Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Buduje na torfowisku (wymiana gruntu do 4m) zagęszczony piach w geowłókninie. Do tego wysoki poziom wód.

to nieciekawie, 4m to całkiem spory dół. Może warto się zastanowić nad piwnicą? chyba perm miał podobne problemy i właśnie nad takim rozwiązaniem myślał.

Zastanawiam się jeszcze nad dwiema kwestiami, czy pod płytę można dać (10 cm XPSa, na niego 10 cm EPSa 200 - zawsze trochę taniej) i czy między styropian a płytę dać folię (woda podchodzi wysoko a styro nie jest w 100% szczelne.)

Pomożecie?

jak pisałem kilka stron wcześniej bardziej opłaca się 10 cm xps pod płytę i nad płytę tyle ile chcesz (przynajmniej tak jest u mnie). Oczywiście najlepiej będzie jak policzysz OZC i będziesz sobie zmieniał parametry i patrzył na wyniki. Wcześniej też było wałkowane aby folii nie dawać pod XPS. XPS sam w sobie wody nie podciąga, pod niego chcesz dać kruszywo - które też wody nie podciąga. No i w projekcie masz chyba dobry beton, który pewnie też wody za dużo nie łyknie. Więc ta folia pod XPSem - zbędna. Ale to tylko moje zdanie. No i jeszcze drenaż, więc chyba dom nie będzie pływać....

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę że kształtowania żelbetu nie trzeba zbytnio uczyć kogoś kto winien to wiedzieć.

Ja wiem że teraz jest pokaz mody z ciepłymi pustaczkami itp ... ale Panowie wraca beton, kamień i cegła/ silikaty.

Jeśli Twój projektant będzie kombinował z samą płytą ... to szkoda po prostu jego "trudu i znoju" .

do takich zastosowan wystarczy dosypać wlokna. Zredukuja efekt kapilarny az do 95%. Mam badanie na ten temat, ale niestety tylko po niemiecku, ale te badanie wlasnie przede wszystkiem na temat szamb, oczyszczalnii, zbiornikow itd. zostały robione. Już pare razy pisałem, technologia z fibrobetonem na początku przede wszystkiem została stosowana przy budowy tunelow.

Mi sie wydaje, ze chodzi o polskie normy, a tam jest faktycznie wpis, ze glebokosc posadowienia muzi być 50cm p.p.t., a poza tym tam pisze, ze w innym przypadku potrzebne jest uzasadnienie. Uzasadnieniem jest, ze robimy plyte fundamentowa i przygotujemy podbudowę do glebokosci wymagane wg analizy gruntu. Edytowane przez tmann*

nie wiem czy mury oporowe z piwnicy (wjazd) to na te podforum - ale szukam jakiś przykładów/obliczeń dot. takiej konstrukcji.

Z założenia - mury będą lane z betonu - te z bloczków betonowych nie sprawdzają się na takiej długości i głębokości.

Robił ktoś coś takiego? posiada jakieś wyliczenia/projekt?

Mi sie wydaje, ze chodzi o polskie normy, a tam jest faktycznie wpis, ze glebokosc posadowienia muzi być 50cm p.p.t., a poza tym tam pisze, ze w innym przypadku potrzebne jest uzasadnienie. Uzasadnieniem jest, ze robimy plyte fundamentowa i przygotujemy podbudowę do glebokosci wymagane wg analizy gruntu.

Wielkie dzięki dokładnie o to mi chodzilo !

Właśnie się dowiedziałem, że ostrogi w moim projekcie, miały za zadanie spełnić normę, dotyczącą posadowienia fundamentu min. 50 cm ppt, ale jeśli Twoje uzasadnienie jest wystarczające, to może uda się je zlikwidować :)

Edytowane przez DrKubus

Mi sie wydaje, ze chodzi o polskie normy, a tam jest faktycznie wpis, ze glebokosc posadowienia muzi być 50cm p.p.t., a poza tym tam pisze, ze w innym przypadku potrzebne jest uzasadnienie. Uzasadnieniem jest, ze robimy plyte fundamentowa i przygotujemy podbudowę do glebokosci wymagane wg analizy gruntu.

Ta minimalna głębokość posadowienia 50cm ma zabezpieczyć grunt pod budynkiem również przed wymywaniem, np. podczas intensywnych opadów deszczu.

Ale oczywiście, jeżeli zastosuje się dodatkowe środki zabezpieczające, np. odpowiednie utwardzenie terenu wokół budynku, to łatwo można uzasadnić płytsze posadowienie budynku.

Otwieram i czytam warunki posadowienia przy Hf mniejszym lub równym 0,4 m !!! z normy PN .

Henok pierwszy słyszę o wodzie i o takich efektach.

Raczej na pewno to może być w przypadku jakiś fos koło płyty fu, jak to nie raz widziałem.

Właśnie się dowiedziałem, że ostrogi w moim projekcie, miały za zadanie spełnić normę, dotyczącą posadowienia fundamentu min. 50 cm ppt,

http://emoty.blox.pl/resource/bicz.gif

Bardzo ciekawa sytuacja się wytworzyła czyż bym był na szpicy i promował rewolucję ?

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0shoot.gif

Edytowane przez מרכבה

Czy ktoś spotkał się ze zbrojeniem fi 6 w odstępach 3cm?
wbrew normie ponieważ minimum jest 50mm chyba ze mówimy o wiązkach.

Po za tym EC2 w fudnament dopuszcza fi 8 ... a polskie normy fi 12 ze względu na korozję ... i znów kociołek ...

Czemu ? ponieważ płyta jest nie narażona na jakieś oddziaływanie korozyjne, bo to równało by się zawilgoceniem ... i właśnie w badaniach gruntu winno być jeszcze jak woda zachowa się w stosunku do betonu. Czyli czy nie będzie alkaicznie czynić korozji itp ...