Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jezeli masz kominek to pamietaj o rurze doprowadzajacej do niego powietrze. Tak jak pisze _artut_ zrob nawet wiecej takich rur na przewody, nigdy nie wiadomo co sobie jeszcze wymyslisz. A jak nie to zalepisz ;) jak Cie to interesuje to zapodaj jakis termometr pod xps, najlepiej w srodku plyty i na obrzeżu i za jakis czas podaj co tam masz :)

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie miałem pytać o kanał nawiewny do kominka...gdzieś czytałem, że można dać taki prostokątny 20/9 już na płycie w warstwie ocieplenia....tak myślałem na płytę dać 9-10cm EPS na to podłogówka i wylewka. W tym EPSie chciałem dać ten kanał nawiewny. Czy lepiej dać pod płytę? Jak pod płytę to wystarczy rura 160 (mam na myśli rurę taką do kanalizy)?

Termometr pewnie, że mnie interesuje - rozumiem taki elektroniczny z kablem, chyba widziałem na allegro?

Edytowane przez Hanss

Jezeli masz kominek to pamietaj o rurze doprowadzajacej do niego powietrze. Tak jak pisze _artut_ zrob nawet wiecej takich rur na przewody, nigdy nie wiadomo co sobie jeszcze wymyslisz. A jak nie to zalepisz ;) jak Cie to interesuje to zapodaj jakis termometr pod xps, najlepiej w srodku plyty i na obrzeżu i za jakis czas podaj co tam masz :)

podaj mi jaki to mógłby być termometr

No właśnie miałem pytać o kanał nawiewny do kominka...gdzieś czytałem, że można dać taki prostokątny 20/9 już na płycie w warstwie ocieplenia....tak myślałem na płytę dać 9-10cm EPS na to podłogówka i wylewka. W tym EPSie chciałem dać ten kanał nawiewny. Czy lepiej dać pod płytę? Jak pod płytę to wystarczy rura 160 (mam na myśli rurę taką do kanalizy)?

Termometr pewnie, że mnie interesuje - rozumiem taki elektroniczny z kablem, chyba widziałem na allegro?

jeżeli masz kominek przy ścianie zew. to chyba najlepiej będzie gdy zrobisz tak jak mówisz, żeby puścić prostokątnym kanałem dopływ powietrza przez ścianę właśnie w warstwie EPS. Powinno być taniej niż rura pod płytą, no i prościej.

większość daje ds18b20 w jakiejś obudowie zamkniętej a potem podłącza do czegoś co to czyta..

dokładnie, ten jest bardzo popularny podłączany na 1-wire, kosztuje niecałe 4 zł/szt (np.: na Allegro). Moim zdaniem jak dobrze zaizolujesz jego nóżki to można go "na żywca" wsadzić w piach ;) no i potem możesz z nim zrobić co tylko chcesz i jak chcesz - kwestia wyobraźni i pieniędzy.

Natomiast jeżeli chcesz po prostu wiedzieć jaką masz temp pod płytą i nic więcej to kup coś najprostszego w wyświetlaczem, np.: http://sklep.avt.pl/termometr-lcd-z-sonda-50-70st-c.html

big_AG195.jpg

te tanie mają krótki przewód ok 2m, ale powinien styknąć. Można kupić coś takiego z ds18b20 na 1-wire, kupujesz, podłączasz i działa (można uzyć przewodu nawet kilkadziesiąt metrów, zwykłej skrętki nawet), ale kosztuje 100zł.

Edytowane przez sebcioc55

Konstruktor radzi, inwestor placi :p uwazaj bo ci gruzonie wpier... caly styropian albo zrobia sobie z nim kretowisko :rolleyes:

opaska przeciwwysadzinowa ma jak najbardziej sens ale z 20cm XPS to Mr konstruktor juz przesadza zwlaszcza jezeli planujesz dac jeszcze styro na plyte. To tylkpo moje zdanie

Witaj

podsyłam stronkę z płytą fundamentową pod budynek pasywny. Krety zostaw w spokoju jak zjedzą wszystkie robale to się same wyprowadzą( Bądź przyjazny dla środowiska).

Pzdr.

Janek

http://www.passivhausbausteine.de/media/images/Bodenplatte-Zoom.gif

Witam

Ja zudowałam swój wymarzony dom na płycie fundamentowej

Wybralam ten sposób posadowienia budynku ze względu na wysoki poziom wód gruntowych Fundament płytowy zapewnia ciągłość izolacjii hydrologicznej jak i termicznej, co odgrywa znaczącą rolę w budynkach wysoko energetycznych i pasywnych Gorąco polecam to rozwiązanie, ale uwaga na formy zbrojenia Ja w swijej płycie zastosowałam zbrojenie tradycyjne siatką zbrojeniową-góra dół Moja płyta fundamentowa zaizolowana została XPS-em Koszt taliej płyty to indywidualna sprawa,z moja wyniosła mnie +/- 250zł m2 materiał +robocizna To cena, którą warto zapłacić za stan zero budynku i ciągłość izilacji jakrównież silidną konstrukcje.

[moderowano :spam:]

Edytowane przez joliska

Mam pytanie, dostaalem takie info odnosnie zbrojenia plyty..

..Jeśli zastosujesz to zbrojenie, o którym pisałem (siatka podstawowa #6/150) i dodatkowo pod ścianami nośnymi 4#12 na mb ściany (w kierunku prostopadłym do niej, w dolnym rzędzie) to moim zdaniem wieńce są niepotrzebne..

tak na chlopski rozum ktos mi to moze napisac po wiejsku :rolleyes:?

..Jeśli zastosujesz to zbrojenie, o którym pisałem (siatka podstawowa #6/150) i dodatkowo pod ścianami nośnymi 4#12 na mb ściany (w kierunku prostopadłym do niej, w dolnym rzędzie) to moim zdaniem wieńce są niepotrzebne..

rozumiem, że chodzi o ściany nośne ale nie skrajne - tylko wewnętrzne. Ma to sens. Pytanie jak długie mają być te pręty. Zapewne dwumetrowe kawałki, Zapewni to pewne oszczędności w stali zbrojeniowej. Swój cel też osiągnie.

Pozwolę sobie na cytat : http://www.forumbudowlane.pl/vt/9968/15/strop-zelbetowy-bez-wienca?postdays=0&postorder=asc

Kiedyś dawno robiło sie samą płytę dopiero później zaczęto dadawać wieniec i tak powinno się teraz robić. Wieniec odgrywa dużą rolę m in usztywnia cały budynek. To że budynki ze stropami bez wieńców stoją nic nie znaczy. Na terenach gdzie są szkody górnicze od razu widać czy budynek ma wieńce czy nie - ten bez wieńców ma dużo większe uszkodzenia. Nikt nie da gwarancji na to że nie wystąpią nierównomierne osiadania budynku a wtedy bardzo przyda się sztywny i mocny wieniec bo budynek będzie osiadał przez pewien czas i napewno nie równomiernie. Poza tym buduje się wg projektu a wątpie aby teraz ktoś zaprojektował strop bez wieńca. Zmiany w projekcie może dokonac kroś kto ma uprawnienia projektowe i zgode projektanta wykonującego projekt danego budynku. Jest dużo mądrych doradców krórzy są skarbnicą mądrości wszelakiej i doradzają najchetniej na cudzy rachunek i cudzą odpowiedzialność.

Cytat dotyczy co prawda wieńca w płycie stropowej, ale wieniec w płycie fundamentowej pełni podobną rolę - powoduje bardziej równomierne rozłożenie obciążeń ze ścian na samą płytę fundamentową, zabezpiecza przed nierównomiernym osiadaniem gruntu (nawet najlepiej zagęszczony i sprawdzany w wielu miejscach grunt, może mimo wszystko osiadać nierównomiernie), czy nawet przed miejscowym podmyciem płyty fundamentowej np. podczas powodzi.

W takich sytuacjach wieniec zapobiegnie niekontrolowanemu pęknięciu płyty fundamentowej, a tym samym ograniczy możliwe straty.

Rezygnacja z takiego wieńca jest więc pozorną oszczędnością.