Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy p. Socha zaprojektowalby otwory wg moich ustnych wskazowek, czy musialabym to miec przeprojektowane na papierze?

Z tego co się orientuję -z mail-a od p. Sochy - to aktualny układ urządzeń sanitarnych jest niezbędny , by odpowiednio zaprojektować płytę.

Czyli zmieniasz co chcesz teraz - na etapie projektowania - i podajesz co gdzie i jak. A gotowe rysunki kanalizy itp. dostaniesz z projektem płyty.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Na wiosnę będę wykonywał płytę fundamentową (działka z bardzo wysokim poziomem wód gruntowych), projekt już mam (syłnny pan Socha - swoją drogą śmiało mogę polecić) i jestem na etapie gromadzenia materiałów. Pytanie o doświadczenia forumowiczów odnośnie użytego ocieplenia: eps100 czy ekstrudowany (styrodur)? Wątpliwośći moje wzbudza również fakt wystawienia styropianu na działanie gryzoni i robactwa i się zastanawiam nad wykonaniem w pierwszej kolejności chudziaka pod styropian i dalej już standardowo, następnie po wylaniu płyty, zalanie opaski betonem - tak że cały styropian byłby otoczony betonem.

Cześć.

Jestem na podobnym etapie, gromadzę materiał.

Pod płytę EPS jest za słaby, pomyśl nad tym:

http://www.allegro.pl/item872664217_sir_bud_styropian_fundamin_izolacja_fundamentu.html

Ja mam wodę 70cm pod gruntem, więc już zdecydowałem.

Dawanie chudziaka pod styro to zbędne koszty, możesz podlać opaskę chudziakiem - wzmocnisz konstrukcję przed wlaniem betonu do wanny. Chociaż wystarczy podsypać suchym betonem.

Gryzonie i insekty w warunkach jakie będą pod płytą nie mają czego szukać - grunt zostanie zastąpiony utwardzoną pospółką. Tam nie ma życia!

...

Pod płytę EPS jest za słaby, pomyśl nad tym:

http://www.allegro.pl/item872664217_sir_bud_styropian_fundamin_izolacja_fundamentu.html

Ja mam wodę 70cm pod gruntem, więc już zdecydowałem.

Ten link na allegro wskazuje na EPS 120. EPS EPeSowi nierówny. Także stwierdzenie "EPS jest za słaby" jest ciut mało precyzyjne.

Witam,

Jeżeli chodzi o gryzonie to styro pod płytą zapewni im naprawdę dobre schronienie (możliwość tworzenia tuneli, utrudniona dostępność dla naturalnych wrogów, dobre warunki cieplne), jedzenie sobie zwyczajnie przyniosą. Jeżeli chodzi o wybór eps kontra xps to jestem za takim rozwiązaniem gdzie opaska, obrzeża oraz dolna część izolaji poziomej pod płytą - xps a górna część - eps.

Jeżeli chodzi o kanalizaję w płycie to jest ona o tyle ważna że później nie ma możlimości jej przerobienia. Samo jej rozmieszczenie jest dowolne i nie zmienia konstrukji płyty.

Jeżeli chodzi o wybór eps kontra xps to jestem za takim rozwiązaniem gdzie opaska, obrzeża oraz dolna część izolaji poziomej pod płytą - xps a górna część - eps.

http://www.schwedenplatte.de/tech/Regelschnitt-Aussen-normal.de.pdf

Znalazłam na niemieckiej stronce jak oni łączą xps z eps-em , tylko czemu u nich ta płyta zawsze taka powycinana ? Lubią sobie utrudniać życie ? ;)

W "polskiej wersji" wydaje się prostsza w wykonaniu, ale czy jest tak samo wytrzymała/stabilna ?

Witam,

Różnica jest taka że w starym modelu norweskim (niemieckim) zróżnicowanie grubości jest związane z wysadzaniem gruntu pod płytą, na obrzeżach izolacji jest mniej i w związku z tym ciepło promieniujące z płyty nie dopuszcza do zamarznnięcia warstwy pod płytą (wysadzaniu). Aby uniknąć tych strat (które jak dotąd były celowe) przestano zmniejszać izolację po brzegach płyty a dodano opaskę przeciw wysadzinową. Wiem że na pierwszy rzut oka wygląda to na rozwiązanie związane z przenoszeniem naprężeń (pod ścianami grubsza warstwa) ale tak nie jest.

Pozdrawiam

Powrócę do starego pytania: co pod płytę zamiast styropianu? Coś cenowo akceptowalne. Moja żona boi się myszy :). Najpierw chciałem keramzyt ale teraz jest dostępny w tej samej cenie granulat szkła piankowego. Cieplejszy (keramzyt 0.1, granulat 0.8 ) wogóle nie chłonie wilgoci, niezniszczalny (taki bonus :) ). Mimo wszystko te rozwiązania sa ze 3 razy droższe od styropianu i porównywalne z XPS czy płytami PIR. Może jest cos tańszego?

Witam,

Różnica jest taka że w starym modelu norweskim (niemieckim) zróżnicowanie grubości jest związane z wysadzaniem gruntu pod płytą, na obrzeżach izolacji jest mniej i w związku z tym ciepło promieniujące z płyty nie dopuszcza do zamarznnięcia warstwy pod płytą (wysadzaniu). Aby uniknąć tych strat (które jak dotąd były celowe) przestano zmniejszać izolację po brzegach płyty a dodano opaskę przeciw wysadzinową. Wiem że na pierwszy rzut oka wygląda to na rozwiązanie związane z przenoszeniem naprężeń (pod ścianami grubsza warstwa) ale tak nie jest.

Pozdrawiam

Dzięki za konkretne wyjaśnienie.

U nas tez będzie płyta , narazie zbieramy papiery.

Jeszcze pytanko - ile dałbyś tego eps i xps ? po 10 cm ?

Co do myszek to może od razu wysypać tam kilka kg trutki na gryzonie ;)

Powrócę do starego pytania: co pod płytę zamiast styropianu? Coś cenowo akceptowalne. Moja żona boi się myszy :). Najpierw chciałem keramzyt ale teraz jest dostępny w tej samej cenie granulat szkła piankowego. Cieplejszy (keramzyt 0.1, granulat 0.8 ) wogóle nie chłonie wilgoci, niezniszczalny (taki bonus :) ). Mimo wszystko te rozwiązania sa ze 3 razy droższe od styropianu i porównywalne z XPS czy płytami PIR. Może jest cos tańszego?

Gdzie i po ile ten granulat szkla piankowego?

(moze byc na priv)

Pozdrawiam.

sprawdziłem wytrzymałość na ściskanie EPS 200 i XPS i różnica wynosi 2,3% na korzyść XPSa. Czy zatem można wykorzystać EPS200 do izolacji pod płytę fundamentową?

Dodam że dom który będę stawiał to szkieleciak więc ciężar całego domu raczej za duży nie będzie w porównaniu do tradycyjnego.

Mam ofertą na taką izolację pod płytę:

http://www.izolbet.pl/products.php?cid=6&sid=7

W cenie 250zł/m3. To juz porządny produkt, mam rację? :roll:

zuzu, wskazane 2*10cm.

ten produkt ma wytrzymałość na ściskanie w okolicach 150kPa, XPS zalecany pod płytę przez BASF ma 300kPa, to spora różnica jednak...

czy p. Socha zaprojektowalby otwory wg moich ustnych wskazowek, czy musialabym to miec przeprojektowane na papierze?

Z tego co się orientuję -z mail-a od p. Sochy - to aktualny układ urządzeń sanitarnych jest niezbędny , by odpowiednio zaprojektować płytę.

Czyli zmieniasz co chcesz teraz - na etapie projektowania - i podajesz co gdzie i jak. A gotowe rysunki kanalizy itp. dostaniesz z projektem płyty.

Pan Socha jest człowiekiem bardzo układnym i otwartym i jestem przekonany że wystaczy mu tylko podać dokładne rozmieszczenie urządzeń sanitarnych.

Serdecznie dziekuje za odpowiedzi.