyli dopuszczalny.

Norma dla zbrojenie rozproszone: DIN EN 1045, wlokna wg. DIN EN 14889-1, CE w systemie 1, i wszystko gra. Gorzej będzie z obliczeniem, nie ma za dużo programów do tego (jeszcze)

Roznice w cenie trzeba w każdym przypadku osobno kalkulować, ponieważ i ilość wlokna i ilość stali tradycyjnej zbrojenie mogą się mocno roznic. Bez robociznę mysle ze przynajmniej 20-30%, ale wlasnie robocizna to kolejne oszczednosci, wlokna masz od razu w betonie, a stala możesz się bawic pare dni.

Pozdrawiam

Thomas

z dystansami to porażka..

stali na 140m2 zabudowy mam ponad 3 tony ale to razem ze strzemionami i dwoma wieńcami.. płytę w projekcie miałem 20cm grubą, zbrojoną 12mm górą i dołem 16x25cm, pod ścianami pręty 16mm.. płyta zaprojektowana w drugim podjściu - pierwsze było jak opisał Thomas.. 30cm i stali ze dwa razy więcej..ale drugie podejście poszło już dobrze :)

z dystansami to porażka..

stali na 140m2 zabudowy mam ponad 3 tony ale to razem ze strzemionami i dwoma wieńcami.. płytę w projekcie miałem 20cm grubą, zbrojoną 12mm górą i dołem 16x25cm, pod ścianami pręty 16mm.. płyta zaprojektowana w drugim podjściu - pierwsze było jak opisał Thomas.. 30cm i stali ze dwa razy więcej..ale drugie podejście poszło już dobrze :)

Co prawda, tak na oko mi się wydaje ze i tak dużo masz stali, ale nie znam szczegolow. Zrobimy teraz duza hale, gdzie pod slupami mamy 388kN, a tam wystarczy plyta o 30cm grubosci z wloknami i gorna siatka fi8 co 15cm, a ta siatka jest potrzebna tylko ze względu na dlugosc plyty do ograniczenia szerokość rys. Plyta na szkla piankowego :)

U mnie dystanse były wkładane tuż przed wylewaniem, wiec spokojnie z tą "porażką"...

Nie wierzę, żeby ktos zostawił zbrojenie płyty bez dystansów.

noooo... to owszem jest możliwe. Ale jakos... mi się wydaje ze tam tyle stali, ze ciężko będzie wsadzić te dystanse teraz, jak już, to bym to zrobil po układaniu dolnego zbrojenia. Ale cos w tym jest, nie wyobrażam sobie ze kierbud by ich tak puscil do wylewania betonu :)