Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dwie zagęszczarki? :) Granulat tanio nie wychodzi ale myślę, że roboty jest dużo mniej. Poza tym, robiłeś w takich warunkach, że po zgarnięciu stosunkowo niedużej warstwy humusu wysypałeś tylko i zagęściłeś granulat bez innych warstw kruszywa? Wtedy to ma sens, pomijając kwestię tego, że dla wielu inwestorów dom na "plastiku" jest trudny do zaakceptowania. :)

No z ta robota wlasnie taka sprawa. Wyrownianie tego szkla jest niezly p...olenie, piasek zdecydowanie lepiej się do tego nadaje, biorac pod uwagę ze mamy dość niskie tolerancje na to. Wole ukladac XPS, zdecydowanie idzie szybciej i latwiej :)

W danym przyadku trzeba była jeszcze podbudowa piaskowa, aby ustawiac poziom plyty, inaczej za dużo tego granulatu byłoby potrzebne.

Edytowane przez tmann*

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Belfort, dziekuje za milych slow, az mi trochę glupi :)

Ciesze się ze plyta już jest i wszystko poszlo ladnie. Ta dodatkowa izolacje, która Ci sugerowałem, na pewno nie będziesz zalowal. Chetnie bym widział pare zdjęcia, a może nie tylko ja :)

To ja dziękuję :) Jestem naprawdę zadowolony, że zdecydowałem się na tą płytę ze zbrojeniem rozproszonym.

Postaram się coś wrzucić przy okazji, chociaż nie mam zbyt wiele zdjęć, bo czynnie brałem udział w pracach, żeby wszystko było zgodnie z wytycznymi ;)

Obiecałam sobie, że jak przeczytam wszystko to napiszę i się pochwalę :-) ,bo nie było łatwo zgłębić te 344 strony.

Chciałam zapytać kiedy robić badania geologiczne, teraz czy wiosną, ale dopiero co ktoś pytał i wychodzi na to, że lepiej poczekać. Może w międzyczasie zdecydujemy się na projekt domu.

Sens opaski pionowej jest taki, że ona jednocześnie jest też szalunkiem dla wylewanego betonu i dzięki temu nie trzeba robić żadnego dodatkowego deskowania itd. więc robi się ją od razu. Ale po szczegółowe pytania odsyłam do użytkownika tmann, który udostępnił mi tą technologię, bo nie chcę nikogo wprowadzić w błąd przy bardziej złożonych pytaniach.

Ciekaw jestem, jak startowałeś z opaską, od narożników zapewne? Ale chyba nie jest łatwo je ustawić , aby przekątne były równe, a wysokość dla wszystkich wyznaczająca poziom dla płyty była idealna? Jakie tolerancje w mm? Ustawiałeś na jakimś chudziaku, czy tylko na ubitym piachu?Masz jakieś fotki? To by mi pomogło w mojej realizacji na wiosnę. Czy dwie zagęszczarki równolegle po obu stronach muszą być? Wiem, że to patent Tmann'a, ale może coś z tego i my skorzystamy.

Możesz przybliżyć temat lub podać link, nie trafiłem na opis :(

Ja też nie trafiłem na technologię robót!

Moje pytania kieruję do belfort'a, który widział cały proces i może wrzuci nam tu kilka fotek (chyba że Tmann tego sobie nie życzy, bo to jego "patent").Pytania, czy niejasności pojawiały się już w tym wątku,np.:

# 6873 perm: "Zagęszczasz z obu stron jednocześnie?"

#6875 Tmann:"Trzeba równomiernie od obu stron obsypać i zageszczac."

#6876 perm: "Dwie zagęszczarki?"

I tu już cisza!

Stąd moje pytanie w tej sprawie, po zmianie szyku wyrazów w zdaniu i dodaniu słowa "równolegle", będzie takie:

Czy muszą być dwie zagęszczarki pracujące równolegle po obu stronach?

Ja też nie trafiłem na technologię robót!

Moje pytania kieruję do belfort'a, który widział cały proces i może wrzuci nam tu kilka fotek (chyba że Tmann tego sobie nie życzy, bo to jego "patent").Pytania, czy niejasności pojawiały się już w tym wątku,np.:

# 6873 perm: "Zagęszczasz z obu stron jednocześnie?"

#6875 Tmann:"Trzeba równomiernie od obu stron obsypać i zageszczac."

#6876 perm: "Dwie zagęszczarki?"

I tu już cisza!

Stąd moje pytanie w tej sprawie, po zmianie szyku wyrazów w zdaniu i dodaniu słowa "równolegle", będzie takie:

Czy muszą być dwie zagęszczarki pracujące równolegle po obu stronach?

No, cisza. Jest to nasza, chroniona technologia. Belfort do mnie pisal, projektowaliśmy plyte na podstawie tej technologii, a wtedy w pakecie jest jak najbardziej doractwo techniczny. Nie będę wszystkie tajemnicy i szczegoly tu opublikować, konkurencja tez umie czytac :) Proszę w tym punkcie o wyrozumialosc. Jeśli osoba prywatna do własnego domu chce korzystać z tej technologii, to nie mam z tym problemu, kontakt do mnie bezpośrednio jest możliwe :)

Edytowane przez tmann*

No, cisza. Jest to nasza, chroniona technologia. Belfort do mnie pisal, projektowaliśmy plyte na podstawie tej technologii, a wtedy w pakecie jest jak najbardziej doractwo techniczny. Nie będę wszystkie tajemnicy i szczegoly tu opublikować, konkurencja tez umie czytac :) Proszę w tym punkcie o wyrozumialosc. Jeśli osoba prywatna do własnego domu chce korzystać z tej technologii, to nie mam z tym problemu, kontakt do mnie bezpośrednio jest możliwe :)

Teraz wszystko jasne! Dzięki za wyjaśnienie sprawy.Może skorzystam z podpowiedzi.Pomyśl o sprzedaży know-how. Może warto zastrzec technologię prawnie? Niech Twoi prawnicy pogłówkują. Franchising, itp. Nie wiem, tak głośno myślę.Pozdrawiam.

Teraz wszystko jasne! Dzięki za wyjaśnienie sprawy.Może skorzystam z podpowiedzi.Pomyśl o sprzedaży know-how. Może warto zastrzec technologię prawnie? Niech Twoi prawnicy pogłówkują. Franchising, itp. Nie wiem, tak głośno myślę.Pozdrawiam.
Nie, no pomyśl! Zagęszczasz 10 cm z jednej strony, potem 10 cm z drugiej z przesunięciem o 5 cm i tak na zmianę do góry.

a co to daje bo nie kumam :( Lepsze zagęszczenie? Chyba nie, jeśłi jedną zagęszczarką robi się to powoli i systematycznie

Wyjaśnijcie mi to proszę łopatologicznie bo mnie to nie przekonuje

Styro, nawet XPS ma ograniczoną wytrzymałość. Problemem jest jak zagęścić piach czy co tam z obu stron pionowo postawionej płyty. Nasypiesz z jednej np 30 cm i zaczniesz zagęszczać to się najprawdopodobniej płyta złamie albo wygnie, szczególnie narożnikach. Nie może do tego dojść bo jest ona jednocześnie szalunkiem traconym dla płyty. Logiczne byłoby zagęszczanie jednocześnie z obu stron ale można też tak jak opisałem wyżej.

Nie, no pomyśl! Zagęszczasz 10 cm z jednej strony, potem 10 cm z drugiej z przesunięciem o 5 cm i tak na zmianę do góry.

Właśnie staram się to sobie wyobrazić.

Przypomnę opisany wcześniej mój przypadek- płyta na nasypie, bo działka w dwóch płaszczyznach obniża się i na narożnikach planowanej płyty geodezyjnie pomierzone mam poziomy: (-16,-30,-80,-67)cm (lewoskrętnie) do 0 odniesienia (wg projektu: działka płaska !).

Jeśli mam mieć szalunek tracony dla płyty, to lipy nie może być. Narożniki idealnie ustawione, pion, poziom, po przekątnych idealnie, (geodeta lub sprzęt do przenoszenia poziomu musi być!), stabilnie z podłożem związane (na chudziaku i zabetonowane?), potem pod sznurek ustawiane boki i mamy taką wannę, a boki w powietrzu też nie mogą być, tylko muszą stać stabilnie. I to trzeba obsypać z obu stron-od środka i na zewnątrz, i zagęścić do Is=0,98. Z jednej strony ściana opaski na 3/4 swej wysokości stać będzie u mnie w nasypie. I co, tańczymy z jedną zagęszczarką 500kg po obu stronach i ją przekładamy raz do środka, raz na zewnątrz, tak co 5cm wysokości? A na zewnątrz mam skarpę i miejsca na maszynę niewiele, max 1,5m-tyle, co musi być, aby się wszystko utrzymało, bo nie mam swojej żwirowni i piach muszę kupić, a to będą setki ton. Nie panikuję, ale kasa idzie w piach, zamiast w bardziej wyrafinowane technologie. Więc jest o czym myśleć.

Chętnie usłyszę kreatywne podpowiedzi. (zrezygnuj z opaski pionowej-to słyszałem, i rób na ławach- też podpowiadają).

argumentów za jest tu sporo opisanych, ale, oczywiście,nic na siłę, jeśli miałbym polec na polu walki.
Z tym "sporo" to przesada. Opaska skośna lub prawie pozioma spełnia dokładnie tą samą funkcję. Zaletą opaski pionowej jest jej trochę większa skuteczność i fakt, że robi od razu za szalunek tracony. Wadą to, że nie jest łatwo ją zrobić, nawet w normalnych warunkach no i to, że opaska ma, w założeniu chronić przed wysadzinami w pobliżu krawędzi płyty. Wysadziny sięgają również w bok, nie tylko do góry. Przy niesprzyjających warunkach wepchną tę opaskę pionową pod płytę, w ostateczności zagrażając nawet samej płycie. Opaska pionowa to chyba tylko pomysł Thomasa, on ją tu pierwszy zaprezentował. Wszyscy dziwiliśmy się po co taki łamaniec ale on to potrafi robić i twierdzi, że tak mu lepiej. OK ale to nie znaczy, że ty też od razu musisz mieć taką. Weź Thomasa niech ci zrobi płytę będziesz miał to dobrze zrobione, w innym przypadku zdaj się na sprawdzoną i jednak prostszą w wykonaniu opaskę poziomą lub skośną.

@perm:

Dzięki za komentarz. Oczywiście, zdrowy rozsądek musi przeważyć.

Wysadziny sięgają również w bok, nie tylko do góry. Przy niesprzyjających warunkach wepchną tę opaskę pionową pod płytę, w ostateczności zagrażając nawet samej płycie.

Zabrzmiało groźnie! I na pewno niejednego zniechęci do opaski pionowej.

Opaska pionowa to chyba tylko pomysł Thomasa,

Myślę, że nie. Sama idea pionowej ochrony przeciw-wysadzinowej obiektów budowlanych jest znana.

Myślę, że nie. Sama idea pionowej ochrony przeciw-wysadzinowej obiektów budowlanych jest znana.

pierwotna wersja tego jest tzw. Frostschürze, cyzli scianka betonowa, do ktorej sie kleje styrodur. Tak Niemcy już dawno temu robili, tylko ze te scianki do statyki nie maja znaczenia, wiec to droga zabawa.