Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Żeby piachu w glinę nie wciskać, i żeby ewentualne wody, mogły się przemieszczać.

Jak Synowi robiłem piaskownicę dałem geowłókninę, piasek mimo iż dużo go nie ma, z 3-5cm siadł niżej pierwotnego poziomu.

Teraz jeśli w danym miejscu okaże się grunt jakiś nie taki ... to bez geowłókniny wsio się przemiesza.

Pod piaskownicę też bym dał, żeby dziecikom piasek z ziemią się nie mieszał. Natomiast pod piasek płyty fundamentowej moim zdaniem nie potrzeba. Piasku w glinę przy zagęszczaniu nie wciśniesz, a woda i tak będzie przemieszczać się między ziarenkami piasku. A tak poza tym na wodę lepszy drenaż niż geowłóknina.

gotową ? ale płytki czy podłogę robisz później.

Ale wyprowadzenie pod płytki czy podłogi jest cacy.

Gotową, czyli już na nią nic nie kłaść.

Żadne płyty, żadne panele. Czy dałoby się zatrzeć żeby była gotową podłogę? Ewentualnie jakimś impregnatem pokryć. Taki industrialny klimat. Spotkaliście się z czymś takim ?

Edytowane przez Barth3z

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Żeby piachu w glinę nie wciskać, i żeby ewentualne wody, mogły się przemieszczać.

Jak Synowi robiłem piaskownicę dałem geowłókninę, piasek mimo iż dużo go nie ma, z 3-5cm siadł niżej pierwotnego poziomu.

Teraz jeśli w danym miejscu okaże się grunt jakiś nie taki ... to bez geowłókniny wsio się przemiesza.

gotową ? ale płytki czy podłogę robisz później.

Ale wyprowadzenie pod płytki czy podłogi jest cacy.

:D pod piaskownica tez dalem. pod podsypka można, ale nie zawsze jest koniecznie. Zabezpiecza podsypke przed wyplukaniem i mieszaniem się z gruntem pod.

Plyta jako gotowa posadzka: Jak najbardziej tak. Można zrobić powierzchnie przemyslowa itd., przeważnie robimy tak w przypadku budynkow przemyslowych, ale mielismy już garaz gdzie tak zostało zrobione, a w maju mamy domek, gdzie klient sobie zyczy taka podloge. Te posypki kwarcowe utwardniajace nawet sa dostępne w roznych kolorach. (np. tu: http://www.sicon.pl/oferta-produkty/posypki-utwardzajace/art-1.html)

Edytowane przez tmann*

Mysle Thomas ze nie bedzie tragedii tak jak Santa tu strasza. Z tymi szarymi rurami to cos wiemy na ten temat co :rolleyes:

no... to chyba u Ciebie gdzie dostawca przywiozl szare rury, których nie odebrałem i odeslalem. Twierdzili ze przecież każdy tak robi, po co te pomarańczowe...:D

Czy to tez był u Ciebie gdzie była ta dodatkowa rura (chyba jakich przepust), która została tylko lekko puknięta lopata i miała od razy dziurke? Taki przypadek tez kiedyś był, te rurki sa po prostu dość delikatne. Nie, to chyba w Czestochowie, nie pamiętam... :)

Plyta jako gotowa posadzka: Jak najbardziej tak. Można zrobić powierzchnie przemyslowa itd., przeważnie robimy tak w przypadku budynkow przemyslowych, ale mielismy już garaz gdzie tak zostało zrobione, a w maju mamy domek, gdzie klient sobie zyczy taka podloge. Te posypki kwarcowe utwardniajace nawet sa dostępne w roznych kolorach. (np. tu: http://www.sicon.pl/oferta-produkty/posypki-utwardzajace/art-1.html)

Porób dokumentację foto!

Pod piaskownicę też bym dał, żeby dziecikom piasek z ziemią się nie mieszał. Natomiast pod piasek płyty fundamentowej moim zdaniem nie potrzeba. Piasku w glinę przy zagęszczaniu nie wciśniesz, a woda i tak będzie przemieszczać się między ziarenkami piasku. A tak poza tym na wodę lepszy drenaż niż geowłóknina.

Ogólnie geowłókiny mają różne zadania od sepracji poprzez drenaż do wzmocnienia

Dając pod piasek geowłóknninę np FIbertex 300 M i tworząc z tej warstwy tzw materac otrzymujemy i separcjaę i drenaż i wzmocnienie (małe ale zawsze cos)

no... to chyba u Ciebie gdzie dostawca przywiozl szare rury, których nie odebrałem i odeslalem. Twierdzili ze przecież każdy tak robi, po co te pomarańczowe...:D

Czy to tez był u Ciebie gdzie była ta dodatkowa rura (chyba jakich przepust), która została tylko lekko puknięta lopata i miała od razy dziurke? Taki przypadek tez kiedyś był, te rurki sa po prostu dość delikatne. Nie, to chyba w Czestochowie, nie pamiętam... :)

Dokladnie tak, to u mnie przywiezli szaraki i niestety tak szybko jak przyjechaly tak tez wyjechaly expresem. Niestety szare sa to rury do stosowania w budynkach a pomaranczowe sa w grunt. Niestety dla wielu handlowcow kolor jest po to zeby klient mogl sobie wybrac czy mu sie bardziej podoba szara czy pomaranczowa. :no:

:D pod piaskownica tez dalem. pod podsypka można, ale nie zawsze jest koniecznie. Zabezpiecza podsypke przed wyplukaniem i mieszaniem się z gruntem pod.

Thomas czy robiles juz posypke z tego Sicona, masz jakies zdjecia jak wychodzi taka posadzka? Zastanawiam sie czy nie uzyc tego jak wyleje beton w hali?

Thomas czy robiles juz posypke z tego Sicona, masz jakies zdjecia jak wychodzi taka posadzka? Zastanawiam sie czy nie uzyc tego jak wyleje beton w hali?

Pewnie ze tak. Wyglada np. tak:

http://i1075.photobucket.com/albums/w438/BrinkmannConsulting/20131218_131804_zps1095d6c8.jpg

http://i1075.photobucket.com/albums/w438/BrinkmannConsulting/20131218_131626_zps9f5bb0a5.jpg

http://i1075.photobucket.com/albums/w438/BrinkmannConsulting/20131218_115334_zps6e6df833.jpg

Może nie zacznijmy ta dyskusje znowu. Przeciez generalnie nic innego nie powiem niż Ty, jeśli czytasz to co wczoraj wieczorem pisałem.
myślę że dyskusja o EPS będzie się przewijać do końca istnienia tego wątku. Choć dyskusja nie musi być burzliwa jak to miała miejsce niecały rok temu między dwoma osobnikami tego forum :)

Moim zdaniem HenoK ma świetny pomysł. Osobiście zrobię tak samo, a ja mam chyba jeden z najcięższych domów (i jedną z grubszych płyt) na forum więc też coś cokolwiek to pokaże.

I proszę Was, nie piszcie już że producenci zabraniają/nie zalecają stosować EPS pod płytę fundamentową. Albo wklejcie mi tu cytat, który pozwoli mi to zapisać we łbie raz na zawsze.

Niezle to wyglada Thomas, czy uzywales tam Sicona S1? I jeszcze kilka pytan technicznych, czys go rozsypywales zeby rowno sie wysypal po powierzchni betonu? A zeciarany byl tym poduszkowcem ze szczotami?

To był Sicon S2 i impregnat Melaxil. Wysypie się na swiezy betonu, najpierw rozprasza i gladzi się talerzem, a po tym poleruje się helkopterem az ze się blyszczy, a na końcu idzie jeszcze impregnat.

- EPS pod "plyta", podobno nie obliczone poprawnie, chyba ze jest obliczenia uwzgledniajac dop. dlugotrwaly nacisk >45kPa. Czy w danym przypadku będzie z tego problem? Mysle ze nie, ponieważ jednak, zanim ze beton się zarysuje/peknie na styk "law" z "wylewka", raczej EPS się poddaje.

- folia nie tam gdzie trzeba - już dużo na ten temat zostało pisane, w dobrym przypadku punkt rosy jest w podsypce i nic Ci nie grozi.

- szare rury pod plyta, które do tego nie sa przeznaczone: Trudno. Nie jesteś pierwszym i jedynym, który tak robil, a jeśli masz rury z stosunkowo dobrej jakości, to nic nie będzie. To ze oszczednosc na te pare rury nie jest warto takiego ryzyka, tez jest inny temat.

Projekt wykonano w oparciu o normy: PN-82/B-02000, PN-82/B-02001, PN-82/B-02003, PN-80/B-02010, PN-77/B-02011, PN-B-03264:2002, PN-81/B-03020 oraz PN-EN 1997-1 Eurokod-7 - więc jeśli chodzi o obciążenia to jest tego sporo.

jeśli chodzi o folie - była w projekcie, druga sprawa - jesli się tam znajdzie to i wyjdzie tą samą drogą co weszła, zresztą Henok uspokajał ze nie jest ona na tyle szczelna aby zatrzymać wodę,

szare rury - jest ich kilka szt i to same małe przekroje na odpływ z kuchni fi50, i do garażu, to co widać na zdjęciach jako piony to tylko piony już z szarych rur, reszta pomarańczowe stabi

Projekt wykonano w oparciu o normy: PN-82/B-02000, PN-82/B-02001, PN-82/B-02003, PN-80/B-02010, PN-77/B-02011, PN-B-03264:2002, PN-81/B-03020 oraz PN-EN 1997-1 Eurokod-7 - więc jeśli chodzi o obciążenia to jest tego sporo.

jeśli chodzi o folie - była w projekcie, druga sprawa - jesli się tam znajdzie to i wyjdzie tą samą drogą co weszła, zresztą Henok uspokajał ze nie jest ona na tyle szczelna aby zatrzymać wodę,

:)

szare rury - jest ich kilka szt i to same małe przekroje na odpływ z kuchni fi50, i do garażu, to co widać na zdjęciach jako piony to tylko piony już z szarych rur, reszta pomarańczowe stabi

Nie musisz się tlumaczyc, ja naprawdę nie miałem i nie mam zamaiaru Ci atakować. Tak jak pisałem, tragedii nie ma, tylko, jako firma jestem zobowiązany do trochę inne podejście do roznych tematow. Jeśli ja rozne takie rzeczy robie, to klient pozniej może mieć do mnie pretensje, a nie będę za bardzo miał co na to powiedzieć. Z tej samej racji nie mogę i nie będę nikomu polecać żeby tak zrobil.

Te normy ( i inne) sa podane w niemal każdym projekcie, ale pytanie zawsze, jakie sa parametry wyjściowe i czy sa dobrze przyjęte. Duzo czesciej obciążenie podane w projektach sa za wysokie niż za niskie (haslo "dupochron" :D), dość często się zdarza ze robimy własne obciążenie całego domu, bo od razu widać ze obliczenie w projekcie nie mogą być prawda. (np. 120kN/m pod scianami w domu szkieletowym parterowym, taki przypadek ostatnio był). Szkoda tylko dla klienta, który musi zaplacic dużo większe lawy fundamentowe lub grubsza bądź bardziej zbrojona plyte.

Rury: no tak, fi50 już nie ma jako pomarańczowych, wyjście z tego jest tylko zrobić wszystkie te galezi z fi110. Ale owszem, im mniejsza srednica, tym mniejszy prawdopodobieństwo, ze cos się stanie :)

Nie wiem skąd ale dużą analogię robi się między typową przegrodą jak np ściana czy strop a płytą na gruncie. Jeżeli chodzi o te pierwsze przegrody to para wodna może swobodnie sobie migrować między jedną a drugą stroną w zależności od różnicy ciśnień jak to kiedyś napisał pewien forumowicz.

Natomiast inna sprawa ma się z płytą fundamentową.

Płyta fundamentowa jest posadowiona na gruncie zazwyczaj na podsypce piaskowej, która ma swoją wilgotność i wtym przypadku nasycenie parą wodną w gruncie jest większe aniżeli w pomieszczeniu. Tak więc para wodna nie będzie się przemieszczenia w stronę gruntu, tylko od gruntu. I taka sytuacja będzie raczaj najczęściej występowała. Trudno mi sobie wyobrazić a także mam za małą wiedzę na ten temat aby wyobrazić sobie taką sytuację, że para wodna będzie przenikać z pomeszczenia do gruntu. Może grunt musiałby być strasznie wysuszony, ale jakim cudem pod płytą fundamentową, a w pomieszczeniu brak wentylacji plus 100% wilgotności plus brak możliwości przenikania poprzez inne przegrody?

Tak więc moim zdaniem błędem jest szukanie analogii między płytą fundamentową a innymi przegrodami, ponieważ są inne warunki brzegowe.

I moim zdaniem nie masz się co przejmować, jedynie wadą takiego rozwiązania w Twoim przypadku może być to, że do Epsa,który jest bardziej nasiąkliwy dostanie się wilgoć z mieszanki betonowej. Dodatkwo styropian zespoli się z betonem, a niestety współczynnik rozszerzalności dla betonu są różne i to ewentualnie też może być problem, ale to jest kwestia dysusyjna.

Edytowane przez jacentyy

która ma swoją wilgotność i wtym przypadku nasycenie parą wodną w gruncie jest większe aniżeli w pomieszczeniu

Mówimy tu o różnicy stężeni pary wodnej, zawsze choć by było pełne nasycenie... tam gdzie zimniej tam też mniejsza prężność pary wodnej

i różnica ciśnień powstaje. Całość jak już się robi, to trzeba odciąć kontakt jednego ośrodka ciśnienia od drugiego.

W tedy dyfuzji niet.

Tak więc para wodna nie będzie się przemieszczenia w stronę gruntu, tylko od gruntu.
chyba że grunt będzie miał temp +20 st...

jeśli jest grunt o temp 9 st .. ruch zawsze pójdzie w stronę gruntu ... ponieważ 9 st i 99 procent ... to jest jakieś 45 % przy +20 st .

Może grunt musiałby być strasznie wysuszony, ale jakim cudem pod płytą fundamentową,
nie musi być suchy .. a zimniejszy niż powietrze w budynku.

Nie wiem skąd ale dużą analogię robi się między typową przegrodą jak np ściana czy strop a płytą na gruncie. Jeżeli chodzi o te pierwsze przegrody to para wodna może swobodnie sobie migrować między jedną a drugą stroną w zależności od różnicy ciśnień jak to kiedyś napisał pewien forumowicz.

Natomiast inna sprawa ma się z płytą fundamentową.

Płyta fundamentowa jest posadowiona na gruncie zazwyczaj na podsypce piaskowej, która ma swoją wilgotność i wtym przypadku nasycenie parą wodną w gruncie jest większe aniżeli w pomieszczeniu. Tak więc para wodna nie będzie się przemieszczenia w stronę gruntu, tylko od gruntu. I taka sytuacja będzie raczaj najczęściej występowała. Trudno mi sobie wyobrazić a także mam za małą wiedzę na ten temat aby wyobrazić sobie taką sytuację, że para wodna będzie przenikać z pomeszczenia do gruntu. Może grunt musiałby być strasznie wysuszony, ale jakim cudem pod płytą fundamentową, a w pomieszczeniu brak wentylacji plus 100% wilgotności plus brak możliwości przenikania poprzez inne przegrody?

Tak więc moim zdaniem błędem jest szukanie analogii między płytą fundamentową a innymi przegrodami, ponieważ są inne warunki brzegowe.

I moim zdaniem nie masz się co przejmować, jedynie wadą takiego rozwiązania w Twoim przypadku może być to, że do Epsa,który jest bardziej nasiąkliwy dostanie się wilgoć z mieszanki betonowej. Dodatkwo styropian zespoli się z betonem, a niestety współczynnik rozszerzalności dla betonu są różne i to ewentualnie też może być problem, ale to jest kwestia dysusyjna.

Tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa&p=5865038&viewfull=1#post5865038 przedstawiłem uproszczoną analizę wilgotnościową w płycie fundamentowej izolowanej od gruntu. Są tam podane przypadki z folią w różnych miejscach. Za każdym razem zakładałem wilgotność gruntu równą 100%. W praktyce, zwłaszcza po kilkuletnim użytkowaniu budynku wilgotność gruntu pod płytą fundamentową może być niższa. W każdym razie folia pod styropianem nie jest dobrym rozwiązaniem.

Mówimy tu o różnicy stężeni pary wodnej, zawsze choć by było pełne nasycenie... tam gdzie zimniej tam też mniejsza prężność pary wodnej

i różnica ciśnień powstaje. Całość jak już się robi, to trzeba odciąć kontakt jednego ośrodka ciśnienia od drugiego.

W tedy dyfuzji niet.

chyba że grunt będzie miał temp +20 st...

jeśli jest grunt o temp 9 st .. ruch zawsze pójdzie w stronę gruntu ... ponieważ 9 st i 99 procent ... to jest jakieś 45 % przy +20 st .

nie musi być suchy .. a zimniejszy niż powietrze w budynku.

dokładnie tak. Dlatego nazywa się to wilgoc względny. Bardziej decydujące sa temperatury niż wilgoc względny, na stronie U-wet.net można fajnie się pobawić i sprawdzać, gdzie jest skraplanie i ile w roznych konfiguracjach.