Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja mam poliestrową, nadaje się? I dlaczego PE jest be, a PP cacy?

Pytałem pani geolog o możliwości stabilizacji tego gruntu, ale powiedziała, że nie ma sensu. Stabilizacja jest robiona maszyną, która miesza grunt z cementem, jednak robienie czegoś takiego dla domku nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Co innego duże inwestycje, hale itp. Ręcznie czy zwykłą koparką nie da się przemieszać gliny, więc zaproponowała częściową wymianę i stabilizację grubym kamieniem.

Moja ekipa pierwszy raz robi płytę na izolacji i choć wiem że są dokładni, doświadczenia nie mają. Jak patrzę na ten wykop i glinę, na geowłókninę którą teraz nie bardzo wiem jak położyć, na rury drenarskie, które wg projektu powinny być nieco zagłębione (myślę że słusznie), a co potępia czołgista, to zastanawiam się czy dobrze zrobiłem rezygnując z Thomasa, z którym już prawie się umówiłem :rolleyes:.

Stabilizacja miałaby sens gdybyś miał dostęp do solidnej glebogryzarki np na traktorze :)

Tak jak pisze VEGA w dobrze zrobionym drenie woda powinna płynąc powoli wejdź na stronę http://www.inora.pl i poczytaj o drenach typu francuskiego.

Dren może się zamulić przy geowłóknine w przypadku gdy masz pyły lub gliny mocno pylaste, wetdy te drobne cząstki mogą oblepić geowłókninę.

\

Tutaj się nie zgodzę po pierwsze długotrwałe dla EPS 200 jest 60 kPa patrz PN-EN 13163 zał. D.2

Po drugie w obliczeniach grunt będzie miał zbliżony moduł spreżystości do styropianu czy XPSa.

Po trzecie odpór to nośność gruntu, jeżeli z obliczeń wychodzą mi naprężenia 30 kPa to to i grunt może mieć tylko np 60 kPa odporu jak i ten styropian i wsio będzie w porządku.

Niektorzy producenci podaja 45kN/m², nie moja wina ze producenci sie nie tryzmaja sie normy. A poza tym sam pisałem o Kanuf Hydro: 6t/m², to praktzycznie odpowiada 60 kPa. Nie oszukujmy się, biorac pod uwagę ze srednie zagęszczony piasek odpwiada ok 150kPa, to 60 kPa nie można nazwac rewelacja. Jak bylbym zlozliwe to bym powiedzial ze to odpowiada grunt slabonosny ;)

Ja wiem co to jest dop odpor gruntu, ale budynek - czytaj dom jednorodzinny-, gdzie pod plyta przekazanie obciazen do gruntu nie przekracza 30 kPa, chyba jeszcze nie wiedziałem. Może w przypadku niektórych szkieletowcow tak wychodzi.

Poza tym pisałem o zamiany XPS'a na EPS BEZ obliczen, haslo był "samodzielnie" :)

Niektorzy producenci podaja 45kN/m², nie moja wina ze producenci sie nie tryzmaja sie normy. A poza tym sam pisałem o Kanuf Hydro: 6t/m², to praktzycznie odpowiada 60 kPa. Nie oszukujmy się, biorac pod uwagę ze srednie zagęszczony piasek odpwiada ok 150kPa, to 60 kPa nie można nazwac rewelacja. Jak bylbym zlozliwe to bym powiedzial ze to odpowiada grunt slabonosny ;):)

Ale jeżeli ktoś ma gliny plastyczne czy mięko plastyczne to 150 kPa przy warstwie piasku i tak nic nie daje bo grunt rodzimy jest słabszy. Ale nie o to mi chodziło, ogółnie chciałem napisać, że grunt może mieć i ileś tam kPa odporu i jeżeli mamy małe naprężenia na grunt to i ten nieszczęsny EPS może w niektóry przypadkach być dobrym rozwiązaniem.

Ja i tak raczej kupię XPSa, bo EPSa to musiłabym mieć 300 a to już cenowo jest bardzo zbliżone do XPSa a cena EPSa Yetico te 345 jakoś mi nie pasuje.

Ja wiem co to jest dop odpor gruntu, ale budynek - czytaj dom jednorodzinny-, gdzie pod plyta przekazanie obciazen do gruntu nie przekracza 30 kPa, chyba jeszcze nie wiedziałem. Może w przypadku niektórych szkieletowcow tak wychodzi.

Poza tym pisałem o zamiany XPS'a na EPS BEZ obliczen, haslo był "samodzielnie" :)

No to Cię zaskoczę mam murowany dom parterowy, strop żelbetowy, ściana z silikatów i wychodzą mi naprężenia rzędu 30-40 kPa, jedynie gdzieś w narożach ( przy bramie garażowej - garaż dwustanowiskowy) wychodzą naprężenia maks 70-80 kPa

Edytowane przez jacentyy

No to Cię zaskoczę mam murowany dom parterowy, strop żelbetowy, ściana z silikatów i wychodzą mi naprężenia rzędu 30-40 kPa, jedynie gdzieś w narożach ( przy bramie garażowej - garaż dwustanowiskowy) wychodzą naprężenia maks 70-80 kPa

obliczeniowo czy charakterystycznie? Czym obliczone? Wszystko oczywiście zależy jak sa sily zebrane. Masz na scianach wieniec zelbetowy? Żadne slupy, wszystko ladnie równomiernie zebrane przez scian nośnych? A jaka plyta? (grubość, zbrojenie?)

Widze grubo ponad sto obliczen co roku, i powiem Ci, ze takie parametry sa wyjątkiem. Coraz bardzie modne sa dużo pomiesczenie, coraz mniej sciany, nie mowiac o wneki na parterze i wystające pietra itp. A nawet w Twoim przypadku przekraczasz te niby 60kPa, wiec, nie ma co mowic.

Programem czy na piechotę ?

Nie wiem czy chcesz mnie obrazic ale oczywiście, że programem.

obliczeniowo czy charakterystycznie? Czym obliczone? Wszystko oczywiście zależy jak sa sily zebrane. Masz na scianach wieniec zelbetowy? Żadne slupy, wszystko ladnie równomiernie zebrane przez scian nośnych? A jaka plyta? (grubość, zbrojenie?)

Widze grubo ponad sto obliczen co roku, i powiem Ci, ze takie parametry sa wyjątkiem. Coraz bardzie modne sa dużo pomiesczenie, coraz mniej sciany, nie mowiac o wneki na parterze i wystające pietra itp. A nawet w Twoim przypadku przekraczasz te niby 60kPa, wiec, nie ma co mowic.

Obliczeniowo, obliczone programem Robot, siły zebrane w miarę najbardziej zbliżone do rzeczywistości, płyta grubości 20 cm fi 10 co 250 górą i dołem w odpowiednich miejscach zbrojenie dogęszczone, oczywiście płyta liczona na podłożu podatnym czyli tzw sprężynkach.

Edytowane przez jacentyy

Nie wiem czy chcesz mnie obrazic ale oczywiście, że programem.

oj źle mnie zrozumiałeś, jak jest dobry algorytm w np arkuszu kalk to czemu miało by być komuś wstyd.

Podaję tylko siły w arkuszu, bo taki mam As i na odcinki na ścianie. Ale z płytą fu na styropianie tak dobrze nie jest.

Z płytą mam pewną teorię, może kiedyś postaram się zrobić test i opracować jakiś algorytm.

Witajcie!

szybkie pytanie. Co to jest pod styropianem w poniższym linku?

http://www.passivhausbausteine.de/media/images/Bodenplatte-Zoom.gif

Jakaś izolacja przeciwwilgociowa? Z tego co wcześniej było pisane to pod styro niczego nie powinno być...

Samoklejaca warstwa uszczelniajaca (przypyszczam ze bitumiczna)

u mnie pojawia się jutro Pan Thomas i jedziemy z koksem, płyta 240 m2.

Będzie się działo :D

tylko ten deszcz zapowiadany :eek:

No cos takiego... nawet nie wiedziałem ze tez z forum :D

Deszcz wg tego co ja widziałem nie ma być taki straszny, z cukru nie jesteśmy :)

O ile nie robi się bloto itd., wzystko będzie ok

Pozdrawiam :)

To jest coś jak plastpapa? (sorry jak walnę głupote :) ).

A propos mam jedną ofertę na wykonanie płyty, w której byłaby plastpapa pod XPS, ma takie coś sens?

Jak to się po Polsku nazywa, to nie wiem, ale może i plastpapa. ja osobiście uważam ze tego nie jest potrzebne, wręcz przeciwnie może nawet przezkadza, ale widocznie sa rozne szkoły. Co prawda, trzeba by było analizę punktu rosy, może wcale tak zle nie jest przy takiej grubej izolacji. tak na marginesie, przypomina ten system baaaardzo systemu Izodom :D

to ja mam jeszcze pytanie.. mam właśnie ekipę od ociepleń, przy robieniu płyty ta część pionowa styroduru została 10cm (pod spodem 20), i teraz mają do pionowej części dokleić jeszcze 5cmdo góry.. ocieplenie będzie z góry 20cm ale dośc nisko - prawie do ziemi.. akurat będzie żeby opaskę przeciwwysadzinową tam umocować.. ale do rzeczy -pytanie od ekipy - czy tą pionową część która będzie teraz odkopana i doklejona smarować czymś od zewnątrz - jakimś dysperbitem czy czymś takim?

Jak to się po Polsku nazywa, to nie wiem, ale może i plastpapa. ja osobiście uważam ze tego nie jest potrzebne, wręcz przeciwnie może nawet przezkadza, ale widocznie sa rozne szkoły. Co prawda, trzeba by było analizę punktu rosy, może wcale tak zle nie jest przy takiej grubej izolacji. tak na marginesie, przypomina ten system baaaardzo systemu Izodom :D

Zrobiłem sobie taki projekcik: http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?cid=u_oD6qtm&pid=-1&d0=1.4&mid0=2901&d1=7&mid1=31&d2=0.05&mid2=2&d3=5&mid3=2828&l3=0.04&d4=20&mid4=11&d5=0.03&mid5=7&d6=16&mid6=28&name6=BASF+XPS+3035&l6=0.038&d7=50&mid7=87&bt=2&T_i=26&RH_i=50&T_e=8&RH_e=80&outside=0&name=P%C5%82yta+fundamentowa

Można tą "plastpape" tu wkleić jakoś? Interesuje mnie czy to będzie jakiś błąd wykonawczy czy może jednak jest ok. Skoro w cywilizowanym świecie tak robią:)

:D:D no nie ma co przesadzac z tym "cywilizowanym świecie", wiele lat w Niemczech na budowie robilem i tez rozne kwiatki widziałem, tam tez tylko wodą gotuja :D

Wsadzilem tam w twojej obliczenie "Dichtbahn" --> "Dachbahn, Bitumen", ponieważ uważam ze to najbliżej tego co w tamtym rysunku, i wychodzi ok.

Skorygowalem jeszcze strone zew. (mialesz tam powietrze zamiast grunt) i zmieniłem temp wew. z 26 na 20°C :)

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?cid=u_oD6qtm&pid=-1&d0=1.4&mid0=2901&d1=7&mid1=31&d2=0.05&mid2=2&d3=5&mid3=2828&l3=0.04&d4=20&mid4=11&d5=0.03&mid5=7&d6=16&mid6=28&name6=BASF%20XPS%203035&l6=0.038&d7=50&mid7=87&bt=2&T_i=26&RH_i=50&T_e=8&RH_e=80&outside=0&name=PĹ‚yta%20fundamentowa