Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To zjawisko podciagania wody przez beton nie wystepuje w tym przypadku poniewaz plyta nie lezy na czystym piasku tylko na 3 wartwach folii izolujacej ja od podloza.

Te 3 warstwy folii też swoje kosztują. Przy XPSie nie ma potrzeby jej stosowania, stąd koszt XPS'a pomniejszasz o koszt foli. I znów skracasz okres zwrotu o parę lat.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dokładnie. Zakładanie deltaT 15C przy ogrzewaniu podłogowym "lekko" zakłamuje wynik. W pomieszczeniu masz +20, ale posadzka ma +30-35 stopni. Więc deltaT 30K. Niemniej opłacalność zależy czym grzejesz.

Podlogowka moze miec tu wplyw ale czy do konca jest tak jak piszesz to nie mam 100% pewnosci. Zakladajac ze woda w piecu kondensacyjnym grzeje na 35C to nie znaczy to ze podloga osiagnie te 35C??? Bedzie napewno cieplejsza niz zakladane 20C ale i do konca tego nie wiem?

Do tego pojawia sie jeszcze jedno kluczowe pytanie

Czy zatem grzejac dom przez podlogowke mniej nam sie to oplaca niz gdybysmy grzali przez grzejniki?

Moze ktos madry cos na ten temat wie?

Te 3 warstwy folii też swoje kosztują. Przy XPSie nie ma potrzeby jej stosowania, stąd koszt XPS'a pomniejszasz o koszt foli. I znów skracasz okres zwrotu o parę lat.

Tak owszem ale cena folii nie do konca mnie dotyczy poniewaz ja podalem roznice w cenie pomiedzy plyta Standard+ (plyta z opsaka) a plyta TERMO (z 10cm XPS). W tym przypadku to koszt folii nie jest po mojej stronie gdyz dane materialy sa juz wliczone w cene konkretnej plyty.

Edytowane przez yendrek3

Thomas - z postów wszystkowiedzącego TB (wiemy o kim mowa) z innego wątku wynika że budowlańcy to oszuści bo kupują styropian po 120 zł/m3 a sprzedają po 400-500. To jak to jest?:rolleyes:

Nie sadze aby tak bylo. Styropian fasada moze i jest po 120zl/m3 ale juz EPS to kolo 200 chyba kosztuje za m3 a najdroszszy jest XPS ktory ma mega cene 450zl/m3

Mam zatem nadzieje ze nikt za fasade nie zaplacil po 450zeta :confused:

Nie sadze aby tak bylo. Styropian fasada moze i jest po 120zl/m3 ale juz EPS to kolo 200 chyba kosztuje za m3 a najdroszszy jest XPS ktory ma mega cene 450zl/m3 mam zatem nadzieje ze nikt za fasade nie zaplacil po 450zeta :confused:

Jesteśmy w wątku o płytach więc rozmawiamy o styro pod płytę a nie na fasadę.

Podlogowka moze miec tu wplyw ale czy do konca jest tak jak piszesz to nie mam 100% pewnosci. Zakladajac ze woda w piecu kondensacyjnym grzeje na 35C to nie znaczy to ze podloga osiagnie te 35C??? Bedzie napewno cieplejsza niz zakladane 20C ale i do konca tego nie wiem?

Wszystko zależy od strat w domu. Przy tej temperaturze warstwa betonu wokół rurek bedzie miał średnio z 28-29°C. Ale w mrozy 35°C na zasilaniu moze nie wystarczyć.

Do tego pojawia sie jeszcze jedno kluczowe pytanie

Czy zatem grzejac dom przez podlogowke mniej nam sie to oplaca niz gdybysmy grzali przez grzejniki?

Moze ktos madry cos na ten temat wie?

Przy odpowiednim zaizolowaniu podłogi nie ma różnicy.

Dokładnie. Zakładanie deltaT 15C przy ogrzewaniu podłogowym "lekko" zakłamuje wynik. W pomieszczeniu masz +20, ale posadzka ma +30-35 stopni. Więc deltaT 30K. Niemniej opłacalność zależy czym grzejesz.

A gdzie ogrzewanie podłogowe ? Zrób to jeszcze raz, ale z ogrzewaniem podłogowym w wylewce z temperaturą zasilania 35, lub 40°C

A gdzie ogrzewanie podłogowe ? Zrób to jeszcze raz, ale z ogrzewaniem podłogowym w wylewce z temperaturą zasilania 35, lub 40°C

Macie tu zdecydowna racje. Nie wziolem tego czynnika pod uwage dlatego tez dokonam korekty w obliczeniach. Trzeba jednak zaznaczyc ze woda wchodzaca do obiegu ktora ma temperature 35C na powrocie juz takiej temperatury nie ma i jest ona na pozomie 30C badz mniej.

Rowniez sama podloga nie nagrzeje sie wtedy do 35C

WAZNE jest rowniez to ze piec nie chodzi przez cale 24h. U mnie kociol grzeje max 10h na dobe a poniewaz posadzka ma tu bardzo duza bezwladnosc cieplo wowczas jest oddawne przez pozostale 14h. Dlatego tez ∆T nigdy nie wyniesie tyle ile na pozor sie tu wydaje a sama poszadka w wartosci sredniej nigdy nie bedzie miec 35C gdyz skladowa tepmeratury podlogi jest tu zmienna.

Zakladajac ze posadzka po zakonczeniu pracy pieca ma tepmerature 32C wowczas przez pozostale 14h temperatura ta bedzie spadac nawet do 23C. Dlatego tez srednia temperatura podlogi wyniesie okolo 26C. W takim przypadku sluszne by bylo gdyby przyjac ze ∆T jest na poziomie 21C a nie 15C jak to bylo wczesniej przyjete.

Aby byc tu jeszcze dokladniejszym trzba zalozyc tez sprawnosc energetyczna kotla i w tym przypadku bedzie ona na poziomie okolo 107% co przekladajac na wartosci energetyczne gazu ziemnego spowosuje ze zamiast otrzymac z kazdego m3 8.61Kwh otrzymamy ich 9.23Kwh.

Obliczen dokonam za chwile i wrzuce wyniki

Edytowane przez yendrek3

Thomas - z postów wszystkowiedzącego TB (wiemy o kim mowa) z innego wątku wynika że budowlańcy to oszuści bo kupują styropian po 120 zł/m3 a sprzedają po 400-500. To jak to jest?:rolleyes:

Sprzedają :

CENY BRUTTO ZA M3

1.styropian fasada eps0.42-129.15zł

2.styropian fasada eps0.40-137,76zł

3.styropian fasada super eps0.38-146,37

4.styropian dach-podłoga eko eps0.40-150,06zł

5.styropian dach-podłoga eps0.37-162,36zł

6.styropian grafit eps0.32-170.97zł

Min. logistyczne 30m3

Transport gratis!!!

Firmy które maja umowę np na 1000m3 w miesiącu mają spore rabaty! nawet 50%

Sprzedają :

Firmy które maja umowę np na 1000m3 w miesiącu mają spore rabaty! nawet 50%

ten styropian nie nadaje się nawet za bardzo pod wylewkę a co dopiero pod płytę. Pisałem wcześniej i prosiłem o ceny styropianu przeznaczonego do tych celów czyli minimum EPS200 hydro i XPS.

WARIANT I plyta bez XPS

Qdomsciany=0.287*10*15=43

Qgarazsciany=0.287*3*5=4.3

∑(Qds+Qgs)= 47.3W *4000h=189200Wh /1000=189,2Kwh

Qdom=0.199*52*21 = 217W

Qgaraz=0.199*18*5= 39.4W

∑(Qd+Qg) = 256 *4000h =102560Wh/1000=1025.6Kwh

Strata ciepla razem to 189.2+1021.6= 1214Kwh

WARIANT II: (razem z 10cm XPS pod i 10cm EPS na)

Qdomsciany=0.167*10*15=25.05

Qgarazsciany=0.167*3*5=2.5

∑(Qds+Qgs)= 27.55 *4000h=110200Wh /1000=110,2Kwh

Qdom=0.129*52*15 = 141W

Qgaraz=0.129*18*5= 25.54W

∑(Qd+Qg) = 166.54 *4000h =666168Wh/1000=666.16Kwh

Strata ciepla razem to 110,2Kwh+666.16Kwh= 776,36Kwh

ROZNICA w KWH to 437.63

Przelozmy to na ilosc gazu /9.23Kwh (uwzgledniajac sprawnosc kotla 107%) a wiec 437.63/9.23 = 47.41m3 gazu zuzytego wiecej na sezon

Sredni koszt gazu razem z oplatami dystryb = 2.05zl

A zatem roznica w koszcie ogrzewania 47.41m3*2.05zl = 97.19 zlotych/ rok

Roznica w cenie pomiedzy plyta z XPS a plyta z opaska to 4590zl brutto

Zwrot kosztow inwestycji nastapi po 47 latach i 2.5 miesiacach

Tak wiec widac ze przy ogrzewaniu podlogowym troche gorzej to wyglada ale dalej tragedii nie ma. Najprawdopodobniej zabraknie mi zycia aby inwestycja sie zwrocila

Edytowane przez yendrek3

ten styropian nie nadaje się nawet za bardzo pod wylewkę a co dopiero pod płytę. Pisałem wcześniej i prosiłem o ceny styropianu przeznaczonego do tych celów czyli minimum EPS200 hydro i XPS.

Pan to projektantom poda. Stosują z powodzeniem od lat. Główną zaletą jest pozbywanie się wody!

Z kosztorysu domu 5-10..

Dom zaprojektowano w technologii szkieletu drewnianego systemu panelowego (istotą jest nasze krajowe rozwiązanie formatyzownego styropianu w panelach drewnianych. Posadowienie na płycie fundamentowej w g projektu konstrukcyjnego :płyta betonowa grubości 20 cm (beton B 20) zbrojona prętami żebrowanymi fi 12 mm oraz siatka stalową fi 6mm oczko 15cm

Płyta posadowiona na gruncie nasypowym (pospółka zagęszczona) izolowana termicznie od gruntu EPS 100gr 40 cm, obwodowo płyta izolowana styropianem EPS 100 grubości 12 cm. 300zł/m2

Ściana zewnętrzna grubości 33,2 cm izolacja termiczna styropian 27 cm + paroizolacja + 5 cm wełna mineralna

Na zewnątrz tynk mineralny grubości 6mm od wewnątrz płyta gk 310 zł/m2 pięrto 330zł/m2

Ściany wewnętrzne konstrukcja drewniana wełna mineralna akustyczna i obustronnie płyta gk

Strop między parterem a poddaszem użytkowym – obwodowo ocielenie 1 m o grubości 20 cm Reszta przestrzeni wełna mineralna akustyczna . Ścianki konstrukcyjne 130zł /m2 nie konstrukcyjne 110złm2

Strop nad parterem 253 zł/m2

Strop nad piętrem 233zł/m2

Pan to projektantom poda. Stosują z powodzeniem od lat. Główną zaletą jest pozbywanie się wody!

Z kosztorysu domu 5-10..

Po prostu muszę to napisać pana słowami bo widzę że inaczej się nie da. O wentylacji pisze pan z sensem ale na budowlance się pan nie zna i preferując takie rozwiązanie z przykrością stwierdzam że jest pan szkodnikiem oraz to drugie co nie chce mi przejść przez klawiaturę.

Popatrzyłem sobie i zastanawiam się jak najlepiej to zrobić, poszperam dalej, dzięki za pomoc

Chyba najlepszy byłby rurowy - jak sądzisz ?

Ja chyba zrobię rurowy, bo najtańszy. Będzie poza obrysem budynku. Zastanawiam się tylko czy rury kanalizacyjne nie mają złego wpływu na zdrowie człowieka.

Ogrzewanie podłogowe o temperaturze zasilania 35 stopni w moim przypadku powoduje wg projektu nagrzanie podłogi do temperatury zaledwie 2-4 stopnie wyższej niż temperatura w pomieszczeniu przy założeniu temperatury zewnętrznej -20 stopni.

Po prostu muszę to napisać pana słowami bo widzę że inaczej się nie da. O wentylacji pisze pan z sensem ale na budowlance się pan nie zna i preferując takie rozwiązanie z przykrością stwierdzam że jest pan szkodnikiem oraz to drugie co nie chce mi przejść przez klawiaturę.

Przecież są badania w ITB - Chłonięcie wody to nie to samo co kondensacja pary z dyfuzji . XPS faktycznie wolniej przyjmuje wodę z dyfuzji pary, ale znacznie gorzej oddaje .

W Skandynawii - gdzie różnica w cenie nie ma tak dużego znaczenia - głównie pod podłogą jest EPS " EPS i grund och mark "

A co do cen... Jak Pan sądzi ile ja płacę za np. 50mb antybakteryjnej rury PE 75/63

Czy za reku SELEN 500 czy optimal 400 bypass czy Zehnder 200...

Podobnie jest ze styropianem...

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski