Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jako, że sam buduje na bagnie/torfowisku z wysokimi wodami gruntowymi i temat ten przerabiałem jakieś 2 lata temu, mogę przedstawić zastosowane u mnie rozwiązanie (no może nie całe, bo prace wykonywałem 3 razy, ale gdybym wiedział to co wiem teraz,) to wyglądało by to tak:

1. Zgarnięcie i wywiezienie śmieci (0,5-1 m)

2. Zastosowanie igłofiltrów (w przypadku wysokich wód gruntowych, rzecz konieczna, żeby dało ubić się piasek)

3. Wykopanie organicznej ziemi i to są 3 opcje:

- jeśli ładny torf, można się wymienić (torf za ziemię z robocizną)

- jeśli potrzeba podnieść teren organikę na bok do obsypania wokół domu

- jeśli dalej jest syf, niestety wywózka

4. geowłóknina na wykop (zapobiegnie samodzielnej wymianie gruntu)

5. zasypywanie piaskiem ubijanym w warstwach 30-50 cm (przy okazji można osadzić bednarkę :))

Pracę ja mam grunt nośny na 3,5-4,5 m, więc trochę zabawy była (a i jeszcze będzie :))

Jeśli jednak nie dasz rady z wymianą gruntu, często (już w trakcie wymiany) radzono mi zastosowanie studni, specjaliści nawet przy wysokiej wodzie potrafią studnie osadzić, zbroisz je w środku i zalewasz betonem...

No tak, to sa te "klasyczne" rozwiązanie w takim przypadku. Wymiana gruntu, (mikro)pale, studzienki... wszystkie te rozwiązanie maja niestety trochę "wade w cenie", a tu mamy jeszcze problem z dojazdem.

Z tych rozwiazan najtańsze jest wymiana gruntu, a na razie, nie znając pelna analizę, skłaniam się ku temu.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

odnosnie wykonania plyty dwu poziomowej.. tzn moj przeddmowca :) pisze ze zalewa sie ja na dwa razy i teraz moje pytanie w jaki sposob to zrobic? bede zbroil siatka 2 razy fi6 150x150 plus belka 4xfi 12 pod sciany dzialowe. Salon bedzie obnizony o 15 cm wzgledem reszty plyty, zbrojenie polacze ,,Z" Wylac najpier nizszy poziom potem szalunek z dessek i dopiero gorny?

nie. Tzn. ja bym zalewał to na jeden raz. Przygotuj szalunek od razu, najpierw zalej dolną część, a następnie zacznij zalewać górną część od drugiej strony.

Możesz poprosić pompowego, aby chwilę poczekał między laniem pierwszej a tej drugiej części.

tak tez można, szczególnie jeśli roznica jest tylko 15cm. Przy roznice 20 (lub więcej) robimy raczej tak, ze gorna plyta spoczywa na dolna. :)

Witam, potrzebuję pomocy

szukam i znaleźć nie mogę, a wiem że kiedyś to widziałem... jak rozwiązać problem z bramą garażową na płycie izolowanej?

są dwa problemy - jeden w miarę prosty, bo trzeba rozłożyć styrodur również w świetle ścian przy bramie garażowej, aby zniwelować mostek termiczny - projekt tego nie przewidywał..

ale jest też drugi problem - styrodur jaki by mocny nie był, to w tym miejscu nie wytrzyma ciągłego jeżdżenia samochodem - jest na to jakiś sposób?

Ja właśnie kończę rozkładać styrodur pod płytę i będę się zabierał za zbrojenie, czyli mam ostatni moment aby jakieś modyfikacje wprowadzić.

Witam, potrzebuję pomocy

szukam i znaleźć nie mogę, a wiem że kiedyś to widziałem... jak rozwiązać problem z bramą garażową na płycie izolowanej?

są dwa problemy - jeden w miarę prosty, bo trzeba rozłożyć styrodur również w świetle ścian przy bramie garażowej, aby zniwelować mostek termiczny - projekt tego nie przewidywał..

ale jest też drugi problem - styrodur jaki by mocny nie był, to w tym miejscu nie wytrzyma ciągłego jeżdżenia samochodem - jest na to jakiś sposób?

Ja właśnie kończę rozkładać styrodur pod płytę i będę się zabierał za zbrojenie, czyli mam ostatni moment aby jakieś modyfikacje wprowadzić.

Proponuję płytę fundamentową zakończyć przed bramą garażową (patrząc od wnętrza). Pod bramą garażową XPS o grubości zbliżonej do grubości bramy. Za styrodurem nawierzchnia podjazdu, może być wzmocniona podsypką piaskowo-cementową. Styrodur od góry można zabezpieczyć taśmą gumową.

Załóżmy że mam już pozwolenie na budowę (będzie w czwartek). W projekcie mam ławy. Jak pisałem wcześniej będzie płyta.

Mam pisemną zgodę autora projektu na tą zmianę.

Ale projektant adaptujacy projekt do pozwolenia twierdzi że będę musiał zapłacić ponownie za adaptację złożyć dokumenty do powiatu o pozwolenie.

Ile może kosztować taka adaptacja bo mój projektant krzyknął 1500 za płytę :o

Oczywiście to nie on będzie ją projektował tylko ja muszę to komuś zlecić .

Jak to jest w rzeczywistości da się to jakoś prościej i taniej załatwić ?

Kiedyś się pytałem na forum i dostałem odpowiedź że można to załatwić już po uzyskaniu pozwolenia ale bez wyjaśnienia co i jak.

Ps.Z wnioskiem o pozwolenie nie mogłem czekać z powodu kredytu (przechodzę na działalność z etatu)

Edytowane przez kwasniak

Załóżmy że mam już pozwolenie na budowę (będzie w czwartek). W projekcie mam ławy. Jak pisałem wcześniej będzie płyta.

Mam pisemną zgodę autora projektu na tą zmianę.

Ale projektant adaptujacy projekt do pozwolenia twierdzi że będę musiał zapłacić ponownie za adaptację złożyć dokumenty do powiatu o pozwolenie.

Ile może kosztować taka adaptacja bo mój projektant krzyknął 1500 za płytę :o

Oczywiście to nie on będzie ją projektował tylko ja muszę to komuś zlecić .

Jak to jest w rzeczywistości da się to jakoś prościej i taniej załatwić ?

Kiedyś się pytałem na forum i dostałem odpowiedź że można to załatwić już po uzyskaniu pozwolenia ale bez wyjaśnienia co i jak.

Ps.Z wnioskiem o pozwolenie nie mogłem czekać z powodu kredytu (przechodzę na działalność z etatu)

...a co na to Twój KB? Zmiana sposobu posadowienia to z założenia zmiana istotna, a więc wymaga zamiennego PnB. Trudno stwierdzić czy 1,5tys. to dużo czy mało nie mając danych dotyczacych budynku... podpowiem Ci tylko tyle, że dobry kierownik szybko sobie poradzi z taką sytuacją ;)

...a co na to Twój KB? Zmiana sposobu posadowienia to z założenia zmiana istotna, a więc wymaga zamiennego PnB. Trudno stwierdzić czy 1,5tys. to dużo czy mało nie mając danych dotyczacych budynku... podpowiem Ci tylko tyle, że dobry kierownik szybko sobie poradzi z taką sytuacją ;)

A wlasnie tak nie jest. Zmiana sposobu posadowienia, zmiana fundamentow itd. jest wg prawa zmiana nieistotna, nawet nie wymaga zgloszenia do urzędu. Wystarczy zgoda pierwotnego projektanta oraz projekt (statyka) podpisany przez konstruktora.

http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/zmiany-istotne-i-nieistotne-odstepstwo-projektu-budowlanego,13_10594.html

"W świetle art. 36a ust. 5 pr. bud. w obecnym brzmieniu, „nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy: 1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji,

3) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne,

4) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części,

5) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu

oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.”

A nawet to nie jest az tak. Patrzac na pkt 5 tej ustawy, to ciekawostka taka, ze ludzi masowo podnosza domy wobec tego, co w projekcie, bo np. sąsiad ma wyżej polozona dzialke, zaraz robi się droge i będzie spadek do domu itd. Często nawet Kierbud na budowie kaze podnieść dom o iles tam cm, bo jemu się wydaje ze lepiej itd.

Wiekszosc naszych klientów już maja pozwolenie na budowie (na lawach), a później zdecydują się na plyte.

Malo tego, w niektórych rejonach nawet radzimy tak zrobić, ponieważ, jeśli w wniosku o PnB jest plyta fundamentowa, to urzędnik ma fantazje, ze inwestor musi zatrudnić jeszcze inspektora nadzoru, bo przecież jest plyta, i to taka watpliwa, nowa technologia

Edytowane przez tmann*

To jak przekonać projektanta że jest to zmiana nieistotna. Bo ustawa tego nie określa.

On był dziś strasznie zdziwiony że żądam od niego niemożliwego.

A najlepsze że sugerował mi do gadanie się z KB żeby przymknął oko "panie kto sprawdzi co pod ziemią"

A kierownik na razie nie jest skory, twierdzi że należy wydobyć od adaptujacego że to zmiana nieistotna.

Zresztą ja też wolę mieć wszystko w porządku w papierach lepiej dmuchać na zimne.

Chyba będę musiał wystąpić do nadzoru budowlanego o opinię jak oni to widzą.

A można zm

Zgodę biura Archon już mam na zmianę konstrukcji posadowienia budynku oraz zmianę stropu z zastrzeżeniem że muszę mieć projekt i opis potwierdzony przez konstruktora.

Edytowane przez kwasniak

Zgodę biura Archon już mam na zmianę konstrukcji posadowienia budynku oraz zmianę stropu z zastrzeżeniem że muszę mieć projekt i opis potwierdzony przez konstruktora.

a co panowie na zmianę stropu? też uważają, że trzeba nowe pozwolenia na budowę, albo że może kierownik przymyknąć oko?

W/g mnie żadna to zmiana istotna. Wykonuje się projekty zamienne tych konstrukcji i to wszystko. Mówię zarówno o płycie jak i stropie. A to że za projekty trzeba zapłacić to chyba normalne.

Pewnie że normalne tylko on ich nie robi ma tylko przybić pieczątkę.

Na wstępie naszej współpracy informowałem go że może być płyta i mówił że dam projekt zapłacę 500 i będzie dobrze.

A teraz odwraca kota ogonem i twierdzi że muszę zapłacić drugi raz za adaptację projektu plus dołączenie rysunku zmiennego jeszcze nie wie ile .

Stąd moje pytanie.czy zasadne jest płacenie drugi raz za adaptację bo jak tak to wprowadził mnie w błąd i naciaga mnie na 1200 zł . Taką ma stawkę wyjściową.

A w takim wypadku wolę zapłacić komuś innemu.