Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy jest różnica dla konstruktora podczas projektowania płyty, między konstrukcją z ogrzewaniem wodnym a jego brakiem ?

Chodzi mi o to czy obie płyty będą się różnić ilością stali czy grubością prętów.

Wg mnie powinno być roznica. Uwazam, ze warstwa z rurami w obliczeniu nie powinna być uwzgledniona. Np., jeśli projektujemy plyte o grubości 20cm, to wprzypadku systemu grzewczego ta plyta będzie miała 22cm, ponieważ 2cm z rurami się nie licza.

Jak niektóre firmy to robia, ze wsadzają gesty siec grubych rur i jak ich uwzgledniaja w obliczeniu, to ja nie wiem.

Wg mnie powinno być roznica. Uwazam, ze warstwa z rurami w obliczeniu nie powinna być uwzgledniona. Np., jeśli projektujemy plyte o grubości 20cm, to wprzypadku systemu grzewczego ta plyta będzie miała 22cm, ponieważ 2cm z rurami się nie licza.

Jak niektóre firmy to robia, ze wsadzają gesty siec grubych rur i jak ich uwzgledniaja w obliczeniu, to ja nie wiem.

Nie do końca jest tak jak piszesz.

Jeżeli rurki znajdują się w strefie ściskania lub rozciągania (w praktyce w dolnej lub w górnej części płyty), to rzeczywiście mają istotny wpływ na wytrzymałość płyty fundamentowej. Nawet w takiej sytuacji rurki nie eliminują z pracy całej warstwy płyty, a tylko powierzchnię przekroju odpowiadającą ich łącznemu przekrojowi. Np. rurki o średnicy 20mm w rozstawie co 15cm mają powierzchnię 21cm2 na 1mb płyty, co przy płycie o grubości 20cm daje ok. 1% powierzchni przekroju. Gdybyśmy chcieli to skompensować grubością płyty, to należąłoby ją zwiększyć o 2mm, a nie o 2cm.

Prawie bez znaczenia dla wytrzymałości płyty są rurki umieszczone w osi obojętnej płyty (w środku jej wysokości). Dlatego w systemie Legalett stosuje się tam rurki o średnicy nawet 100mm dosyć gęsto rozstawione. W tej strefie można też umieścić rurki ciepłej i zimnej wody w niezbyt grubej otulinie, czy rurki odkurzacza centralnego.

Edytowane przez HenoK

Uświadomcie mnie proszę, jaki przekrój zbrojenia umożliwi swobodne poruszanie się po nim w trakcie zalewania? Mam pewne wątpliwości czy jak zrobię siatkę z fi6 lub fi8 to czy da się po tym chodzić i zacierać/wibrować?

Wypada zrobić, aby pręty tworzyły siatkę przestrzenną. Po za tym bardzo dużo zbrojenia można zmarnować dając go tam gdzie go nie potrzeba.

W strefę ściskaną. Bez wyrysowania przebiegu momentów zginających ... co jest podstawą postaw ... można dawać siatki ...

tylko czy nie lepiej wzmocnić to co jest najbardziej wytężone.

Środek płyty w zasadzie pod fibrobeton się nadaje lub minimum zbrojenia w przekroju.

Uświadomcie mnie proszę, jaki przekrój zbrojenia umożliwi swobodne poruszanie się po nim w trakcie zalewania? Mam pewne wątpliwości czy jak zrobię siatkę z fi6 lub fi8 to czy da się po tym chodzić i zacierać/wibrować?

siatka z fi8 - spokojnie można się po niej poruszać. Oczywiście zakładając że powiążesz co najmniej co drugie oko. Siatka z fi6 hmm. Raczej nie będziesz miał takiej, bo ona występuje np. na stropach gęstożebrowych. W płycie jeszcze na taką nie trafiłem.

A więc - dobrze powiązana siatka z fi8 utrzyma kilka osób podczas betonowania. To też jest zależne od ilości "kobyłek/dystansów" które będą ją utrzymywać.

Siatka z fi6 hmm. Raczej nie będziesz miał takiej, bo ona występuje np. na stropach gęstożebrowych. W płycie jeszcze na taką nie trafiłem.

Jest szansa, że wkrótce będziesz miał okazję zobaczyć (bo patrząc na projekt mojej płyty widziałem fi8 w 3cm odstępach :)), ale jak dostanę go do ręki nieomieszkam się nim pochwalić :)

Kuszące jest umieszczać w płycie różne instalacje, ale wolę aby tam tego nie robić.
Nie twierdzę, że w każdej sytuacji jest to dobre rozwiązanie. Jednak w przypadku małego lekkiego budynku parterowego takie rozwiązanie wiele spraw może uprościć.

Tylko ze względów serwisowych, jak trzeba to pod ciężkim budynkiem też może być.

Tyle że ja lubię mieć łatwy dostęp do czegoś co może ulec awarii, lub podlegać rozbudowie.

Później jak pod płytkami zostały rury, bo trzeba było ciągnąć na ścianie, dobrze że są pexy .. czysta przyjemość .