Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Płytę miałem o 2 grubościach - podobnie jak robi sundolit.

Tzn. w miejscach gdzie mają stać sciany nośne - warstwa betonu 20cm a pod nim 15 cm styropianu. Pozostała powierzchnia płyty 10cm betonu i pod nim 25 cm styropianu.

A jakiś rysunek zbrojenia możesz wrzucić ?

Zbrojenie na całej płycie - siatka fi8 15x15, a dodatkowe pod sciany, gdzie beton 20cm gruby - dołem 3x pręt fi12.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koszt mojej płyty fundamentowej wg. Pana Sochy - 140m2 dom plus garaż na osobnej płycie oddzielony od domu styro 20cm to 28.800zł - w tym robocizna 6.000, taniej niż fundamenty z projektu Lipińskich - Isomur itp. Ekipa bez doświadczenia w temacie, ale nie miała problemów z wykonaniem.
Witaj!Jak długo robili Ci tą płytę?Moja też ma mieć około 140m2 adokładniej to 143m2+100m2 garaże i gospodarcze.Może i mnie by zrobili tą płytę?

emalin

A więc nasz guru z tego wątku Coulignon napisał:

"Materiały na płyte około 19 tys, wykonanie 12 tys.

płyta 96 m2"

co oznacza 320 pln/m2, więc poniżej 300 będzie chyba cięzko, a o tak Coulignon o ile pamietam wyliczył, że taniej niż fundamenty tradycyjne mu wyszło...

To ceny pewnie z 2008 r., tak wnioskuję z Jego dziennika.

magak

Koszt mojej płyty fundamentowej wg. Pana Sochy - 140m2 dom plus garaż na osobnej płycie oddzielony od domu styro 20cm to 28.800zł - w tym robocizna 6.000, taniej niż fundamenty z projektu Lipińskich - Isomur itp. Ekipa bez doświadczenia w temacie, ale nie miała problemów z wykonaniem.

Czyli jeśli dobrze liczę ok. 205 zł/m2. – lepiej niż u Coulignona! :)

Czy to jest cena z 2009 r.?

Czy możesz jakieś zdjęcia wrzucić?

Temat się zrobił na tyle popularny, że i Cezbud i Mega Therm trafiły na Allegro :) :

1. Cezbud, ciepła płyta U=0,14 -> 330 zł / m2 http://allegro.pl/item821558784_fundamenty_ciepla_plyta_z_pianobetonu.html

2. Megatherm , płyta standard (ciekawe co to oznacza?) -> 280 netto + 7% vat http://allegro.pl/item813363692_plyty_fundamentowe_plyta_fundamenty.html

Niezłe, szczególnie podoba mi się "poruwnywanie":

• brak dokuczliwych szumów,
• możliwość ogrzewania i chłodzenia z podziałem na dowolna ilość stref grzewczych,
• dowolność w kwestii wyboru paliwa grzewczego,
• zastosowanie anhydrytu powoduje lepszą transmisję ciepła do budynku, oraz kumulacje i bezwładność cieplną,
• dużo niższa cena,
-  większa wytrzymałość w poruwnaniu do pianobetonu

...bardzo mocny beton B20-40 z anhydrytem ułatwiającą przewodzenie ciepła do góry...

Jak ten anhydyt robi, że ciepło jest przewodzone do góry (w domyśle, w dół nie ;))?

No i o co chodzi z brakiem przeciągów, bo nie rozumiem co to ma wspólnego z płytą fundamentową?

FRELKA - nie wiem po co pytasz ...będąc zakumplowaną osobą z posiadaczami Legaletta z Luszowic na wiarę całą teorię powinnaś przyjąć ... :lol: i tylko w tamtym temacie się udzielać :wink:

A nie prowokować ....

chyba ,że konto Markowi udostępniłaś ?

Nie wiem co to, że znam Elę i Marak ma wspólnego z tym co napisałam?

Cieszę się, że pojawia się konkurencja, to oznacza możliwość spadków cen. Każdej płyty.

Tyle, że takie "oferty", jak na allegro, budzą wątpliwości, co do firmy - profesjonalizm w prezentacji produktu mam nadzieję, nie odzwierciedla tu profesjonalizmu wykonania...

Ooo, uderz w stół a Marytina1 się odezwie:

FRELKA - nie wiem po co pytasz ...będąc zakumplowaną osobą z posiadaczami Legaletta z Luszowic na wiarę całą teorię powinnaś przyjąć ... i tylko w tamtym temacie się udzielać

A nie prowokować ....

Jednym słowem przygadywał kocioł garnkowi (dla jasności Martyna1 Frelce)

A Ty czasem na forum L. się nie udzielasz? :) :(

Ten MegaTherm i Cezbud to dopiro sensacyja i rewelacyja o czym na forum L dokładnie napisano. :D

Pa, Martinko

Do L. trafiłam jako do jednego z pierwszych wątków i tam wrzucam wszystko (takie mam założenie ) odnośnie nowości i płyt ...a jak zalinkuję i tu i tu -to mi wytną ,że reklamuję (się już tak mi zdarzyło)...więc wrzucam tam ,bo założenie jest takie by trochę rozruszać temat - gdzie L. jest traktowany jako jedyna święta możliwość i nie ma mowy o niczym innym .

Uważam ,że możliwości robią się coraz lepsze (tu sami szukacie nowych możliwości , pomysłów ) - tam jest typowa ustawka z głównym założeniem i prowadzącym .

Z tego powodu i sposobu prowadzenia tamtego tematu -jestem przeciw ograniczaniu dostępu innym do wiedzy, co być może nie widać na 1-szy rzut oka ...ALE NA drugi już widać ..

Dlatego wszystko co znajdę ,dostanę wrzucam tam .

Do L. trafiłam jako do jednego z pierwszych wątków i tam wrzucam wszystko (takie mam założenie ) odnośnie nowości i płyt ...a jak zalinkuję i tu i tu -to mi wytną ,że reklamuję (się już tak mi zdarzyło)...więc wrzucam tam ,bo założenie jest takie by trochę rozruszać temat - gdzie L. jest traktowany jako jedyna święta możliwość i nie ma mowy o niczym innym .

Uważam ,że możliwości robią się coraz lepsze (tu sami szukacie nowych możliwości , pomysłów ) - tam jest typowa ustawka z głównym założeniem i prowadzącym .

Z tego powodu i sposobu prowadzenia tamtego tematu -jestem przeciw ograniczaniu dostępu innym do wiedzy, co być może nie widać na 1-szy rzut oka ...ALE NA drugi już widać ..

Dlatego wszystko co znajdę ,dostanę wrzucam tam .

Chciałem zauważyć, że wyżej wspomniany wątek ma nazwę "Legalett - doświadczenia mieszkańców".

Jeżeli chcesz rozruszać jakiś temat to załóż własny wątek i wrzucaj tam co chcesz.

Koleżanki i kolegów z tego wątku przestrzegam przed bezkrytycznym przyjmowaniem opinii MARTINA1 ponieważ nie ma ona bladego pojęcia o sprawach, w których zabiera głos.

MCB