Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

BASF też się pojawił w tym zestawieniu a taki niemniecki...

Sprawdź dokładnie dowód bo to aż w oczy kole ta gadka marketingowa i robienie przez was z ludzi jeleni.

Nie pamiętam, czy BASF był w zestawieniu, ale to nie było badanie XPS :).

A parametry trzymał Izolbet i Knauf. Pierwszy w pełni poprawny politycznie "

IZOLBET jest prywatną Firmą rodzinną Kazimierza, Roberta i Marcina Majchrzaków z Gostynina". Ten drugi faktycznie niemiecki :p

Sprawdziłam dowód jeszcze raz widzę niemiecko brzmiące nazwisko, ale nadal nie brinkmanowa. Ziomy przecież muszą się trzymać razem.

Edytowane przez BabaBuduje

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Zastanawiam się czy temat EPS vs XPS, można by zakończyć takimi stwierdzeniami:

1. EPS może być stosowany pod płytą fundamentową dla budynków o małych naprężeniach ściskających <60 kPa (dla EPS 200) i <30 kPA (dla EPS 100), ale ich zastosowanie musi być dopuszczone przez konstruktora.

2. Stosowanie EPS bezpośrednio pod płytę fundamentową nie jest dobrym rozwiązaniem, ze względu na ich nasiąkliwość. Jest to o tyle ważne, że w przypadku niekorzystnych warunków gruntowo-wodnych (możliwości kapilarnego podciągania, migracja wód opadowych po stropie gruntu spoistego lub inne przypadki) może spowodować pracę izolacji w warunkach czasowego lub długotrwałego nawodnienia, co przy kilkuprocentowej nasiąkliwości EPS obniża skuteczność izolacji.

3. Producenci (m.in. BASF, Genderka, Yetico) nie zalecają wykorzystania EPSa pod płytę, sugerując skorzystanie z XPSa

Jak najbardziej.

Dla nie oczywistym jest,że XPS jest pod względem nasiąkliwości lepszym rozwiązaniem niż EPS,chociaż HenoK robił próbę zanurzeniową jednego i drugiego i wnioski były ciekawe.

Natomiast nie jest prawdą jak sugeruje "najlepszy" zagraniczny wykonawca płyt w Polsce,że EPS200 nie nadaje się pod płytę,nie zalecanie nie jest równe zakazaniu,tym bardziej,że wszystko jest robione wg obowiązujących norm i robią to profesjonalni konstruktorzy,polska to tudny język...

Ciesze sie bardzo ze chodz jeden argument trafia do Artura. Kolejne zaczna trafiac dopiero po tym jak sciany zaczna w domu pekac :bye:

Parę naprawdę mocnych tąpnięć już przeżyłem od czasu postawienia domu i ściany o dziwo mimo to nie pękają na EPS200...

Słabsze tąpniecia mam co parę tygodni.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
:wtf: bo tu dzis jest kretowisko jutro byc moze gruzowisko

a za pozostale rozpierdzisko sciga mnie juz bank

no takie nawiazanie do golcow ale oby nie, 5 kopaln na tak malym terenie to naprawde mozna pewnego ranka obudzic sie w jaskini

Pod moim domem wiercą także wszystko możliwe.

Dlatego też tak ważny był dobry fundament pod domem i dobre zabezpieczenia a nie jakaś popierdółka ze zbrojeniem rozproszonym jakie promuje także "najlepszy" zagraniczny wykonawca płyt.

Bez odpowiedniego zabezpieczenia domu przed szkodami nie dostałbym PnB a wyliczenie tego to nie jest proste kopiuj/wklej.

Edytowane przez Arturo72

Artur co ty masz do tego Thomasa, chlop ma i wiedze w tym co robi i zapierd... jak kazdy z nas na swoje utrzymanie.. Gosciu stosuje sprawdzona technologie z zachodu ktora w cenie zwyklych law fundamentowych pozwala wykonac plyte fundamentowa ktora to nie musze tlumaczyc tu nikomu jest duzo lepszym rozwiazaniem od tradycyjnych fundamentow. A wiec kuzwa win win situation.

Promil ludzi w Polsce mieszka na kretowisku takim jak ty gdzie jest 5 kopalni w promieniu 10km. W reszcie Polski nie ma ryzyka zapadania sie gruntu wiec taka to technologie smilao mozna stosowac. Wytlumacz mi dlaczego wiec niby zbrojenie rozproszone jest zle. Jezeli tylko podloze jest odpowiednio przygotowane to budynek ani drgnie. Santosz t nawet rozproszonego zbrojenia nie dal i co, jak do teh pory ani ryski nie ma na scianach

Gość Arturo72
Artur co ty masz do tego Thomasa, chlop ma i wiedze w tym co robi i zapierd... jak kazdy z nas na swoje utrzymanie..

Brak rzetelności w informowaniu i przekazywaniu swojej wiedzy,no chyba,że nie ma tej wiedzy także albo jedno albo drugie.

A ja parę dni temu odkopałem styropian z opaski p-wysadzinowej, bo podłączali mi wodę i gaz.

W jednym miejscu opaska była z HydroStyru 100 z Genderki,tuż obok ze Styroduru BASFa.

Nie robiłem żadnych badań, pomiarów wagi, ale dotknąłem dłonią dolną powierzchnię płyt.

Różnica była wyraźna - o ile dotykając Genderkę miało się wrażenie chłodu i wilgoci, to styrodur po przyłożeniu ręki dał od razu wrażenie "oddawania"ciepła - jak każda sucha płyta styropianu.

To jest dla mnie ważniejsze, niż kPa, szczególnie w parterowym domku ze stropem drewnianym.

@DrKubus:

sorry ze dopiero teraz. Zaczynalem to zrobic już rano, ale miałem caly dzień taki mlyn, ze musialem to na razie zostawić na bok.

1.

10 cm XPS pod płytą f.

25 cm płyty

10 cm EPS 100 na płycie

U = 0,154 W/m²K

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?cid=awktWUvS&pid=-1&d0=1&mid0=101&d1=0.02&mid1=7&d2=6&mid2=31&d3=10&mid3=2828&x3=1000&lid3=1244074774&d4=10&mid4=59&x4=24&lid4=1244074774&d5=20&mid5=11&d6=0.06&mid6=7&d7=10&mid7=20643&d8=40&mid8=87&bt=2&T_i=20&RH_i=50&T_e=8&RH_e=100&outside=2&name=10cm+xps%2C+10cm+Eps%2C+sciany+porotherm24

Cena podkładu - 10m3 *450 zł = 4500 zł

2.

20 cm XPS pod płytą f.

25 cm płyty

10 cm EPS 100 na płycie

U=0,112W/m²K

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?cid=451EHMCP&pid=-1&d0=1&mid0=101&d1=0.02&mid1=7&d2=6&mid2=31&d3=10&mid3=2828&x3=1000&lid3=16884871&d4=10&mid4=3328&x4=24&lid4=16884871&d5=20&mid5=11&d6=0.06&mid6=7&d7=20&mid7=20643&d8=40&mid8=87&bt=2&T_i=20&RH_i=50&T_e=8&RH_e=100&outside=2&name=20cm+xps%2C+10cm+Eps+uwzgledniajac+sciany+Silka

Cena podkładu - 20m3 *450 zł = 9000 zł

3.

20 cm EPS 200 pod płytą f.

25 cm płyty

10 cm EPS 100 na płycie

U =0,108W/m²K

https://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?cid=sqJifhdb&pid=-1&d0=1&mid0=101&d1=0.02&mid1=7&d2=6&mid2=31&d3=10&mid3=2828&x3=1000&lid3=16884871&d4=10&mid4=3328&x4=24&lid4=16884871&d5=20&mid5=11&d6=0.06&mid6=7&d7=20&mid7=216&d8=40&mid8=87&bt=2&T_i=20&RH_i=50&T_e=0&RH_e=100&outside=2&name=20cm+EPS%2C+10cm+Eps+uwzgledniajac+sciany+Silka

Cena podkładu - 20m3 *300 zł = 6000 zł

Edytowane przez tmann*

Zastanawiam się czy temat EPS vs XPS, można by zakończyć takimi stwierdzeniami:

1. EPS może być stosowany pod płytą fundamentową dla budynków o małych naprężeniach ściskających <60 kPa (dla EPS 200) i <30 kPA (dla EPS 100), ale ich zastosowanie musi być dopuszczone przez konstruktora.

2. Stosowanie EPS bezpośrednio pod płytę fundamentową nie jest dobrym rozwiązaniem, ze względu na ich nasiąkliwość. Jest to o tyle ważne, że w przypadku niekorzystnych warunków gruntowo-wodnych (możliwości kapilarnego podciągania, migracja wód opadowych po stropie gruntu spoistego lub inne przypadki) może spowodować pracę izolacji w warunkach czasowego lub długotrwałego nawodnienia, co przy kilkuprocentowej nasiąkliwości EPS obniża skuteczność izolacji.

3. Producenci (m.in. BASF, Genderka, Yetico) nie zalecają wykorzystania EPSa pod płytę, sugerując skorzystanie z XPSa

Takie mniej więcej wnioski wyciągnęliśmy tu ze trzy lata temu. :) Osobiście obdzwoniłem kilku producentów styro i nikt EPS pod płytę nie polecał a wręcz wskazywali jego słabe strony sugerując XPS. Podstawowym problemem jest to, że nie jest to materiał wyprodukowany z myślą o takich zastosowaniach, tj warunkach dużego obciążenia i wilgoci. Stosuje się go ze względu na cenę i jest to jedyny argument za EPS vs. XPS. To jest ryzyko konstruktora, stosuje materiał którego przeznaczenie jest inne. Może się udać, nie musi. Przykład Legalett pokazuje, że może to być zły wybór. Spotkałem się też z propozycją izolacji z natryskiwanej pianki PUR/PIR pod płytą. Firma twierdziła, że da się tak zrobić i oni to zaprojektują. Gwarancji nie dawali bo... nie wszystko od nich zależy. :) (zagęszczenie podbudowy itp). Tak samo z EPS. Jak się coś z nim będzie działo to dom się nie zawali. Straci tylko część swoich właściwości izolacyjnych. Pytanie tylko po co w ogóle go stosować jeżeli nie ma izolować.

W Niemczech jest dopuszczone kilka rodzajów EPS hydro z zastrzeżeniem co do obciążalności.

Takie mniej więcej wnioski wyciągnęliśmy tu ze trzy lata temu. :) Osobiście obdzwoniłem kilku producentów styro i nikt EPS pod płytę nie polecał a wręcz wskazywali jego słabe strony sugerując XPS. Podstawowym problemem jest to, że nie jest to materiał wyprodukowany z myślą o takich zastosowaniach, tj warunkach dużego obciążenia i wilgoci. Stosuje się go ze względu na cenę i jest to jedyny argument za EPS vs. XPS. To jest ryzyko konstruktora, stosuje materiał którego przeznaczenie jest inne. Może się udać, nie musi. Przykład Legalett pokazuje, że może to być zły wybór. Spotkałem się też z propozycją izolacji z natryskiwanej pianki PUR/PIR pod płytą. Firma twierdziła, że da się tak zrobić i oni to zaprojektują. Gwarancji nie dawali bo... nie wszystko od nich zależy. :) (zagęszczenie podbudowy itp). Tak samo z EPS. Jak się coś z nim będzie działo to dom się nie zawali. Straci tylko część swoich właściwości izolacyjnych. Pytanie tylko po co w ogóle go stosować jeżeli nie ma izolować.

W Niemczech jest dopuszczone kilka rodzajów EPS hydro z zastrzeżeniem co do obciążalności.

Takie wnioski powinny być przyklejone na podforum fundamenty:) żeby nie walkowac tego za parę miesięcy :)

ten temat będzie wracał jak bumerang. Choć może już nie długo. Cena XPS jest coraz atrakcyjniejsza. Obecnie można już kupić grubo poniżej 400zł za m3. Niestety w tej cenie są tylko płyty o gr. 5 cm.

Gdzie? Chętnie kupię w tej cenie nawet 4 warstwy po 5 cm i nie bede sie musial zastanawiac :)

BASF też się pojawił w tym zestawieniu a taki niemniecki...

Sprawdź dokładnie dowód bo to aż w oczy kole ta gadka marketingowa i robienie przez was z ludzi jeleni.

Artur masz te 7K postów ale jesteś czasem żenujący. Takie dziecko we mgle. Aż żal dupę ściska.

390 to moze nie grubo, ale juz interesujaco :) czekam na szczegoly.

tak czułem że to słowo będzie problematyczne. Ok, ja mam możliwość kupienia w tej chwili XPS po 375zł w płytach 5cm. I dla mnie to jest grubo poniżej 400.

Ale nie mogę Ci po tyle sprzedać - to chyba oczywiste. Chyba że załatwisz sobie transport, to zejdziemy do 380zł.

Zaznaczam że nie handluje XPS-em aby nie było podejrzeń że prowadzę tu hurtownię :)

To jest raczej akcja jednorazowa - okazjonalna.

tak czułem że to słowo będzie problematyczne. Ok, ja mam możliwość kupienia w tej chwili XPS po 375zł w płytach 5cm. I dla mnie to jest grubo poniżej 400.

Ale nie mogę Ci po tyle sprzedać - to chyba oczywiste. Chyba że załatwisz sobie transport, to zejdziemy do 380zł.

Zaznaczam że nie handluje XPS-em aby nie było podejrzeń że prowadzę tu hurtownię :)

To jest raczej akcja jednorazowa - okazjonalna.

Podeślij na priv więcej informacji (najlepiej z tel. do siebie).

K.