Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

^^

Folia budowlana np 0,5 mm PE zespoli Ci się z betonem? Prędzej styrodur się zespoli z betonem.(wg BASFu przyczepność jest <100 kPa ale jednak jest) a podaj mi takie własności dla zwykłej folii PE.

A woda skąd - z nieszczelności , dlatego w budownictwie mostowym, tunelach stosuje się albo maty bentonitowe albo specjalne folie które zespalają się z betonem w trakcie wiązania. Sika produkuje takie folie oraz firma Grace.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie chcę się wymądrzać, ale nie jest tajemnicą, że w każdej branży, w każdej dziedzinie życia są fachowcy i partacze. Dyplom inżyniera, lekarza medycyny czy prawnika nic tu nie zmienia. Zawsze są lepsi i gorsi. Problem, i to nie mały, ma osoba korzystająca z usług wyżej wymienionych. Skąd wiedzieć czy to partacz czy fachowiec? Czasami nie da się w prosty sposób określić jak się jest laikiem w danej dziedzinie, ale zawsze można włączyć myślenie.

Proponuję Tobie zapytać swojego projektanta, czym się kierował dając folię pod EPS. Argumenty przeciw folii wydają się być logiczne - zobacz jakie są argumenty za folią. Niech Ci je konstruktor przedstawi, niech się wypowie. Jak rzeczowo udzieli odpowiedzi i jeszcze odniesie się do argumentów Henoka to przedstaw tu na forum te argumenty - dyskusja się potoczy dalej. A jak wyczujesz, ze będzie kręcił, gubił się, czy mówił niespójnie i nielogicznie, to oznacza, że nie wie i folia pod styro wzięła się z przypadku. Sam to musisz ocenić.

Ojejku przede wszystkim ja nie daje EPSa, po drugie argumenty Henoka są dobre ale jak już pisałem wystarczy folia pod wylewką aby zadnej dyfuzji pary wodnej w kierunku gruntu nie było.

W gruncie może się zdarzyć taka sytuacja jak na tych rysunkach czyli mamy dużą wilgotność powietrza w porach gruntu, temp sięga 15-18 st a w pomieszczeniu jest niższe ciśnienie cząsteczkowe i w takim przypadku para wodna może przenikać z gruntu do pomieszczenia i nkit na tym forum nie udowodnił, że taka sytuacja może nie mieć racji bytu. Wtedy taka folia pod styropianem odcina tę parę wodną.

Ale to nie znaczy, że tak jest super dobrze a jedynie kwestionuje takie straszne negowanie takiego rozwiązania

^^

Folia budowlana np 0,5 mm PE zespoli Ci się z betonem? Prędzej styrodur się zespoli z betonem.(wg BASFu przyczepność jest <100 kPa ale jednak jest) a podaj mi takie własności dla zwykłej folii PE.

A woda skąd - z nieszczelności , dlatego w budownictwie mostowym, tunelach stosuje się albo maty bentonitowe albo specjalne folie które zespalają się z betonem w trakcie wiązania. Sika produkuje takie folie oraz firma Grace.

Wylej beton ba folie pełną zagięć, zagnieceń, obok wylej ten sam beton na płyte XPS.

Po 2 tygodniach sprobuj oderwać.

Budownictwo mostowe, czy tunele to jednak inna waga, jesli chodzi o zagrożenie parciem wody...

Nie wiem, dlaczego non stop poddajesz ten wariant pod dyskusję.

Zrób u siebie po swojemu, skoro to wszyscy autorzy programów cieplno-wilgotnosciowych się mylą, a nie ty.

Podaj warunki, w których grunt pod domem osiąga 18C.

Jakieś badania ?

Ojejku przede wszystkim ja nie daje EPSa, po drugie argumenty Henoka są dobre ale jak już pisałem wystarczy folia pod wylewką aby zadnej dyfuzji pary wodnej w kierunku gruntu nie było.

W gruncie może się zdarzyć taka sytuacja jak na tych rysunkach czyli mamy dużą wilgotność powietrza w porach gruntu, temp sięga 15-18 st a w pomieszczeniu jest niższe ciśnienie cząsteczkowe i w takim przypadku para wodna może przenikać z gruntu do pomieszczenia i nkit na tym forum nie udowodnił, że taka sytuacja może nie mieć racji bytu. Wtedy taka folia pod styropianem odcina tę parę wodną.

Ale to nie znaczy, że tak jest super dobrze a jedynie kwestionuje takie straszne negowanie takiego rozwiązania

Z EPSem to mój błąd.

Może raz na ruski rok taka sytuacja się pojawi, ale to wg mnie niczego nie zmienia i nie obala argumentów Henoka i pozostałych mówiących "nie" dla folii pod styro. Skoro jednak ktoś nie chce dyfuzji pary wodnej do wnętrza w tych rzadkich warunkach które opisujesz, to chyba najlepszym sposobem jest danie folii między płytę a izolację. To rozwiązanie załatwia dwie sprawy na raz ;).

Mam pytanie odnośnie podbudowy pod płytę.. zdjąłem humus, pod spodem piasek, ale mam spadek na działce, dodatkowo wyszło że w najniższym miejscu(jeden narożnik) było wcześniej kopane. Generalnie z jednej strony domu po zdjęci humusu praktycznie nie muszę nic nadsypywać, natomaist z drugiej strony muszę nadsypać pół metra, no i w tym miejscu gdzie kiedyś było coś kopane tam do żywego, żółtego, dobrze zagęszczonego podłoża brakuje mi jeden metr.

Czym to zasypać? piaskiem aby było jednorodne podłoże pod płytą? kruszywem? w okolicy sprzedają coś takiego zwanego "UTEX" to jakieś popioły z ciepłowni, podobno z czasem to wiąże i spełnia zadanie chudziaka...

Jeszcze mam kwestie zagęszczania, mam do dyspozycji zagęszczarkę płytową 90kg, taką mogę pracować do woli - skrupulatnie zagęszczać warstwami, choćby po 10cm, na koniec całość bym przejechał wypożyczoną zagęszczarką ~250kg - czy wystarczy?

Wylej beton ba folie pełną zagięć, zagnieceń, obok wylej ten sam beton na płyte XPS.

Po 2 tygodniach sprobuj oderwać.

Budownictwo mostowe, czy tunele to jednak inna waga, jesli chodzi o zagrożenie parciem wody...

Nie wiem, dlaczego non stop poddajesz ten wariant pod dyskusję.

Zrób u siebie po swojemu, skoro to wszyscy autorzy programów cieplno-wilgotnosciowych się mylą, a nie ty.

Podaj warunki, w których grunt pod domem osiąga 18C.

Jakieś badania ?

No może i poddaje pod dyskusje ale to głównie z powodu określania pewnych rozwiązań u pewnych forumowiczów błędem.

Oczywiście mogę się mylić, nie specjalizuje się w fizyce budowli związanej z dyfuzją i parą wodną.

Ale kolego akurat jeżeli chodzi o przyczepność betonu do różnych materiałów to na tym się znam i nie wmówisz mi żę styrodur ma gorszą przyczepność od folii budowlanej. Wiesz dlaczego producent podaje wartość <100 kPa? Ano dlatego , że na iluś próbkach ta przyczepność dochodzi do tej wartości , a podaj mi jakakolwiek wartość dla folii budowlanej, ale oczywiście nie zagniecionej bo sugerowanie się zagniecioną folią jest nie za bardzo mądre.

A co do temperatury gruntu to na forum czytałem, że pod większymi obiektami taka temperatura się stabilizuje, bada n na to nie mam .

Tak przy okazji ciągle gadasz o tych programach, a czy te programy uwzględniają opór dyfuzyjny zadanego materiału ? Co mi z tego, że teroretycznie gdzieś tam jest punkt rosy skoro np już pierwsza warstwa eleminuje dyfuzję w przegrodzie?

Jaka powierzchnia płyty?

przepraszam że dopiero odpisuję. Powierzchnia płyty około 130m2 (piszę około bo dokładnie nie pamiętam)

Licząc na dom 200 ton to daje nam jakieś +/- półtorej tony na m2? Muszę chyba policzyć dokładnie, bo to jak na tak ciężki dom troszkę za mało :)

Ano dlatego , że na iluś próbkach ta przyczepność dochodzi do tej wartości , a podaj mi jakakolwiek wartość dla folii budowlanej, ale oczywiście nie zagniecionej bo sugerowanie się zagniecioną folią jest nie za bardzo mądre.

Ale wynikające z praktyki, a nie z teoretycznych badań. Sprawdz, jak wyglada to w praktyce i sie do tego odnieś.

A co do temperatury gruntu to na forum czytałem, że pod większymi obiektami taka temperatura się stabilizuje, bada n na to nie mam .

To chociaz jakis cytat, czy odnosnik ?

18°Ć pod obiektem z posadzką izolowaną 20cm styropianu ?

Tak przy okazji ciągle gadasz o tych programach, a czy te programy uwzględniają opór dyfuzyjny zadanego materiału ? Co mi z tego, że teroretycznie gdzieś tam jest punkt rosy skoro np już pierwsza warstwa eleminuje dyfuzję w przegrodzie?

Wasserdampfdiffusionswiderstandszahl

Trudne słowo. Po polsku to "wspólczynnik oporu dyfuzyjnego pary wodnej".

U-wert to ma.

Stosował ktoś pod płytę XPS Styrofoam? Jeśli tak, to jakie konkretnie płyty (http://building.dow.com/europe/pl/proddata/xps/tabele.htm)

Pytam, bo właśnie dostałem ofertę na te płyty za 81 euro/m^3 z dostawą więc cena atrakcyjna.

Ale netto, oczywiscie ?

Cena jest OK, a producent choc mało popularny w PL, to jednak nie "krzak" :)

Ale netto, oczywiscie ?

Cena jest OK, a producent choc mało popularny w PL, to jednak nie "krzak" :)

Netto :). Brutto wychodzi ok 422 zł/m3.

Właśnie dostałem ofertę na XPS Basf 3035 CS za 433 zł/m3 brutto, więc taniej niż wszystkie inne z Alledrogo. Tylko nigdzie nie ma płyt grubości 20 cm na brzeg i chyba trzeba będzie kleić dwie płyty 10 cm.

Wszystkie ceny mają wliczony transport więc chyba nie są złe.

Ale wynikające z praktyki, a nie z teoretycznych badań. Sprawdz, jak wyglada to w praktyce i sie do tego odnieś.

Do innych rzeczy sie nie odnoszę, bo nie mam wystarczających danych, ale z tą przyczepnością to przesadzasz kolego. Praktycznie nie raz miałem z tym do czynienia i zwykła folia budowlana ma prawie żadną przyczepność do betonu, dla Twojej informacji to folii np kubełkowej uzywa się do pokrycia deskowania celem nadania pewnej formy betonowi, dlaczego się jej używa bo ma prawie żadną przyczepność do betonu, tak samo jest ze zwykła folią beton na powierzchni konatktowej z folią jest bardzo gładki.

Dobrze, rob, co chcesz. Nie muszę sie spierać, widzac jak spaja się wylana płyta z folią.

W ogole, to sama potrzeba zachowania szczelnosci pomiedzy styropianem a płyta, aby nie wniknęła tam wilgoś jest dosć zabawna, zwazywszy, ża chcesz calą powierzchnię styroduru potraktowac wodą zarobową :)

Te 18°C pod płyta przemilczałeś, a szkoda, bo to troche jednak przeczy teorii o migracji wilgoci z gruntu w górę...

^^

Przemilczałem bo nie mam teraz danych aby poprzec moje argumenty, przedstawię w późniejszym terminie.

W tej chwili czasu nie mam aby pisać na temat wody zarobowej i o jej śmieszności, odniosę się do tego poźniej.

Ale wtej chwili napiszę, że chyba nie wiesz za bardzo co to jest przyczepność i nie za bardzo potrafisz tę przyczepność ująć w aspekcie folii budowlanej.

Zrozum, że zagnieciona folia, która w jakiś tam sposób kotwi się poprzez tarcie w betonie to nie jest to samo co przyczepność powierzchni folii do betonu. Są folie które mają zwiększoną przyczepność, ale osiąga się to poprzez specjalne przygotowanie powierzchni jakimś tam procesem technologicznym.

Edytowane przez jacentyy

Alez ja rozumiem, dlaczego folia zespala sie z betonem.

Nie rozumiem tylko, po co to zespolenie (jak nie z folia, to z XPS) jest ci potrzebne, co ma niby dać?

Podajesz parametr przyczepnosci XPS do betonu, mam nadzieje, że były badane płyty gładkie, a nie te ze strukturą na powierzchni, służące do przeklejania na sciany fundamentowe i tynkowania...

No, ale nic - poczekam na dane dotyczące temperatury pod izolowanym budynkiem mieszkalnym i gdzie jest bład w u-wert.

Wg moich analiz programem therm7, wiedzy na temat temperatur w gruncie ponize strefie przemarzania oraz relacji niektórych klientów, którzy zrobili pod plyta czujniki temperatur, pod plyta fundmentowa, gdzie izolacja ma pod plyta minimum 20cm (wiec nie grzejemy grunt nadmiernie i fałszujemy w ten sposób wynik) temperatura jest ok 8-10°C. Latem i zima.

Przyczepnosc folii do betonu: Wg moich doswiadczen slabo się zespala z betonem, i to bardzo dobrze. My robimy podwojna warstwę jako warstwę poslizgowa, aby jeszcze bardziej zredukować ten efekt. Nie chcemy również, ze beton się przyklej do XPS'a, już z tego powodu tam jest folia.

A tgakie pomysły, ze pod domem jest cieplej niż w domu i dlatego para wodna... itd...

Kto wylacza w zime piec na dluzszy czas i ryzykuje ze zamarzną linie wodne itd.??? Ja nie znam nikogo.

Wasserdampfdiffusionswiderstandszahl

Trudne słowo. Po polsku to "wspólczynnik oporu dyfuzyjnego pary wodnej

U-wert to ma.".

:D jak dla mnie bardzo proste slowo. Niemiecki działa normalnie jak klocki lego, można se poskladac słowa jak się chce.

Wasserdampfdiffusionstwiderstandszahlberechnungsmethodenanalyse - analiza metody do obliczenia wspólczynnika oporu dyfuzyjnego pary wodnej

:D8)

http://free4web.pl/3/2,53360,82696,4474817,Thread.html

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hottentottenstottertrottelmutterbeutelrattenlattengitterkofferattent%C3%A4ter

Edytowane przez tmann*

Może ktoś mi powiedzieć ile kg stali idzie na płytę fundamentową pod dom szkieletowy, są jakieś normy na m2 ?

Niestety na szczęście nie ma takich norm. Od tego jest konstruktor, nadal jest tak ze kazdy budynek wymaga indywidualna obliczenie. Obciazenie nawet pod domem szkieletowym mogą być od... do...

W Szwecji standardowo licza 20kN/mb pod sciana, a ja w Szwecji już budowałem plyty pod domami szkieletowimi gdzie mielismy punktowo 120kN. Teraz mam na biurku szkieletowce 3-pietrowe gdzie mam 150kN/mb pod sciana. Dobrze ze nie ma jedna norme na wszystkich, bo biedak z parterowym lekkim domem musiałby niepotrzebnie tam wpakować kupe stali :D

Edytowane przez tmann*