Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie rozumiem. Ceny czego to są? Wykonania metra kw. płyty fundamentowej?

Przecież napisał wyraźnie, że to ceny projektu płyty fundamentowej.

Co w tym dziwnego, że są takie różnice w cenie?

Robiłem ostatnio projekt zamienny płyty fundamentowej. Umówiłem się na 15% różnicy w cenie pomiędzy poprzednim projektem a moim rozwiązaniem.

Wyszła z tego całkiem niezła sumka zarówno dla mnie jak i dla inwestora.

Tamtą płytę też ktoś zaprojektował i wziął za nią pieniądze.

Jak widać projekt za 1800zł wcale nie musi być złym interesem dla inwestora.

Edytowane przez HenoK

panie jacentyy z dyplomem po (kiepskiej) uczelni. To dlatego ten kraj nie może dogonić zachodu, bo mury uczelni wyższych opuszczają osoby które na dyplom nie zasłużyły. Po tym co piszesz, to albo dyplomu pan nie masz, albo masz go w celach szpanu ot choćby na forum.

Dla ścisłości dodam, że ja jeszcze nie mam dyplomu po uczelni wyższej. Ale to tym gorzej chyba dla Ciebie skoro ja wiem że w betonie zachodzi owszem tak jak piszesz - pełzanie ale zachodzi też relaksacja.

Twoja wiedza stanęła na relaksacji stali. .

Skoro nie masz nawet dyplomu wyższej uczelni to jakie masz kompetencje, żeby oceniać moją wiedzę, a tym bardziej jakim cudem jesteś w stanie ocenić czy zasłuzyłem na dyplom czy nie?

Relaksacja betonu - powolne zmniejszanie naprężeń w elemencie betonowym jednostajnie obciążonym. Zachodzi gdy element nie ma możliwości swobodnego odkształcania.

Podpowiem Tobie, że ta relaksacja występuje np. w fundamentach z betonu, obsypanych ziemią.

Nie pamiętam do końca czy tak to brzmiało, ale to bez znaczenia.

Zostawmy te relaksację w spokoju bo masz małą wiedzę na ten temat. Ktoś tam gdzieś tam Ci powiedział, że w elementach betonowych zachodzi relaksacja, ale do końca nie wiesz co i jak. W ogóle skąd żeś wytrzasnał pojecie jednostajnie obciążony? Jak już coś to element może być statycznie lub dynamicznie obciążany, a jednostajny to może być ruch. Dodatkowo może być obciążenie równomiernie rozłożone lub punktowo przyłożone ( o innych już nie wspominam.) Wyrażaj się precyzyjnie.

Tak jeszcze wspomnę, że z tą relaksacja w fundamencie to żeś spudłował, ponieważ obsypanie "ziemią" nie gwaranatuje braku możliwości odkształcania się elementu betonowego czy żelbetowego. Jak nie wierzysz zamodeluj sobie kiedyś coś na sprężynkach jeżeli wiesz o czym mowię to zobaczysz.

W sumie trudno aby w gruncie beton nie był w 100% zabezpieczony przed odkształceniem.

Jeśli by to było w pudle stalowym ok.

Ale jeśli Kolega Vega1 wyczytał i zapamiętał w książce to nam to przedstawi. Nie ma się co bić na wiedzę czysto akademicką.

Bo tu ludzie mają problemy z stosunkiem wodno-cementowym i podstawami.

Ale najlepsi są przedstawiciele leśnego ludu :)

Nawet nie realizacji - policzyłem tylko różnice w wartości materiałów : stali i betonu.

niezły miałem ubaw czytając to. Jak najbardziej rozumiem, moglbym wcześniej tez na ten pomysl pasc. Czasami takie projekty od klientów widze, ze glowa mala, jest powod czemu ja zawsze gadam o tych plyt 30-centymetrowe i 5t stali :D. Faktycznie oszczednosci mogą być znaczne.

Zakładając 1% zbrojenia i grubość płyty 0,25m. 250x1000mm =250 000*0,01 =2500 mm^2 ( jedna szesnastka ma 201mm^2) co daje 12,i (pół )xfi16 na 1mb płyty lub 2500m^2 * 1000*7,85kg =2 500 000 *7,85 kg= 19 625 000 / 1mld mm^3 =0,019 tony w 1m^2 płyty

co daje na 100m^2 płyty 1,96 tony stali. 1% to jest już bdużo.