Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tylko ze względów serwisowych, jak trzeba to pod ciężkim budynkiem też może być.

Bardziej chodziło mi o to, że w małym parterowym domu ukrycie części instalacji w płycie fundamentowej upraszcza ich prowadzenie (np. umieszczenie rurek od ciepłej wody w otulinie w cienkich ściankach działowych nie jest najlepszym rozwiązaniem). Rurki dobrej jakości mają trwałość porównywalną z trwałością całego budynku, więc tego nie ma się co obawiać.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nic nie stoi na przeszkodzie, aby prowadzić rurki - w rurkach o większej średnicy. Wtedy w razie awarii, wymieniamy tylko środek. Rozwiązanie wieczne.

Drugim sposobem, jest zakup dobrych rurek nie warstwowych. Prowadzenie ich w otulinie piankowej, pozwala je swobodnie wyciągać i wkładać/wymieniać.

Z rurką warstwową tego nie zrobi się bo najzwyczajniej się złamie i zablokuje. Tu jednak cena spora jest dla tego materiału.

nic nie stoi na przeszkodzie, aby prowadzić rurki - w rurkach o większej średnicy. Wtedy w razie awarii, wymieniamy tylko środek. Rozwiązanie wieczne.

Drugim sposobem, jest zakup dobrych rurek nie warstwowych. Prowadzenie ich w otulinie piankowej, pozwala je swobodnie wyciągać i wkładać/wymieniać.

Z rurką warstwową tego nie zrobi się bo najzwyczajniej się złamie i zablokuje. Tu jednak cena spora jest dla tego materiału.

Na krótkich odcinkach, przy prostym przebiegu rur jest to wykonalne. Przy dłuższy niestety już nie.

Uprasza się o oczyszczenie PW :).

Zapytałem się przedstawiciela firmy Vetrex o sposób montażu okna na płycie przyjmując że nie będzie już wylewki tylko klej + płytki i otrzymałem taką odpowiedź :

"Koszt konsol niezbędnych do montażu okien w warstwie ocieplenia wynosi 3000,00 zł brutto.

W nawiązaniu do zapytania dotyczącego montażu okna HS w sytuacji kiedy budynek będzie oparty na płycie fundamentowej z ogrzewaniem podłogowym należy wykonać tzw wcięcie na ukrycie progu o głębokości ok 70mm już w chwili wylewania płyty. W przypadku pozostałych okien głębokość ta jest mniejsza i wynosi ok 50 mm"

Może ktoś nakierować mnie jak powinien wyglądać prawidłowy montaż okien na płycie przy założeniu jak wyżej.

Przy założeniu jak wyżej masz do wyboru to co ci polecono czyli wcięcie w miejscu montażu HS-a albo niski próg. Ale przy niskim progu będzie kłopot z jego ociepleniem. Przy montażu w warstwie ocieplenia będziesz miał do wyboru albo kotwy albo zrobić szerszą płytę z podcięciem.

dla HS-ow i drzwi tarasowych oraz drzwi (u mnie dodatkowo przeszklen w przedsionku) budujac 2x zrobilbym płyte w tych miejscach nieco szersza (na etapie projektowania płyty) i oparł duze ciezkie przeszklenia na płycie

wysokosc posadowienia do ustalenia z firma okniarska wh checi uzyskania danego efektu i ewentualnej dodatkowej wylewce lub ociepleniu podłogi na płycie

zamawiajac swoje okno tarasowe nie wiedzialem czy pojdzie styropian i wylewka dlatego zamowilem poszerzenie dolne - finalnie poszlo jako poszerzenie gorne i zakryte zostalo KG

samo okno na kotwach jbd

jesli ma byc montaz bezprogowy mozna zrobic miejscowe wyciecie w plycie i kotwy osadzic kilka cm nizej - samo okno pojdzie na zewnatrz wiec z niczym nie koliduje

najlepiej omowic to z ekipa ktora bedzie montowala - mozliwosci naprawde jest kilka

Edytowane przez R&K

W poniedziałek zaczynam budowę, będzie płyta , na to 10 cm EPS i 8 cm wylewki, ogrzewanie podłogowe. Czytam powyższe posty i nic nie rozumiem, niestety nie jestem zbyt techniczny. Chodzi o montaż okna tarasowego. Raczej na 100 % wybrałem krispola i okno HST. Dostałem schemat montażu - wygląda tak:

hst1.jpg

i opis od sprzedawcy:

Próg konstrukcyjny HST pokazany na schemacie ma 50mm grubości.

Montaż konstrukcji musi być tak wykonany aby próg wystawał 5mm poza powierzchnię gotowej podłogi, czyli 45mm musi być wpuszczony w wylewkę

Strona 12 i 13 pokazuje również montaż w przypadku zastosowania poszerzeń, które pozwalają posadowić konstrukcję głębiej

Bez tytułu.jpg

Czy ktoś mógłby wytłumaczyć łopatologicznie najlepiej z rysunkiem jak to zrobić dobrze?

Edit:

Montaż w licu ściany. Nadproże cofnięte o 3 cm na rolety podtynkowe.

Edytowane przez Sturmer

Gość Arturo72

Z innego forum:

Witam ponownie.Mój dom stoi już 6 lat na płycie. Pod płytą tak jak wcześniej pisałem jest wymieniony teren na głębokości 1,2m-1,5m.

Do tego mogę dodać, ze 180m od działki przejeżdżają pociągi, więc pojawiają sie jakieś wibracje. Co do opcji wytrzymałości i ewentualnych pęknięć - jeżeli pod płytą warstwa piasku lub pospółki jest prawidłowo zagęszczona, a sama płyta bezbłędnie wyliczona i wykonana to prawdopodobieństwo pęknięcia teoretycznie wynosi 0 (zero).

Podam parametry swojej płyty:

grubość 25cm

beton B 25 - konstrukcyjny

zbrojenie - dolna warstwa siatka stalowa fi8mm, oczka 120mm, na całej powierzchni płyty

na zbrojeniu ułożone są wieńce ( 18x30cm, pręty fi12mm, strzemiona fi8 co 20cm, pod każdą ścianą konstrukcyjną i pod kominami

górna warstwa - analogicznie jak dolna.

płyta ułożona jest na 15cm styropianu EPS200.

Po postawieniu ścian dodano izolację 5cm pod posadzki, w których zatopiona jest podłogówka.

Gość Arturo72
OMG a ten znowu swoje. Wiemy że masz EPS, ale to Twój problem. Jeśli chcesz o tym porozmawiać to są lepsze miejsca niż to tutaj.

Nie jest to mój opis płyty,ja mam 20cm EPS200,B30 i dom stoi tylko 2 lata :)

To jeśli już jestesmy w temacie stolarki, to pytanie dla tych, co już zakończyli budowę - jak rozwiązaliscie kwestie drzwi wejsciowych i cokołu przed nimi ?

Czy jest on obciążony przez osobę stojaca przed drzwiami, czy jakoś chroniony ?

dobre pytanie.. Za miesiąc drzwi więc się przyłączam do pytania..

temat ten nurtuje mnie już od dobrych 2 m-cy a do tego etapu jeszcze trochę czasu mam, więc również się przyłączam

Witam. Czy ktoś mnie oświeci dla takich warunków glebowych:

50989_P1040183.JPG

50991_P1040184.JPG

1. jaką warstwę ziemi (poza humusem) trzeba zebrać?

Wierzch płyty to poziom 0 (grubość płyty/0,25/= -0,25m; XPS/0,1/= -0,35).

2. drenaż: oddalony od płyty 2-3m; 0,5 m poniżej wykopu -> ziemia pomiędzy drenażem a płytą ma być "rodzima" czy nawieziony piasek?

Jestem na etapie ZERO, mam już zagęszczony piasek i ułożoną kanalizację...Po weekendzie zaczynam układanie XPSa i mam zapytanie:

Jak kleić XPS? Na gruncie będę układał 2x12cm z frezem, czy kleić tylko na frezach czy również między dwiema warstwami?

Czy robiąc w takich krokach będzie dobrze? Na początek ustawiam płyty pionowo po obwodzie i na frezach kleję, następnie wycinam frezy z płyt przeznaczonych na grunt i równą powierzchnią kleję płyty pionowe z pierwszą warstwą płyt poziomych, następnie drugą warstwę układam z przesunięciem o połowę płyty? Czy pianką montażową do okien, czy może czymś innym - lepszym, zaklejać otwory wokół rur od kanalizy? O CZYM NALEŻY PAMIĘTAĆ NA ETAPIE UKŁADANIA XPS'A??? Może jakieś podpowiedzi... Z góry dziękuję za pomoc.