Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Można i mniejszymi prętami tylko, pręt ma tam wytrzymać lata, dobrze pomyślał iż cieńszy pręt jest lepszy.

Jednak wypadało by to zrobić z nierdzewki taką siatkę, plus odpowiednia mieszanka betonowa, znając życie.

Będzie co komu do domu jak chałupa nie jego. Ty radośnie pojedziesz do przetwórni betonu zamówisz jakie tam C25/30 .. przywiozą

kruszywo 8-16 czasem więcej i zonk ! jak to uklepać w siatce 3x3cm. Oczywiście że można by było dać mniejsze oczko ...

ale jedno za drugim podąża.

zmień człowieka. Jedynie kiedy wykonywałem takie zbrojenie co 3cm to przy zastrzałach wokół otworów (najczęściej nie okrągłych). Zbrojenie to ma zapobiegać rysowaniu betonu od otworu/przepustu.

Strasznie kombinuje. To tylko potwierdza regułę, że do projektowanie płyt, trzeba mieć doświadczenie.

Beton lepiej znosi, bardziej cieńsze pręty niż jedne gruby. Jak by to miało być zbrojenie główne to za mała średnica pręta.

Jeśli jako siatka przy powierzchniowa to ok. Ale jak wspomniałem to musi zostać otulone betonem.

W wylewkę z piasku no problem, kruszywo 8-16 już robi kłopot, zważywszy że to 16 to nie jest powiedziane iż nie trafi się 20-22mm.

Henok pierwszy słyszę o wodzie i o takich efektach.

Raczej na pewno to może być w przypadku jakiś fos koło płyty fu, jak to nie raz widziałem.

Posadowienie na głębokości 0,5m zgodnie z normą dopuszczalne jest dla gruntów niewysadzinowych.

Takim gruntem jest np. piasek. Łatwo sobie wyobrazić, co by się działo w przypadku płycej posadowionego budynku np. przy takiej ulewie : https://www.youtube.com/watch?v=gfC9owWeNb4

Patrzyłem nie ma znaczenia jaki grunt, tylko jakie działanie zapobiegawcze.

Z wodą będzie zawsze problem jak, cdn

Ponieważ jak widzę iż w około płyty jest "fosa" wykopana na drenaż nie jest dobrze.

To winno być robione licząc od środka płyty 0,5% spadku ... a podsypka z piachu czy chudziak niweluje aby równo ułożyć płytę.

Inaczej wartka w woda w drenażu powoli będzie wypłukiwać grunt.

Edytowane przez מרכבה

Twoja wypowiedz ? właśnie dowiedziałem się , czyli usłyszałem, czyli zapoznałem się ze zadaniem osoby trzeciej i je przestawiłem, a ja zdanie tej osoby wybatorzyłem.

????????????

häääääää????

no dobra, jest to dla mnie jezyk obcy, czasami mi troche dluzej potrwa zanim ze cos kumam, ale tego co pisalesz teraz ze 5 razy czytalem i nic :p

:D:D:D

a skad masz te bajeranckie emotikony?

Posadowienie na głębokości 0,5m zgodnie z normą dopuszczalne jest dla gruntów niewysadzinowych.

Takim gruntem jest np. piasek. Łatwo sobie wyobrazić, co by się działo w przypadku płycej posadowionego budynku np. przy takiej ulewie : https://www.youtube.com/watch?v=gfC9owWeNb4

heh... fajny przykład, tylko ze w takim przypadku raczej nic nie pomaga.

Nawet beton wodoszczelny :D

Oczywiście, jak pisałem o przygotowanie podbudowę wg analizy, to miałem na myśli i zabezpieczenie (przed wyplukaniem, zawilgoczeniem, osiadaniem, przemarzaniem i owsze w tym wysadzinom) podbudowy. Sposoby sa rozne, od wymiany gruntu na niewysadzinowego przez rozne opaski itd., a do stabilizacji również, geowloknina, mury oporowe, pale, cokolwiek. Każdy grunt jest inny, kazda działka tez, a takie rzeczy trzeba zdecydować i wybierac indywidualnie w danym przypadku.

Generalnie, ta norma potraktuje grunt powyżej 50cm p.p.t jako nienośny, i to z roznych powodow. A tu nasz argument jest ważne: Nie lejemy beton na grunt, który tam przypadkiem lezy, przygotujemy podbudowę, często nawet nizej niż 50cm p.p.t., a wtedy sytuacja jest calkiem inna.

To są zadania inżynierskie, widać na forum jakim poważaniem cieszą się inż którzy na siłę robią du po chrony. np

w temacie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224912-zmiana-posadowienia-potrzebny-projekt-p%C5%82yty-fundamentowej akurat znam te tereny, i wiem jakie tam są grunty ! dom moich rodziców stoi na taki gruncie że jeden sztych łopaty i można posypać piaskiem aby ładnie się układało

XPS'a i heja z koksem. Jak by ktoś nie wierzył zapraszam, będzie zmiłowania prosił jak przyjdzie mu wykopać dołek na stopkę pod słup.

Pod moim domem do remontu jest już piaskowiec i iły ... tak że można po łopacie skakać prosić i 3-5cm wchodzi tylko.

i na 95% gościu ma taki grunt, to cyk mu płytę 35 cm. nie jest to rozwiązanie inżynierskie. Pierwsze określi by klasę expozycji od X0 czy XF czy inne .. aż ciężko spamiętać lepiej mieć wydrukowane, ba i do tego dobiera się klasę betonu i otulenie zbrojenia, ale jak znajdzie zapis że w fundamencie trzeba 5cm otulenia ... to już wiadomo skąd te 10cm gratis płyty.

Oczywiście w mniejszej grubości też otulenie nie jest 0.

Witam. Jestem właśnie przed zalewaniem płyty i najbardziej interesuje mnie sama technologia wylewania.

Dużo osób z forum to już robiło i powiedzcie mi jak najlepiej ściągać/poziomować beton?

Myślałem zrobić kobyłki na których zeprę rurki prowadzące po których beton ściągne łatą a potem przejade łatę wibracyjną. Tylko czy łata wibracyjna spełni swoje zadanie jeśli bede prowadził ją po rurkach? Jak przyschnie rurki się wyciągnie i uzupełni brak betonem. Na koniec wypożyczę zacieraczkę z operatorem i mi to ładnie zatrze.

Kobyłki miałaby byc kawakiem pręta z dospawaną nakrętką w którą wkrecona by była szpilka z przyspawanym kontowniczkiem na ktorym spierała by sie rura. Powinno być dość łatwe do wypoziomowania poprzez wkrecanie/wykrecanie szpilki z kontownikiem.

Dobrze myślę? Ludzie w kosmos latają a ja mam dylemat jak zalać fundament:)

nie popadaj w paranoję. Raz że pójdziesz w koszty. Dwa - jak masz B25 to co, zamówisz B-30? Bez sensu.

Po pierwsze. Zamów beton z betoniarni, która nie jest przypadkowa. Po drugie, powiedz im jaki element będziesz zalewał. Po trzecie, uprzedź że pobierzesz próbki do badania laboratoryjnego prosto z gruchy.

Polska to nie Ukraina, i choć wszystko jest możliwe, to nie wolno iść tą drogą. A więcej szkody możesz sobie zrobić, bo zamówisz mocniejszy beton, przyjdą cieplejsze dni - Ci tak porysuje że zamiast mocniejszą płytę to będziesz miał jeszcze gorzej.

Ty rób zgodnie z projektem, a betoniarnia dostarczy Ci odpowiedni beton.

Dolewanie wody do betonu nie wchodzi w grę. Ale też nie ma potrzeby tego robić. Płyta to nie wąskie zakamarki żeby wodę lać.

cóż napisać. Każdy sposób jest dobry, który doprowadzi Cię do celu. Ja jestem zdania, że wylewanie płyty na szkło to strata kasy. Trzeba to zacierać, sprzęt kosztuje. Nie każdy umie to zrobić. Trzeba zapłacić tak jak piszesz, za człowieka co będzie obsługiwał śmigło.

Pytam się po co? Podczas budowy też niekiedy coś spadnie, coś naleje itd.

Ja uważam tak: zalać płytę, pożyczyć łatę wibracyjną, zatrzeć do szalunku i koniec. Człowiek który robił to choć raz - poradzi sobie z tym.

Jeśli kompletnie nie masz pojęcia jak to zrobić, poprowadź/umieść sobie rurki na kopczykach z półsuchego betonu i na tych rurkach prowadź łatę.

^^

Lub jak trochę bardziej przytężeje uzupełnić betonem i wycofując się zacierać własne ślady.

Ogólnie pomysł adamzzz jest dobry, problemem przy rurkach w przypadku płyt fundamentowych na styropianie jest brak możliwości spawania bezpośrednio na miejscu wmontowania "diabełków". Dodatkowo lepsze moim zdaniem będzie użycie pręta fi 6 np owiniętego na rurce zamiast kątownika ( owinięty i przeciety na pół)

pozdr