Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to ja mam jeszcze pytanie.. mam właśnie ekipę od ociepleń, przy robieniu płyty ta część pionowa styroduru została 10cm (pod spodem 20), i teraz mają do pionowej części dokleić jeszcze 5cmdo góry.. ocieplenie będzie z góry 20cm ale dośc nisko - prawie do ziemi.. akurat będzie żeby opaskę przeciwwysadzinową tam umocować.. ale do rzeczy -pytanie od ekipy - czy tą pionową część która będzie teraz odkopana i doklejona smarować czymś od zewnątrz - jakimś dysperbitem czy czymś takim?

Można na upartego, ale proszę nie na bazie rozpuszczalnika, efekt będzie zaskakujący :D

My dodatkowo chronimy ten XPS folia 0,3, ale sam twierdze często, ze efekt jest raczej psychologiczy, ponieważ XPS przy takich warunkach nie powinno sciagnac wody.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:D:D no nie ma co przesadzac z tym "cywilizowanym świecie", wiele lat w Niemczech na budowie robilem i tez rozne kwiatki widziałem, tam tez tylko wodą gotuja :D

Wsadzilem tam w twojej obliczenie "Dichtbahn" --> "Dachbahn, Bitumen", ponieważ uważam ze to najbliżej tego co w tamtym rysunku, i wychodzi ok.

Skorygowalem jeszcze strone zew. (mialesz tam powietrze zamiast grunt) i zmieniłem temp wew. z 26 na 20°C :)

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?cid=u_oD6qtm&pid=-1&d0=1.4&mid0=2901&d1=7&mid1=31&d2=0.05&mid2=2&d3=5&mid3=2828&l3=0.04&d4=20&mid4=11&d5=0.03&mid5=7&d6=16&mid6=28&name6=BASF%20XPS%203035&l6=0.038&d7=50&mid7=87&bt=2&T_i=26&RH_i=50&T_e=8&RH_e=80&outside=0&name=PĹ‚yta%20fundamentowa

Kurcze nie widać tych poprawek ;/ Może uda się poprawić? :)

A podsumowując plastpapa pod XPS może być tak? :)

ech... musiałbym to chyba w moim koncie zapisac, dopiero wtedy zostaną te zmiany...

Może jutro wieczorem, ale nie obiecuje, bo będę najpierw w Blonie na budowie, potem do Krakowa, tez na budowie... czasu nie ma, a teraz ide spac :)

A według tego co tam widze, nie ma skraplanie, wiec, tak, można zrobić. przynajmniej przy tych warstw które tam sa, przy innej konfiguracji może już nie. Punkt rosy "wedruje" w zaleznosci od roznych wspolczynnikow tj temperatury, grubości i miejsce izolacji itd

chcialbym przy Waszym udziale sprecyzowac kolejne etapy wykonania plyty.. Humus out na to piasek (chce podniesc plyte o 30 cm wiec sypie go jakies 60 cm) oczywiscie zageszczony, i teraz najpierw kanaliizacja i wypusty, nastepnie opaska przeciwysadzeniowa na 1,5 w ziemie (10cm SPX) potem o zewnatrz folia kubelkowa i drenaz, zasypujemy, potem izolacja pozioma (10 cm XPS) i potem izolacj pionowa na to (tniemy plyte XPS na pol co daje nam pyte o szerokosci 30 cm,) potem folia, zbrojenie, i beton) czy dobra kolejnosc? czy opske zrobic dopiero po ulozeniu izolacji poziomej?

http://bip-files.idcom-web.pl/sites/3103/wiadomosci/118160/files/ii_obliczenia_statyczno__wytrzymalosciowe.pdf gratuluje wiedzy płytach ufo

pierwsze to strzałka ugięcia płyty będzie w górę, środek będzie prawie lewitował do góry.

Ugięcie w środku przęsła, kolejne gratulacje.

Edytowane przez מרכבה

Co sądzicie o płycie fundamenowej pod dom Milenka wariant A pojedynczym garażem na gruncie opisanym dokładnie w tym, moim temacie ?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225994-Problem-z-gruntem-!-Jakie-posadowienie-budynku-wybrać

Oczywiście w grę wchodzi wymiana tego co złe w ziemi(torf) :rolleyes: Opłacalne ??? Możliwe do wykonania ?

Witam Wszystkich,

Jest to co prawda mój pierwszy post na tym forum ale akurat ten wątek płyt fundamentowych staram się śledzić na bieżąco.

Jestem na etapie kończenia adaptacji projektu i powoli rozglądam się za wykonawcami.

Czy szanowni forumowicze zetknęli się już może z firmą od płyt fundamentowych Isoglass? Macie może jakieś opinie dotyczące tej firmy?

Od razu uprzedzam nadgorliwych, nie jest to żadna krypto reklama, po prostu nie znalazłem żadnych bezstronnych referencji o tej firmie.

Pozdrawiam

Błażej

Edytowane przez Redakcja

Co sądzicie o płycie fundamenowej pod dom Milenka wariant A pojedynczym garażem na gruncie opisanym dokładnie w tym, moim temacie ?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225994-Problem-z-gruntem-!-Jakie-posadowienie-budynku-wybrać

Oczywiście w grę wchodzi wymiana tego co złe w ziemi(torf) :rolleyes: Opłacalne ??? Możliwe do wykonania ?

Doświadczam tego na własnej skórze, że wymiana gruntu jest kosztowna. Przy zwykłych ławach po prostu kopiesz na głębokość, na której masz nośny grunt i dodatkowy koszt to tylko bez mała kilka warstw bloczków fundamentowych. Przy płycie masz wymianę gruntu na całej powierzchni. Weź to pod uwagę jak budżet masz wyliczony na styk.

Edit:

Chociaż jak masz torf to i tak pod chudziakiem takie coś nie może chyba zostać i tak czy inaczej trzeba wymienić. Niech inni się wypowiedzą.

Na torfie się nie buduje, nawet beton na gruncie. Niestety, trzeba to usunąć i wymienic, przesunąć dom lub zrobić pale, studzienki itp.

Nie widze za bardzo innego wyjścia. Poza tym, ciężko będzie w torfie zrobić waski wykop pod lawami fundamentowimi, chyba ze zrobisz tzw. scianki szczelinowe, ale to już kosztowna zabawa.

Przerabiam właśnie wymianę gruntu, znaczy torfu i powiem tak, jeśli masz 3 metry torfu i wysoką wodę, to odpuść sobie wymianę ziemi tylko kop studnie, zalej betonem i na to płyta.

Ja poszedłem w wymianę gruntu, pierwsze kopanie (3-4 m) pow. 120 m2, całkiem nieźle szło, ale przy zasypywaniu spadł deszcz i chłopaki wsypali mi naście wywrotek bez zagęszczania... "sie przez zimę pod ciężarem ubije"... aha

Po 2 latach, poszerzałem wykop ze względu na planowany garaż... grunt się ubił, ale na 1 metrze od góry, tam gdzie była woda nadal lipa.

No to wykopujemy kolejne 40 m2, niestety od 1,5m już woda, co wykopał, to za chwilę metry wody, nieszło tego dziadostwa powstrzymać. W tej chwili pozostaje mi zastosowanie igłofiltrów, osuszenie dołka, wybranie piasku i zasypywanie z zagęszczaniem warstwami.

Dla osób które pójdą tą drogą, jak już wybierzecie torf i inne świństwa połóżcie geowłóknine aby odseparować torf od zasypywanego piasku, bez tego po 2 latach na prawie metrze w poziomie macie wymieszany grunt.