Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ten artur72 chyba czytac nie umie, przynajmniej nie z rozumieniem. Producent z Niemiec pisze wyraźnie, ze ten material jest niedozwolony w Niemczech, ponieważ badaniami nie da się udowodnić, ze material w trakcie 50 lat się zachowuje poprawnie z względem na pełzanie. Co jeszcze więcej potrzebne?

EPS200 ma gestosc ok 27-30kg/m³ a nie 50, wiec, nie nadaje sie.

no ale my jesteśmy w Polsce. Fajnie by było, gdyby Polacy zarabiali tyle co Niemcy. Wszystko się rozchodzi o kasę. Gwarantuje Ci Thomas, że gdyby Was nie było stać na takie normy które zakazują użycia EPS pod płytą, to byście również mieli normy pod EPS.

Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że my jesteśmy w Polsce. Jesteśmy mniej zamożni, nie czarujmy się.

Skoro Skandynawia buduje na EPS i nic się nie dzieje, u nas też można. Dlaczego mamy budować jak Niemcy, skoro nas na to nie stać?

Zgadza się, że tak by było najlepiej. Ale tak się nie da. Nie wszystkich na to stać. A skoro można budować na EPS (a nie czarujmy się - można), to dlaczego na siłe mamy udowadniać że nie można?

Cały czas proponuję zdrowe podejście. Jak kogoś stać, niech daje XPS i jest szczęśliwy.

Ale jak ktoś szuka oszczędności na poszczególnych etapach, i chce dać EPS zamiast XPS pod płytę, nie wciskajmy mu kitu że robi źle, lub że robi niezgodnie z prawem.

Z czasem gdy nasz naród będzie bardziej zamożny, zapewne dorobimy się normy zakazującej montaż płyt na EPS. Ale póki co, nasze zarobki są 5x mniejsze od zachodnich sąsiadów, i dlatego nie stać nas wszystkich na takie budowanie.

Naturalnie - bez zaczepki :)

Miłej niedzieli.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Artur chyba ma EPS u siebie i broni swojej wersji, wcale mu się nie dziwie...

Sam mam dylemat, czy zmniejszyć ocieplenie pod płytą i dać 10cm XPSa, czy zaryzykować i dać 20 cm EPS 200, tak czy inaczej na płytę położe 10 cm EPS 100, na to ogrzewanie podłogowe w wylewce.

Wiadomo, ze gdyby budżet był większy poszłoby 20 cm XPSa i problemu by nie było.

Edytowane przez DrKubus

no ale my jesteśmy w Polsce. Fajnie by było, gdyby Polacy zarabiali tyle co Niemcy. Wszystko się rozchodzi o kasę. Gwarantuje Ci Thomas, że gdyby Was nie było stać na takie normy które zakazują użycia EPS pod płytą, to byście również mieli normy pod EPS.

Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że my jesteśmy w Polsce. Jesteśmy mniej zamożni, nie czarujmy się.

Skoro Skandynawia buduje na EPS i nic się nie dzieje, u nas też można. Dlaczego mamy budować jak Niemcy, skoro nas na to nie stać?

Zgadza się, że tak by było najlepiej. Ale tak się nie da. Nie wszystkich na to stać. A skoro można budować na EPS (a nie czarujmy się - można), to dlaczego na siłe mamy udowadniać że nie można?

Cały czas proponuję zdrowe podejście. Jak kogoś stać, niech daje XPS i jest szczęśliwy.

Ale jak ktoś szuka oszczędności na poszczególnych etapach, i chce dać EPS zamiast XPS pod płytę, nie wciskajmy mu kitu że robi źle, lub że robi niezgodnie z prawem.

Z czasem gdy nasz naród będzie bardziej zamożny, zapewne dorobimy się normy zakazującej montaż płyt na EPS. Ale póki co, nasze zarobki są 5x mniejsze od zachodnich sąsiadów, i dlatego nie stać nas wszystkich na takie budowanie.

Naturalnie - bez zaczepki :)

Miłej niedzieli.

Vega, na takim poziomie jak najbardziej możemy dyskutować. Z tamtym człowiekiem w ogole się tylko zdenerwowlem, ponieważ dal skrocony cytat i twierdzil ze klamie. Stad moje ponowne wykłady, których wcale nie miałem zamiaru pisać :D

Jak widzilismy, Termoorganika pisze, ze można, ale jest to jedynym producentem w Polsce, który tak twierdzi. Parametry podane gdzies wyzej. Miałem w piątek dluzsza rozmowe z nimi i czekam jeszcze na maila, pisałem im caly katalog pytan. Zobaczymi.

Do Yetico tez pisałem, ale na razie nic.

Wiesz, fizyka w Niemczech jest taka sama jak tu, pełzanie materialu tez. :) Jeśli faktycznie obciazenie pod plyta na EPS sa takie niskie, ze się miejscimy w granicach podanych przez producenta, no to wiele razy pisałem, czemu nie. Tylko ze to wg mnie rzadko się zdarza.

Zostaje argument, ze często ludzi oszczedzaja 2000zl na XPS, budując na EPS, a potem wsadzają za 2500zl więcej stali i betonu, bo przecież plyta musi być mocna i sztywna i na fundamentach się nie oszczedza :D

Na XPS, uwzgledniajac parametry, można trochę inaczej projektować, a to znowu oszczedza.

Jeśli komus wystarcza wspolczynnik U blisko do 0,15 W/m²K, co przypadku podloza wcale nie jest zle, to wystarcza 10cm XPS pod a 10cm na plycie, już uwzględnione sciany, które stoja na plycie. Wiec, tu rozmawiamy o roznice w cenie ok 12-15 zl/m² .

Nie ma co się przegalopować z ta izolacja, temperatura pod plyta ustabilizuje przy 9-10°C, wiec, nie musze tu az tyle izolować jak w przypadku scian i dachu. 20cm w calosci, jak ww, moim zdaniem często zdaje egzamin. Owszem, w przypadku plyt grzewczych trochę inaczej wygląda, to już wymaga więcej tego XPS, ale za to oszczedza się na wylewke, podlgowke, koszty eksploatacji, wiec, bilans również nie jest zle.

Bez reklamy, ale w przypadku naszych plyt XPS nie robi roznice. Kupimy tak bezpośrednio, ze mamy i tak bardzo niska cene, z racji ilościach oczywiście. Ceny mamy rynkowe, klient nie czuje roznice w cenie z powodu XPS.

Problem tamtego człowieka jest moim zdaniem również, ze ten EPS u niego nie jest z powodu oszcednosci, tylko tak po prostu mu wyszlo. I to mu teraz strasznie boli, bo miał być przecież wszystko jak najlepiej.

Edytowane przez tmann*

Thomas, piszesz że grubość i zbrojenie płyty zależy m.in. od tego czy leży na XPS lub EPS.

W przypadku płyty na granulacie szkła piankowego można płytę jeszcze bardziej odchudzić? Np. zejść do 15cm grubości, powiedzmy dla domu parterowego z poddaszem, ściana silka18cm, strop żelbet, dach pokryty blachą?

Z moich poszukiwań, wygląda na to, że w Irlandii EPS pod płyta też jest stosowany, a oni raczej nie budują szkieletorów.

Edytowane przez grzes124

Z moich poszukiwań, wygląda na to, że w Irlandii EPS pod płyta też jest stosowany, a oni raczej ni budują szkieletorów.

Szkieletory może nie koniecznie ale nie porównuj ich domów do naszych. Uproszczając to ich domy może ważą połowę tego co nasze. Tam z reguły są ściany zewnętrzne max 24 a w środku sam kartongips i trochę drewna. Sam mam 200 pod płytą i jak na razie nic się nie dzieje ale daleki jestem od stwierdzenia że jest to dobre rozwiązanie w każdym przypadku. Zgadzam się z Tomasem iż wszystko trzeba policzyć.

Szkieletory może nie koniecznie ale nie porównuj ich domów do naszych. Uproszczając to ich domy może ważą połowę tego co nasze. Tam z reguły są ściany zewnętrzne max 24 a w środku sam kartongips i trochę drewna. Sam mam 200 pod płytą i jak na razie nic się nie dzieje ale daleki jestem od stwierdzenia że jest to dobre rozwiązanie w każdym przypadku. Zgadzam się z Tomasem iż wszystko trzeba policzyć.

Wiesz, ja planuje ścianę ok 50cm, gdzie część konstrukcyjna to silka 18cm, chociaż zastanawiam się czy nie można by i z 15cm zrobić jak na zachodzie.

Chyba nie powiesz że ten styro dopełniający do 50cm, aż tyle waży :)

Ścianki działowe z kg u nas też nie problem.

Edytowane przez grzes124

Ja z kolei mam z YTONGA 36,5 ale dla porównania możesz wziąć do ręki jeden i drugi. Myślę że 18 silki będzie tak z 1,5 do 2 razy cięższa.

Mam wrażenie że w Irlandii, jednak używa się trochę cięższych materiałów niż YTONG na ściany zewnętrzne.

Hmm... ponoć Polska to także zielona wyspa, więc może u nas też się sprawdzi ich technologia .... :D:D:D

Thomas, piszesz że grubość i zbrojenie płyty zależy m.in. od tego czy leży na XPS lub EPS.

W przypadku płyty na granulacie szkła piankowego można płytę jeszcze bardziej odchudzić? Np. zejść do 15cm grubości, powiedzmy dla domu parterowego z poddaszem, ściana silka18cm, strop żelbet, dach pokryty blachą?

No może i nie do 15. Wg DIN 1045 minimum jest 16cm, ale faktycznie np. przy krawędzie plyty lub pod slupami może tak wychodzi, ze mniej trzeba dozbroić. Chodzi o to ze dop. odpor gruntu i modul sprezystosci sa parametrami do obliczenia, i im lepsze te parametry, tym latwiej jest osiagnac wpis w programie "warunek spełniono".

Druga sprawa ze ten GSP kosztuje suma summarum jeszcze więcej niż XPS. Dla domow jednorodzinnych najkorzystniejsze rozwiązanie wg moje widzimisię jest jednak XPS, biorac pod uwagę i jakość i cene.
:)

Gość Arturo72
Zostaje argument, ze często ludzi oszczedzaja 2000zl na XPS, budując na EPS, a potem wsadzają za 2500zl więcej stali i betonu, bo przecież plyta musi być mocna i sztywna i na fundamentach się nie oszczedza :D

Problem tamtego człowieka jest moim zdaniem również, ze ten EPS u niego nie jest z powodu oszcednosci, tylko tak po prostu mu wyszlo. I to mu teraz strasznie boli, bo miał być przecież wszystko jak najlepiej.

I znowu manipulacja,mam 36m3 styro pod plytą a różnica między EPS200 a XPS to było 7200zł a więc o jakich 2000zł piszesz ?

Gość Arturo72
Artur chyba ma EPS u siebie i broni swojej wersji, wcale mu się nie dziwie...

Nic nie bronię,XPS jest lepszy,kogoś stać niech pakuje ale pisanie,że "producenci EPS200 piszą,że EPS się nie nadaje" jest manipulacją i nadużyciem.

Do teraz nie zobaczyłem dowodu,że jakiś producent w Polsce tak napisał.

Poza tym to konstruktor decyduje o tym czy coś się nadaje czy nie a producent.

Producent wypuszcza tylko dany towar z fabryki o określonych parametrach.

Edytowane przez Arturo72

Nic nie bronię,XPS jest lepszy,kogoś stać niech pakuje ale pisanie,że "producenci EPS200 piszą,że EPS się nie nadaje" jest manipulacją i nadużyciem.

Nie piszą też że nie nadaje się jako element konstrukcyjny ścian, co nie znaczy że można sobie zbudować z niego ścianę.

Producenci w kartach technicznym podają do czego produkt się nadaje, a nie do czego się nie nadaje bo by im papieru brakło :D, i ciężko spotkać aby w wymienionych zastosowaniach było ocieplanie płyty fundamentowej w przypadku EPS.

Druga sprawa ze ten GSP kosztuje suma summarum jeszcze więcej niż XPS. Dla domow jednorodzinnych najkorzystniejsze rozwiązanie wg moje widzimisię jest jednak XPS, biorac pod uwagę i jakość i cene.
:)

Tylko widzisz, mi generalnie styro pod płytą średnio pasuje, a XPS jest w dodatku drogi.

producent podaje parametr swojego produktu. O tym czy można go stosować pod płytę, decyduje np. konstruktor.

Zgadza się, nawiązywałem tylko do kart technicznych gdzie producent zwykłe wymienia do jakich zastosowań jest produkt przewidziany.

Edytowane przez grzes124

Ja z kolei mam z YTONGA 36,5 ale dla porównania możesz wziąć do ręki jeden i drugi. Myślę że 18 silki będzie tak z 1,5 do 2 razy cięższa.

Ytong 48cm: ok 240kg/m²

Ytong 36cm: ok 180 kg/m²

Silka 18cm. ok 270kg/m²

plus tynk, elewacje itd.

strop: liczy się ok 2,5t/m³ betonu

Jeszcze trzeba pamietac o obciążenie zmienne (wiatr, snieg) oraz obciążenie użytkowe i margines bezpieczeństwa. Daje sie wg Eurokodu wspolczynnik 1,4.

Ale znowu nie takie proste, w obliczeniu plyty Ytong48 zdecydowanie latwiej się nosi, poniwaz jest wieksza powierzchnia, która musi nosic te obciążenie.

Poza tym to konstruktor decyduje o tym czy coś się nadaje czy nie a producent.

Producent wypuszcza tylko dany towar z fabryki o określonych parametrach.

Jakiś czas temu pisałem, że kontaktowałem się z Yetico w sprawie ich EPS 300 Aqua, odpowiedź była dla mnie jasna. Nie prowadzili badań dotyczących długotrwałego obciążenia, jednocześnie zasugerowali, że nie polecają tego rozwiązania pod płytę fundamentową.

I znowu manipulacja,mam 36m3 styro pod plytą a różnica między EPS200 a XPS to było 7200zł a więc o jakich 2000zł piszesz ?

jakos takos... masz 125m², pryznajmniej tak twierdzisz, to znaczy ze XPS byloby przy grubosci 20cm 25m³. Albo w stopce twoich postow piszesz nieprawdę, albo z ta iloscia trochę farbujesz prawde.

Roznica w cenie ok 150zl powiedzmy, to robi 3750. Ale, znowu manipulujesz, moj przyklad odnosil sie m.in. do tego, ze wzstarczy czesto 10cm XPS. A wtedz zupelnie dobrze pisalem. Taki masz styl dyskusji...

Jakiś czas temu pisałem, że kontaktowałem się z Yetico w sprawie ich EPS 300 Aqua, odpowiedź była dla mnie jasna. Nie prowadzili badań dotyczących długotrwałego obciążenia, jednocześnie zasugerowali, że nie polecają tego rozwiązania pod płytę fundamentową.

tego on nie widział, bo nie chce tego widzic. :)