Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Widze ze wojna eps vs xps nigdy sie nie skonczy ;)

Do DrKubus bo widze ze nikt Tobie nie odpowiedzial - juz kiedys pisalem ( obliczenia, koszty ogrzewania, wielkosci U) na moin przykladzie ze najlepsza opcja to 10cm XPS pod i 20 cm EPS nad. Oczywiscie jezeli nie idziesz w akumulacje - a z tego co czytam to nie. Wszystko bylo podparte obliczeniami ( dzieki uprzejmosci Asolta).

Ja również zdecydowałem się na 10cm XPS pod oraz 20cm EPS nad płytą (ogrzewanie gazem - nie zależy mi na akumulacyjności)

Nie rozumiem tych dywagacji XPS vs EPS - ten wątek przytacza tyle argumentów przeciwko EPS pod płyta, że moim zdaniem nie ma tutaj nic więcej do dodania.

Moja rada dla wszystkich którzy stoją przed wyborem XPS czy EPS: XPS - ewentualnie różnicę w cenie odbijcie sobie na wykończeniu.

a dla tych którzy juz EPS mają pod płytą - nic już zmienić nie można - więc nie ma sensu bić piany i się tym przejmować - pijcie spokojnie kawę na tarasie waszych pięknych domów i nie czytajcie tego wątku.

przy okazji chciałbym dodać firmę ECOINWEST z Oświęcimia na biała liste wykonawców - robota wykonana profesjonalnie i szybko.

pozdrawiam,

mx

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jezu już któryś raz widzę ten ECOINWEST :p w tak nachalnej reklamie. Przewija się to co kilka stron. Chyba bardzo się nudzą, znaczy nie mają zleceń...

a co tutaj jest nachalnego??? przez prawie 4 miesiace szukałem wykonawcy płyty (również na tym forum) i nie było to łatwe zadanie. Znalazłem dwie sensowne firmy i wybrałem jedną z nich.Zrobili mi płytę, jestem zadowolony więc ich polecam. Mam nadzieję, ze komuś to pomoże.

Swoja droga jak szukałem opini o ecoinwest na tym forum, to głównie pojawiały się posty o "nachalnej reklamie" a reszta była wycięta...

pozdrawiam,

mx

zresztą masz. 3 strony wcześniej (i już zmoderowany)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa&p=6432686#post6432686

Było tego sporo. Te same teksty. Biała księga, białe rękawiczki itd. Za każdym razem nowe osoby które niedawno się rejestrowały :D

Jaja sobie robicie i antyreklamę :D

zresztą masz. 3 strony wcześniej (i już zmoderowany)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa&p=6432686#post6432686

Było tego sporo. Te same teksty. Biała księga, białe rękawiczki itd. Za każdym razem nowe osoby które niedawno się rejestrowały :D

Jaja sobie robicie i antyreklamę :D

cóż... no nie udowodnię, że nie jestem wielbłądem...

pozdrawiam,

mx

Ale na szczęscie nie pisali go Twoi koledzy.

Program napisany przez firmę należoncą do EUMEPS. A korzystają z niego wszyscy producenci styro w Szwecji. Setki tysięcy płyt stoi w oparciu o ten program. Moźe kolega będzie kiedyś miał okazję pracować w rzetelnej firmie programistycznej to (bo twoja chyba taka nie jest skoro 2+2=1675) . W Szwecji nie ma czegoś takiego jak opieranie się o coś co nie jest sprawdzone przez odpowiednie instytucje. Ale do niektórych nie docierają takie argumenty.

Dla przypomnienia http://www.eps-peps.se/docs/Berakningsprinciper_med_EPS_111214.pdf

Producenci sprzedajcy styropian z atestami/deklaracjami pod plyta - zapodaj linki to dasz oczekiwany przez wielu odpor na za niemoznosc stosowania EPS pod plyta.

Ale argument z programem - - haahahahahah. Mam 9 lat stazu w najwiekszej polskiej firmie programistycznej. Nie jako programista, ale moi koledzy napisaliby ci co tylko bys zechcial...nawet taki program gdzie 2+2=167

A grunt ( i forum tez) pod domem jak papier - przyjmie wszystko. Tylko zeby potem to co na tym gruncie nie okazalo sie "atramentem sympatycznym" zrobione.

rozumiem, że firma o której mówimy robiła płyty tylko w PL i nie miała korzeni ani swoich doświadczeń? Bo to co piszesz, może świadczyć o tym, że na terenie naszego kraju urządzili sobie poligon doświadczalny?
Wiesz dobrze o jaką firmę chodzi. Znaną dosyć. Dawali EPS nie zależnie praktycznie od projektu twierdząc, że jego wytrzymałość to 100 kPa. O efekcie pełzania najwyraźniej nie słyszeli. Sami potwierdzili, że ten EPS po stosunkowo krótkim czasie przestaje spełniać swoją rolę - izolacji. Co najlepsze dawali, o ile pamiętam 30 lat gwarancji na płytę. EPS jednak traktowali jak część podbudowy a nie płyty a na to gwarancji nie dawali.

perm z całym szacunkiem. Ja wiem o jaką firmę chodzi. Naturalnie. Jednak to co piszesz nie trzyma się kupy.

Jak to przyznali się do błędu? Na czym to polegało? Wydali oświadczenie że przez swoją głupotę zrobili w PL setki płyt, które za 10 lat przestaną spełniać swoją rolę pod kątem izolacji termicznej?

A co, w ich kraju macierzystym? Tam zapewne też robili na EPS.

perm z całym szacunkiem. Ja wiem o jaką firmę chodzi. Naturalnie. Jednak to co piszesz nie trzyma się kupy.

Jak to przyznali się do błędu? Na czym to polegało? Wydali oświadczenie że przez swoją głupotę zrobili w PL setki płyt, które za 10 lat przestaną spełniać swoją rolę pod kątem izolacji termicznej?

A co, w ich kraju macierzystym? Tam zapewne też robili na EPS.

Nie chce mi się po raz kolejny tłumaczyć. Cofnij się w tym wątku o parę lat i przeczytaj.

Ale na szczęscie nie pisali go Twoi koledzy.

Program napisany przez firmę należoncą do EUMEPS. A korzystają z niego wszyscy producenci styro w Szwecji. Setki tysięcy płyt stoi w oparciu o ten program. Moźe kolega będzie kiedyś miał okazję pracować w rzetelnej firmie programistycznej to (bo twoja chyba taka nie jest skoro 2+2=1675) . W Szwecji nie ma czegoś takiego jak opieranie się o coś co nie jest sprawdzone przez odpowiednie instytucje. Ale do niektórych nie docierają takie argumenty.

Dla przypomnienia http://www.eps-peps.se/docs/Berakningsprinciper_med_EPS_111214.pdf

Chcialbym Ci uswiadomic, ze te plyty to najwyzej zostaly zaprojektowane z uzyciem tego programu. W oparciu o oblicznia wykonane w tym programie. A program liczy tak jak zostal napisany - w oparciu o algorytny, metody liczenia itp itd. Program to tylko taki lepszy kalkulator i jego istnienie nie przesadza o niczym. Jak przyjmniejsz bledne zalozenia to bedzie zle liczyl i juz.

A swoja droga to droga to rowniez nie rozumiem tego sporu EPS vs XPS. I nie ze bym trzymal ktoras strone. Tylko sie zastanawiam, co do cholery: istnieja rozne fizyki czy jak ? 3/4 powie ze mozna, 1/4 ze nie mozna. Tu nie demokracja ze wiekszosc ma racje, tylko nauka scisla. A spor wciaz otwarty....

Edytowane przez karolek75

Gość Arturo72

A swoja droga to droga to rowniez nie rozumiem tego sporu EPS vs XPS. I nie ze bym trzymal ktoras strone. Tylko sie zastanawiam, co do cholery: istnieja rozne fizyki czy jak ? 3/4 powie ze mozna, 1/4 ze nie mozna. Tu nie demokracja ze wiekszosc ma racje, tylko nauka scisla. A spor wciaz otwarty....

O właśnie,niektórzy tego nie rozumieją bazując na tym co pisze lub nie pisze producent o swoim produkcie.

Żaden producent EPS nie zabrania stosowania go pod płytą,podobnie żaden producent nie nakazuje stosowania XPS pod płytą.

Powtarzam,o tym czy jakiś materiał nadaje się do zastosowania w konstrukcji decyduje tylko i wyłącznie konstruktor po dokładnym wyliczeniu a nie producent tego materiału czy jakiś forumowy wykonawca płyt,który może jedynie pisać pod siebie.

też myślałem, że to nauka ścisła, ale zmieniłem zdanie po tym jak szukałem odpowiedzi (m.in. na tym forum) gdzie powinna być umieszczona folia - pod XPS czy nad. Na forum większość (ale nie wszyscy) twierdzili, że nad XPS. Na dwóch konstruktorów z którymi konsultowałem projekt płyty każdy twierdził co innego :( Ja tego nie rozumiem, czy nie ma gdzieś jakiegoś podręcznika, wzorca ktory by to jasno precyzowal? Nawet w sieci i nawet na niemieckich stronach pojawiają się obie wersje... Ostatecznie pewnie ma to znikomy wpływ na ostateczny produkt i jego parametry. I pewnie podobnie jest z XPS/EPS - nawet jak po kilku latach parametry EPS spadną to kto to zauważy lub zareklamuje? Jak to zmierzyć? Oby tylko te wszystkie domy na EPS stały długo i szczęśliwie :p

Dla mnie kluczowym argumentem przeciwko EPS jest to, że nie wolno go stosować pod płytę w Niemczech - to mi wystarczy.

pozdrawiam,

mx

Powtarzam,o tym czy jakiś materiał nadaje się do zastosowania w konstrukcji decyduje tylko i wyłącznie konstruktor po dokładnym wyliczeniu a nie producent tego materiału

Jak niby konstruktor ma coś dokładnie wyliczyć skoro nie zna dokładnie parametrów materiału?

Przecież nawet producenci ich nie znają, bo nie były prowadzone badania. Patrz post DrKubusa:

Prowadziłem dzisiaj bardzo miłą konwersację z pracownikiem Genderki, otrzymałem maile z których wynika, iż:

1. Badania wg EN 1606 (pełzanie przy ściskaniu) nie były prowadzone dla ich EPS'a

Pewnie każdy konstruktor ma swoje laboratorium i na własne potrzeby prowadzi te badania :p

Gość Arturo72
Jak niby konstruktor ma coś dokładnie wyliczyć skoro nie zna dokładnie parametrów materiału?

Przecież nawet producenci ich nie znają, bo nie były prowadzone badania. Patrz post DrKubusa:

Pewnie każdy konstruktor ma swoje laboratorium i na własne potrzeby prowadzi te badania :p

Zapewne nie doczytalaś pani brinkmanowa...

2. Do obliczenia pełzania przy ściskaniu, można zastosować mnożnik 0,3 (wg. normy EN 13163:2008 zał. D2), z którego wynika, że obciążenia o wartości 30% naprężenia ściskającego przy 10% odkształceniu względnym, czyli 0,3 x 200 kPa => 60 kPa => 6000 kg/m2 nie powoduje powstania większego niż 2% odkształcenia względnego pełzania przy ściskaniu.

Sprawdziłam w dowodzie i nazwiska brinkmanowa nie widzę :D

2. Do obliczenia pełzania przy ściskaniu, można zastosować mnożnik 0,3 (wg. normy EN 13163:2008 zał. D2), z którego wynika, że obciążenia o wartości 30% naprężenia ściskającego przy 10% odkształceniu względnym, czyli 0,3 x 200 kPa => 60 kPa => 6000 kg/m2 nie powoduje powstania większego niż 2% odkształcenia względnego pełzania przy ściskaniu.

Można według normy, ale skoro sam producent nie sprawdził, czy jego materiał spełnia warunki tej normy to jest totolotek.

Kilka lat temu było prowadzone na zlecenie UOKIK badanie styropianów i okazało się, że większość producentów nie trzyma się, ani norm, ani zadeklarowanych przez siebie parametrów.

Edytowane przez BabaBuduje

Gość Arturo72
S

.Kilka lat temu było prowadzone na zlecenie UOKIK badanie styropianów i okazało się, że większość producentów nie trzyma się, ani norm, ani zadeklarowanych przez siebie parametrów.

BASF też się pojawił w tym zestawieniu a taki niemniecki...

Sprawdź dokładnie dowód bo to aż w oczy kole ta gadka marketingowa i robienie przez was z ludzi jeleni.

Edytowane przez Arturo72

Zastanawiam się czy temat EPS vs XPS, można by zakończyć takimi stwierdzeniami:

1. EPS może być stosowany pod płytą fundamentową dla budynków o małych naprężeniach ściskających <60 kPa (dla EPS 200) i <30 kPA (dla EPS 100), ale ich zastosowanie musi być dopuszczone przez konstruktora.

2. Stosowanie EPS bezpośrednio pod płytę fundamentową nie jest dobrym rozwiązaniem, ze względu na ich nasiąkliwość. Jest to o tyle ważne, że w przypadku niekorzystnych warunków gruntowo-wodnych (możliwości kapilarnego podciągania, migracja wód opadowych po stropie gruntu spoistego lub inne przypadki) może spowodować pracę izolacji w warunkach czasowego lub długotrwałego nawodnienia, co przy kilkuprocentowej nasiąkliwości EPS obniża skuteczność izolacji.

3. Producenci (m.in. BASF, Genderka, Yetico) nie zalecają wykorzystania EPSa pod płytę, sugerując skorzystanie z XPSa

totalna teoria spisku:

jeżeli ktoś pisze, ze EPS jest zły - znaczy nazywa się brinkmann. Jeżeli pisze, ze ecoinwest wykonał mu dobrze płyte - znaczy pracuje dla tej firmy.

Z moich postów można zatem wywnioskować, ze nazywam się Brinkmann i pracuje w Ecoinwest :lol2:

totalny off-topic ale nie mogłem się powstrzymać...

pozdrawiam,

mx