Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://www.arbet.com.pl/ hydropian.

מרכבה widzę żę nie przypadł Tobie do gustu styl mojego konstruktora
to jest inne zagadnienie. Nie jest uwolniony od pewnych nawyków.

Na rysunku technicznym im mniej i bardziej treściwie tym lepiej. Nawet nie wspomnę ile to rodzi błędów. Pół biedy jak sobie robię modle i każda zmiana

pojawia się na rys, ale jak zmieniasz na siłę, co jest częstym przypadkiem robi się bydło.

To jest ku przestrodze, może jakiś konstruktor to przeczyta i przemyśli.

A taka za 2k zł to niech mi nawet podziała miesiąc użytkowania w ciągu tych 2 lat to i tak będzie dobrze, tak mi się wydaje.

Czasem bym się zdziwił jak dobrze jest wykonany chinczyk, mam młot 45J zaskoczyło mnie bo 800 zł kosztował, np śruby 12,9 i służy długo już.

Pamiętać trzeba tylko że jak kupiłem sobie w LM młotowiertarkę dexter ... to śruby się wykręciły, wystarczył klej do gwintów.

I to że w instrukcji pisze posmarować coś .. po 6 godzinach pracy to nie znaczy że nie trzeba po 30min sprawdzić czy w sio w kupie.

Lekka zagęszczarka= cieńsze warstwy do zagęszczania.

u tego producenta jedyny styropian o parametrach EPS 200 (Parking Expert) kosztuje 343 zł, natomiast ten hydropian kosztuje 277 zł i jest to EPS 150.

Jeżeli chodzi o zagęszczarkę to jeżeli nie załatwię po taniości czegoś ciężkiego to kupie 120kg-ową z Alledrogo. Taką http://allegro.pl/zageszczarka-120kg-silnik-honda-gx160-2-gumy-i4041884707.html albo taką http://allegro.pl/zageszczarka-grutnu-120kg-kola-mata-sil-lifan-i4033712289.html

A może ktoś z was mi powie, jak taka zagęszczarka o sile odśrodkowej 21kN zagęszcza, tzn jak grube warstwy piasku musiałbym zagęszczać aby było dobrze (Id=0,6)?? Marketing podaje 25-30 cm, ale jakoś w to nie wierzę ;)

Nie do końca możesz zejść z drenażem poniżej poziomu gruntu, tu przez to jest mały lapsus.

winno być płasko pod płytą, a nie górka, lub dużo dużo większy spadek, tj bardzo łagodnie od 2-3m od rury.

Nie może być jakiś koryt itp na rurę drenarską, każdy ruch wody będzie ziarnko po ziarnku wypłukiwał ten grunt.

Niech to trwa latami. Zasady drenażu są proste jak cep w budowie.

Zdaje się, że mam projekt z tego samego biura projektowego (z identycznymi "błędami"). Mógłbyś dokładniej opisać jak prawidłowo powinien być wykonany ten drenaż? Czytam któryś raz Twojego posta i nie mogę go do końca zrozumieć. Szczególnie nie rozumiem "płasko pod płytą, a nie górka, lub dużo dużo większy spadek, tj bardzo łagodnie od 2-3m od rury."

Czyli lepiej na płasko czy ze spadkiem i co ma być 2-3m od rury ? :) I jak nie zejść z drenażem poniżej poziomu gruntu, jeśli drenaż jest w gruncie ? :)

Witam,

w końcu doczekałem się projektu mojej płyty fundamentowej Wygląda następująco - bardzo typowo. 22 cm C25/30, zbrojone siatką fi10 górą i dołem, pod ścianami zew. fi 8 w kształcie litery C

1. Już uzgodniłem z konstruktorem że warstwa B10 pod płytą jest tylko po to aby lepiej się układało styropian(podobno) i ma zabezpieczać przed gryzoniami. Niestety taka warstwa to koszt około 3 tys zł, więc raczej jej nie wykonam lub zastąpie czymś innym, nie jestem pewien czy będą chciały wejść tam jakiekolwiek gryzonie, chociaż dom buduje na środku pola. Co myślicie?

2. folia pod izolacją - po lekturze kilku ostatnich stron tego wątku raczej nie bedę robił

3. Zagęszczarka, mam dwie opcje: a)wypożyczenie 270kg - 200 zł/dzień + transport, b)kupienie swojej 120kg max 2000zł na Allegro - tylko, że oprócz zagęszczenia podbudowy pod płytę mam do ubicia 180 m^2 drogi dojazdowej + w przyszłości jakieś kostki na podjazd. Co radzicie? Ta 120kg da radę ubić 45cm w trzech warstwach?

4. Opaska przeciwwysadzinowa. Robić jak w projekcie - trudne połączenie z izolacją płyty. Czy może zrobić ją poziomo - łatwiej ale co wtedy z drenażem dać go wyżej, troche pod opaską poziomą? Albo może opaska pionowa, tak jak robi Thomas - tutaj trudniej ją wykonać, ale jak już kopię głęboko to można i tam drenaż wsadzić?

5. Odwieczny dylemat EPS czy XPS. Ostatnio byłem przekonany na 10cm XPS pod płytę i 15-20 pod posadzkę. Ale konstruktor powiedział mi że wg niego pod płytę 20 trzeba dać. Męczyły mnie te straty ze ścian przez 10cm do gruntu i pomyślałem nad 20 cm EPS. Obciążenia (poniżej) nawet długotrwałe nic nie powinny zrobić EPSowi, i tutaj moje pytanie, czy skoro mam drenaż i wodę okresowo na -2,0m to czy mogę dać pod płytę zwykły EPS 200, np taki jak pod "cieższą" podłogę? Czy warto dołożyć do hydrofobowego (zbliżamy się cenowo do XPS). Doradźcie, będzie tam jakaś woda/duża wilgotność?

Przekrój płyty

http://www.iv.pl/images/17177478137012276573.png

Obciążenia, max 65kN

http://www.iv.pl/images/24065871154132361660.png

Konstruktor radzi, inwestor placi :p uwazaj bo ci gruzonie wpier... caly styropian albo zrobia sobie z nim kretowisko :rolleyes:

opaska przeciwwysadzinowa ma jak najbardziej sens ale z 20cm XPS to Mr konstruktor juz przesadza zwlaszcza jezeli planujesz dac jeszcze styro na plyte. To tylkpo moje zdanie

Najlepiej kilka szt pod płytą zamontować jeszcze:lol2:

Sie smiejecie ale krety to poważny problem. Obecnie 1/3 dzialki mam w kretowiskach - jak to ustrojstwo dziala tak jak opisuja to bede musial sie za tym rozejrzec.

Yendrek3 moim zdaniem 20cm to nie blad. Wiem ze Ty masz plyte na gruncie i nie jest zle ale ja nie moglbym z tym spac.

Zastanawiam sie nad dwoma wersjami:

- 20 cm EPS200 pod i 10 cm EPS100 nad

Lub - 10 cm XPS300 pod i 20 cm EPS100 nad.

Koszty bardzo zblizone, tylko kurcze nie wiem jaki jest wymiar strat przez sciany->plyta->10cm XPS. Wiem ze o tym bylo sam tez to probowalem liczyc ale nic mnie jeszcze w 100% nie przekonalo.

Sie smiejecie ale krety to poważny problem. Obecnie 1/3 dzialki mam w kretowiskach - jak to ustrojstwo dziala tak jak opisuja to bede musial sie za tym rozejrzec.

Yendrek3 moim zdaniem 20cm to nie blad. Wiem ze Ty masz plyte na gruncie i nie jest zle ale ja nie moglbym z tym spac.

Zastanawiam sie nad dwoma wersjami:

- 20 cm EPS200 pod i 10 cm EPS100 nad

Lub - 10 cm XPS300 pod i 20 cm EPS100 nad.

Koszty bardzo zblizone, tylko kurcze nie wiem jaki jest wymiar strat przez sciany->plyta->10cm XPS. Wiem ze o tym bylo sam tez to probowalem liczyc ale nic mnie jeszcze w 100% nie przekonalo.

Seba nie ma co panikowac chlopie. Jezeli dajesz juz cos pod plyte to jednak XPS a nie EPS. Wiem ze duzo osob ma EPS i domy stoja ale na serio, przy wpier takiej kasy nie oszczedzaj juz na eps vs xps bo osczednosc slaba.

Z mojego punktu widzenia 10cm XPS pod plyte + opaska + 20cm EPS nad plyte to rozwiazanie mega optymalane jesli cie na nie stac. Przy 20cm EPS nad masz tez duzo wieksze mozliwosci kombnowania pozniej w odplywach, plaskie brodziki, itd.

Straty przez sciany sa duzo mniejsze niz co tu niektorzy starsza. Z czego bedzies zmiec te sciany? Cofnij sie w temacie i zobacz ile speierdziela przez sciany bo juz to liczylem i zdecydowanie dalej podtrzymuje swoja decyzje :yes:

Witam

Śledzę wątek od dawna i nurtuje mnie kwestia EPS nad płytą. Wszyscy mówią że fajnie jak jest bo łatwo instalacje , rury, odpływ liniowy itp zrobić. Ale pytanie techniczne - tzn że mam żłobić w tym EPS kanały, żeby to wszystko pochować? a jak na to pójdzie wylewka to w tym miejscu nie będzie pękać?

Straty przez sciany sa duzo mniejsze niz co tu niektorzy starsza. Z czego bedzies zmiec te sciany? Cofnij sie w temacie i zobacz ile speierdziela przez sciany bo juz to liczylem i zdecydowanie dalej podtrzymuje swoja decyzje :yes:

wiem że liczyłeś, ja sam też liczyłem, ale to takie liczenie wiesz.... do mnie nie przemawia ;P

Ściany zew. będę miał z ytonga 600 24 cm, a wewnętrzne z silikatu 12 cm co by mi trochę akumulowały.

Może ktoś z was jest w stanie zrobić symulację żeby rozwiać wszystkie wątpliwości, ile tego ciepła ucieka przez ściany do gruntu w zależności od izolacji??

Coś na podobieństwo tego:

http://i41.tinypic.com/34dn51e.jpg

Witam

Śledzę wątek od dawna i nurtuje mnie kwestia EPS nad płytą. Wszyscy mówią że fajnie jak jest bo łatwo instalacje , rury, odpływ liniowy itp zrobić. Ale pytanie techniczne - tzn że mam żłobić w tym EPS kanały, żeby to wszystko pochować? a jak na to pójdzie wylewka to w tym miejscu nie będzie pękać?

Żlobisz, wycinasz, itp, a poźniej wypełniasz piaskiem, pianką, perlitogipsem...

Na to kładziesz druga warstwe styro, która najczęściej nie jest już ruszana i nawet nie wiesz, gdzie było wycinane.

Wylewka też nie wie :)

wiem że liczyłeś, ja sam też liczyłem, ale to takie liczenie wiesz.... do mnie nie przemawia ;P

Ściany zew. będę miał z ytonga 600 24 cm, a wewnętrzne z silikatu 12 cm co by mi trochę akumulowały.

Może ktoś z was jest w stanie zrobić symulację żeby rozwiać wszystkie wątpliwości, ile tego ciepła ucieka przez ściany do gruntu w zależności od izolacji??

Coś na podobieństwo tego:

http://i41.tinypic.com/34dn51e.jpg

Pewnie różnica między takimi ociepleniami to tyle co pobiera średniej mocy żarówka od halogena ledowego przekładając h/mb.