Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A kto Ci tak powiedział u mnie również jest takowe. Po obwodzie i ścianami nośnymi jest tradycyjne. O tym czy może być rozproszone powinien decydować konstruktor.

Chyba chodzi tylko o sposób dodawania, przynajmniej tak rozumiem.

Ale racja, musi być projekt konstruktorski, a jedyna norma w tej chwili która to reguluje jest DIN EN 1045. Problem w tym, ze mało konstruktorow w Polsce potrafią tego obliczac, a poza tym ta norma wymaga badanie tego fibrobetonu na danej receptury, tego jednak praktycznie nikt w Polsce nie posiada.

Obliczenie wg. DIN 1045 podaja tylko klase fibrobetonu, a ustalenia tej klasy w konkretnym przypadku da się tylko potwierdzać wlasnie takimi badaniami.

Tradycyjne zbrojenie pod scianami nie jest wymagane, jedynie dodatkowe prety pod otworami w scianach o szerokości >5xgrubosc plyty i w narożach wklęsłych płyty:

"W narożach wklęsłych płyty oraz pod drzwiami parteru o szerokości większej niż 5 x grubość płyty należy

umieścić dodatkowe zbrojenie stalowe: co najmniej po 2 pręty o średnicy 12 mm w górnej i dolnej części

przekroju płyty"

Inne dodatkowe zbrojenie tylko wg. obliczen, to już trzeba indywidualnie sprawdzać.

Pozdrawiam

Wilgoci pod XPS z założenia nie powinno być. Po to pod płytą jest warstwa kruszywa czy innego ustrojstwa, aby wilgoć nam nie podchodziła.

Ewentualna wilgoć która "przeszła" z domu ma możliwość zejścia dalej w ziemię.

Folia na XPS jest po to aby ograniczyć przenikanie pary wodnej do niższych warstw z domu.

Chociaż jak już wielu zauważyło, ciężko utrzymać nienaruszoną warstwę folii podczas układania zbrojenia. Dodatkowo jak już ktoś wspomniał wyżej folia ta ma zapobiec wlewaniu się betonu pomiędzy XPS.

Jeśli gadam bzdury, proszę o korektę.

Chciałbym wrócić do tematu folii i wilgoci.

Czytam forum już od jakiegoś czasu, w końcu się zarejstrowałem, ale chciałbym, a by każdy zadający pytanie odnośnie foli zadał sobie następujące pytanie.

Czy ktoś z Was kiedyś widział, żeby para wodna migrowała z góry do dołu ? Jakim cudem para wodna zgromadzona w pomieszczeniu ma przenikać poprzez płytę fundamentową do gruntu ?

Predzej wilgoć zgromadzona w podsypce piaskowej (pospółce) będzie zamieniać się w parę wodną a następnie migrować w górę poprzez styropian.

Tak więc powinno się raczej zabezpieczać EPSa czy XPSa przed parą wodną z gruntu.

Jeżeli chodzi o kwestię wlewania się betonu pomiędzy szpary XPSa zawsze można użyć taśmy na łączeniach.

pozdrawiam

jacentyy

Edytowane przez jacentyy

Kierunek migracji pary wodnej zależy od jej cisnienia, wywołanego rożnicą jej nasycenia pomiedzy przegrodami.

Dlaczego nie miałaby przeniknąć w dół ?

Teoretycznie to może i tak, ale żeby zbliżyć sie do teorii to musiałbyś np nie mieć wentylacji w pomieszczeniu, na podłodze musiałbyś mieć goły beton, gdyż często przecież robi się wylewki w folii na styropianie, na wylewce w pomieszczeniach, w których jest duża wilgotność robi się kafelki z kolei ułożone na jakimś wodonieprzepuszczalnym kleju itp.

@tmann: czy ja dobrze Cię zrozumialem, że konstruktor określa w projekcie klasę fibrobetonu a później betoniarnia nie jest w stanie określić/zbadać jaka klase fibrobetonu dostarczyła na plac budowy?

pozdrawiam,

mx

W sumie tak. Klasa fibrobeton L, np. L0,9/1,2 jest dla polskich betoniarnii przeważnie nieznanym parametrem.Dopiero badanie okreslaja, ile kg wlokna na której klasy fibrobetonu z sa potrzebne, aby spelniac te parametry. Mimo ze wytyczne fibrobeton ma statusa normy już od marca 2010, do dziś ciagle slysze od konstruktorow w Polsce, ze nie ma norm na temat fibrobeton w stosowaniu dla części konstrukcyjnych.

"Klasa wytrzymałości fibrobetonu L otrzymana w

wyniku obliczeń statycznych musi być udowodniona według załącznika O DAfStb-Richtlinie Stahlfaserbeton.

Podane ilości dozowania na podstawie doświadczeń producenta są tylko orientacyjne i nie zwalniają od

obowiązku wstępnego sprawdzenia."

Sa oczywiście konstruktorzy, którzy robia "obliczenie" metoda dedukcyjna na podstawie starych projektów, który zostały robione wcześniej na podstawie aprobaty Z-71.3-18, ale to nie do końca poprawnie.

@brzeziak: Izodom maja material pod nazwa Peripor300. Jest to zagęszczony EPS300 hydrofobowy firmy BASF, nosnosc dużo lepiej niż EPS200, ale trochę słabsze od XPS300. (Peripor ok. 120 kPa, XPS300 185 kPa pod plyta fundamentowa) Cena wyzsza niż XPS300, ponieważ te kształtki sa produkowane w stosunkowo małych ilościach. System jednak bardzo dobry, szczególnie jeśli caly dom będzie budowane w tym systemie. Jest to, tyle co wiem, jedyny producent który ma system do fundamentu, scian, stropu i dachu. Mosty termiczne jednak da się również inaczej eliminować.

@Jacentyy: jak najbardziej skraplanie może mieć miejsce pod wylewka w przypadku blednie ulozonej folii. To nie zostało tu wymyślone, sa mnóstwo programy aby tego obliczac. Warstwa paroszczelna powinna być na stronie cieplej.

Edytowane przez tmann*

W sumie tak. Klasa fibrobeton L, np. L0,9/1,2 jest dla polskich betoniarnii przeważnie nieznanym parametrem.Dopiero badanie okreslaja, ile kg wlokna na której klasy fibrobetonu z sa potrzebne, aby spelniac te parametry. Mimo ze wytyczne fibrobeton ma statusa normy już od marca 2010, do dziś ciagle slysze od konstruktorow w Polsce, ze nie ma norm na temat fibrobeton w stosowaniu dla części konstrukcyjnych.

"Klasa wytrzymałości fibrobetonu L otrzymana w

wyniku obliczeń statycznych musi być udowodniona według załącznika O DAfStb-Richtlinie Stahlfaserbeton.

Podane ilości dozowania na podstawie doświadczeń producenta są tylko orientacyjne i nie zwalniają od

obowiązku wstępnego sprawdzenia."

Na rynku widzę przynajmniej dwie firmy które korzystaja z fibrobetonu - jak w takim razie pozyskuja one materiał? Nie chce mi się wierzyć, że klasa fibrobetonu jest brana "na oko" i zalewaja plyty czymś co nie ma określonych parametrów..

pozdrawiam,

mx

Na rynku widzę przynajmniej dwie firmy które korzystaja z fibrobetonu - jak w takim razie pozyskuja one materiał? Nie chce mi się wierzyć, że klasa fibrobetonu jest brana "na oko" i zalewaja plyty czymś co nie ma określonych parametrów..

pozdrawiam,

mx

To ich trzeba pytac, jak i na jakie podstawie to robia. Wiem tylko jak my to robimy. Posiadamy aktualne badanie tego fibrobetonu na rozne receptury, wiec, projektowanie i wykonanie strikte wg. DIN EN 1045.

Też zastanawiałem się nad praktycznym wykonaniem płyty, nie wierze by można było ułożyć płyty tak by nie było szczelin. Co prawda nie jestem jakimś pedantem i wątpię by te szczeliny miały później jakiekolwiek znaczenie dla całej płyty ale wymyśliłem sobie, tak na wszelki wypadek, że wszelkie szpary po prostu wypełnię pianą taka jak do okien.

Ciągle nie mogę znaleźć firmy która wykonałaby mi ściany z betonu - może ktoś pomoże? Jakiś link, mail cokolwiek

Też zastanawiałem się nad praktycznym wykonaniem płyty, nie wierze by można było ułożyć płyty tak by nie było szczelin. Co prawda nie jestem jakimś pedantem i wątpię by te szczeliny miały później jakiekolwiek znaczenie dla całej płyty ale wymyśliłem sobie, tak na wszelki wypadek, że wszelkie szpary po prostu wypełnię pianą taka jak do okien.

Ciągle nie mogę znaleźć firmy która wykonałaby mi ściany z betonu - może ktoś pomoże? Jakiś link, mail cokolwiek

Jakie szczeliny? W betonie? Tzw. mikrorysy sa normalym zjawiskiem, jednak, w przypadku fibrobetonu sa one obliczone (tak, wg DIN 1045 :D) i nie mogą być większe niż 0,3mm. W przypadku fibrobetonu mikrorysy sa o wiele mniejsze niż w przypadku stosowania siatek przeciwkurczowych. Tego nie zapiankujesz. Owszem, bardzo ważnym elementem tu jest pielegnacja swiezego betonu, ale jeśli to dobrze i sumiennie zrobisz, to nie widzisz zadnych rys.

nieeee mówiłem w odniesieniu do postu z poprzedniej strony, o szczelinach przy układania XPS przed wylaniem płyty

aaaa :) no to zle zrozumialem :)

W powierzchni to nie taki problem, trzeba po prostu dokładnie pracować. Plyty XPS sa na zakladze (tzw. frezowane), a jeśli początek jest dokładnie układane, to szczelin nie będzie. Przy brzegach itd. trzeba zapiankowac, jeśli sa szczeliny, i tyle.

Witam

30 grudnia 2013r. wylałem płytę fundamentową o grubości 33 cm w szalunku z XPS Basfa. Zrobiłem dookoła opaskę przeciwwysadzinową ze styropianu Paneltech Terra Aqua Eco 5 cm tylko nie jest obsypane do poziomu płyty.

Mam pytanie: Czy grozi mi pęknięcie płyty jeśli przyjdą duże mrozy? Czy muszę to zasypać? Jak głęboko wchodzi mróz pod styropian o gr 5cm?

2013-12-13 14.21.40_2448x3264.jpg2014-01-01 12.57.47_3264x2448.jpg