Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A co do plastyfikatorów. Tu też poszedłeś na łatwiznę. To że plastyfikator zmniejsza stosunek wody do cementu wie chyba każdy na forum. Pytanie tylko, od kiedy to jest jego jedyna rola?? A jeśli twierdzisz że plastyfikator nie zwiększa wytrzymałości betonu po związaniu, to trudno. Ale jeśli zechcesz się wysilić, napisz do któregokolwiek producenta plastyfikatorów. A później czytaj, ucz się i czytaj i ucz się.

Plastyfikatory same z siebie nie zwiększają wytrzymałości betonów. Pozwalają za to zmniejszyć ilość wody zarobowej w betonie i to powoduje zwiększenie wytrzymałości. Taka jest kolejność działania. Cement do procesu hydratacji potrzebuje 20 do 25%wody w stosunku do swojej masy. Wszystko co jest ponad to osłabia mieszankę betonową. Stąd konieczność użycia plastyfikatorów do minimalizacji ilości wody potrzebnej do zrobienia urabialnej mieszanki betonowej.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ba nadmiar plastyfikatora psuje wytrzymałość.

Ale nie wiem co między się wami stało, ale wyzwiska nie są na miejscu.

Można napisać iż głupio pisze ... ale nie że jest głupkiem to brzydkie ... każdy może się mylić

Wcześniej napisałem, że bzdury pisze to nie dotarło ... widocznie trzeba było dosadniej....no ale jak piszesz ,że to brzydkie to przepraszam, poprawię się i w przyszłości będe pisać, że ktoś głupio pisze ....

panie jacentyy z dyplomem po (kiepskiej) uczelni. To dlatego ten kraj nie może dogonić zachodu, bo mury uczelni wyższych opuszczają osoby które na dyplom nie zasłużyły. Po tym co piszesz, to albo dyplomu pan nie masz, albo masz go w celach szpanu ot choćby na forum.

Dla ścisłości dodam, że ja jeszcze nie mam dyplomu po uczelni wyższej. Ale to tym gorzej chyba dla Ciebie skoro ja wiem że w betonie zachodzi owszem tak jak piszesz - pełzanie ale zachodzi też relaksacja.

Twoja wiedza stanęła na relaksacji stali.

Relaksacja betonu - powolne zmniejszanie naprężeń w elemencie betonowym jednostajnie obciążonym. Zachodzi gdy element nie ma możliwości swobodnego odkształcania.

Podpowiem Tobie, że ta relaksacja występuje np. w fundamentach z betonu, obsypanych ziemią.

Nie pamiętam do końca czy tak to brzmiało, ale to bez znaczenia.

Jest jeszcze coś takiego jak skurcz właściwy, który trwa kilka lat. Mówiąc na chłopski rozum (jak to lubisz pisać), w tym okresie beton zaciska się wokół prętów coraz mocniej. Trwa to bardzo powoli i długo, zupełnie inaczej niż w fazie skurczu początkowego.

I tu dochodzimy do plastyfikatorów. Niestety muszę się wysilić i znaleźć ową literaturę, w której zaczytalem iż niektóre nowoczesne superplastyfikatory wzmacniają ten ostatni wymieniony proces reologiczny betonu.

Niestety muszę się wysilić i znaleźć ową literaturę, w której zaczytalem iż niektóre nowoczesne superplastyfikatory wzmacniają ten ostatni wymieniony proces reologiczny betonu.

I tu jest właśnie specyfika forum.

Trzeba czekać aż się wszystko wyjawi, a to czasem jest trudne, zapomni się itp nie raz nie dwa chciało by się coś napisać .. ale nagle dołek .. spokojnie

dasz radę.

Plastyfikatory to nie tylko urabianie mieszanki to opóźniacze/ przyśpieszacze wiązania itp ...

Panowie kogo możecie polecić do projektu płyty z dylatacją garażu od domu .

Ogrzewanie wodne zatopione w płycie.

Tmann jest specem ale czy robi z zatopionym ogrzewaniem nie pamietam, Henok robil na pewno. Na forum przewijaly sie rowniez firmy ps systemy fundamentowe, ppkonstruktor,st projekt i jeszcze pare innych

gdybym pobierał prowizję za nagonionych klientów to byłbym nieco bogatszy. W 2008 roku szukałem projektanta ze 3 miesiące. Wszyscy chcieli projektować płyty denne. O leżącej na styropianie nie słyszeli. I patrzyli jak na idiotę:D Dopiero Socha rozumiał o co chodzi. Może dlatego że był podwykonawcą legalett. To ci pionierskie czasy byli....

Tmann jest specem ale czy robi z zatopionym ogrzewaniem nie pamietam, Henok robil na pewno. Na forum przewijaly sie rowniez firmy ps systemy fundamentowe, ppkonstruktor,st projekt i jeszcze pare innych

dzięki za podpowiedz :)

oczywiście ze tez robimy z ogrzewaniem, również możemy zrobić tylko sam projekt.

A jak wygląda sprawa ogrzewania położonego bezpośrednio na płycie + wylewka. Gdzie nie czytam zalecają przynajmniej 2 cm styropianu a ja nie chcę się odcinać się od płyty (w planach kospel lub pompa woda powietrze)

Czy naprawdę nie da się ogrzewania na górę bez izolacji ?

Takie wykonanie było by fajne rurki płytko w razie czego tylko posadzka i szybko ciepło w stopy :)