Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No nie. Te badanie, gdzie cala metodyka jest opublikowana i które sa prowadzone w sposób naukowym, a nie na jednym kawałku, który gdzies przyklejone do jakiegoś domku (takich tez tu już mielismy), i które zostały sprawdzone przez organow niezależnych, nie można porownywac z takim tekstem w czasopiśmie. Aby na podstawie takich badan dostać w Niemczech aprobaty, sa pewne procedury, wiec, uważam ze te badanie sa w bardzo dużym stopniu wiarygodne. A jeśli Dow (konkurencja) wychodzi na takie same lub bardzo podobne wyniki, to tez cos nam mowi.

Już wyżej pisałem: Weź kalkulator i sprawdz te parametry podane w psi i licz na kPa. Ciekawostka. A Fraunhofer Institut jest jak najbardziej instytutem niezależnym, tak samo jak Materialprufanstalt w Braunschweig :)

tak na szybko tylko to znalazłem, ale wiem ze jest tego wiecej. Wujek Google itd :)

Na końcu tekstu masz podane literaturę, jest nawet więcej tych badan na ten temat niz wyżej podalem

http://www.basf.de/basf2/img/produkte/kunststoffe/styrodur/downloads2/de/krollmann_bauphysik.pdf

http://www.baufachinformationen.de/zulassung/Extrudierte-Polystyrol-Hartschaumplatten-FIBRANxps-300-L-und-FIBRANxps-500-L-für-die-Anwendung-als-lastabtragende-Wärmedämmung-unter-Gründungsplatten/103865

Edytowane przez tmann*

Dzięki.

Równie wiele opracowań można znaleźć odnośnie EPS:

http://www.tekna.no/ikbViewer/Content/823078/45-Saarelainen-EPStress%20-%20The%20loading%20capacity.pdf

http://www.styrotech.com/downloads/data_geofoam_durability.pdf

http://arkansasenergy.org/business_development/energy/files/Clearinghouse/EPS Earns New Respect for Below-Grade Applications.doc

Mam coraz większe przekonanie, że bardziej od norm, ma wpływ na popularność konkretnego rozwiązania, poziom marketingu konkretnego produktu w danym kraju.

Wracając do hybrydy, podjąłbyś się zrobienia takiej płyty, czy jednak nie przemawia ta konstrukcja do Ciebie?

Edytowane przez grzes124

nie przemawia :)

sprawa taka, pomijając te hybrydowe, ze u nas i w Niemczech nawet producenci tego EPS'a mowia, ze się nie nadaje. To powinno dac do myslenia. W Skandynawii inaczej buduja, na obliczenie 20kN/mb scian można i EPS zastosować. Tylko myk w tym, ze np. w Szwecji statyka dla domow jednorodzinnych nie jest wymagana. Ludzi nawet nie wiedza, jakie maja obciążenie i buduja na EPS, bo przecież wszyscy tak robia. Podobnie jest np. w niektórych stanach. Statyka? Pozwolenie na budowie? Aprobaty? :D:D:D

Ponieważ temat mnie również dręczy, na chwilę obecną gotów jestem zastosować następujące rozwiązanie:

40 cm żwir-piasek

10 cm XPSa,

25 cm płyta

10 cm EPS 100 (czy może 200)?

6 cm wylewka

2,5 cm warstwa wykończenia

ścianka Ytong 24 cm + 15 grafitowego

czy ktoś może potwierdzić, że to dobre rozwiązanie?

Druga sprawa, gdzie wkładać folię?

w projekcie mam miedzy EPSem a wylewką

na wielu zdjęciach z realizacji widzę, że folia leży na XPSie (pod płytą).

Ponieważ temat mnie również dręczy, na chwilę obecną gotów jestem zastosować następujące rozwiązanie:

40 cm żwir-piasek

10 cm XPSa,

25 cm płyta

10 cm EPS 100 (czy może 200)?

6 cm wylewka

2,5 cm warstwa wykończenia

ścianka Ytong 24 cm + 15 grafitowego

czy ktoś może potwierdzić, że to dobre rozwiązanie?

Druga sprawa, gdzie wkładać folię?

w projekcie mam miedzy EPSem a wylewką

na wielu zdjęciach z realizacji widzę, że folia leży na XPSie (pod płytą).

Wg mnie dobrze. Pomijam grubość plyty, ponieważ nie znam statykę/obciążenie, ale przeważnie 20cm zupełnie wystarczy. Pod wylewka EPS100 powinno być ok.

Folia: Ja bym zrobil ta folie pod wylewka, ponieważ ona jest prawdziwa warstwa paroszczelna (powinna być przynajmniej) w odpowiednym miejscu, a folie pod betonem na XPS również bym zrobil jako warstwę poslizgowa, ochrone dla XPS, żeby beton nie przesunie te plyty i leje sie w szparach itd.

W Skandynawii inaczej buduja, na obliczenie 20kN/mb scian można i EPS zastosować.

Zgadzam się, czyli obalamy mit jakoby EPS nie nadawał się pod płytę, w sensie jego trwałości z upływem czasu.

Pozostaję więc tylko sprawa możliwości jego obciążenia.

Ludzi nawet nie wiedza, jakie maja obciążenie i buduja na EPS, bo przecież wszyscy tak robia. Podobnie jest np. w niektórych stanach. Statyka? Pozwolenie na budowie? Aprobaty? :D:D:D

Ludzie nie muszą wiedzieć jakie jest obciążenie, od tego jest projektant/konstruktor, który się pod projektem podpisuje i za niego odpowiada.

Wkładanie wszędzie XPS, można równie dobrze porównać do przewymiarowania grubości płyty. Co szkodzi, klient zapłaci i będzie zadowolony :D

Wg mnie dobrze. Pomijam grubość plyty, ponieważ nie znam statykę/obciążenie, ale przeważnie 20cm zupełnie wystarczy. Pod wylewka EPS100 powinno być ok.

Folia: Ja bym zrobil ta folie pod wylewka, ponieważ ona jest prawdziwa warstwa paroszczelna (powinna być przynajmniej) w odpowiednym miejscu, a folie pod betonem na XPS również bym zrobil jako warstwę poslizgowa, ochrone dla XPS, żeby beton nie przesunie te plyty i leje sie w szparach itd.

Dzięki za odpowiedź, co do grubości płyty, to niestety teren bagienny i tutaj nie będę z konstruktorem specjalnie polemizował :)

Jeszcze jeden ciekawy link gdzie można zobaczyć opracowane różne sposoby na "ciepły" fundament, m.in ISOQUICK najbardziej przypominający prezentowane tutaj rozwiązania.

http://passivedesign.org/passive-foundations

Nie istnieje coś takiego jak jedyna słuszna koncepcja.

I żeby nie było że basf uznaje jedynie za słuszny XPS pod płytę

http://www.basf.de/basf2/html/plastics/englisch/pages/presse/05_532.htm

Edytowane przez grzes124

Pilne zapytanie...mam już gotowe zbrojenie płyty, czy przed zalewaniem elektryk musi coś zrobić w temacie uziemienia i instalacji odgromowej??? Pytam ponieważ dzisiaj był u mnie zobaczył płytę, mówi "całkowicie odizolowana od gruntu i nic nie potrzeba na tym etapie robić". Dopiero później uziom otokowy do instalacji odgromowej i "chyba jakieś szpilki-listwa do uziemienia". Ma rację czy na szybko szukać Kogoś mądrzejszego???

grzes, trochę mi się nie podoba Twoja polemika. Po prostu rozne rzeczy w argumentacji zupełnie ignorujesz i mieszasz fakty. Ten Peripor firmy BASF jest taki, powiedzmy, podrasowany i zagęszczony EPS300 a cenowo porównywalny do XPS. Ma gestosc 40kg/m³ i jest zastosowane np. w ksztaltkach fundamentowych firmy Izodom. Jest powod, czemu Izodom standardowo przewiduje plyty o grubości 25cm. Nie wiele ma wspolnego z zwzcyajnym EPS200, o ktorym tu zaywzcyaj mowimy. (wytrzymalosc na dlugotrwale obciążenie EPS200 ok 60 kPa, Peripor300 120 kPa)

Nikt nie twierdzi, ze jest tylko jedna sluszna koncepcja ale niektóre sa lepsze od innych, a niektóre sa po prostu wątpliwe. Zostaje ten ostatni argument: Proszę dzwonic do producenta jakiegokolwiek EPS200 (o tym tu mowa, bo wyzsza klasa się i tak już cenowo nie oplaca względem XPS) i prosić go o pisemna gwarancje, aprobatę, cokolwiek, ze ten material się nadaje pod plyta nosna pod domem jednorodzinnym. takiego papieru ja osobiście nie widziałem.

Polinkowalesz tu badanie, gdzie sprawdzali wytrzymalosc na krotkotrwale obciążenie, co dla nas nie ma znaczenie, pełzanie materialu tam raczej nie wystepuje. Drugie badanie: Patrz na te obciążenie. 40- 50 kPa, calkiem dopuszczalne, ale pod domem jednorodzinnym sa przeważnie większe obciążenie. Tam tzw. peak był 80 kPa, tyle wystepuje raczej regularnie pod stosunkowo lekkim domem murowanym parterowym z poddaszem użytkowym. A z tego wyciagalesz wniosek, ze obalismy jakich mit. nie ma mitow. A sprawdzalesz parametry psi w tym artykule który tu podalesz?

Nikt nie twierdzi, ze EPS nie jest trwaly, o ile nie sa przekroczone pewne obciążenie. Ale te granicy w przypadku EPS sa takie niskie, ze bardzo często sa przekroczone. Drugi argument jest, ze dobre obliczenie statyczne plyt fundamentowych uwzgledniaja cos takiego jak dopuszczalny odpor gruntu. A ten w przypadku EPS200 jest maks. 60 kPa, w niektórych przypadkow nawet raczej 45 kPa. W przypadku XPS300 jest to raczej 140-185 kPa. W przypadku wieluwarstwowej układanie jeszcze mniej i w przypadku EPS jak również XPS. A to znowu ma wpływ na wymiarowanie i projektowanie plyty fundamentowej, wiec, oszczednosci na EPS się trochę zredukują. Tak jak wski i מרכבה już piszeli, można i projektować plyte na EPS fasadowym, ale będzie to więcej kosztowal niż plyta na XPS.

Edytowane przez tmann*

Pilne zapytanie...mam już gotowe zbrojenie płyty, czy przed zalewaniem elektryk musi coś zrobić w temacie uziemienia i instalacji odgromowej??? Pytam ponieważ dzisiaj był u mnie zobaczył płytę, mówi "całkowicie odizolowana od gruntu i nic nie potrzeba na tym etapie robić". Dopiero później uziom otokowy do instalacji odgromowej i "chyba jakieś szpilki-listwa do uziemienia". Ma rację czy na szybko szukać Kogoś mądrzejszego???

Na instalacje odgromowej ma racje, a na wyrównanie potencjalu elektrycznego można i wbic bednarkę w gruncie przed betonowaniem. Sa nawet takie sondy do tego, które niby gwarantują odpor 10 Ohm, wtedy na pewno będzie ok. Do roznocowki raczej 15 Ohm wystarczy ;)

Edytowane przez tmann*

u mnie zrobiłem tak ze z czterech rogów wyciągnąłem po 1-1.5m bednarki podłączonej do zbrojenia (przykręcone dosyć mocno na długości 30-40 cm)... z kolei w miejscu rozdzielni elektrycznej w pomieszczeniu dospodarczym taka sama bednarka do góry.. działa bardzo dobrze, różnicówki wywalają więc parametry są w miarę ok, jak kiedyć będę może coś kopał to z zewnątrz szpilki podłączę albo uziom otokowy zrobię.. chociaż jak siebie znam to jak pomiary wyjdą dobrze (pomiary dla mojej wiedzy bo do odbioru jakoś zawsze wychodzą dobrze :) ) to nic więcej nie ruszę.. na pewno podłączenie zbrojenia do ziemi nie zaszkodzi..

odgromówki nie robię bo u mnie to bez sensu, nikt nie robi bo pioruny nawet jak walą to w 110kV albo cementowię lub kopalnię..

Thomas, przepraszam jeśli się zagalopowałem w swoich wywodach, ale wiesz jak to jest przy budowie, człowiek 2 razy jedną złotówkę ogląda zanim ją wyda.

Rzucam tu różne koncepcje, a nuż któraś z nich będzie coś warta :D

spoko, spoko, nie odebrałem to jako zla wole. Jak najbardziej oczywiście to rozumiem, budowa domow jest kosztowna zabawa, szczególnie w Polsce, gdzie materialy kosztują mniej więcej tyle samo co w sąsiednich krajach na zachodzie. Z drugiej stronie, oszczedzac na materiałów dla części konstrukcyjne uważam jako nie najlepszy pomysl, mimo ze jest to kuśące, bo tego później się nie widzi. :)

Absolutnie nie kombinował bym z wylewkami na płycie i pod nie jeszcze raz izolacja.

izolacja płyta izolacja wylewka ... paranoja.

A to tylko przez XPS pod płytą i koszty z nim związane.

Mam co do tego pewne przemyślenia odnośnie płyty i XPS'a

Na pewno konstruktor który robi to jako strop do tego za chiny nie dojdzie czemu i jak można płytę zrobić ekonomiczną.

To samo jest z głębokością posadowienia.

Po prostu nie rozwiązują problemów i nie walczą tylko może tego głupiego inwestora przechytrzę.

Niech się cieszy że ma płytę, ja mam spokój bo 1 kzł wpadł za 5 min obliczeń :)

Edytowane przez מרכבה