Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie do końca, BASF sprzedaje i XPS i surowce do EPS. Gdzie maja większe marzy, to ja nie wiem, ale mysle ze rynek EPS dla nich jest większy, ponieważ większość producentow EPS u nich kupuja te surowce. Natomiast Rockwool nie sprzedaje styropianu.

BASF jest autorytetem w tej dziedzinie, wymyślili tyle co wiem i EPS i XPS, wiec, wypada ich zapytać. Wazne dla mnie, bo jest to moja argumentacja: Sa to części nienaprawialne, a tu trzeba isc strategia "zero ryzyka", a na podstawie XPS nie ma ani jednego przypadku, gdzie ten XPS by nie spelnial swoja funkcje.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Próbowałem dowiedzieć się coś więcej o EPS 300 Yetico Aqua u producenta ale odsyłają mnie do ich karty technicznej.

Przy pytaniu o wagę m3 odpowiedz brzmi "nie udzielamy takich informacji"

A kierownik produkcji nie słyszał o badaniach jak zachowuje się ich produkt przy długotrwałym nacisku , naprężeniu. A czy nadaję się pod płytę odpowiedź brzmi że nie wie :)

Próbowałem dowiedzieć się coś więcej o EPS 300 Yetico Aqua u producenta ale odsyłają mnie do ich karty technicznej.

A kierownik produkcji nie słyszał o badaniach jak zachowuje się ich produkt przy długotrwałym nacisku , naprężeniu. A czy nadaję się pod płytę odpowiedź brzmi że nie wie :)

Kilka postów temu pisałem na ten temat... generalnie badania robili tylko te które są w karcie i nie zalecają wkładania ich produktów pod płytę.

Nie ma sensu rozpatrywać EPS300 ze względu na małą różnicę ceny do XPS, chyba że ktoś robi sporą płytę.

Jedynie rozwiązania hybrydowe z wykorzystaniem EPS100 mogłyby przynieść wymierne finansowe korzyści.

Nie ma sensu rozpatrywać EPS300 ze względu na małą różnicę ceny do XPS, chyba że ktoś robi sporą płytę.

Jedynie rozwiązania hybrydowe z wykorzystaniem EPS100 mogłyby przynieść wymierne finansowe korzyści.

Jakie według Ciebie są wymierne korzyści bo według mnie 8% oszczędności to jest dużo, życzył bym sobie i innym na każdym etapie budowy tyle zaoszczędzić.

Dysperbit, czy inny środek bardziej chroni beton przed korozją niż przed faktycznym naporem wody.

I pierwszym bastionem, jest odprowadzanie wód, drenowanie itp ... tak aby środowisko było suche.

Czasem to jak w modzie .. projektuje się coś tylko dla tego ze inni to robią.

Błąd ... trzeba się zastanowić co mi to daje.

Czy jeśli płytę pod garaż wyleję w szalunku z desek (nie będzie ocieplana), to mam ją odkopać i przemalować dysperbitem i jeszcze jakoś zabezpieczyć (20 cm płytę owijać folią)?
sam sobie odpowiadasz ... odkopać.

Całej nie odkopiesz, tylko brzegi posmarkasz mazidłem. Lepsza folia gruba 0,5 lub grubsza i na to betonik.

Nie trzeba maziać betonu, chyba że kwaśne deszcze czy woda o dość kwaśnym odczynie.

I tylko to jest celem zabezpieczenia betonu.

Przed typową wodą zabezpieczenie jest jedno albo ciężka przeciw wodna izolacja z kilku warstw, albo pozbycie się zagrożenia wodnego.

W tedy nie trzeba nic robić.

To jak chora moda dawać pod dach membrany, czy trzeba czy nie.

Chyba że ktoś robi Jaśkowy kolektor.

dd2.jpg widzi ten dach ma 76 lat ... blacha oryginał ... ale przyjdzie chłopek roztropek i będzie jaszczył tj pyska darł że trzeba dawać membrany bo inaczej ufo wyląduje tj jakieś dziwne zjawiska tylko jemu znane wystąpią.

Zdjęcie to fragment zdjęcia 22 mpx w zupełnej ciemności .. robione .. i ograniczenie forum do 1 mb ...

Dysperbit, czy inny środek bardziej chroni beton przed korozją niż przed faktycznym naporem wody.

I pierwszym bastionem, jest odprowadzanie wód, drenowanie itp ... tak aby środowisko było suche.

Czasem to jak w modzie .. projektuje się coś tylko dla tego ze inni to robią.

Błąd ... trzeba się zastanowić co mi to daje.

sam sobie odpowiadasz ... odkopać.

Całej nie odkopiesz, tylko brzegi posmarkasz mazidłem. Lepsza folia gruba 0,5 lub grubsza i na to betonik.

Przed korozja spowodowana czym? Czy styropian/XPS podciaga kapilarnie ? Z tego co wiem to nie(?)

Czy ta folia jest zatem konieczna? Jesli tak to w jakiej sytuacji ?