Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie do ekspertów :)

Planuje dom na płycie fundamentowej. Parterowy bez poddasza użytkowego. Pow uż. ok 130m2.

Nie mam jeszcze koncepcji co do materiału na ściany nośne, ale rozważam m.in. ytong i silke.

Są plusy i minusy obu rozwiązań, jednak tutaj chciałbym skupić się na wadze materiału. Wiadomo ytong jest dużo lżejszy od silki.

Czy decydując się na lżejszy materiał jak np wspomniany ytong, można zaoszczędzić na konstrukcji/zbrojeniu płyty na tyle, żeby to był dodatkowy argument za lżejszym materiałem?

Czy punkt kondensacji z rysunku poniżej jest problemem? Znika kiedy zmniejszę warstwę izolacji EPS na płycie z 200mm do 100mm.

[ATTACH=CONFIG]245691[/ATTACH]

pozdrawiam,

mx

Wydaje się, że to może być problem.

Odcinając się od płyty tak grubą warstwą ocieplenia, powodujesz że płyta będzie zimna, więc będzie to trochę podobna sytuacja jak przy ławach i podłodze na gruncie.

Super! Dzięki! Dodałem folie alu i nie ma kondensacji!

[ATTACH=CONFIG]245704[/ATTACH]

pozdrawiam,

mx

Zmień wartość temp gruntu na 8 st. I wybierz podłoga zamiast ściana w opcjach powyżej. Folia aluminiowa nie będzie najprawdopodobniej potrzebna ale jakaś paroizolacja tak.

Zmień wartość temp gruntu na 8 st. I wybierz podłoga zamiast ściana w opcjach powyżej. Folia aluminiowa nie będzie najprawdopodobniej potrzebna ale jakaś paroizolacja tak.

A co jeśli temperatura wewnątrz budynku będzie niższa niż temperatura gruntu ? Jest to raczej normalne podczas budowy lub podczas opuszczenia budynku na dłuższy okres czasu. Jeśli wszystko dobrze wpisałem to np. przy 5 stopniach wewnątrz budynku i 8 stopniach gruntu u-wert wylicza, że styropian pod płytą będzie cały "w wodzie", jak również wilgoć pojawi się w styropianie na płycie. Jak to rozumieć ? Jako wilgoć technologiczną, która z czasem wyparuje ? A co jeśli zimą na dłuższy czas wyłączymy ogrzewanie ?

u-wert01.jpg

Edytowane przez BooM80

A co jeśli temperatura wewnątrz budynku będzie niższa niż temperatura gruntu ? Jest to raczej normalne podczas budowy lub podczas opuszczenia budynku na dłuższy okres czasu. Jeśli wszystko dobrze wpisałem to np. przy 5 stopniach wewnątrz budynku i 8 stopniach gruntu u-wert wylicza, że styropian pod płytą będzie cały "w wodzie", jak również wilgoć pojawi się w styropianie na płycie. Jak to rozumieć ? Jako wilgoć technologiczną, która z czasem wyparuje ? A co jeśli zimą na dłuższy czas wyłączymy ogrzewanie ?

[ATTACH=CONFIG]245767[/ATTACH]

Niezła zagwozdka. :) Myślę, że przy niskich temperaturach ilość wilgoci w owietrzu jest znikoma więc problemu nie ma tym bardziej, że różnica temperatur jest niewielka. Inaczej to wygląda jeżeli z jednej strony przegrody jest nie tylko wysoka temperatura ale i mechanizmy tę pare produkujące, ludzi włączając. :)

Mówimy tu o różnicy stężeni pary wodnej, zawsze choć by było pełne nasycenie... tam gdzie zimniej tam też mniejsza prężność pary wodnej

i różnica ciśnień powstaje. Całość jak już się robi, to trzeba odciąć kontakt jednego ośrodka ciśnienia od drugiego.

W tedy dyfuzji niet.

chyba że grunt będzie miał temp +20 st...

jeśli jest grunt o temp 9 st .. ruch zawsze pójdzie w stronę gruntu ... ponieważ 9 st i 99 procent ... to jest jakieś 45 % przy +20 st .

nie musi być suchy .. a zimniejszy niż powietrze w budynku.

Tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa&p=5865038&viewfull=1#post5865038 przedstawiłem uproszczoną analizę wilgotnościową w płycie fundamentowej izolowanej od gruntu. Są tam podane przypadki z folią w różnych miejscach. Za każdym razem zakładałem wilgotność gruntu równą 100%. W praktyce, zwłaszcza po kilkuletnim użytkowaniu budynku wilgotność gruntu pod płytą fundamentową może być niższa. W każdym razie folia pod styropianem nie jest dobrym rozwiązaniem.

Obecnie jak już pisałem mam trochę mało wiedzy w temacie obliczeń ciśnień pary wodnej i związanych z tym rzeczy, tez nie mam czasu aby to dokładniej przeanalizować, może kiedyś jak się z tym dogłębniej zapoznam odszczekam to co pisałem, ale na obecną chwilę ne przekonuje mnie to co piszecie w 100% i nadal uważam, że folia pod XPSem nie jest błędem czy też najnieszczęśliwszym rozwiązaniem. A to dlatego, że przede wszystkim warunki brzegowe jakie przyjmuje Henkok niekoniecznie muszą mieć miejsca w tym szczególnym przypadku jakim jest płyta fundamentowa na styropianie z odsadzką antywysadzinową. Chodzi mo o temperaturę gruntu - założenie, że grunt ma 5 st pod płytą w zimie jest błędne. Przecież najczęściej "zamyka" się grunt pod płytą w czerwcu lipcu sierpniu wtedy kiedy temp gruntu jest znacznie wyższa aniżeli 8 st. Gdzieś mi tu na forum "obiło się o uszy", że temp pod płytą stabilizuje się na 15 st . Jeżeli tak jest często lub bardzo często w przypadku dobrze ocieplonych płyt fundamentowych to Wasze analizy są z leksza nietrafne i zajdą warunki ku temu aby jednak para wodna migrowała z gruntu do wnętrza budynku.

Tak więc ja zalecałbym folię pod XPS i oczywiście dobrą izolację na płycie pod wylewką jeżeli ktoś robi , a najlepiej taka izolacja, żeby była paroprzepuszczalna od strony płyty fudnamentowej w stronę pomieszczenia , a w drugą stronę paro i wodoszczelna aby wszelaka wilgoć nie dostawała się do płyty ( i dowa i para) , awilgoć technologiczna z betonu wydostała się na zewnątrz.

"

...Tak więc ja zalecałbym folię pod XPS i oczywiście dobrą izolację na płycie pod wylewką jeżeli ktoś robi , a najlepiej taka izolacja, żeby była paroprzepuszczalna od strony płyty fudnamentowej w stronę pomieszczenia , a w drugą stronę paro i wodoszczelna aby wszelaka wilgoć nie dostawała się do płyty ( i dowa i para) , awilgoć technologiczna z betonu wydostała się na zewnątrz.

"

No niestety:

folia pod styro.jpg

^^

Ale sam piszesz jak jest folia niet dyfuzji no to jakim cudem ma być skroplona para wodna na tej drugiej folii licząc od góry ? A poza tym jesteś peiwen tych 8 st ? A jak w lecie będzie +15 w gruncie a ktoś będzie miał klimę w domu i temp +18, a ten program to chyba oporu dyfuzyjnego nie uwzględnia