Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niestety to projektant adaptujący projekt do warunków miejscowych jest właściwym projektantem do oceny, czy dana zmiana jest zmianą istotną. Projektant projektu gotowego posiada prawa autorskie do projektu i tylko w takim zakresie jego zgoda jest istotna.

Z punktu widzenia prawa budowlanego projektant projektu gotowego nie odpowiada nawet za największe błędy w tym projekcie. Za to, aby takie błędy "wyłapać", skorygować i dostosować projekt do konkretnych warunków miejscowych, odpowiada projektant adaptujący projekt.

Dzieki za wyjaśnienia! :)

A to jeszcze jedno szybkie pytanie, o wyborze pomiędzy EPSem (100, 200) a XPSem pod płytę już było.

A czy ktoś może stosował EPS - P 300 Yetico Aqua pod płytę? Warto się nad tym zastanawiać? 345 zł/m3

Dobre pytanie. Ogolnie, parametry ma już lepsze niż EPS200, ale... (wiem, wiem, ale co poradzę :D) sa jednak słabsze od XPS, a oszczednosci sa już raczej marginalne. Sa kształtki na rynku z tzw PERIPOR 300, które maja podobne parametry, i to działa, wiec, bym nie krzyczał ze w zadnym przypadku się nie da. trzeba sprawdzać obciążenie w konkretnym przypadku, zresztą tak samo jak w przypadku XPS 300

A to jeszcze jedno szybkie pytanie, o wyborze pomiędzy EPSem (100, 200) a XPSem pod płytę już było.

A czy ktoś może stosował EPS - P 300 Yetico Aqua pod płytę? Warto się nad tym zastanawiać? 345 zł/m3

Czekam na odpowiedź producenta jak oni to widzą. Cena jest kusząca.

Tu dostałem odpowiedź http://www.styropianxps.pl

85 € za m3 dostawa gratis cały kraj

Edytowane przez kwasniak

Ale co to za XPS, bo na stronie reklamują coś za 540 zł? Poza tym 85euro netto czy brutto?

PS. Wysłałeś zapytanie do Yetico?

Cena brutto ale trzeba kupić na firme nie obsługują indywidualnych klientów.

W zapytaniu podałem informacje do czego będzie używany XPS i podałem grubości 8 cm i 10 cm i otrzymałem odpowiedź że cena na dziś to 85€

Pytałem się o ten

http://www.styropianxps.pl/p,239,styropian-ekstrudowany-ursa-xps-n-v-l-8cm.html

http://www.styropianxps.pl/p,225,styropian-ekstrudowany-ursa-xps-n-v-l-10cm.html

Brak na razie odpowiedzi z Yetico.

Edytowane przez kwasniak

No i zaczęło się. Ruszyłem z budową, ekipa wstępnie wytyczyła budynek, koparka wjechała i zaczęła kopać - pod płytę oczywiście :). Przyjeżdżam po pracy na budowę i dowiaduję się, że są miejsca w których koparka zapada się prawie do osi, a całość zachowuje się jak plastelina. Wykonawca nie wie co z tym zrobić, kierbud nie może przyjechać, więc dzwonię po panią geolog. Przyjechała, walnęła w kilku najlepszych miejscach płytą dynamiczną i grunt siada od tego łupnięcia 3 mm, w innych miejscach zabrakło skali w przyrządzie. Dowiaduję się, że na tym się nie da zbudować nasypu :(.

Oczywiście podała rozwiązanie - wybrać jeszcze pół metra tej gliny, nawieźć grubego kamienia, żeby ustabilizować podłoże mechanicznie i dopiero na tym próbować zagęszczać podbudowę. Trudno - koszty szybują w górę na samym początku, ale nie o tym chciałem napisać. Najdziwniejsze jest to, że powiedziała, że grunt nie jest aż tak bardzo nienośny. Płyta rozłoży ciężar budynku na dużej powierzchni - wg wyliczeń naprężenia przekazywane na styrodur nie przekraczają 80 kPa. Problem jest w zagęszczeniu podbudowy, bo podczas jej zagęszczania, wszystko zacznie podskakiwać, glina pod spodem zacznie się jeszcze bardziej uplastyczniać i zrobi się ciasto.

Trochę mnie to zaskoczyło, bo znawcy tematu jak jeden mąż twierdzą (choć wcale nie trzeba być znawcą żeby się domyślić), że właśnie płyta nadaje się bardziej na grunty o słabej nośności niż klasyczne ławy poprzez to, że działa na większą powierzchnię. A tu okazuje się, że nie do końca, bo w tym przypadku podobno z ławami problemu by nie było, a z płytą jest. Pod ławy nic się nie zagęszcza, a pod płytę obowiązkowo trzeba dać podbudowę i odpowiednio ją zagęścić - u mnie do Id=0,7.

20140408_154449_Kamionka.jpg 20140408_154455_Kamionka.jpg 20140408_154439_Unisław Śląski.jpg

PS. jakby ktoś potrzebował, to niedawno kupowałem styrodur Basf po 432 zł brutto z transportem w cenie na styronet.pl. Przeglądałem wiele ofert, ale ta była najlepsza/najtańsza.

Edytowane przez Horher

^^

Jak już masz ciastolinę to musisz zainwestować w geowłóknine lub geotkaninę, jak zaczniesz grube kruszywo lub nawet pospółkę sypać to w tych miejscach z ciastoliną zagęszczarka utopi Ci się razem z tym kruszywem.

Wydaje mi się, że najlepiej byłoby zrobić pełen materac o grubości około 40 cm wypełniony najlepiej kruszywem łamanym, gorzej pospółką.

Zagęszczenie na kruszywie łamanym uzyskasz bez problemu gorzej na pospółce która gorzej sie klinuje.

Przy pospółce musiałbyś raczej pierwsze 20 cm zagęszczać lekko, dopiero górę zagęszczać mocniej.

Ale podstawa przy Twojej sytuacji to pozrądna geowłóknina lub geotkanina, ona rozkłada lepiej naprężenia

Kurczę sam mam dylemat XPS lepszy materiał ale w moim przypadku 100 PLN na kubiku mnej to dla całej płyty oszczędność 4000 PLN , a maks naprężenia gdzieś w narożu to 70K kPa

Edytowane przez jacentyy

Kurczę sam mam dylemat XPS lepszy materiał ale w moim przypadku 100 PLN na kubiku mnej to dla całej płyty oszczędność 4000 PLN , a maks naprężenia gdzieś w narożu to 70K kPa

Myślę, że w na Twoim miejscu jakiś EPS 200 Hydro, ew. tą 300 (ale nie znam firmy, chociaż już w kilku miejscach czytałem, że 18 lat na rynku).

Z drugiej strony, wszystko zależy od warunków gruntowowodnych, jak masz nisko wodę, dasz podsypkę, która nie będzie podciągać, a nie masz w pobliżu źródełka które może Cię zalać to nawet zwykły EPS 200 wystarczy, a to już ponad 6k w kieszeni :)

Myślę, że w na Twoim miejscu jakiś EPS 200 Hydro, ew. tą 300 (ale nie znam firmy, chociaż już w kilku miejscach czytałem, że 18 lat na rynku).

Z drugiej strony, wszystko zależy od warunków gruntowowodnych, jak masz nisko wodę, dasz podsypkę, która nie będzie podciągać, a nie masz w pobliżu źródełka które może Cię zalać to nawet zwykły EPS 200 wystarczy, a to już ponad 6k w kieszeni :)

Tylko mam jeden dylemat coś ta cena za tak dobry eps jest mała, tzn np eps hydro 200 z swisspora czyli materiał gorszy od eps 300 yetico jest tańszy prawie o 45 Pln, a zazwyczaj ceny odpowiedników są zbliżone.

Edytowane przez jacentyy

^^

Jak już masz ciastolinę to musisz zainwestować w geowłóknine lub geotkaninę, jak zaczniesz grube kruszywo lub nawet pospółkę sypać to w tych miejscach z ciastoliną zagęszczarka utopi Ci się razem z tym kruszywem.

Wydaje mi się, że najlepiej byłoby zrobić pełen materac o grubości około 40 cm wypełniony najlepiej kruszywem łamanym, gorzej pospółką.

Zagęszczenie na kruszywie łamanym uzyskasz bez problemu gorzej na pospółce która gorzej sie klinuje.

Przy pospółce musiałbyś raczej pierwsze 20 cm zagęszczać lekko, dopiero górę zagęszczać mocniej.

Ale podstawa przy Twojej sytuacji to pozrądna geowłóknina lub geotkanina, ona rozkłada lepiej naprężenia

Zakupiłem już wcześniej geowłókninę Ecofibre Poliester PES 200g/m2 , bo i tak zamierzałem dać między grunt rodzimy a podbudowę. Do kamienia łamanego mam bardzo dobry dostęp, z pospółką jest znacznie gorzej :). Myślę jednak, że jak na to ciasto dam tą geowłókninę, a później kamień 31,5-63, to ona się zwyczajnie podziurawi. Może lepiej będzie dać najpierw ten kamień i wcisnąć go choćby kołami koparki w tą glinę, a dopiero na to geowłóknina i reszta podbudowy. Co sądzisz?

Tylko mam jeden dylemat coś ta cena za tak dobry eps jest mała, tzn np eps hydro 200 z swisspora czyli materiał gorszy od eps 300 yetico jest tańszy prawie o 45 Pln, a zazwyczaj ceny odpowiedników są zbliżone.

Kilka razy w życiu chciałem oszczędzić na materiale i ZAWSZE odbiło mi się to czkawką. To są fundamenty, jak z nimi zacznie się coś dziać, to cała reszta nie ma już znaczenia. Kilka tyś. różnicy to nie jest aż taka kasa jak buduje się za 400 czy więcej. Ja styrodur kupiłem nawet na opaskę przeciwwysadzinową, ale może to już faktycznie zbytek.

Kilka razy w życiu chciałem oszczędzić na materiale i ZAWSZE odbiło mi się to czkawką. To są fundamenty, jak z nimi zacznie się coś dziać, to cała reszta nie ma już znaczenia. Kilka tyś. różnicy to nie jest aż taka kasa jak buduje się za 400 czy więcej. Ja styrodur kupiłem nawet na opaskę przeciwwysadzinową, ale może to już faktycznie zbytek.

Dobrze zrobilesz. Ta dyskusja trochę mnie przeraza. Patrzcie na obliczenie plyt fundamentowych. W obliczeniu gdzies powinno być podane dop. odpor gruntu oraz często modul sprezystosci. Jeśli plyta jest obliczona na podstawie 150 kPa bądź 150 kN/m², to nie wolno samodzielnie wsadzić tam EPS200, który daje tylko 45 kPa.

Wiem ze jednak często tak się projektuje. Ostatnio nawet na pismie od jakiś pracowni dostałem informacje, ze plyta (o grubości 25cm, i kupa stali) została obliczona na podstawie dop. odpor gruntu 150 kPa, a pod plyta projektowali 20cm EPS200. Obciazenie pod scianami do tego konkretnego domu nie dali, bo nie mieli.

Owszem, plyta i tak była przesadna, poniewaz obliczenie były na ryczałtowe, czytaj o wiele za duże obciążenie pod scianami, ale poprawne projektowanie indywidualne moim zdaniem trochę inaczej wygląda.

Można owszem zrobić obliczenie na EPS, o ile obciążenie sa wystarczająco nieskie, ale trzeba to uwzglednic, a nie jak w ww przypadku udawac, ze tego EPS'a nie ma. Sprawa wtedy oczywiście, jeśli się poprawnie projektuje, to w przypadku EPS będzie potrzebna mocniejsza plyta (wychodząc z zalozeniu, ze na XPS tez projektuje się poprawnie i nie przesadza się z konstrukcja), co znaczy ze te oszczednosci sa znacznie mniej niż roznica w cenie dla izolacji pod plyta.

Geowłókniny panowie tylko polipropylenowe a nie polietylenowe taka mała subtelna różnica.

u kolegi jak jest taka glina ... to można przemieszać warstwę i wapnem stabilizować, lub przemieszać z kopanym żwiropiachem .. tzw pospółą rzeczną

glina i pospółka bardzo dobrze się zagęszcza, ale trzeba zrobić badanie ile gliny ile pospóły

Bardzo bardzo dużo informacji jest w literaturze drogowej, mniej jest przy posadzkach przemysłowych ..

Co daje ił czy glina z pospółą ... lepszą spoistość ziaren i lepsze zagęszczenie, można dodać wapna ... czy cementu.

obliczona na podstawie dop. odpor gruntu 150 kPa, a pod plyta projektowali 20cm EPS200. Obciazenie pod scianami do tego konkretnego domu nie dali, bo nie mieli.

Mnie naprężenia pod płytą wyszchłu 60kPa ... na ścianach wstępne obciążenie -Z 50kN/mb

Zestawienie obciążeń podstawa podstaw gdzie co i jak ... sprowadzenie siły od dachu i przekazanie nie na kraj a środek płyty,

Wyłuskanie tego i dodanie gratisów w postaci gamma 1,5 wystarczy.

Plus jeszcze wymiarowanie na rysę i zaniżenie tam klasy betonu na rozciąganie plus rysa 0,1 mm i tak wychodzi zbrojenie bardzo znośne. Posadowienie na XPS 300 KPa ...E 4,5

Edytowane przez מרכבה

W obliczeniu gdzies powinno być podane dop. odpor gruntu oraz często modul sprezystosci. Jeśli plyta jest obliczona na podstawie 150 kPa bądź 150 kN/m², to nie wolno samodzielnie wsadzić tam EPS200, który daje tylko 45 kPa.

Chciałbym Cię dobrze zrozumieć, bo do tej pory żyłem w przekonaniu że EPS 200 to właśnie CS(10)200, czyli 200 kPa. To jest taka sama wartość jak dla XPS'a np. AUSTROTHERM XPS® TOP P