Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tylko ze to niczego nie dowodzi,bo tych 3 moze sie mylic. Nie musi, ale moze. Konstruktor to tez czlowiek. Zalezy jakich narzedzi uzywa, jaki model obliczeniowy itd itp.

Myślę że większość płyt na tym forum zaprojektowali często się tu przewijają i nie widzę powodu dlaczego miałbym im nie zaufać. Co nie zmienia faktu że sam się biję ze sobą jakiego materiału użyć.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To tak na wszelki wypadek róbmy na XPS i dwa razy grubszą, bo wiadomo konstruktor też człowiek, pomylić się może..... Kieszeń będzie pusta, za to sen spokojny :D eh....

.

Nie o to chodzi by robic na zapas. Jedynie argument ze 3/4 konstruktorow powiedzialo ze zrobi na EPS to nie znaczy ze mozna. Wg mnie to powinna byc logika binarna - tak/nie. Bo to taki pisowe podejscie by tak dlugo szukac/badac aby potwierdzic swoja teza.

A na potwierdzenie ze konstruktor sie moze mylic spojrzcie na realizacje trasy S17 pod Lublinem. Konstruktor sie podpisal ze palowanie pod nasypem takie a takie a takie wystarczy - czyli mozna. A wredny nasyp osiadl mocniej niz planowano. No i podpis konstruktora osiadania nie zatrzymal. A przeciez zdecydowal...

Edytowane przez karolek75

Nie o to chodzi by robic na zapas. Jedynie argument ze 3/4 konstruktorow powiedzialo ze zrobi na EPS to nie znaczy ze mozna. Wg mnie to powinna byc logika binarna - tak/nie. Bo to taki pisowe podejscie by tak dlugo szukac/badac aby potwierdzic swoja teza.

A na potwierdzenie ze konstruktor sie moze mylic spojrzcie na realizacje trasy S17 pod Lublinem. Konstruktor sie podpisal ze palowanie pod nasypem takie a takie a takie wystarczy - czyli mozna. A wredny nasyp osiadl mocniej niz planowano. No i podpis konstruktora osiadania nie zatrzymal. A przeciez zdecydowal...

no dobrze ,ale kto ma weryfikować,projektować jak nie konstruktor, wypadek przy pracy,przecież nie fryzjerom decydować o palowaniu bądź nie,gorzej jak mylą się lekarze,leczmy się sami / już to robimy / naprawiajmy auta sami,bo przecież mechanicy się mylą,decydujmy sami czy XPS czy EPS,te trzy czy cztery tysiące lepiej urwać na bateriach czy panelach,no tak ale styropianu w płycie nie widać a baterie Villeroy/Boch powalą znajomych na kolana

To nie Ty będziesz decydował,to Twój konstruktor.

Nie mam zamiaru nikogo do niczego przekonywać,od tego jest Twój konstruktor,jeśli wyliczy,że EPS200 się sprawdzi pod płytą to znaczy,że EPS200 się nadaje,jeśłi wyliczy,że konieczny będzie XPS to nie dasz EPS200,bo to konstruktor bierze na siebie odpowiedzialność za całość konstrukcji a nie producent czy ktoś na forum.

Na forum można wymienić się poglądami na temat mebli ale konstrukcje podlegają wyliczeniom a nie opiniom.

A kilka godzin wcześniej pisałeś:

Oczywiście,że nie ale przyszły inwestor jak zobaczy bajki o tym,że na EPS200 nie wolno budować bo nawet producenci tak piszą,co nie jest prawdą,to ma znaczenie.

To w końcu można wymieniać się poglądami o konstrukcji czy nie?

Co do "kanapki" styro, plyta, styro, jest bez sensu jesli chce sie skorzystac z akumulacyjnosci plyty.

Ja chcialbym uniknac podrzewania plyty, miec mniejszą bezwladnosc ogrzewania, stad pomysl na odizolowanie ogrzewania podlogowego od plyty, a plyta jest nie dla akumulacyjnosci tylko ze wzgledu na warunki gruntowe.

Jakie obliczenia i co ma być uwzględnione w projekcie przy zastosowaniu EPS po czym taki laik jak ja pozna że obliczenia są dobrze wykonane ?

O co pytać projektującego ? Może ktoś w paru zdaniach streścić.

Możesz zapytać jakiej wartosci (i w jakim miejscu) wyszło maksymalne obciążenie pod plytą i jaka wartość odporu gruntu została przyjeta.

Przyjeta wartosc odporu gruntu nie powinna byc wieksza, niz wytrzymałosc styropianu na sciskanie przy 2% odkształceniu.

Gość Arturo72

To w końcu można wymieniać się poglądami o konstrukcji czy nie?

Jednoznaczne twierdzenie,że EPS200 nie nadaje się jako izolacja pod płytę nie jest wymianą poglądów tylko stwierdzeniem mającym na celu no właśnie nie wiem co.

Może wprowadzenie w błąd inwestorów jako zabieg marketingowy ?

Podobnie nie tak dawno ktoś pisał,że silikat 18cm czy nawet 15cm nie nadaje się do budowy domu bo ściana będzie za cienka i tak nie można.

Czyli można czy nie i kto będzie o tym decydował ?

Ktoś na forum,producent tegoż silikatu czy konstruktor tego domu ?

Edytowane przez Arturo72

Podobnie nie tak dawno ktoś pisał,że silikat 18cm czy nawet 15cm nie nadaje się do budowy domu bo ściana będzie za cienka i tak nie można.

Czyli można czy nie i kto będzie o tym decydował ?

Ktoś na forum,producent tegoż silikatu czy konstruktor tego domu ?

Słaby przykład....

co pisze producent bloczków 18cm ?

http://www.sil-pro.pl/sites/default/files/deklaracje/Deklaracja-U18L-kl.15.pdf

"Elementy murowe zewnętrzne i wewnętrzne"

GRupa Silikaty o 18cm:

Duże wytrzymałości silikatowych bloczków pozwalają na budowanie cieńszych ścian i przestronniejszych pomieszczeń. Dlatego też z SILIKATu N18 można wykonać ścianę konstrukcyjną zewnętrzną i wewnętrzną grubości 18cm.

Grupa Silikaty o 15cm:

Z SILIKATu N15 wykonamy ścianę działową lub konstrukcyjną grubości 15cm. Tolerancja wymiarowa bloczka +/- 1mm pozwala na murowanie ściany na cienką i grubą spoinę.

Grupa Silikaty o 8cm:

SILIKAT N8 umożliwia wykonanie cienkiej ścianki działowej. Bloczek można również zastosować do wykonywania zabudowy wnęk. Idealnie gładka powierzchnia umożliwia bezpośrednie przyklejenie do ściany glazury.

Producent silikatu pisze, że 15 - 18 cm może być użyty w ścianie konstrukcyjnej.

Który producent EPS pisze o zastosowaniu pod płytą ?

Edytowane przez fotohobby

Gość Arturo72

Producent silikatu pisze, że 15 - 18 cm może być użyty w ścianie konstrukcyjnej.

Który producent EPS pisze o zastosowaniu pod płytą ?

A co to jest płyta ? Co to znaczy silne obciążenie ?

ZASTOSOWANIE

• izolacja cieplna ścian poniżej poziomu gruntu z izolacją przeciwwodną silnie obciążona
  • izolacja cieplna podłóg pod podkładem posadzkowym silnie obciążona
  • izolacja cieplna podłóg na gruncie z podkładem posadzkowym silnie obciążona
  • warstwa izolująca przed przemarzaniem w konstrukcjach drogowych

Czy z bloczka silikatowego 18cm można wybudować drapacz chmur o wys.300m ?

Producent stwierdził,że bloczek ten nadaje się do murowania ścian zewnętrznych...

Czy z bloczka silikatowego 18cm można wybudować drapacz chmur o wys.300m ?

Producent stwierdził,że bloczek ten nadaje się do murowania ścian zewnętrznych...

a wcześniej:

Widać, że jak Ci wygodniej to raz dom, za innym razem drapacz chmur

Spokojnie - w wytycznych Xella podaje 4 kondygnacje dla 18cm, więc drapacza nie wybudujesz.

Poza tym wyboczenie ściany łatwiej jest policzyć, niż rozkłąd naprężeń pod płytą :)

Zakładam, że że jakbyś napisał do takiej Genderki, którą masz pod płytą i zapytał o zastosowanie ich EPS200 pod płytę, to dostałbyś odpowiedż taką jak kolega od Yetico (choć tam chodziło o EPS 300)

Gość Arturo72
a wcześniej:

Widać, że jak Ci wygodniej to raz dom, za innym razem drapacz chmur

Spokojnie w wytycznych Xella podaje 4 kondygnacje dla 18cm

Zakładam, że że jakbyś napisał do takiej Genderki, którą masz pod płytą i zapytał o zastosowanie ich EPS200 pod płytę, to dostałbyś odpowiedż taką jak kolega od Yetico (choć tam chodziło o EPS 300)

Ale zrozum,to nie producent decyduje o tym czy dany materiał nada się czy się nie nada,to konstruktor liczy parametry konstrukcji na podstawie danych z materiału od producenta,producent nie ma pojęcia o tym gdzie jego produkt i w jakim celu będzie stosowany i dlatego też przedstawia dane potrzebne do konstruowania.

Dlatego też dałem przykład drapacza chmur,bo producent silikatu pisze,że można używać go do ścian konstrukcyjnych,jak można to również do drapacza tak ?

No właśnie,że nie bo zapewne konstruktor po wyliczeniu stwierdzi,że do drapacza 300m bloczek silikatowy 18cm nie nada się.

Proste ?

Czy jak zadam producentowi Yetico zapytanie,czy ich EPS300 może byc użyty jako izolacja pod płytą fundamentową...wiaty lub garażu blaszanego o wadze 200kg to jaką odpowiedź dostanę ?

Edytowane przez Arturo72

Właśnie miałem zapytać kol. Arturo72 o producenta styropianu który ma pod płytą, żeby wysłać do niego zapytanie w tej sprawie, chyba że ma ich rekomendacje.

Gość Arturo72
Właśnie miałem zapytać kol. Arturo72 o producenta styropianu który ma pod płytą, żeby wysłać do niego zapytanie w tej sprawie, chyba że ma ich rekomendacje.

Genderka EPS200 ale to nie ich konstruktor liczył mi płytę i nie będzie miał pojęcia.

Czy jak zadam producentowi Yetico zapytanie,czy ich EPS300 może byc użyty jako izolacja pod płytą fundamentową...wiaty lub garażu blaszanego o wadze 200kg to jaką odpowiedź dostanę ?

Nie - podaj im co ma na tym stanąć, a najlepiej podeślij obliczenia płyty (powinieneś mieć w projekcie).

Może choć maksymalne naprężenie ?

Gość Arturo72
Nie - podaj im co ma na tym stanąć, a najlepiej podeślij obliczenia płyty (powinieneś mieć w projekcie)

Powiedz mi w jakim celu mam to zrobić ?

Odpowiedź będzie prosta,EPS200 ma badania,które są w świadectwie i tyle powinno ich obchodzić to.

Powiedz mi w jakim celu mam to zrobić ?

Odpowiedź będzie prosta,EPS200 ma badania,które są w świadectwie i tyle powinno ich obchodzić to.

Masz gdzieś świadectwo tego styro? bo na stronie nie znalazłem wyników dla "Dop. naprężenia ściskające dla obciążenia trwałego w ciągu 50 lat i odkształcenia < 2 % [kPa] (CC(2/1,5/50))" czyli umożliwiające dokonanie wyliczeń przez konstruktora.

Właśnie tych badań nie robiło Yetico i dlatego odradzali stosowanie go pod płytą.

jej... z tym człowiekiem nie da się normalnie dyskutować, ludzka logika do niego nie przemawia. Wg niego konstruktor jest lepszy od papieża, choć nawet ten jest nieomylny.

Fakt faktem, ze na razie nie znalazłem producenta, który prowadzil badanie na temat dlugotrwaly obciążenie i z tym powiazane pełzanie materialu dla EPS 200. Również nie Termoorganika, tyle już wiem z rozmowy z nimi.

A co ten człowiek nie rozumie, producent określa w przypadku materiałów budowlanych, do czego ten material ma sluzyc i podaje parametry, nie konstruktor. Każdy material musi mieć atesty, homologacje, deklaracje godności itd., a jeśli pewne zastosowanie nie sa przewidywane, znaczy to ze się nie nadaje do tego. Jak kupujesz farbe akrylowa do zastosowan wewnętrznych, tam tez nie jest napisane, ze się nie nadaje do elewacji, jest tam napisane, ze do zastosowan wewnętrznych i tyle.

A tu się zamyka kolko. Nie znajdziesz producenta, który daje Ci na pismie, ze pod domem murowanym z stropem betonowym EPS200 się nadaje. nawet Termoorganika podaje maks dlugotrwale obciążenie do 30 kPa, wiec, najwyżej pod szkieletowca się nadaje. A oni na temat obliczenie plyt i dop. odpor gruntu jako parametr obliczeniowo nic nie mowia.

Jednak, 30kPa już liczy się jako silnie obciążone, tylko ze pod plyta przeważnie nie wystarczy.

Swoje obliczenie plyty nie chce pokazac, przypuszczam, ze tam jest podane dop. odpor gruntu 150kPa i on doskonale wie ze to bubel, bo konstruktor przyjal dla EPS 200 te 200kPa, które ma jako parametr nominalny. Często się tak zdarza, od jednej pracowni tak nawet mam na pismie.