Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie ma co skomentować, to sa po prostu głupoty ze glowa mala.

Dla porządku wypada podać autora tego tekstu : "Fundament domu jednorodzinnego"

dr inż. Andrzej Dzięgielewski

Politechnika Warszawska

Inżynier Budownictwa luty 2014, str. 72-76

http://www.dziegielewski.info/

Edytowane przez HenoK

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla porządku wypada podać autora tego tekstu : "Fundament domu jednorodzinnego"

dr inż. Andrzej Dzięgielewski

Politechnika Warszawska

Inżynier Budownictwa luty 2014, str. 72-76

http://www.dziegielewski.info/

Dziekuje :)

A jest może ten artykul gdzies dostępny w calosci? Chciałbym to poczytać...

Taka ciekawostka: plyta ma mieć grubość 80-150cm, natomiast same stopy fundamentowe w takich przypadkow maja ze 40cm...

Edytowane przez tmann*

plyta za 10 tys robocizna to nic nadzwyczajnego, kwestia jest jaka to plyta, licza się szczegoly.

Dla tej firmy nie ma różnicy płytę traktują jako etap budowy. Mają projekt i robią od A do Z . Jedynie opory mają do ogrzewania ale myślę że w razie czego dogadamy się.

Czekam na adresy gdzie prowadzili prace ponoć były też płyty.

Cały czas zastanawiam się nad zbrojeniem rozproszonym tylko nie chcę rezygnować z grzania w drugiej taryfie.

A przy tej technologi zdaje się trzeba dać ogrzewanie na płycie i odciąć się styropianem od 20 cm betonu a wylewka chyba będzie za "krótka" żeby grzać akumulacyjnie.

Jutro badania geotechniczne odwierty 4 metry i sondowanie więc będę trochę więcej mógł przekazać danych do projektu.

Edytowane przez kwasniak

Dla tej firmy nie ma różnicy płytę traktują jako etap budowy. Mają projekt i robią od A do Z . Jedynie opory mają do ogrzewania ale myślę że w razie czego dogadamy się.

Czekam na adresy gdzie prowadzili prace ponoć były też płyty.

Cały czas zastanawiam się nad zbrojeniem rozproszonym tylko nie chcę rezygnować z grzania w drugiej taryfie.

A przy tej technologi zdaje się trzeba dać ogrzewanie na płycie i odciąć się styropianem od 20 cm betonu a wylewka chyba będzie za "krótka" żeby grzać akumulacyjnie.

Jutro badania geotechniczne odwierty 4 metry i sondowanie więc będę trochę więcej mógł przekazać danych do projektu.

A kto mowi ze w przypadku zbrojenia rozproszonego nie można zrobić plyte grzewcza?

Ktoś podał kiedyś alternatywę dla alupexa - jakąś jednowarstwową rurę - podobno droższa ale lepsza. Mógłbym prosić o powtórzenie nazwy?

ja pisałem. Chodzi o UPONOR WIRSBO PE. Cena jest około 60% wyższa, aniżeli dobrej marki rury warstwowe.

Edytowane przez vega1

Bardzo Ci dziekuje. @Horher, tez dzięki :)

Razem z zona czytaliśmy ten artykul, szczeki opadają normalnie. Przy takich publikacji, które obiektywnie patrząc, przynajmniej w tym punkcie nic nie maja wspólnego z rzeczywitoscia, nie ma co się dziwic ze plyty fundamentowe sa nadal często potraktowane jako bardzo egzotyczne i przede wszystkiem drogie rozwiązanie. Ani słowa na temat izolacji, nawet nie mowiac o plyt grzewczych, a brakuje caly wazny temat izolacja fundamentow (również przeciw wilgoc, bo to tylko nardzo na marginesie dotkniete), odwodnienia itd.

Za to mamy do czynienia z interpretacja przepisów, tu przede wszystkiem na temat glebokosc posadowienia, z która się ani trochę nie zgadzam, wg. tego większość plyt fundamentowych w Polsce bylyby nielegalne.

Bardzo Ci dziekuje. @Horher, tez dzięki :)

Razem z zona czytaliśmy ten artykul, szczeki opadają normalnie. Przy takich publikacji, które obiektywnie patrząc, przynajmniej w tym punkcie nic nie maja wspólnego z rzeczywitoscia, nie ma co się dziwic ze plyty fundamentowe sa nadal często potraktowane jako bardzo egzotyczne i przede wszystkiem drogie rozwiązanie. Ani słowa na temat izolacji, nawet nie mowiac o plyt grzewczych, a brakuje caly wazny temat izolacja fundamentow (również przeciw wilgoc, bo to tylko nardzo na marginesie dotkniete), odwodnienia itd.

Za to mamy do czynienia z interpretacja przepisów, tu przede wszystkiem na temat glebokosc posadowienia, z która się ani trochę nie zgadzam, wg. tego większość plyt fundamentowych w Polsce bylyby nielegalne.

Ten artykuł jest bardzo niespójny. Taki misz-masz wiedzy z okresu późnego Gierka. Chyba miał powstać a zawartość była mniej istotna. Fundament płytowy na izolacji jest pojęciem dla sporej części projektantów abstrakcyjnym.

Gość Arturo72
W domu, w którym aktualnie mieszkam, mam wannę z hydromasażem.

Mieszkam tam 1,5 roku, a byłem w niej raz. A im będę starszy, tym mniej będę miał ochoty, aby się tam pakować - widzę to po moich rodzicach.

Jeśli ktoś całe życie korzystał z prysznica to wanna będzie dla niego zbędnym gadżetem,jeśli ktoś całe życie palił węglem to bezobsługowe grzanie będzie dla niego zbędnym gadżetem i wydziwianiem chcących kąpać się i ogrzewać komfortowo.

Ja przez całe swoje życie miałem tylko i wyłącznie wannę w mieszkaniu i w nowym domu nie mam kabiny prysznicowej w łazience bo stwierdziliśmy,że to zbędny gadżet pogarszający jedynie komfort życia a swoje lata mam(42) ;)

Ja przez całe życie swoje miałem tylko i wyłącznie ogrzewanie bezobsługowe z miejskiej ciepłowni i w nowym domu nie wyobrażałem sobie niczego innego jak tylko podobnie komfortowe ogrzewanie bezobsługowe :)

Jeśli ktoś całe życie korzystał z prysznica to wanna będzie dla niego zbędnym gadżetem,jeśli ktoś całe życie palił węglem to bezobsługowe grzanie będzie dla niego zbędnym gadżetem i wydziwianiem chcących kąpać się i ogrzewać komfortowo.

Ja przez całe swoje życie miałem tylko i wyłącznie wannę w mieszkaniu i w nowym domu nie mam kabiny prysznicowej w łazience bo stwierdziliśmy,że to zbędny gadżet pogarszający jedynie komfort życia a swoje lata mam(42) ;)

Wanna czy prysznic to kwestia osobistych preferencji,

Ja praktycznie całe życie mam do dyspozycji jedno i drugie, i w planowanym domu zdecydowanie wybieram prysznic.

Jeżeli mam ochotę dłużej przebywać w wodzie wybieram basen lub gorące źródła itp.

Arturo72 jesteś jeszcze młody. Poczekaj jeszcze z 20-30 lat i zobaczymy jak z chęcią pakujesz się do wanny :D

Gość Arturo72
Wanna czy prysznic to kwestia osobistych preferencji,

Ja praktycznie całe życie mam do dyspozycji jedno i drugie, i w planowanym domu zdecydowanie wybieram prysznic.

Jeżeli mam ochotę dłużej przebywać w wodzie wybieram basen lub gorące źródła itp.

W pracy mam prysznic,na wakacjach mam prysznic ale w domu tylko wanna bo dom to relaks a nie tylko mycie się ;)

Arturo72 jesteś jeszcze młody. Poczekaj jeszcze z 20-30 lat i zobaczymy jak z chęcią pakujesz się do wanny :D

Niektórzy mówią mi,że już do Alfy 159 z 200KM jestem za stary a tym bardziej z wanną poradzę sobie za naście lat ;)

UPONOR to marka. Wirsbo to chyba też kiedyś pionier w produkcji tych rur. Teraz przyjęło się że Wirsbo to standard pod który wiele firm się podpina.

To tak jak do dziś na większości budowach da się słyszeć, jak na każdą szlifierkę kątową mówi się BOSCH. Nawet jak to jest Makita :D