Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Konstruktor może przygrać tylko w ciula i na ryzyk fizyk dać EPS 150 /200 pod płytę nie wiedząc jak i gdzie.

Arturo72 kolego jesteś zwykłym inwestorem który ma płytę, chcesz zaistnieć w temacie i opowiadasz co konstruktor może ..

Pierwsze to dla mnie materiał musi mieć podany długotrwały moduł sprężystości bez tego to jest wróżenie z fusów.

Płytę trzeba przeanalizować ... leff płyt ... rozłożenie ciężaru budynku ... na całość, zebranie ponownie jako ...

ql2/8 :lol2: i jazda ... 6-10 razy większe momenty, ugięcia nie tam gdzie trzeba itp ... i taki konstruktor ryzyk fizyk

daje wszędzie EPS 200 bez żadnego papieru że ten EPS ma bodaj E 1 MPa to już jest ruletka nie obliczenia.

Napisałem że płyta może być na elewacyjnym ... ale to jest tylko czubeczek góry lodowej co kryje się pod tym pojęciem.

Swoje obliczenie plyty nie chce pokazac, przypuszczam, ze tam jest podane dop. odpor gruntu 150kPa i on doskonale wie ze to bubel, bo konstruktor przyjal dla EPS 200 te 200kPa, które ma jako parametr nominalny. Często się tak zdarza, od jednej pracowni tak nawet mam na pismie.
Jezu miłości Twej ... EPS i odpór gruntu 150 KPa ..

Ja dla 300 KPa XPS daje 4,5 Eo i 60 kPa odpór nieliniowy ...

http://www.konstruktorbudowlany.fora.pl/geotechnika,39/plyta-fundamentowa-na-styropianie,2489.html

zresztą można prześledzić stan wiedzy konstruktorów na ten temat ...

Edytowane przez מרכבה

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Proszę nie pisać, że EPS się nie nadaje bo to jest nieprawda i już kiedyś o tym dyskutowaliśmy z kolegą tmann. Podałem chyba z 7 przykładów producentów styropianu, którzy sprzedają kształtki i styropian przeznaczony pod płyty fundamentowe wraz z deklaracjami itp. Podałem też link do programu liczącego płyty z zastosowaniem EPS(60-400) - co prawda jest to wersja ograniczona ale jesli komuś zależy to może sobie kupić. Nie chce mi się szukać w postach ale pamiętam, że kolega tmann pisał, styro chyba EPS200 nie nadaje się pod obciążenie punktowe xxx(trzeba poszukać) natomiast okazaje się, że EPS60 tam systarczał. Myślę, że cały problem polega na metodzie liczenia. W poprzednich postach ktoś podał link do innej metody moźe to jest jakaś wskazówka. Jak komuś zależy może się skontaktować z producentami ww programu i popytać jak to liczą. I proszę nie pisać, że pod szkieletowce może być a pod murowane nie. Osobiście wybudowałęm wiele murowanych na EPS100(płyta 10cm, pogrubienia pod scianami 30x30) nie ma z nimi, żadnych problemów. Sam mam dom murowany na EPS200 Ganderki z obciążeniami rzędu 90kN/m i płytą 25cm.

Pozdrawiam

http://www.eps-peps.se/demo/cgibin/peps_ppmip1.py

kolego mcbr, nie jest to tak. Kilka razy już pokazales tu ten program, który jak dla mniej jest bardzo podejrzany. Pisalismy tu o tym gleboko i szeroko, wyszlo tak, ze plyta na gruncie o dop. odpor gruntu obliczeniowego w programie chyba 200kPa jest mniej nosna niż plyta na 20 cm EPS. Cos tam chyba nie halo z algorytmami.

To ze masz dom na genderki, tez nic nie udowadnia. Już wyżej o tym pisane. Podaj parametry tego materialu wg producenta.

Ja o obciazen punktowych nie pisałem, tylko ten program tak cuduje. Dozwolone obciążenie pod slupem wg programu sa większe przy grubości EPS 10mm niż w przypadku 100. 200 lub 300mm. Dla mnie to cud techniczny. Takimi cudami nawet na używane waciki można budowac. Plyta fundamentowa nie peknie, dom stoj. Wszystko będzie super.

Witam.

Proszę nie pisać, że EPS się nie nadaje bo to jest nieprawda i już kiedyś o tym dyskutowaliśmy z kolegą tmann. Podałem chyba z 7 przykładów producentów styropianu, którzy sprzedają kształtki i styropian przeznaczony pod płyty fundamentowe wraz z deklaracjami itp. Podałem też link do programu liczącego płyty z zastosowaniem EPS(60-400) - co prawda jest to wersja ograniczona ale jesli komuś zależy to może sobie kupić. Nie chce mi się szukać w postach ale pamiętam, że kolega tmann pisał, styro chyba EPS200 nie nadaje się pod obciążenie punktowe xxx(trzeba poszukać) natomiast okazaje się, że EPS60 tam systarczał. Myślę, że cały problem polega na metodzie liczenia. W poprzednich postach ktoś podał link do innej metody moźe to jest jakaś wskazówka. Jak komuś zależy może się skontaktować z producentami ww programu i popytać jak to liczą. I proszę nie pisać, że pod szkieletowce może być a pod murowane nie. Osobiście wybudowałęm wiele murowanych na EPS100(płyta 10cm, pogrubienia pod scianami 30x30) nie ma z nimi, żadnych problemów. Sam mam dom murowany na EPS200 Ganderki z obciążeniami rzędu 90kN/m i płytą 25cm.

Pozdrawiam

http://www.eps-peps.se/demo/cgibin/peps_ppmip1.py

Producenci sprzedajcy styropian z atestami/deklaracjami pod plyta - zapodaj linki to dasz oczekiwany przez wielu odpor na za niemoznosc stosowania EPS pod plyta.

Ale argument z programem - - haahahahahah. Mam 9 lat stazu w najwiekszej polskiej firmie programistycznej. Nie jako programista, ale moi koledzy napisaliby ci co tylko bys zechcial...nawet taki program gdzie 2+2=1675.

mój dom stoi na EPS100 :)

Ściany zewnętrzne z betonu, opierają się na powierzchni 15cm płyty.

Miłego tygodnia :)

A grunt ( i forum tez) pod domem jak papier - przyjmie wszystko. Tylko zeby potem to co na tym gruncie nie okazalo sie "atramentem sympatycznym" zrobione.

Edytowane przez karolek75

tak tak, Skandynawia stawia na EPS100 też. Nic się nie dzieje. Jedna firma z tamtych rejonów, stawiała u nas domy na EPS100 i stoją i nic się nie dzieje.

Pewnie stawiali by nadal, ale nagonka się zrobiła :D

Wiadomo, Polacy sobie nie pozwolą na fuszerkę :D :D :D

A tak chciałem nie włączać się w tą dyskusję :(

Prowadziłem dzisiaj bardzo miłą konwersację z pracownikiem Genderki, otrzymałem maile z których wynika, iż:

1. Badania wg EN 1606 (pełzanie przy ściskaniu) nie były prowadzone dla ich EPS'a

2. Do obliczenia pełzania przy ściskaniu, można zastosować mnożnik 0,3 (wg. normy EN 13163:2008 zał. D2), z którego wynika, że obciążenia o wartości 30% naprężenia ściskającego przy 10% odkształceniu względnym, czyli 0,3 x 200 kPa => 60 kPa => 6000 kg/m2 nie powoduje powstania większego niż 2% odkształcenia względnego pełzania przy ściskaniu.

3. Sugeruje zastosowanie XPS (dochodzi argument o podciąganiu kapilarnym i stratach właściwości termoizolacyjnych EPSa)

Gość Arturo72
Rozumiem, że nie masz więcej niż 60 kPa? Bo jeśli przy silce nie przekraczasz tej wartości, to budując z Ytonga, też powinienem się zmieścić (niestety nie mam wyliczeń w projekcie).

Patrzyłem na projekt i tam są dane w kN/m a nie znam się na przeliczeniu tego.

Mój dom z płytą nie jest typowym domem,to klatka zelbetowa z 17 rdzeniami zelbetowymi powiązana z płytą i wiencem ze stropem drewnianym a plyta też nie jest zwykła,ma odsadzke czy jak tam to się nazywa.

Edytowane przez Arturo72

tak tak, Skandynawia stawia na EPS100 też. Nic się nie dzieje. Jedna firma z tamtych rejonów, stawiała u nas domy na EPS100 i stoją i nic się nie dzieje. ...

Mylisz się bardzo! Sprowokowani, sami przyznali, choć nie to było ich intencją, że ten EPS pod domem robi się taki zgęstniały i bardzo twardy.Chcieli się pochwalić, że niby taki wytrzymały. To dowód na to, że pełza i to bardzo szybko.

I dla mnie to jedyny argument za XPS.

Artur, jak cofniesz sie troche wstecz to na takze tym watku byl podnoszony temat utraty wlasciwosci termoizolacyjnych po wielu latach w gruncie, przez XPS-a w znacznie wiekszym stopniu niz EPS-a. Na podstawie "jakichs badan". Tak ze uwazaj za czym glosujesz :)

Mylisz się bardzo! Sprowokowani, sami przyznali, choć nie to było ich intencją, że ten EPS pod domem robi się taki zgęstniały i bardzo twardy.Chcieli się pochwalić, że niby taki wytrzymały. To dowód na to, że pełza i to bardzo szybko.

rozumiem, że firma o której mówimy robiła płyty tylko w PL i nie miała korzeni ani swoich doświadczeń? Bo to co piszesz, może świadczyć o tym, że na terenie naszego kraju urządzili sobie poligon doświadczalny?

Widze ze wojna eps vs xps nigdy sie nie skonczy ;)

Kilkadziesiat postow temu pokazywalem projekt mojej plyty gdzie max obciazenie to 65kN/m^2 i w projekcie jest EPS 200 20cm. Konstruktor powiedzial ze ten eps da rade(tzn nie bedzie pelzal), ale musi byc hydrofobowy. Jak zaczalem sobie liczyc i rozmyslac to w koncu stanelo na 10 cm XPS pod i ile tam wejdzie nad plyte, a tez juz sie cieszylem z oszczedzonych zl na XPSie.

Do DrKubus bo widze ze nikt Tobie nie odpowiedzial - juz kiedys pisalem ( obliczenia, koszty ogrzewania, wielkosci U) na moin przykladzie ze najlepsza opcja to 10cm XPS pod i 20 cm EPS nad. Oczywiscie jezeli nie idziesz w akumulacje - a z tego co czytam to nie. Wszystko bylo podparte obliczeniami ( dzieki uprzejmosci Asolta).

Widze ze wojna eps vs xps nigdy sie nie skonczy ;)

Kilkadziesiat postow temu pokazywalem projekt mojej plyty gdzie max obciazenie to 65kN/m^2 i w projekcie jest EPS 200 20cm. Konstruktor powiedzial ze ten eps da rade(tzn nie bedzie pelzal), ale musi byc hydrofobowy. Jak zaczalem sobie liczyc i rozmyslac to w koncu stanelo na 10 cm XPS pod i ile tam wejdzie nad plyte, a tez juz sie cieszylem z oszczedzonych zl na XPSie.

Do DrKubus bo widze ze nikt Tobie nie odpowiedzial - juz kiedys pisalem ( obliczenia, koszty ogrzewania, wielkosci U) na moin przykladzie ze najlepsza opcja to 10cm XPS pod i 20 cm EPS nad. Oczywiscie jezeli nie idziesz w akumulacje - a z tego co czytam to nie. Wszystko bylo podparte obliczeniami ( dzieki uprzejmosci Asolta).

sebcioc55, masz u mnie piwo, najchętniej z dowozem, żeby pogadać :)