Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich forumowiczów. Zbliża się termin zalewania płyty. Chciałbym w nią wsadzić ogrzewanie podłogowe układane na 15 cm warstwie XPS. Następnie podwójne zbrojenie prętami fi10 o oczku 15 cm. na brzegach płyty będą jeszcze wsadzane pręty w kształcie U fi12 promieniście. Wiem że na tym forum był opisywany przypadek pękania ścian działowych czego przyczyną była rozszerzalność cieplna dołu płyty przez ogrzewanie. Czy w przedstawionym przeze mnie przypadku istnieje takie prawdopodobieństwo ? Dodam, że płyta będzie wymiarów 9x10. Proszę o komentarze i pozdrawiam :)

mam do Was pytanie - mam płytę 15cm na 18cm styro /kombinowaną z ławami - takie warunki gruntowe/ zostaje mi jeszcze 12cm na gotowo minus 1,8cm na klej i panele - pozostaje mi aż 10,2cm na podłogówkę --- jak mocować rurki jak nie ma styropianu pod nimi - na siatce stalowej ? licze na dużą bezwładność całego budynku /sciany z silki budynek 3 litrowy/

I na granulat szkla piankowego lub cokolwiek, gdzie te klipsy nie dzialaja. My już standardowo tylko te listwy stosujemy, gwarantują doklady rozstaw rur i ulatwiaja robote.

dzięki za odpowiedzi - jeszcze mam jedno pytanie - między płytą 15cm a styro mam folie 1mm z atestem łączoną na szarą taśmę :) tam gdzie nie starczyło z rolki; nie rozerwaną po zbrojeniu płyty - ---- pytanie : czy robić jeszcze jedną izolację przeciwwilgociową na płycie - tak żeby połączyła sie z papą kładzioną pod murowanymi scianami ?

czyli było by tak: piasek - styro 18cm - folia - płyta 15cm - bitum - wylewka z ogrzewaniem - panele ?

czy zrezygnować już z tego bitumu /mam płytę z b30 wodoszczelnego / pod płytą jest piasek ok. 1m - tak że nie będzie kapilarnego podsiąkania

boję się kłaść jakieś specyfiki i mazidła w środku budynku zwłaszcza przy rurkach /pomimo tego że niby dopuszczają wewnątrz budynku/

a. i jeszcze jedno - czy układac folię aluminiową czy nie ma sensu ?

Edytowane przez kopar

Witam wszystkich forumowiczów. Zbliża się termin zalewania płyty. Chciałbym w nią wsadzić ogrzewanie podłogowe układane na 15 cm warstwie XPS. Następnie podwójne zbrojenie prętami fi10 o oczku 15 cm. na brzegach płyty będą jeszcze wsadzane pręty w kształcie U fi12 promieniście.

Układać rurki na XPS, a następnie NAD nimi rozkładać zbrojenie ?

Jak dle mnie słaby pomysł....

Witam. Ja się przymierzam do budowy domu i jestem w fazie projektowej. Projektant zachęcił mnie do płyty fundamentowej i chyba skorzystam. MI osobiście zależy na czasie. A że płyty nie wymagają głębokich wykopów, jak w przypadku fundamentów tradycyjnych, wystarczy jedynie zdjąć wierzchnią warstwę humusu i warstwy nienośnej gruntu. Ja wiele przydatnych informacji znalazłem na tej stronie http://www.mgprojekt.com.pl/blog/plyta-fundamentowa Znajdziesz na pewno przydatne informacje przydatne przy decyzji.

Witam. Ja się przymierzam do budowy domu i jestem w fazie projektowej. Projektant zachęcił mnie do płyty fundamentowej i chyba skorzystam. MI osobiście zależy na czasie. A że płyty nie wymagają głębokich wykopów, jak w przypadku fundamentów tradycyjnych, wystarczy jedynie zdjąć wierzchnią warstwę humusu i warstwy nienośnej gruntu. Ja wiele przydatnych informacji znalazłem na tej stronie http://www.mgprojekt.com.pl/blog/plyta-fundamentowa Znajdziesz na pewno przydatne informacje przydatne przy decyzji.

Z tym zdjeciem warstwy humusu to nie jest tak do konca zawsze prawda. I tak musisz zawsze zrobic wczesniej badania geologiczne gruntu zeby sie przekonac co za licho siedzi w gruncie, ktory jest nosny a ktory nie.

I tak u mnie mialo byc kolorowo bo cala wiocha dookola niby lezy na piasku ale u mnie na 1m glebokosci byl mada wislana wiec wymiany gruntu bylo sporo i piachu poszlo za 6600zeta + 1800 za koparko ladowarke.

Strasznie cienka ta strona - a Ty nie od nich bo nawet słowami z tej stronki operujesz?

Witam,

w końcu doczekałem się projektu mojej płyty fundamentowej Wygląda następująco - bardzo typowo. 22 cm C25/30, zbrojone siatką fi10 górą i dołem, pod ścianami zew. fi 8 w kształcie litery C

1. Już uzgodniłem z konstruktorem że warstwa B10 pod płytą jest tylko po to aby lepiej się układało styropian(podobno) i ma zabezpieczać przed gryzoniami. Niestety taka warstwa to koszt około 3 tys zł, więc raczej jej nie wykonam lub zastąpie czymś innym, nie jestem pewien czy będą chciały wejść tam jakiekolwiek gryzonie, chociaż dom buduje na środku pola. Co myślicie?

2. folia pod izolacją - po lekturze kilku ostatnich stron tego wątku raczej nie bedę robił

3. Zagęszczarka, mam dwie opcje: a)wypożyczenie 270kg - 200 zł/dzień + transport, b)kupienie swojej 120kg max 2000zł na Allegro - tylko, że oprócz zagęszczenia podbudowy pod płytę mam do ubicia 180 m^2 drogi dojazdowej + w przyszłości jakieś kostki na podjazd. Co radzicie? Ta 120kg da radę ubić 45cm w trzech warstwach?

4. Opaska przeciwwysadzinowa. Robić jak w projekcie - trudne połączenie z izolacją płyty. Czy może zrobić ją poziomo - łatwiej ale co wtedy z drenażem dać go wyżej, troche pod opaską poziomą? Albo może opaska pionowa, tak jak robi Thomas - tutaj trudniej ją wykonać, ale jak już kopię głęboko to można i tam drenaż wsadzić?

5. Odwieczny dylemat EPS czy XPS. Ostatnio byłem przekonany na 10cm XPS pod płytę i 15-20 pod posadzkę. Ale konstruktor powiedział mi że wg niego pod płytę 20 trzeba dać. Męczyły mnie te straty ze ścian przez 10cm do gruntu i pomyślałem nad 20 cm EPS. Obciążenia (poniżej) nawet długotrwałe nic nie powinny zrobić EPSowi, i tutaj moje pytanie, czy skoro mam drenaż i wodę okresowo na -2,0m to czy mogę dać pod płytę zwykły EPS 200, np taki jak pod "cieższą" podłogę? Czy warto dołożyć do hydrofobowego (zbliżamy się cenowo do XPS). Doradźcie, będzie tam jakaś woda/duża wilgotność?

Przekrój płyty

http://www.iv.pl/images/17177478137012276573.png

Obciążenia, max 65kN

http://www.iv.pl/images/24065871154132361660.png

moim zdaniem EPS hydrofobowy jest już za drogi. Albo EPS zwykły albo XPS. Oczywiście mówimy o EPS 200.

Drenaż pod płytą zapobiegnie możliwości zawilgocenia EPS-a pod warunkiem odpowiedniego ułożenia warstw izolacji.

Co do gryzoni i betonu. Jak się boisz gryzoni, to użyj kamienia. Tłuczeń nie odsiany załatwi sprawę a będzie taniej.

A zagęszczarkę pożycz. Na Allegro za 2000 tysiące, możesz kupić zdezelowane auto, komplet chińskich garków z dodatkiem ołowiu i... tandetną zagęszczarkę która może nie dotrwać końca okresu gwarancji.

22.jpg lubiłem takie malowanki gdzie trzeba było połączyć jedno z drugim.

:lol2: jak okraszać rysunek to teraz bo idzie Wielkanoc.

4. Opaska przeciwwysadzinowa. Robić jak w projekcie - trudne połączenie z izolacją płyty. Czy może zrobić ją poziomo - łatwiej ale co wtedy z drenażem dać go wyżej, troche pod opaską poziomą? Albo może opaska pionowa, tak jak robi Thomas - tutaj trudniej ją wykonać, ale jak już kopię głęboko to można i tam drenaż wsadzić?
Nie do końca możesz zejść z drenażem poniżej poziomu gruntu, tu przez to jest mały lapsus.

winno być płasko pod płytą, a nie górka, lub dużo dużo większy spadek, tj bardzo łagodnie od 2-3m od rury.

Nie może być jakiś koryt itp na rurę drenarską, każdy ruch wody będzie ziarnko po ziarnku wypłukiwał ten grunt.

Niech to trwa latami. Zasady drenażu są proste jak cep w budowie.

zy warto dołożyć do hydrofobowego (zbliżamy się cenowo do XPS). Doradźcie, będzie tam jakaś woda/duża wilgotność?

nie jest zbliżony bo płaciłem w 2013 za 1m^3 240 zł .

3. Zagęszczarka, mam dwie opcje: a)wypożyczenie 270kg - 200 zł/dzień + transport, b
coś drogo.

http://www.walter24.pl/wypozyczalnia/ koło mnie tyle chodzi.

Nie masz jakiegoś kolegi przy drogach ? czasem można pożyczyć za flachę jakąś 700 kg ...

Edytowane przez מרכבה

Co do gryzoni i betonu. Jak się boisz gryzoni, to użyj kamienia. Tłuczeń nie odsiany załatwi sprawę a będzie taniej.

chyba tak własnie zrobie, ewentualnie sypne kilka worków cementu z wapnem dodatkowo.

מרכבה widzę żę nie przypadł Tobie do gustu styl mojego konstruktora ;)

Nie do końca możesz zejść z drenażem poniżej poziomu gruntu, tu przez to jest mały lapsus.

winno być płasko pod płytą, a nie górka, lub dużo dużo większy spadek, tj bardzo łagodnie od 2-3m od rury.

Nie może być jakiś koryt itp na rurę drenarską, każdy ruch wody będzie ziarnko po ziarnku wypłukiwał ten grunt.

Niech to trwa latami. Zasady drenażu są proste jak cep w budowie.

Czyli mówisz żeby lepiej dać poziomą opaskę, może nawet 1m i na jej końcu drenaż co by za blisko i za głęboko nie był? - wykonawczo to najprostsze rozwiązanie.

nie jest zbliżony bo płaciłem w 2013 za 1m^3 240 zł .

podaj proszę producenta, bo za cholerę nie mogę takiego znaleźć.

3. Zagęszczarka, mam dwie opcje: a)wypożyczenie 270kg - 200 zł/dzień + transport, b

coś drogo.

http://www.walter24.pl/wypozyczalnia/ koło mnie tyle chodzi.

Nie masz jakiegoś kolegi przy drogach ? czasem można pożyczyć za flachę jakąś 700 kg ...

No niestety u mnie tak drogo, bo to z ramirentu w Szczecinie, na dodatek mam tam 60 km, muszę jeszcze poszukać gdzie indziej, to było tak na szybko.

A taka za 2k zł to niech mi nawet podziała miesiąc użytkowania w ciągu tych 2 lat to i tak będzie dobrze, tak mi się wydaje.