Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale kucie elementu konstrukcyjnego jakim jest płyta to słaby pomysł.

koledzy, nikt nie każe kuć w płycie. Kładziesz nową pętle na płycie, wylewasz 2cm wylewki i masz. To w sumie jeszcze mniej pracy niż przy ogrzewaniu w wylewce.

Tam trzeba najpierw skuć wylewkę.

Najlepiej jednak, zainwestować w dobre rurki, a nawet doskonałe i mieć praktycznie 100% pewności że się nic nie stanie.

Witam

Zastanawiam się nad zastosowaniem w swoim przyszłym domu ogrzewania podłogowego elektrycznego.

Dlatego skłaniam się ku płycie jako fundamencie domu (powierzchnia płyty 120m2).

Obserwowałem ostatnio jak drogowcy walczyli z fragmentem drogi - w drodze powstał uskok poprzeczny o szerokości ok 0,5m.

Przyjechała ekipa naprawiła drogę. Po 2 tygodniach znów powstał uskok, zrobili - droga wytrzymała ok 3 tyg.

Dopiero za trzeci razem udało się im opanować ten uskok, nie wiem może lepiej się przyłożyli do pracy, może teren się ustabilizował.

Zastanawiam, co będzie się działo z ociepleniem pod domem z płytą jak teren zacznie pracować, czy podbudowa wytrzyma ruchy, czy styropian się nie "rozejdzie"?

Witam

Zastanawiam się nad zastosowaniem w swoim przyszłym domu ogrzewania podłogowego elektrycznego.

Dlatego skłaniam się ku płycie jako fundamencie domu (powierzchnia płyty 120m2).

Obserwowałem ostatnio jak drogowcy walczyli z fragmentem drogi - w drodze powstał uskok poprzeczny o szerokości ok 0,5m.

Przyjechała ekipa naprawiła drogę. Po 2 tygodniach znów powstał uskok, zrobili - droga wytrzymała ok 3 tyg.

Dopiero za trzeci razem udało się im opanować ten uskok, nie wiem może lepiej się przyłożyli do pracy, może teren się ustabilizował.

Zastanawiam, co będzie się działo z ociepleniem pod domem z płytą jak teren zacznie pracować, czy podbudowa wytrzyma ruchy, czy styropian się nie "rozejdzie"?

NIe wiadomo jacy to drogowcy. Nie raz widziałem jak lepią dzury w asfalcie - w dziurze stoi woda, a oni na to asfalt i ubijają gumowcem.

Ostatnio rozmawiałem ze swoją ekipą od drogi, również o podbudowie płyty. Polecają kamień łamany bo dobrze się kilnuje i nie rozjeżdża. A mieszanka 0 - 31,5 albo 0 - 63 to po zagęszczeniu jak beton. Nikt mi natomiast nie udzielił informacji czy taka mieszanka z uwagi na drobne frakcje podciąga kapilarnie wodę czy nie, ewentualnie jeśli podciąga to na jaką wysokość i czy ma to znaczenie. Wiadomo, że im mniejsze ziarna tym lepsze podciąganie kapilarne. Może ktoś wie, to proszę o informacje na ten temat.

Co do ogrzewania elektrycznego w płycie to oczywiście mogą to być kable, ale ja u siebie zastosuję rury alupex. Uważam, że woda jest bardziej uniwersalna i zawsze można grzać najpierw prądem, a później jakby się okazało, że koszty za duże, przejść na jakikolwiek inny system ogrzewania. Kocioł elektryczny kosztuje 1500zł.

Co do ogrzewania elektrycznego w płycie to oczywiście mogą to być kable, ale ja u siebie zastosuję rury alupex. Uważam, że woda jest bardziej uniwersalna i zawsze można grzać najpierw prądem, a później jakby się okazało, że koszty za duże, przejść na jakikolwiek inny system ogrzewania. Kocioł elektryczny kosztuje 1500zł.

Ja wychodzę z założenia, że jeżeli w przyszłości podrożeje prąd to podrożeje też wszystko inne (gaz, węgiel) więc stosuje kable.

Prądem można grzać również poprzez wodę w rurkach z takimi samymi rachunkami jak przy kablach ale przy podwyżce prądu z kablami zostajesz w czarnej d...e a przy wodzie możesz wtedy grzać także prądem ale z rachunkami ok.3x niższymi niż przy kablach.

Dla mnie kable to bezmyślność.

Nie często się z tobą zgadzam ale tu masz rację w 100% Oprócz tego. Rurka z wodą się raczej nie zepsuje, kabelek może. Kocioł elektryczny można zamienić na PC. Cena podobna. Kable to... przeżytek :)

Znikł, bo nie chciałem zaśmiecać wątku o płytach, przepraszam.

Tylko PC przy małym domu (120m2 płyty fundamentowej) na kredyt to trochę mija się z celem (tak przynajmniej mi się wydaje).

A masz już projekt i pozwolenie na budowę? Teoretycznie w tym roku wartość Ep na CO i CWU to maks. 120 kWh/m2. Na mój dom o powierzchni 123 m2 grzany czystym prądem, pokryty 30 cm styro, 25 cm pod płytą, 50 cm w stropie dzisiaj nie dostałbym teoretycznie pozwolenia na budowę.

zwróćcie uwagę co się stało z projektami np. na stronie Archon. od tego roku 20 cm styro na ścianie jest normą w przeważającej części ich projektów, właśnie ze względu na wartość Ep. w kolejnych latach będzie jeszcze bardziej restrykcyjnie (aż do 2021), a rozporządzenie na ten temat weszło w życie w sierpniu zeszłego roku, także nie ma zmiłuj ;). czysty prąd będzie niezgodny z przepisami, a w zasadzie już jest.

Jeśli tak to spokojnie pompa 7kW Ci styknie,dzisiaj to jest koszt ok.14tys.zł,sądzę,że za parę lat będzie to koszt dobrej lodówki.

Myśl ;)

Taaaa, pamietam. Jak się rejestrowałem, to pisałeś, że juz za dwa, trzy lata PPC to bedzie koszt lodówki... Teraz piszesz, że jeszcze parę lat.

O ile staniały na przestrzeni ostatnich 3 lat produkty Atlantica, Daikina, Panasonica ?

czyli dajesz rurki w płytę :). oni w tych projektach dla gazu wyliczają zwykle Ep na poziomie około 90-120 kWh/m2, czyli dla prądu byłoby pewnie z 2,7 razy więcej. pogadaj z architektem albo jakimś fachowcem. jesli dom będzie wystarczająco ciepły, to teoretycznie można grzać prądem a CWU małą pompą ciepła. ale ja bym dał w płytę albo na płytę w wylewkę rurki. w przypadku gazu rozważyłbym podzielenie izolacji na część pod i na płycie - mniejsza bezwładność przy gazie może być plusem, bo grzejesz kiedy chcesz.