Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

"Depending on the energy goals of the project, we’ve placed between 2 inches and 6 inches of XPS or expanded polystyrene (EPS) under slabs, giving us sub-slab insulation values between R-10 and R-30. XPS is generally rated at R-5 per inch and EPS at R-4.5. The traditional view has been that XPS is best for burial because it absorbs less moisture over time. However, a more recent 15-year study indicates that EPS may actually absorb less water and retain a higher R-value over time than XPS.

"

http://www.jlconline.com/formwork/super-insulated-slab-foundations.aspx

OK. Dla mnie to koniec internetu na dziś...

Chyba jeszcze raz przemyśle zrobienie piwnicy...

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie czytałeś tej pracy magisterskiej o sensie izolowania podlogi pod halą, którą tu kiedyś zamieściłem? Nie ma sensu, krotko mówiąc.

Przyznam się, tez nie czytałem ta prace, ale zasady sa znane: pod budynkiem temperatura się stabilizuje, ponieważ poniżej ok 2m już mamy mniej więcej stala temperaturę w gruncie, obojętnie jaka jest pora roku. Jeśli budynek jest wystarczająco duzy, to faktycznie wystarczy izolacja na brzegu, w srodku już mało albo nic nie potrzebne. Hala 300m² może jest jeszcze trochę mala do tego, ale to już trzeba by było obliczac.

Ciekawy jestem jakie sa w tej pracy parametry wyjściowe, tzn jaka temperaturę autorka zakłada w glebokosci np. 2m, bezpośrednio pod plyta itd.

W naszych obliczeniach pod domami wychodzimy z zalozenia, ze pod izolacja temperatura się stabilizuje na ok 9°C, a wg tego co ktos tu pisal, nawet jest tam 10°C, wiec, tak zle chyba nie jest.

Druga sprawa oczywiście jest, ze taka plyte grzewcza można korzystać do chłodzenia, co w przypadku hali produkcyjnej może nawet gra wieksza role.

Gość Arturo72
Przeciez to juz kazdy wie ze eps to najwyzej pod posadzke sie nadaje a nie pod plyte

Tak,a świstak siedzi i nie daje żadnego styro pod płytę...

To czy EPS200 się nadaje czy nie nie zależy od widzimisie Twojego czy brinka.. a od konkrenego domu i od liczącego obciążenia konstruktora.

To czy EPS200 się nadaje czy nie nie zależy od widzimisie Twojego czy brinka.. a od konkrenego domu i od liczącego obciążenia konstruktora.

ocknij sie czlowieku, dales 20cm posadzkowego eps pod budynek ktory sie do tego nie nadaje i teraz boli cie gula :D serio to ja wole miec moja opaske wkolo plyty i na niej 12cm eps. Przynajmiej moj budynek stoi na pewnym gruncie :goodnight:

Gość Arturo72
ocknij sie czlowieku, dales 20cm posadzkowego eps pod budynek ktory sie do tego nie nadaje i teraz boli cie gula :D serio to ja wole miec moja opaske wkolo plyty i na niej 12cm eps. Przynajmiej moj budynek stoi na pewnym gruncie :goodnight:

Sądzę,że mój budynek stoi pewniej na gruncie od Twojego ponieważ dałeś się nabrać na jakieś dziwne i badziewne zbrojenie rozproszone,które nie ma atestu także sądzę,że sen będziesz miał niespokojny :)

Ale cóż,głupich nie sieją,sami się rodzą albo Niemce ich czynią...

Przy okazji,konstrukcja płyty była projektowana pod możliwość osiadania terenu do 3m...

no i oczywiscie ze swistak siedzi i potrafi policzyc ze nie warto dawac styro pod plyte bo zycia nie starczy zeby sie to zwrocilo. Tak tylko w ramach przypomnienia

WARIANT I plyta bez XPS

Qdomsciany=0.287*10*15=43

Qgarazsciany=0.287*3*5=4.3

∑(Qds+Qgs)= 47.3W *4000h=189200Wh /1000=189,2Kwh

Qdom=0.199*52*21 = 217W

Qgaraz=0.199*18*5= 39.4W

∑(Qd+Qg) = 256 *4000h =102560Wh/1000=1025.6Kwh

Strata ciepla razem to 189.2+1021.6= 1214Kwh

WARIANT II: (razem z 10cm XPS pod i 10cm EPS na)

Qdomsciany=0.167*10*15=25.05

Qgarazsciany=0.167*3*5=2.5

∑(Qds+Qgs)= 27.55 *4000h=110200Wh /1000=110,2Kwh

Qdom=0.129*52*15 = 141W

Qgaraz=0.129*18*5= 25.54W

∑(Qd+Qg) = 166.54 *4000h =666168Wh/1000=666.16Kwh

Strata ciepla razem to 110,2Kwh+666.16Kwh= 776,36Kwh

ROZNICA w KWH to 437.63

Przelozmy to na ilosc gazu /9.23Kwh (uwzgledniajac sprawnosc kotla 107%) a wiec 437.63/9.23 = 47.41m3 gazu zuzytego wiecej na sezon

Sredni koszt gazu razem z oplatami dystryb = 2.05zl

A zatem roznica w koszcie ogrzewania 47.41m3*2.05zl = 97.19 zlotych/ rok

Roznica w cenie pomiedzy plyta z XPS a plyta z opaska to 4590zl brutto

Zwrot kosztow inwestycji nastapi po 47 latach i 2.5 miesiacach

Swistak pozdrawia

Gość Arturo72
no i oczywiscie ze swistak siedzi i potrafi policzyc ze nie warto dawac styro pod plyte bo zycia nie starczy zeby sie to zwrocilo. Tak tylko w ramach przypomnienia

WARIANT I plyta bez XPS

Qdomsciany=0.287*10*15=43

Qgarazsciany=0.287*3*5=4.3

∑(Qds+Qgs)= 47.3W *4000h=189200Wh /1000=189,2Kwh

Qdom=0.199*52*21 = 217W

Qgaraz=0.199*18*5= 39.4W

∑(Qd+Qg) = 256 *4000h =102560Wh/1000=1025.6Kwh

Strata ciepla razem to 189.2+1021.6= 1214Kwh

WARIANT II: (razem z 10cm XPS pod i 10cm EPS na)

Qdomsciany=0.167*10*15=25.05

Qgarazsciany=0.167*3*5=2.5

∑(Qds+Qgs)= 27.55 *4000h=110200Wh /1000=110,2Kwh

Qdom=0.129*52*15 = 141W

Qgaraz=0.129*18*5= 25.54W

∑(Qd+Qg) = 166.54 *4000h =666168Wh/1000=666.16Kwh

Strata ciepla razem to 110,2Kwh+666.16Kwh= 776,36Kwh

ROZNICA w KWH to 437.63

Przelozmy to na ilosc gazu /9.23Kwh (uwzgledniajac sprawnosc kotla 107%) a wiec 437.63/9.23 = 47.41m3 gazu zuzytego wiecej na sezon

Sredni koszt gazu razem z oplatami dystryb = 2.05zl

A zatem roznica w koszcie ogrzewania 47.41m3*2.05zl = 97.19 zlotych/ rok

Roznica w cenie pomiedzy plyta z XPS a plyta z opaska to 4590zl brutto

Zwrot kosztow inwestycji nastapi po 47 latach i 2.5 miesiacach

Swistak pozdrawia

Wylicz mi teraz zwrot kosztów budowy domu z kredytem vs wynajętego mieszkania.

Po a nawet przed wyliczeniem proponuję zaopatrzyć się w młotek...

Sądzę,że mój budynek stoi pewniej na gruncie od Twojego ponieważ dałeś się nabrać na jakieś dziwne i badziewne zbrojenie rozproszone,które nie ma atestu także sądzę,że sen będziesz miał niespokojny :)

Ale cóż,głupich nie sieją,sami się rodzą albo Niemce ich czynią...

Przy okazji,konstrukcja płyty była projektowana pod możliwość osiadania terenu do 3m...

To chwala ci za to ze masz napierdzielone pretow w ta plyte bo przy tych twoich 20cm EPS'u napewno ci sie przydadza.

Niestety Pan Artur jest wyznawca ideologii z za wschodniej granicy ''Gniocja nie łamiocja'' wg to ktorej zawsze nalezy wpierdzielac stalowe prety fi12 w mozg albo w plyte fundamentowa. Pan Artur wybral w plyte fundamentowa po calej powierzchni.

Niestety dla niektorych czytelnikow ciezko jest pojac co oznacza wyprnosc gruntu i po co odpowiednio przygotowuje sie ten grunt przez zageszczenie. Nalezy rowniez dodac ze wiekszosc plyt fundamentowych w Niemczech peknie poniewaz maja zbrojenie rozproszone a sami Niemcy napewno popelniaja blad w swoich obliczeniach. Gratuluje Artur jestes dla mnie nr1 kandydat na sokratesa FM

Wylicz mi teraz zwrot kosztów budowy domu z kredytem vs wynajętego mieszkania.

Po a nawet przed wyliczeniem proponuję zaopatrzyć się w młotek...

no wlasnie Atrur, dolicz jeszcze koszt odsetek kredytu placonego przez 30 lat od wartosci dodatkowego ocieplenia. Wtedy to i twoim potomkom moze jeszcze nie starczyc czasu na osiagniecie ''break even''

zreszta po co mlotek, lepiej od razu zaopatrzyc sie w prety fi12

Gość Arturo72
To chwala ci za to ze masz napierdzielone pretow w ta plyte bo przy tych twoich 20cm EPS'u napewno ci sie przydadza.

Niestety Pan Artur jest wyznawca ideologii z za wschodniej granicy ''Gniocja nie łamiocja'' wg to ktorej zawsze nalezy wpierdzielac stalowe prety fi12 w mozg albo w plyte fundamentowa. Pan Artur wybral w plyte fundamentowa po calej powierzchni.

Niestety dla niektorych czytelnikow ciezko jest pojac co oznacza wyprnosc gruntu i po co odpowiednio przygotowuje sie ten grunt przez zageszczenie. Nalezy rowniez dodac ze wiekszosc plyt fundamentowych w Niemczech peknie poniewaz maja zbrojenie rozproszone a sami Niemcy napewno popelniaja blad w swoich obliczeniach. Gratuluje Artur jestes dla mnie nr1 kandydat na sokratesa FM

Nie ja dobierałem zbrojenie i izolację płyty,robił to konstruktor pod konkretne warunki geologiczne i pod konkretne warunki gruntowe.

U Ciebie może być inaczej bo "garstkę" dosypywanego zbrojenia do betonu Twój pseudokonstruktor sądzę,że dobierał wg swojej wiedzy,którą uzyskał w Niemczech i której poziom jak wiemy nie należy do najwyższego.

Aż jestem ciekawy na ile garstka z ręki zbrojenia dosypywanego do betonu odpowiada tradycyjnemu zbrojeniu.

A jak ktoś ma dużą dłoń ?

Edytowane przez Arturo72

Andrzeju, nie ma sensu się klocic z tym typem. On pisze glupoty w dużych ilościach, nie zna się na niczym a do wszystkiego ma cos do powiedzenia, przy okazji jeszcze sprobuje obrazac ludzi na około. Wiec, najlepiej ignorować, nie zejść na ten poziom. Argumenty na niego nie dzialaja, a jemu po prostu boli ze jego konstruktor nie uwzglednil prawdziwa wytrzymalosc EPS'a pod plyta Miał już dawno tu udowodnić, ze u niego jest poprawnie obliczone, ale do dziś tego nie zrobil, bo nie może.

Gość Arturo72
Andrzeju, nie ma sensu się klocic z tym typem. On pisze glupoty w dużych ilościach, nie zna się na niczym a do wszystkiego ma cos do powiedzenia, przy okazji jeszcze sprobuje obrazac ludzi na około. Wiec, najlepiej ignorować, nie zejść na ten poziom. Argumenty na niego nie dzialaja, a jemu po prostu boli ze jego konstruktor nie uwzglednil prawdziwa wytrzymalosc EPS'a pod plyta Miał już dawno tu udowodnić, ze u niego jest poprawnie obliczone, ale do dziś tego nie zrobil, bo nie może.

Nic nie miałem udowadniać,to jest Twój wymysł.Nie jestem konstruktorem,żeby coś udowadniać.

Z tego co piszesz masz małe pojęcie o doborze zbrojenia i izolacji do konkretnych warunków gruntowych,zapłakałbyś się,gdybyś miał robić płytę na szkodach górniczych bo poprostu nie potrafisz liczyć,Twoja miara to "garstka" a nie MPa.

Zapraszam na Śląsk,zobaczysz czym grozi dla domu źle zaprojektowana konstrukcja fundamentu po paru tąpnięciach z kopalni i co grozi takiemu kostruktorowi,który coś takiego zaprojektował,podbił się pod tym i podpisał.

Do projektowania fundamentów na Śląsku trzeba wiedzy a nie ładnej gadki.

Sądzę,że jesteś zbyt cianki do takiej roboty oferując wszędzie zbrojenie rozproszone.

Edytowane przez Arturo72

Nie ja dobierałem zbrojenie i izolację płyty,robił to konstruktor pod konkretne warunki geologiczne i pod konkretne warunki gruntowe.

U Ciebie może być inaczej bo "garstkę" dosypywanego zbrojenia do betonu Twój pseudokonstruktor sądzę,że dobierał wg swojej wiedzy,którą uzyskał w Niemczech i której poziom jak wiemy nie należy do najwyższego.

Aż jestem ciekawy na ile garstka z ręki zbrojenia dosypywanego do betonu odpowiada tradycyjnemu zbrojeniu.

A jak ktoś ma dużą dłoń ?

I to pojawia sie Artur tzw samozwanczy specjalista od plyt fundamentowych ktory z gory obala kompetencje i wiedze inzynierow z Niemiec w ktorych to plyty fundamentowe robi sie od lat tylu ze w Polsce nawet jeszcze nie slyszano o plycie fundamentowej. Czy uwazasz ze gdyby Niemcy sie tak mylili na wszystkim jak na tych plytach fundamentowych to ich gospodarka bylaby na takim poziomie jakim jest? Chyba raczej nie i powiem ci ze choc nie jestem najwiekszym fanem niemieckich wynalazkow (zwlaszcza samochodow) to jednak trzeba uznac ich poziom technologiczny, wiedze i profesjonalizm ktorego nam w Polsce poprostu czesto brak.

Obrazasz tu goscia ktory posiada o plytach solidna wiedze ze jest jakims pseudokonstruktorem a sam nie reprezentujesz swoimi wypowiedzami zadnej wiedzy. Proponuje ci sie zastanowic nad swoim zachowaniem bo widze ze kozak to ty potrafisz byc ale tylko w pisaniu glupot.

Gość Arturo72

Obrazasz tu goscia ktory posiada o plytach solidna wiedze

To tylko Tobie się tak wydaje.

Płyta fundamentowa na Śląsku,przy szkodach górniczych to rzecz bardzo częsta jeśli chodzi o fundamenty domu,także nie masz bladego pojęcia o czym piszesz.

Jak już pisałem,gdyby brinkowi trafiła się u nas płyta to by z niej zrezygnował albo by się zapłakał,taki z niego fachowiec.

Nic nie miałem udowadniać,to jest Twój wymysł.Nie jestem konstruktorem,żeby coś udowadniać.

Z tego co piszesz masz małe pojęcie o doborze zbrojenia i izolacji do konkretnych warunków gruntowych,zapłakałbyś się,gdybyś miał robić płytę na szkodach górniczych bo poprostu nie potrafisz liczyć,Twoja miara to "garstka" a nie MPa.

Zapraszam na Śląsk,zobaczysz czym grozi dla domu źle zaprojektowana konstrukcja fundamentu po paru tąpnięciach z kopalni i co grozi takiemu kostruktorowi,który coś takiego zaprojektował,podbił się pod tym i podpisał.

Do projektowania fundamentów na Śląsku trzeba wiedzy a nie ładnej gadki.

Sądzę,że jesteś zbyt cianki do takiej roboty oferując wszędzie zbrojenie rozproszone.

Ty jednak jestes mondziol Artur. Thomas juz wczesniej pisal ze na szkodach gorniczych nie wystarczy samo zbrojenie rozproszone. To ze ty mieszkasz na kretowisku to nie znaczy ze cala Polska taka jest i ze wszedzie trzeba dawac fi12. Artur jesli ci zostalo troche tego fi12 to zainstaluj sobie w glowie z jeden pret to moze zaczniesz bardziej trzezwo myslec

Edytowane przez yendrek3

Swieta racja, zajechanego trzoznka juz nie da sie naprawic. Zaloze sie ze konstruktor Artura to wklada tyle samo stali w kazda plyte, czy to na Salskim kretowisku czy na Mazowszu. Konstruktor kryje swoja dupe bo nie potrafi nic policzyc, tak jest najlatwiej

Na jakiej podstawie wyciągasz wnioski, że większość płyt w Niemczech jest na zbrojeniu rozproszonym?

Według mojego rozeznania jest to stosunkowo nowa technologia - ich normy czy zalecenia do płyt na zbrojeniu rozproszonym są z 2010 roku.

Sam się zastanawiam co wybrać więc byłbym ciekawy jaki procent udziału w rynku ma zbrojenie rozproszone u naszych sąsiadów.

Osobiście doszedłem do wniosku, że zbrojenie rozproszone jest ok jeżeli konstruktor je przeliczy ale nadal moje wątpliwości wzbudza wykonawstwo:

- w pewnym momencie Pan Mietek dosypuje zbrojenie do griuszki...

pozdrawiam,

mx