Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Postawą do obliczeń jest długotrwały moduł sprężystości materiału.

Ale mając identyczne parametry np. CS(10)300 dla EPS-P 300 i XPS'a, czy wyniki tych obliczeń dla tych materiałów będą różne? Jeśli tak, skąd mam wiedzieć co mogę zastosować (na którym parametr w specyfikacji materiału patrzeć)?

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

moduł sprężystości długotrwałej i naprężenie przy odkształceniu 10% ... ale to pierwsze jest ważne ...

Ten moduł przynajmniej u mnie ma zastosowanie, bo nie każdy program potrzebuje tego .. a to już pierwszy błąd ...

Program typu robot ... jest czysto gruntowy, geo 5 chyba jeden z pierwszego rzutu na który się zwraca uwagę i lipa ...

Bardzo skromny opis parametrów gruntu .. nie ma takiego programu jak używa Tomas, bardzo ciekawy i można się nawet z demówik doczytać jakie ma paratetry dany EPS nawet 60 jest w zestawieniu ... sorry ale zagranica już pędzi do przodu.

Rozwiązaniem był by typowy pogram z parametrami ściśle izolacji termicznej ... bo np skąd kąt tarcia wewnętrzego EPS'a bo np robot wymaga ...

żeby wyliczyć wspó k

Widzę mapę w programie naprężeń pod płytą osiadań itp jak naprężenie sięga 60kPa jest znośnie

Chciałbym Cię dobrze zrozumieć, bo do tej pory żyłem w przekonaniu że EPS 200 to właśnie CS(10)200, czyli 200 kPa. To jest taka sama wartość jak dla XPS'a np. AUSTROTHERM XPS® TOP P

A tu nie jesteś sam, nawet konstruktorzy cyasami o tym nie wiedza. Te 200 kPa w przypadku EPS200 dotycza krotkotrwale obciążenie przy odkształceniu do 10%, natomiast nas interesuja dlugotrwale obciążenie przy odkształceniu do 2%. A tu w przypadku EPS200 należy zalozyc 45kPa. W przypadku XPS 300 jest to nie 300kPa, lecz 140 kPa, a w przypadku Styrodur pod plyta obliczeniowo 185 kPa wg karty technicznej firmy BASF.

Peripor 300 o gestosci 40kg/m³ pozwala na ok 120 kPa. Do porownywania: średnio zagęszczony piasek/zwir daje ok 150 kPa dop. odpor gruntu.

Geowłókniny panowie tylko polipropylenowe a nie polietylenowe taka mała subtelna różnica.

u kolegi jak jest taka glina ... to można przemieszać warstwę i wapnem stabilizować, lub przemieszać z kopanym żwiropiachem .. tzw pospółą rzeczną

glina i pospółka bardzo dobrze się zagęszcza, ale trzeba zrobić badanie ile gliny ile pospóły

Bardzo bardzo dużo informacji jest w literaturze drogowej, mniej jest przy posadzkach przemysłowych ..

Co daje ił czy glina z pospółą ... lepszą spoistość ziaren i lepsze zagęszczenie, można dodać wapna ... czy cementu.

A ja mam poliestrową, nadaje się? I dlaczego PE jest be, a PP cacy?

Pytałem pani geolog o możliwości stabilizacji tego gruntu, ale powiedziała, że nie ma sensu. Stabilizacja jest robiona maszyną, która miesza grunt z cementem, jednak robienie czegoś takiego dla domku nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Co innego duże inwestycje, hale itp. Ręcznie czy zwykłą koparką nie da się przemieszać gliny, więc zaproponowała częściową wymianę i stabilizację grubym kamieniem.

Moja ekipa pierwszy raz robi płytę na izolacji i choć wiem że są dokładni, doświadczenia nie mają. Jak patrzę na ten wykop i glinę, na geowłókninę którą teraz nie bardzo wiem jak położyć, na rury drenarskie, które wg projektu powinny być nieco zagłębione (myślę że słusznie), a co potępia czołgista, to zastanawiam się czy dobrze zrobiłem rezygnując z Thomasa, z którym już prawie się umówiłem :rolleyes:.

No potępiam, ponieważ zobacz jak woda płynie fosą ... po ulewie ... bo tam zobaczysz to w ciągu minut ... powoli wymywa grunt, przemieszcza ziarnko po ziarnku, rok po roku ... zasadę wyznaję jedną ... jak jest ława fu to nigdy prze nigdy niżej drenaż niej nie może zejść i tak samo trzymam się płyty ...

ale tu jest podbudowa ... i nie mogę zejść gwałtownie z podbudową ! do drenażu .. zrób sobie spadek od środka płyty ... taką piramidkę 0,5 % spadku ku brzegom... to wystarczy aby do drenażu w około podbudowy woda się zbierała ...

No potępiam, ponieważ zobacz jak woda płynie fosą ... po ulewie ... bo tam zobaczysz to w ciągu minut ... powoli wymywa grunt, przemieszcza ziarnko po ziarnku, rok po roku ... zasadę wyznaję jedną ... jak jest ława fu to nigdy prze nigdy niżej drenaż niej nie może zejść i tak samo trzymam się płyty ...

ale tu jest podbudowa ... i nie mogę zejść gwałtownie z podbudową ! do drenażu .. zrób sobie spadek od środka płyty ... taką piramidkę 0,5 % spadku ku brzegom... to wystarczy aby do drenażu w około podbudowy woda się zbierała ...

to jak wg, Ciebie robić drenaż przy płycie? Na wysokości XPS, podsypki, czy płyty?

Wg mnie tak to powinno wyglądać i tak chciałem zrobić u siebie.

dren_warstwowy.jpg

To wypłukiwanie ziarenko po ziarenku do mnie nie bardzo przemawia, bo w innym poście pisałeś, że rurę drenarską owija się geowłókniną, jak również odgradza się geowłókniną grunt rodzimy od kamienia (jak na rys). Jakim cudem coś się wypłucze albo zamuli, jak jest geowłóknina?

Robiąc zagłębienia jak na rys. właściwie cała podbudowa jest odgrodzona od wody.

Edit:

Nie o profilu gruntu pod podbudowę, podbudowa będzie równiutka jak stół .. grunt profilowany/ geowłóknina ... podbudowa .. na obrzeżach w podbudowie drenaż ...

Czyli jednak drenaż będzie niżej niż podbudowa i tak wydaje mi się być powinno.

Edytowane przez Horher

koledzy, weźcie pod uwagę, że w drenażu woda nie płynie jak w wartkiej rzece. Tam nie wystąpi zjawisko wypłukiwania. Jeśli tylko drenaż będzie zrobiony prawidłowo.

Geowłóknina, żwir, rura w geowłókninie, żwir i geowłóknina. Dopiero na to grunt, piasek itd.

Drenaż ma za zadanie odprowadzić czasowy nadmiar wody a nie odprowadza wody z deszczówki. Więc nie sądzę, aby tam coś się wypłukiwało.

a no właśnie. Wybrałby. Ale jakie podstawy? Skoro nie określają danego parametru, to na jakiej podstawie go wyklucza? :D

Ma szósty zmysł?

Nie okreslaja, bo wiedza ze kiepsko wygląda :), ale od czasu do czasu znajdzie się w opisach, ze obciążenie nie mogą być więcej niż 4-6t (6t jednak tylko raz widziałem w przypadku Knauf Hydro EPS 200)

Na temat grunt: Na taka gline zasada jest taka: trzeba na nia nie za dużo jezdzic koparka, najlepiej koparka obrotowa, która stoi i siegnie niemal wszędzie. Wtedy grunt się nie uplastyczni. Natomiast koparko-ladowarką robisz sobie prace syzyfowa, nigdy nie skonczysz, bo zawsze będziesz miał taki budyn.

A wtedy można zrobić tak: ukladac geowloknine min 150g/m² na zakladke ok 30cm, na to warstwę piasek ok 20cm i LEKKIM sprzętem (zagęszczarka 150kg na początku, później, jak jest więcej piasek, można trochę wieksza brac) zageszcic. Wtedy powinno być ok.

Przy takim gruncie chyba oczywiste, ze trzeba zrobić dobra opaske przeciwwysadzinowa, bo inaczej będzie problem. Opaske z lekkim skosem, pod opaska tez piasek oczywiście, a drenaż tak, ze woda od opaski jest doprowadzona do drenażu. Wtedy podbudowa jest zabezpieczona.

Również oczywiście trzeba teraz już usunąć i zamienic to "maslo" czytaj ta gline która jest mocno plastyczna. Pani geolog ma racje, wcale nie jest to grunt slabonosny, ale jest tiksotropyczny (czy tak się pisze po polsku???), tzn uplastyczni się pod obciążeniem mechanicznym.

To jak jest połączony budynek ,znalazłem temat gdzie widać na zdjęciach dylatacje na dachówkach.

Wszedłem w decydującą fazę i muszę podjąć decyzję robić dylatacje (czy to bezpieczne dla konstrukcji) ?

A może wylać jedną płytę i ogrzewać całość, jedno już postanowiłem ogrzewanie w płycie będzie. Bryła domu taka ja w linku bez podasza i piwnicy 137m z garażem.

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-pod-jarzabem-gpdn/m4cb6e8966c3d4

Edytowane przez kwasniak

Zakupiłem już wcześniej geowłókninę Ecofibre Poliester PES 200g/m2 , bo i tak zamierzałem dać między grunt rodzimy a podbudowę. Do kamienia łamanego mam bardzo dobry dostęp, z pospółką jest znacznie gorzej :). Myślę jednak, że jak na to ciasto dam tą geowłókninę, a później kamień 31,5-63, to ona się zwyczajnie podziurawi. Może lepiej będzie dać najpierw ten kamień i wcisnąć go choćby kołami koparki w tą glinę, a dopiero na to geowłóknina i reszta podbudowy. Co sądzisz?

Tzn muszę sprawdzić tę geowłókninę, którą kupiłeś. Ogólnie dobra (czyli mocna) geowłóknina nie powinna się podziurawić.

Jeżeli obawiasz się przedziurawienia zawsze można jeżeli oczywiście masz też dostęp do kruszywa łamanego 0-31,5 czyli tzw mieszanka i to wsypać na dno celem ochrony. A dopiero później 31,5-63, albo w ogóle całość materaca wypełnić mieszanką. Tylko wiadomo będziesz mial problemy z umieszczeniem w tym rur kanalizacyjnych.

A ewentualnie zakup nowej geowłókniny lub georkaniny wchodzi w grę? Pierwotnie tez planowales tluczeń?

Geowłókniny panowie tylko polipropylenowe a nie polietylenowe taka mała subtelna różnica.

u kolegi jak jest taka glina ... to można przemieszać warstwę i wapnem stabilizować, lub przemieszać z kopanym żwiropiachem .. tzw pospółą rzeczną

glina i pospółka bardzo dobrze się zagęszcza, ale trzeba zrobić badanie ile gliny ile pospóły

To jest geowłoknina poliestrowa z recyklingu, a co do stabilizacji to trzeba mieć czym ją wykonać, czy kolega Horher ma dostęp do glebogryzarki traktorowej np ?

Postawą do obliczeń jest długotrwały moduł sprężystości materiału.

Moduł długotrwały aż tak ważny nie jest bo czy do obliczeń wstawimy 20 MPa czy 7 i tak podatność wyjdzie taka że wyniki się znacząco nie zmienią.

Dobrze zrobilesz. Ta dyskusja trochę mnie przeraza. Patrzcie na obliczenie plyt fundamentowych. W obliczeniu gdzies powinno być podane dop. odpor gruntu oraz często modul sprezystosci. Jeśli plyta jest obliczona na podstawie 150 kPa bądź 150 kN/m², to nie wolno samodzielnie wsadzić tam EPS200, który daje tylko 45 kPa.

.....

Tutaj się nie zgodzę po pierwsze długotrwałe dla EPS 200 jest 60 kPa patrz PN-EN 13163 zał. D.2

Po drugie odpór to nośność gruntu, jeżeli z obliczeń wychodzą mi naprężenia 30 kPa to to i grunt może mieć tylko np 60 kPa odporu jak i ten styropian i wsio będzie w porządku.

Edytowane przez jacentyy