Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Alez ja rozumiem, dlaczego folia zespala sie z betonem.

Nie rozumiem tylko, po co to zespolenie (jak nie z folia, to z XPS) jest ci potrzebne, co ma niby dać?

Podajesz parametr przyczepnosci XPS do betonu, mam nadzieje, że były badane płyty gładkie, a nie te ze strukturą na powierzchni, służące do przeklejania na sciany fundamentowe i tynkowania...

No, ale nic - poczekam na dane dotyczące temperatury pod izolowanym budynkiem mieszkalnym i gdzie jest bład w u-wert.

Ty tego jednak nie rozumiesz jak i nie rozumiesz, że w żadnej mojej wypowiedzi nie twierdzę, że programy do obliczania punktu rosy w przegrodzie są błedne i ludzie którzy je Tworzyli się na tym nie znają. Ale jak to programy można do nich przyjąc różne warunki brzegowe i otrzymać różne wyniki

Tak samo nie neguję obliczeń Henkoka jak i podejścia tmanna. Nie podoba mi się tylko negowanie przyjętych rozwiązań forumowiczów i uznawanie ich za błędne.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niestety nie ma takich norm. Od tego jest konstruktor, nadal jest tak ze kazdy budynek wymaga indywidualna obliczenie.

Podglądając różne płyty fundamentowe przeważnie pod budynki murowane jednorodzinne czasami z podobnych materiałów i posadowione w podobnych gruntach beton też identyczny i muszę powiedzieć że takie normy by się przydały, ponieważ zbrojenia są zupełnie różne. Dlaczego tak jest ?

Tak samo nie neguję obliczeń Henkoka jak i podejścia tmanna. Nie podoba mi się tylko negowanie przyjętych rozwiązań forumowiczów i uznawanie ich za błędne.
Nie relatywizował bym tego tematu. Założę się iż na żadnej politechnice nawet ten temat nie padnie.

Czy jest poprawnie czy nie. https://www.google.pl/search?q=hydroizolacje+rokiel&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=W6kXU63RF6n_ygPoi4GIAg&ved=0CAoQ_AUoAg&biw=1299&bih=683 Poczytaj tą książkę zobaczysz jaką masę błędów robią ludzie. Spoko każdy się może mylić.

Istotą inżyniera jest właśnie samo doskonalenie. inaczej staniesz się leśnym dziadkiem

Podglądając różne płyty fundamentowe przeważnie pod budynki murowane jednorodzinne czasami z podobnych materiałów i posadowione w podobnych gruntach beton też identyczny i muszę powiedzieć że takie normy by się przydały, ponieważ zbrojenia są zupełnie różne. Dlaczego tak jest ?

No wlasnie jest tak ze tylko się wydaja podobne. Sa wlasnie rozne parametry gruntu, nawet jak się wydaja podobne, zebranie sil od dachu az do fundamentow, ilość i usytuowania scian nośnych, rodzaje stropow itd. itd., dlatego nie jest norma, która mowi, ile tam ma być stali, ale sa normy, które mowia jak to się oblicza i udowodni, ze konstrukcja w danym przypadku jest wystarczajaca.

Edytowane przez tmann*

No wlasnie jest tak ze tylko się wydaja podobne. Sa wlasnie rozne parametry gruntu, nawet jak się wydaja podobne, zebranie sil od dachu az do fundamentow, ilość i usytuowania scian nośnych, rodzaje stropow itd. itd., dlatego nie jest norma, która mowi, ile tam ma być stali, ale sa normy, które mowia jak to się oblicza i udowodni, ze konstrukcja w danym przypadku jest wystarczajaca.

Gdzie coś takiego znajdę?

W Szwecji standardowo licza 20kN/mb pod sciana, a ja w Szwecji już budowałem plyty pod domami szkieletowimi gdzie mielismy punktowo 120kN. Teraz mam na biurku szkieletowce 3-pietrowe gdzie mam 150kN/mb pod sciana. Dobrze ze nie ma jedna norme na wszystkich, bo biedak z parterowym lekkim domem musiałby niepotrzebnie tam wpakować kupe stali :D

Obliczyć ile kN na mb to nie taki problem, problemem jest przełożenie tych kN w zbrojenie w betonie.

EC2/ czyli eurocode 2 . EC1 oddziaływania na konstrukcję EC0 zestawianie obciążeń . czasem EC7 od fundamentów.

ale szybki jesteś... no to dzięki :)

Dodac jeszcze chciałbym norme DIN EN 1045, niestety tyle co wiem niedostepna w jezyku polskim, choć, czesc tej DIN1045 znajduje się również w EC

Obliczyć ile kN na mb to nie taki problem, problemem jest przełożenie tych kN w zbrojenie w betonie.

oooo... tu bym z Toba polemizowal. Owszem, niektóre budynki sa proste, a inne znowu potrafią bardzo skomplikowane, gdzie pietro wystaje nad parterem, gdzie jst mało scian nośnych bo się chce większe pomieszczenie, duże elementy szklane itd. itp., bys się dziwil jakie tam mogą być kwiatki. To nie sama waga materiałów, wystepuje tez tzw momenty, obciążenie, odciążenie, a to już tylko robi konstruktor, na podstawie norm, gdzie np. podano jakie sa wspolczynniki bezpieczeństwa, jakie musi uwzglednic obciążenie zmienne typy snieg, wiatr itd...

A wyniki tych obliczen znowu sluza do dobranie materiałów fundamentow, i tego się sprawdza, uwzgledniajac parametry gruntu, żeby wszystkie sily sa skutecznie odprowadzone do gruntu. Nie jest to banalne. Plyty mogą mieć rozne grubości, rozne rodzaje stali (średnicy, gestosc elementow), rozne możliwe technologie, ba, nawet rozne metody i modele obliczen.

oooo... tu bym z Toba polemizowal. Owszem, niektóre budynki sa proste, a inne znowu potrafią bardzo skomplikowane, gdzie pietro wystaje nad parterem, gdzie jst mało scian nośnych bo się chce większe pomieszczenie, duże elementy szklane itd. itp., bys się dziwil jakie tam mogą być kwiatki. To nie sama waga materiałów, wystepuje tez tzw momenty, obciążenie, odciążenie, a to już tylko robi konstruktor, na podstawie norm, gdzie np. podano jakie sa wspolczynniki bezpieczeństwa, jakie musi uwzglednic obciążenie zmienne typy snieg, wiatr itd...

A wyniki tych obliczen znowu sluza do dobranie materiałów fundamentow, i tego się sprawdza, uwzgledniajac parametry gruntu, żeby wszystkie sily sa skutecznie odprowadzone do gruntu. Nie jest to banalne. Plyty mogą mieć rozne grubości, rozne rodzaje stali (średnicy, gestosc elementow), rozne możliwe technologie, ba, nawet rozne metody i modele obliczen.

Wiem że nie jest to łatwe, ale wydaje mi się że to rozumiem a przeliczenia na zbrojenie i beton w ogóle nie kapuje.

Obliczyć ile kN na mb to nie taki problem, problemem jest przełożenie tych kN w zbrojenie w betonie
no

Też bym tak chciał, tyle że samo kN nie wystarczy bo jak to kN jest zawieszone na ramieniu to już jest nie kN a kNm.

A to już inna inszość. I lecisz ql2/8 i wstawiasz na As1 / Med /Fyk .. krucze nie musiał bym pozirać.

Oj a to jest tylko jedne wzór ... gdzie się liczyło tego po 40 stron, warunek po warunku, jeśli chodzi o stal i beton

to nauczanie miód. gorzej z programem typu robot czy innym.

tmann* masz PW zablokowane ?

no

Też bym tak chciał, tyle że samo kN nie wystarczy bo jak to kN jest zawieszone na ramieniu to już jest nie kN a kNm.

A to już inna inszość. I lecisz ql2/8 i wstawiasz na As1 / Med /Fyk .. krucze nie musiał bym pozirać.

Oj a to jest tylko jedne wzór ... gdzie się liczyło tego po 40 stron, warunek po warunku, jeśli chodzi o stal i beton

to nauczanie miód. gorzej z programem typu robot czy innym.

tmann* masz PW zablokowane ?

Mnie na razie interesuje styk z płytą, górę jakoś obliczyć się da, żeby się nie połamało na "ramieniu"

Ale styk płyt i izolacji czy styk płyty i muru. Nie ma to znaczenia.

W betonie trzeba wyznaczyć przebieg momentów zginających i powiedzieć, tu będzie rozciąganie i zbroimy.

Na daną siłę, rzadko zbroi się beton na ściskanie

Wiec jak styk muru i płyty nie ma znaczenia ? właśnie na podstawie styku muru z płytą i pracującej konstrukcji można obrać " tu będzie rozciąganie i zbroimy" mylę się?

Edytowane przez rafał2011

Jeśli dobrze rozumiem, chodzi mu o to ze np. miedzy slupami moment do opanowania jest moze większy niż pod slupami. Tylko ze ten moment idzie do góry, aby to prostymi słowami powiedzieć (innych i tak nie umiem :p)

Sily zaginania, rozciagania i przebicie wymagają najwięcej zbrojenie, na sciskanie prety dużo nie pomagają.

Największe przeniesienie ciężaru widać na ściankach wewnętrznych i narożach...

...robiłem kilka lat temu płyty dla rolników szlo na jedną od 50 do 100m3 betonu zbrojone wszystko fi12 beton b25 Na podstawie 100m2 o grubości 25 cm zbrojenie w kracie co 20cm nic więcej żadnych belek obwodowo fakt że płyta zaczynała się około 1,5m poniżej gruntu.Jak to jest przecież na to szło jeszcze 120ton betonu i stali ?

Miałem o tym pisać, całe projektowanie jest w 90% podyktowane aby inwestorowi przyoszędzić kosztów.

Tylko bardzo trudne konstrukcje inżynierskie naprawdę wymagają projektowania ze względu na przewidzenie sił itp

ale też jest uzależnione od kosztów. Nie da się tego uniknąć.

Można wylać zaporę używając masy betonu, a można ją po inżyniersku ukształtować.