Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I znakomicie ułatwia sobie ciągniecie instalacji.

Fakt, choć są zwolennicy instalacji prowadzonych ścianami,

Bez te wylewki trzeba instalacje prowadzic w scianach zewnętrznych (mosty termiczne, trzeba zrobić bruzdy itd), trzeba będzie często zrobić rozne ekrany gipsowe itd., a nawet czasami sufity podwieszane, aby schować rozne instalacje.

Mosty termiczne robią poprzez bruzdowanie ścian pod instalacje???

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mosty termiczne robią poprzez bruzdowanie ścian pod instalacje???

Pewnie ze tak. Sciany typu Porotherm, Ytong, Keramzyt itd. tez maja swoje parametry izolacyjności. Najgorzej w przypadku scian jednowarstwowych, najmniej w przypadku scian typu Silka z gruba izolacja styropianowa.

Pewnie ze tak. Sciany typu Porotherm, Ytong, Keramzyt itd. tez maja swoje parametry izolacyjności. Najgorzej w przypadku scian jednowarstwowych, najmniej w przypadku scian typu Silka z gruba izolacja styropianowa.

Jane, tylko że w jednym poście piszesz o domu pasywnym i mostkach cieplnych powodowanych przez bruzdy. A jedno do drugiego się ma nijak.

W domu pasywnym liczy się odpowiednia warstwa izolacji, materiał konstrukcyjny a co za tym idzie i te bruzdy nie maja znaczenia.

Raczej ciężko sobie wyobrazić aby ktoś robił płytę na 30cm XPS, a ściany miał jednowarstwowe z gazobetonu.

Jane, tylko że w jednym poście piszesz o domu pasywnym i mostkach cieplnych powodowanych przez bruzdy. A jedno do drugiego się ma nijak.

W domu pasywnym liczy się odpowiednia warstwa izolacji, materiał konstrukcyjny a co za tym idzie i te bruzdy nie maja znaczenia.

Raczej ciężko sobie wyobrazić aby ktoś robił płytę na 30cm XPS, a ściany miał jednowarstwowe z gazobetonu.

No to może nie wystarczajaco jasne się wyraziłem. Nie chodzi o moje widzimisię i to ze ja uważam ze plyta grzwcza się najlepiej nadaje w domach pasywnych i podobnych itd., ale jak wiemy, nie każdy tak uważa; często takich plyt się stosuje w domach raczej "tylko" energooszczędnych.

Sa takie systemy typu Porotherm Dryfix 48cm, Ytong 38 lub więcej itp., i w takim przypadku te bruzdy sa bardzo nie ma miejscu. A w scianach Silka 18 az trzeba uwazac ze rura zaraz na zewnatrz nie wystaje ;)

Sa takie systemy typu Porotherm Dryfix 48cm, Ytong 38 lub więcej itp., i w takim przypadku te bruzdy sa bardzo nie ma miejscu. A w scianach Silka 18 az trzeba uwazac ze rura zaraz na zewnatrz nie wystaje ;)

Wydaje mi się, że jeśli ktoś robi płytę niezależnie czy z dodatkową wylewką, czy bez, to i tak większość instalacja wod-kan idzie w płycie.

Jedyne instalację które jest sens robić na ścianie, to instalacje elektryczne, a z tymi nie mam problemu nawet na Silkce 18.

Chyba, że się mylę...

Wydaje mi się, że jeśli ktoś robi płytę niezależnie czy z dodatkową wylewką, czy bez, to i tak większość instalacja wod-kan idzie w płycie.

Jedyne instalację które jest sens robić na ścianie, to instalacje elektryczne, a z tymi nie mam problemu nawet na Silkce 18.

Chyba, że się mylę...

Obawiam się ze się mylisz :)

Instalacje wody się nie robi w plycie, przynajmniej ja jajko wykonawca bym się buntowal, a ci od wodociągu zazwyczaj chcą, ze glowny zawor i licznik sa przy scianie zewnetrnej, ponieważ do tego punktu odpowiadają. Chyba nie bardzo będą się zgodzili, ze odpowiadają za rury w plycie.

Rury kan. fi50 tez nie robimy w plycie, wiec, w przypadku plyt grzewczych bez wylewki trzeba planować osobny punkt wszędzie.

Również nie w plycie robimy odkurzac centralny. A doprowadzenie wody do każdego punktu może się okazac kłopotliwie w przypadku plyt grzewczych,

Rozumiem, że ty jako wykonawca nie robisz, bo tutaj na forum ludzi chyba tak robią.

No taaaak... rozne rzeczy się robi na budowie. Jedni się nawet boja zrobić ogrzewanie w plycie, mimo ze to solidne petle bez zadnych laczen, a inny znowu podobno robia cala instalacje wody itd. w plycie, z srubunkami itd., co ja bym nie polecal. Inna sprawa, ze te rury to nie zbrojenie, a teoretycznie ta warstwę z rurami nie wolno uwzglednic w obliczeniu statycznym. Owszem, zawsze jest pytanie ile tych rur tam jest i czy to gra role, jeśli to mało, na statykę itd. raczej nie ma co przesadzac, ale każdy hydraulik wie, ze swieza instalacja, mimo testu szczelności, po pierwszym uruchumieniem jest do sprawdzania, ponieważ te rzeczy reagują na temperatury i często trzeba tu i tam dokrecic śrubunki.

Rozumiem, że ty jako wykonawca nie robisz, bo tutaj na forum ludzi chyba tak robią.

Nie po to daję styropian na płytę, zeby prowadzić w niej wodę.

Jak wiesz, że będziesz kładl jeszcze 10cm styro, to masz ten luksus, że zawsze mozesz sobie przekrojektować łazienkę.

Ja najpierw zmieniłem położenie prysznica (z odpływem liniowym) i wanny, później w ogole zrezygnowałem z wanny na rzecz powiększonego prysznica, z odpływem liniowym w innym miejscu....

Przy płycie bez izolacji nic bym nie mogł już zmienić...

A dlaczego odkurzacz centralny nie w płycie? Szczerze mówiąc myślałem, żeby odkurzacz wrzucić w płytę.

Ponieważ to sa stosunkowo grube rury, i jest ich za dużo aby udawac ze ich nie ma. W częściach konstruktcyjnych takie rzeczy nie maja prawa siedzic.

Tak na marginesie i tak uważam ze taka instalacja wcale nie jest warto tego co kosztuje.

Zamiast odkurzacza dzwigac trzeba iles tam metrow tego przewodu, który tez nie jest lekki i potrzebuje więcej miejsca aby go schować niż normalny odkurzac, wiec, takiego gigantycznego komfortu przez to się nie zyskuje; nadal taki sprzet sam nie odkurza, niestety.

Masz wszędzie te super-piękne gniazdki, w garażu dodatkowe duże urządzenie a jeśli niechcący tam cos się wciągnie co nie powinno tam być masz jezcze kłopot aby to wyciagnac, bo siedzi pod wylewka lub może nawet w plycie fundamentowej.

Nie mowiac o tym ze ja nie chce wiedzieć jak po paru lat te rury w srodku wygladaja. Nie wyobrażam sobie ze tam jest zdrowy (dla nas, nie dla innych ewentualnych malych "mieszkancow ") klimat :D

Ale to oczywiście tylko moje zdanie na temat odkurzac centralny.

ale nawet to pomijając. Tak jak pisze tmann. Nie chcę wiedzieć co jest w rurach po kilku latach.

A może tam sobie siedzieć co chce byle odkurzacz ciągnął. Przecież nikt nie wdmuchuje tymi kanałami powietrza do domu. Toż to podobny argument do "życia" w kanałach wentylacji mech. Rozumiem, że ktoś może chcieć bardziej tradycyjny odkurzacz, ale mówienie o hodowli w rurach i rzekomym wpływie na domowników to bujdy jakieś.

tylko że w kanał od odkurzacza, idzie największy syf. Martwy i żywy (roztocza i inne gadziaństwo) więc to nawet nie porównanie.

Ale z drugiej strony, każdy robi wg. siebie. Ja uważam że to przerost formy nad treścią i żadne ułatwienie.

Ale jak ktoś chce... czemu nie. Z tym się nie dyskutuje.

chwileczke ..... a kto mowi zeby dawac go w zel-bet?

rury od wody i kanalizacji pod lub w izolacji

OC w styropianie

nie moze byc???

Może być. Tylko ze takie instalacje zazwyczaj się robi, jeśli sa już sciany, czyli, wiadomo gdzie co ma być. Natomiast zrobić to nawet przed betonem, zabezpieczać/mocowac to tak ze się nie rusza w trakcie dalszych robot i wszystko później jest dokładnie tam gdzie trzeba... to moim zdaniem ambitne zadanie. Ale, jeśli ktoś mowi "w plycie", to rozumiem, ze w żelbecie, inaczej brzmiałby to chyba "pod plyta" :)

Teoretycznie tez można zrobić najpierw dach na stemple i po tym caly dom. Ma gigantyczna zalete, ze wszystkie pracy niezależnie od deszczu w suchym można wykonać. (dobra, dobra, to była ironia, czyli, trochę przesadzilem teraz :D)