Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...

Jak to wyglądowało w projektach osób, które wykonywały płytę? Interesuje mnie zwłaszcza temat opaski, o której niewiele jest informacji. Jak jest przymocnowana do otuliny płyty. Jak zabezpieczona przed wodą? Przed gryzoniami? Czy nie trzeba odprowadzać wodę deszczową poza teren opaski, bowiem stanowi on barierę dla wody?

Opaska nie jest przymocowana do płyty/styropianu płyty. Jest po prostu ułożona, ze spadkiem od budynku, dookoła płyty. Faktycznie wodę deszczową trzeba odprowadzić poza obszar opaski. Jeśli dookoła opaski jest krawężnik, to należy przewidzieć otwory/prześwity w krawężniku, które pozwolą na spłynięcie wody z obszaru opaski. Co do zabezpieczenia opaski przed wodą/gryzoniami - w moim projekcie nic takiego nie jest opisane. W moim przypadku nie wydaje mi się konieczne zabezpieczenie przed gryzoniami, bo zaraz na zewnątrz opaski mam opaskowy drenaż francuski, który "izoluje" opaskę od gryzoni. Z góry raczej też nie wejdą, bo nie będą tam miały pożywienia, a i żwir, który tam będzie leżał nie będzie chyba dla nich przyjaznym gruntem. Co do ochrony przed wodą - ja nic nie mam. Można dać styrodur lub styropian tzw. Aqua/Hydro itp. tj. wykonywany od razu w formach, a nie cięty gorącym drutem. Ja mam zwykły - jakoś trudno mi było zamówić coś tego typu jak aqua. No i było to chyba też niewspółmiernie (w mojej ocenie) droższe.

wchodze tu po jakims czasie -zrobili mi płytę,nie wiem co piszesz perm jakie kruche, tam jest na wierzchu beton ze zbrojeniami nie pianobeton.wyszło równo.cena mi wyszła na gotowo zkoparka i piachem 280 za metr kwadratowy.

teraz na wiosne domek i kwiatki

Pytałem firmę oferującą pianobeton. Powiedziano mi że nie daje się tego na elementy przenoszące obciążenia bo jest właśnie kruche. Proponowano mi za to pianobeton jako izolację pod normalną płytę z B-25. Cena gotowej płyty wyszła ok 600 zł. Jeżeli płytę na gotowo z izolacją i ze wszystkim masz za 280 zł to uważam ze to bardzo dobra cena. Poproszę w takim razie o namiary na firmę. Samemu chyba z materiałem w tej cenie bym sobie nie zrobił a to w końcu trochę roboty jest.

nie wiem czy to było B20 czy ile? dokupione było tylko poza ceną jekieś 40 ton /dwa auta/ zwiru,bo był lekki spadek,firma była z Tarnowskich Gór-

Cez-bud ,blisko nas,ale wiem,że robili w Karkowie i też we Wrocławiu,czy robia dalej niewiem.z wyrównaniem piaskiem trwało chyba 5-6 dni.czysto i szybko a to dla nas ważne,tym bardziej,że pracujemy w warszawie i nie mamy czasu stać i pilnować.

wszystkim wesołych świąt

jeszcze jedno chyba istotne, gdzieś w jakiejs reklamie płyt przeczytalismy,że na plus przypisua ze nie trzeba robic badań geologicznych,róbcie te badania,przy koszcie kilkuset tysiecy zlotych za chate to jest pikus,oni powiedzieli ze bez badan nie zrobia projektu,na poczatku sie buntowalismy ale ma to sens,glebe mielismy b.zła ale to było w badaniach,piszemy to bo nasz kolega kupil dzialkę i ma torf pod spodem.

jeszcze raz wesołych swiat

• 2 weeks później...

Ponadtto informuję ,że Obserwator77 - był 2 nickiem użytkownika P.O. i został wyłączony przez moderatora.

A to brzydal.

Na płytę tylko B20. Projekt to około 100zł/m2.

:-? :-? :-? :-?

ILE????

Ja płaciłem około 1000 zł za projekt (nie pamietam dokładnie). Trochę ponad 120 zł/m2 to kosztowało mnie wykonanie płyty.

Witam,

Na wiosnę będę wykonywał płytę fundamentową (działka z bardzo wysokim poziomem wód gruntowych), projekt już mam (syłnny pan Socha - swoją drogą śmiało mogę polecić) i jestem na etapie gromadzenia materiałów. Pytanie o doświadczenia forumowiczów odnośnie użytego ocieplenia: eps100 czy ekstrudowany (styrodur)? Wątpliwośći moje wzbudza również fakt wystawienia styropianu na działanie gryzoni i robactwa i się zastanawiam nad wykonaniem w pierwszej kolejności chudziaka pod styropian i dalej już standardowo, następnie po wylaniu płyty, zalanie opaski betonem - tak że cały styropian byłby otoczony betonem.

Witam,

Na wiosnę będę wykonywał płytę fundamentową (działka z bardzo wysokim poziomem wód gruntowych), projekt już mam (syłnny pan Socha - swoją drogą śmiało mogę polecić) i jestem na etapie gromadzenia materiałów. Pytanie o doświadczenia forumowiczów odnośnie użytego ocieplenia: eps100 czy ekstrudowany (styrodur)? Wątpliwośći moje wzbudza również fakt wystawienia styropianu na działanie gryzoni i robactwa i się zastanawiam nad wykonaniem w pierwszej kolejności chudziaka pod styropian i dalej już standardowo, następnie po wylaniu płyty, zalanie opaski betonem - tak że cały styropian byłby otoczony betonem.

Caly styropian zalany betonem? A co z ciagloscia izolacji?

karoll1, nie odpowiem Ci na pytanie, ale chcialabym Tobie jedno zadac. Czy przepusty (np do kanalizy) chcesz miec dokladnie w tych miejscach co w projekcie? Jezeli chciałabym je lekko zmienic, to czy p. Socha zaprojektowalby otwory wg moich ustnych wskazowek, czy musialabym to miec przeprojektowane na papierze?