Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a co powiecie na takie warunki gruntowe pod płytę? Po moich własnych badaniach myślałem że jest lepiej, no ale cóś. Wyniki jeszcze bardziej przekonały mnie do słuszności wykonania płyty fundamentowej, ale zobaczcie co napisał geolog w pkt. 3.7:

"w czasie prac wykopowych i fundamentowych należy zachować szczególną ostrożność, gdyż w stanie mokrym pod wpływem prac w dnie wykopu parametry udokumentowanego bloku gruntowego ulegną drastycznemu pogorszeniu"

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/713/0pci.png

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/607/02vl.png

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/163/33kr.png

http://imageshack.com/a/img163/5010/4wzs.png

zastanawiam się teraz czy zamiast piasku na podbudowę nie zrobić jej z jakiegoś kruszywa. Czy myślicie że zagęszczając podbudowę może coś mi się "osunąć/zapaść" ?? Ewentualnie wjechałbym tam mniejszą zagęszczarką(lżejszą) i zagęszczał częściej np co 10-15 cm.

Co myślicie?

Edytowane przez sebcioc55

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

busy_beaver szkło piankowe daj zamiast styro, może weźmiemy tira z Czech na pół, mam do ciebie blisko ;p

Ja niestety jeszcze daleko w temacie budowy, póki co jestem na etapie planowania. Utknąłem na 3 kategorii szkód i zastanawiam się jak to ugryź z ogrzewaniem akumulacyjnym na prąd.

Mam pytanie do Pana Brinkmanna czy włókna DRAMIX nadają się na szkody górnicze, robił już Pan może taką płytę?

Edytowane przez busy_beaver

Ja bym nie ryzykował.

Brink...ma małe doświadczenie w konstruowaniu skomplikowanych konstrukcji.

Dla pewności uderz do polskich konstruktorów z polskich szkół,sądzę,że są lepiej wykształceni niż unijni...zwłaszcza sprzed kilku lat bo teraz "hoduje" się głąbów inżynierów zgodnie z unijnymi standartami bezmyślności...

Artur tu male sprostowanie. Thomas nie projektuje plyt tylko je wykonuje. Moja plyta zostala zaprojektowana przez firme Bekaert (producenta Dramixa) i to zostale jeszcze dodatkowo zweryfikowane i opieczetowane przez polskiego konstruktora. Czy uwazasz ze polski konstruktor nie zdawalby sobie sprawy jakie konsekwencje powoduja szkody gornicze?

Do tego w mojej plycie oprocz samgo Dramixa sa tez tradycyjne zbrojenia. Po prostu daje sie je tam gdzie sa konieczne wiec zakladam ze plyta lana na terenie ze szkodami gorniczymi napewno musi miec to uwzglednione i napewno wiecej jest tam wiecej stali.

l

Ja bym nie ryzykował.

Brink...ma małe doświadczenie w konstruowaniu skomplikowanych konstrukcji.

Dla pewności uderz do polskich konstruktorów z polskich szkół,sądzę,że są lepiej wykształceni niż unijni...zwłaszcza sprzed kilku lat bo teraz "hoduje" się głąbów inżynierów zgodnie z unijnymi standartami bezmyślności...

Ciekawa sprawa, skad Ty wiesz jakie mam doswiadczenie? Inna sprawa, ze faktycznie na szkod górniczych kat III zbrojenie rozproszone raczej nie ma za dużo sensu, chyba ze jako dodatek, aby mieć lepsze parametry- betonu, zbrojenie tradycyjne i inna konstrukcja plyty jednak zawsze będzie potrzebne. Czy to jest wystarczająco skomplikowane: Pierwsza hala produkcyjna w standardzie pasywnym w Europie, plyta 3500m² bez dylatacji, jako posadzka przemyslowa z systemem grzewczo-chlodzacym http://halapasywna.eu/

Edytowane przez tmann*

Witam.

Czytam to forum już drugi raz ,szukam wskazówek jak rozwiązywali swoje grzanie wodne płyt ci ,którzy ten etap prac maja już za sobą.Chcę mieć grzanie bezpośrednio w płycie .Początkowo myślałem umieścić rurki pod płytą lub na pierwszej siatce.Trochę przestraszyłem się problemów z jej odkształcaniem przy uruchamiani tego grzania.A czy taki sam problem odkształcenia płyty może nastąpić gdy rurki będą przyczepione do górnej siatki zbrojenia? W tym przypadku szybciej ciepło zacznie być oddawane do pomieszczeń i ten efekt odkształcania będzie na tyle mały ,że nie trzeba się tym martwić. Czy dla pewności nie podzielić rurek na dwie części i umieścić je na dolnej i górnej siatce po połowie .Rozwiązanie chyba upierdliwe w wykonaniu ale może najbezpieczniejsze .

Ja jestem na etapie adaptacji projektu/ po 1,5 roku dostałem warunki zabudowy /.Moja pani architekt musi wprowadzić zmiany istotne /wydłużenie budynku o 1m i zmiana kąta nachylenia dachu/. Po tym etapie będzie projektowana płyta.Ja chcę zbudować mały dom parterowy z częściowo wykorzystanym poddaszem/będzie tam duży bufor 1000-1500l /rekuperator ,ewentualnie odkurzacz. Dach kryty blachodachówką ,która będzie pracowała jak solar. Chcę domu lekkiego, ściany nośne , suporex gr 18 cm bez szczytów murowanych .W ten sposób izolacja będzie ciągła ,spód płyty,ściana ,strop.

Czytam to forum i niekiedy krew mnie zalewa jak się chwali naszych sąsiadów za zachodniej granicy .Ja tam pracuje jako elektryk od ponad 2 lat i mogę napisać ,że rzetelne Niemcy dawno się skończyły .Ze starych dobrych nawyków zostało im jedynie sprzątanie po sobie.Pracuje w ekipie Niemieckiej i mogę napisać że ,robią tyle bubli ,że aż niekiedy współczuje tym którzy mają tam zamieszkać.Więc przestańcie tak chwalić tą ich pracę. Są obiekty zrobione modelowo ,ale tez jet dużo tych żle wykonanych .

Miłego dnia J.Korona

ja już kiedyś proponowałem, aby poprowadzić rurki ogrzewania wężykiem od siatki dolnej do górnej. HenoK poddał w wątpliwość to rozwiązanie, jako sprawiające kłopot przy odpowietrzeniu systemu. Nie jestem do końca przekonany czy to byłoby takie trudne. Gdybym budował dla siebie to bym właśnie tak ułożył. Rozkład temperatur idealny, zyskujemy i szybsze uwalnianie ciepła i nie tracimy dużej akumulacyjności.

l

Pierwsza hala produkcyjna w standardzie pasywnym w Europie, plyta 3500m² bez dylatacji, jako posadzka przemyslowa z systemem grzewczo-chlodzacym http://halapasywna.eu/

Budowanie pasywnej podłogi w hali to chyba najbardziej idiotycznie wydane pieniądze ...

Chyba nie czytali tej pracy magisterskiej o stratach ciepła przez posadzkę w halach :)

EDIT: I chyba wszystko jasne - http://halapasywna.eu/wp-content/gallery/reportaz-fotograficzny-z-placu-budowy-pierwszej-hali-pasywnej/20140131_115035.jpg - biała tablica po prawej stronie. Unia płaci ! :)

Edytowane przez Barth3z

Budowanie pasywnej podłogi w hali to chyba najbardziej idiotycznie wydane pieniądze ...

Chyba nie czytali tej pracy magisterskiej o stratach ciepła przez posadzkę w halach :)

EDIT: I chyba wszystko jasne - http://halapasywna.eu/wp-content/gallery/reportaz-fotograficzny-z-placu-budowy-pierwszej-hali-pasywnej/20140131_115035.jpg - biała tablica po prawej stronie. Unia płaci ! :)

chyba czytali, - dlatego ten granulat szkla piankowego jest robione na roznych grubościach, w srodku hali dość cienka warstwa. Natomiast ta plyta będzie chyba bardziej chlodzila. Ja bym ten pomysl nie nazywal idiotyczne, nie znając szczegolow koncepcji.

Edytowane przez tmann*

Przy jakiej grubości izolacji ?

IZODOM - 25 cm

chyba nic się nia nagrzewa, tylko przy krawędziach wychładza

Podbudowa się nagrzewa.

Co z tego wynika?

że tyle ciepła z domu ucieka przez podłogę? :)

temp pod płytą ustabilizowała się -sama płyta jeszcze nie jest ogrzewana do grzany kozą - w domu (budowa) temp od 7 do 12 stopni

zauważ że na gruncie leży płyta(izolacja + beton) + dom w którym jest temperatura >=7 stopni , w lecie grunt miał z pewnością ok 15*C

skoro na brzegu płyty jest tylko/aż +7 .... widać mrozy na zewnątrz nie dostają się pod płytę - nie wychładzają aż tak szyk gruntu

w domu 7 miał gdy nie palił 2-3 dni chyba z tego co mówił w największe mrozy a 12 gdy podpalają kozą

Witam. Mój konstruktor płyty nie widzi przeciwwskazań, aby umieścić wodną podłogówkę w płycie. Chciałem ją przymocować do dolnego zbrojenia, ale czytając ten wątek dochodzę do wniosku że nie jest to najlepsze rozwiązanie. Nie mam doświadczenia z rozkładaniem rurek więc niech ktoś z Was mi napiszę jak to jest z "pamięcią kształtu" tzn. czy raz wygięte trzymają kształt ? Mam pewien pomysł jak je umocować w środku płyty, ale mam obawy czy odległości między rurkami pozostaną niezmienione.

chyba czytali, - dlatego ten granulat szkla piankowego jest robione na roznych grubościach, w srodku hali dość cienka warstwa.

No ale po co ten granulat ? Co on ma niby tam robić, bo chyba nie izolować ? Może nie podciągać kapilarnie wody ?

Natomiast ta plyta będzie chyba bardziej chlodzila.

Inwestycja w chłodzenie rurkami PEX zatopionymi w posadzce wylewanej na szkle piankowym to dość zajeb...cie kosztowna inwestycja. Mam na mysli halę.

Ja bym ten pomysl nie nazywal idiotyczne, nie znając szczegolow koncepcji.

Nie ma opisu, więc ciężko mi znaleźć uzasadnienie takiej realizacji. Możliwe, że są jakieś uwarunkowania, które zmuszały do takiej realizacji, ale ja takich nie potrafię wymyślić. A nie, mam jedno ... niewiedza ?

to skąd do ciepło pod płytą? perpetum mobile ?

jak w domu (gdzie jest grzane kozą) jest 7-12

to skąd pod płyta 10 ?

Wywołany do odpowiedzi podaję:

Temp. w domu przy -15* w dzień była na poziomie 8*C rankiem - wystarczyło się pokrzątać po budowie aby powietrze się wymieszało i bez palenia w kozie mieliśmy 10*C. Zapalenie kozy to skok temp. do 12-13*C na parterze i do niemal 16*C na piętrze domu. Zaznaczam cały czas dla -15* na zewnątrz. Temp. podbudowy to 10-11*C a więc na głębokości 1,1m poniżej poziomu terenu. To pod domem i w jego południowej części.

Przy północnej krawędzi płyty w podbudowie jest +7*C.

Nie ma możliwości ucieczki ciepła z płyty, przez styropian do podbudowy bo:

a) dom nieodgrzewany więc płyta zimna

b) 25cm szczelnie ułożonego periporu nie daje takiej szansy

Wykonaliśmy próbny odwiert obok domu - około 4 metrów od krawędzi budynku - na głębokość 1,1m. Wrzuciliśmy termometr i otrzymaliśmy wynik +5,1*C.

Płyta tworzy więc swego rodzaju wyspę cieplną pod budynkiem. Skąd wzięło się tam 11*C?? Nie mam pojęcia ale jest. Płytę wykonywaliśmy jesienią a więc w momencie kiedy grunt ma swoją najwyższą temp. po sezonie letnim. Być może trafiliśmy idealnie z terminem żeby zamknąć trochę to ciepło pod płytą.

zauważ że na gruncie leży płyta(izolacja + beton) + dom w którym jest temperatura >=7 stopni , w lecie grunt miał z pewnością ok 15*C

skoro na brzegu płyty jest tylko/aż +7 .... widać mrozy na zewnątrz nie dostają się pod płytę - nie wychładzają aż tak szyk gruntu

w domu 7 miał gdy nie palił 2-3 dni chyba z tego co mówił w największe mrozy a 12 gdy podpalają kozą

Minimalna jak dotąd temp. w domu bez podpalania kozą to 7*C i powtórzę, że po paru minutach zwykłego chodzenia po domu powierze miesza się tak że termometr wskazuje 10*C.