Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Artur masz te 7K postów ale jesteś czasem żenujący. Takie dziecko we mgle. Aż żal dupę ściska.

Jak ktoś nie pisze prawdy tylko naciąga rzeczywistość tylko dla własnych celów to trzeba być jak dziecko we mgle żeby tego nie zauważyć.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy przy założeniach, że ściana ma U = 0,14, jest sens robić w podłodze U < 0,14?

W sumie niekoniecznie. Biorac pod uwagę, ze pod plyta temperatura stabilizuje się na ok 9-10°C, straty ciepla sa znacznie nizsze.

Co to jest wspolczynnik U: W/m²K, wiec Watt przez m² razy Kelvin. Sa to straty energii na 1 m² przy roznice temperatury 1K. Wiadomo, jeśli roznica temperatur jest nizsza, to straty energii również. Temp. wewn. 20°C, zewn. -10°C, roznica 30 K, a w pryzpadku podlogi wtedy roznica jest 11 K.

Nie wiem co i jak tam jest planowane, więc to takie wróżenie z fusów.

Nie do końca musi być jak piszesz Thomas.

Jeżeli będzie ogrzewanie podłogowe, to będą większe straty, bo temp podłogi na pewno będzie wyższa niż 20C.

Poza tym nie można porównywać do chwilowej temp na zewnątrz, bo raz będzie -10C, a raz 10C, natomiast pod płytą zawszę będzie w miarę stała temp.

Tak dla przykładu, średnia temp powietrza w tym sezonie grzewczym wynosiła u mnie ponad 5C, w zeszłym sezonie trochę ponad 2C

Nie wiem co i jak tam jest planowane, więc to takie wróżenie z fusów.

Nie do końca musi być jak piszesz Thomas.

Jeżeli będzie ogrzewanie podłogowe, to będą większe straty, bo temp podłogi na pewno będzie wyższa niż 20C.

Poza tym nie można porównywać do chwilowej temp na zewnątrz, bo raz będzie -10C, a raz 10C, natomiast pod płytą zawszę będzie w miarę stała temp.

Tak dla przykładu, średnia temp powietrza w tym sezonie grzewczym wynosiła u mnie ponad 5C, w zeszłym sezonie trochę ponad 2C

oczywiście, w przypadku plyty grzewczej wygląda to nieco inaczej, pisałem o tym już wcześniej. Wtedy trzeba więcej izolacje pod plyta, a kalkulator na U-wert.net nawet ma taka funkcje aby to uwzglednic. Można tam podac srednice rur, rozstaw, polozenie oraz temp. zasilania.

:)

Czy przy założeniach, że ściana ma U = 0,14, jest sens robić w podłodze U < 0,14?
Trzymaj się norm a raczej zawartych w nich proporcji. Dom energooszczędny do 40 kWh/m2 (w taki zdaje się celujesz), norma NF-40.

ściany I, II i II str. klim U < 0,15, IV, V str. klim. U< 0,12

strop - 0,12 - 0,10

podłoga - 0,20 - 0,15

To jest kalkulacja, również opłacalności w stosunku do nakładów. Przy XPS pod płytą możliwe, że bardziej opłaci się dać go mniej a więcej tańszej izolacji w ściany i strop lub lepsze okna.

EDIT:

:) napisałem zanim przeczytałem twojego ostatniego posta.

W sumie niekoniecznie. Biorac pod uwagę, ze pod plyta temperatura stabilizuje się na ok 9-10°C, straty ciepla sa znacznie nizsze.

Co to jest wspolczynnik U: W/m²K, wiec Watt przez m² razy Kelvin. Sa to straty energii na 1 m² przy roznice temperatury 1K. Wiadomo, jeśli roznica temperatur jest nizsza, to straty energii również. Temp. wewn. 20°C, zewn. -10°C, roznica 30 K, a w pryzpadku podlogi wtedy roznica jest 11 K.

Swieta prawda, roznica ΔT ma kluczowy wplyw na straty ciepla. Tak jak pisze tmann powyzej temperatura pod plyta stabilizuje sie do dosc stalej teperatury majac roznice 10C straty ciepla sa duzo mniejsze.

Tu oczywiscie nikt sie ze mna nie zgodzi ale dlatego nie uwazam aby ladowanie nadmiernej ilosci izolacji pod plyte mialo sens poniewaz inwestycja ta nigdy sie nie zwroci w czasie naszego zycia. Nie bede natomiast odgrzebywac tematu gdyz to juz bylo wczesniej wyliczone i udowodnione. :cool:

Trzymaj się norm a raczej zawartych w nich proporcji. Dom energooszczędny do 40 kWh/m2 (w taki zdaje się celujesz), norma NF-40.

ściany I, II i II str. klim U < 0,15, IV, V str. klim. U< 0,12

strop - 0,12 - 0,10

podłoga - 0,20 - 0,15

To jest kalkulacja, również opłacalności w stosunku do nakładów. Przy XPS pod płytą możliwe, że bardziej opłaci się dać go mniej a więcej tańszej izolacji w ściany i strop lub lepsze okna.

EDIT:

:) napisałem zanim przeczytałem twojego ostatniego posta.

To znaczy, że mamy identyczne zdanie na ten temat :)

DrKubus - ja na Twoim miejscu zleciłbym wykonanie OZC (koszt 250-300zł), a pożytek ogromny. Moim zdaniem OZC powinno być obowiązkowe. Dużo rozjaśnia, same współczynniki U to nie wszystko. Np u mnie wszystkie przegrody są dużo poniżej NF40, a niektóre nawet poniżej NF15, ale co z tego skoro z OZC zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania wyszło mi ok 60kWh/m^2?

Wszystko musisz sobie policzyć, bo może nie opłaca się dawać więcej styro w podłogę, co będzie kosztować np 1500 zł, a oszczędność z tego tytułu będziesz miał w ciągu 20 lat np 700zł.

EDIT: żeby nie być gołosłownym podam mój przykład. W przypadku gdy dołożyłem 10cm EPS nad płytę (do już istniejących 10 + 10cm XPS pod) to straty przez podłogę zmalały mi o 400kWh/rok co przy cenie np gazu 0,28zł/kWh daje 112 zł/rok. Te 10cm EPS100 będą mnie kosztować 2000zł, więc zwróci mi się to po 18 latach przy cenie gazu na dzisiejszym poziomie - więc inwestycja słaba, ale ja to robię między innymi żeby mieć wyżej podłogę, więc pogoń za jak najmniejszym U jest tutaj drugorzędna.

Edytowane przez sebcioc55

Taka uwaga dla osób które przenoszą izolację z pod płyty na płytę

Ponieważ sam zastanawiam się jakie ostatecznie rozwiązanie przyjąć, przeliczyłem U kilku rodzajów przegród

Przykład warstw od spodu do góry:

1. 30cm XPS, 20cm żelbet, U=0,13 W/(m2K) (przegroda jednorodna)

2. 10cm XPS, 20cm żelbet, 20cm EPS, U=0,162 W/(m2K) (przegroda niejednorodna, pod ścianami nośnymi, ok. 12m2, brak izolacji/silka)

3. 20cm XPS, 20cm żelbet, U=0,195 W/(m2K) (przegroda jednorodna)

4. 20cm żelbet, 20cmEPS, U=0,33 W/(m2K) (przegroda niejednorodna, pod ścianami nośnymi, ok. 12m2, brak izolacji/silka)

Przyjęte lambdy materiałów:

XPS = 0,04 W/(mK)

EPS = 0,038 W/(mK)

Zelbet = 1,7 W/(mK)

Poniżej link do użytej metody obliczeń:

www.builddesk.pl/files/BuildDesk/PL Education/PL Academy/PL Documents/Obliczanie wspolczynnika przenikania ciepla dla przegrod jednorodnych i niejednorodnych.pdf

EDIT:

Przyjąłem chyba za niską lambda dla żelbetu, wg. BuildDeska beton zbrojony ma lambada ok 2,3

Edytowane przez grzes124

a jak to się ma do wyliczeń tmann'a:

20 cm XPS pod płytą f.

25 cm płyty

10 cm EPS 100 na płycie

U=0,112W/m²K

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?cid=451EHMCP&pid=-1&d0=1&mid0=101&d1=0.02&mid1=7&d2=6&mid2=31&d3=10& mid3=2828&x3=1000&lid3=16884871&d4=10&mid4=3328&x4 =24&lid4=16884871&d5=20&mid5=11&d6=0.06&mid6=7&d7= 20&mid7=20643&d8=40&mid8=87&bt=2&T_i=20&RH_i=50&T_ e=8&RH_e=100&outside=2&name=20cm+xps%2C+10cm+Eps+u wzgledniajac+sciany+Silka

Ten jego kalkulator inaczej liczy, dla Twojego przykładu:

1. U=0,119 W/m²K

2. U=0,115 W/m²K

3. U=0,169 W/m²K

4. U=0,162 W/m²K

W dodatku przyjąłeś dość kiepskie parametry styropianu, dla przykładu 10 cm XPS BASF 3035 ma deltę 0,035 W/(mK).

W obliczeniach które podałem, używam tylko wymienionych materiałów w przegrodzie z wymienionymi parametrami. Nie uwzględniam piasku/podbudowy więc U może być trochę wyższe przez to.

Zauważ, że przypadek 2 i 4 to przegrody niejednorodne, a kalkulator który podałeś liczy dla jednorodnych.

W obliczeniach które podałem, używam tylko wymienionych materiałów w przegrodzie z wymienionymi parametrami. Nie uwzględniam piasku/podbudowy więc U może być trochę wyższe przez to.

Zauważ, że przypadek 2 i 4 to przegrody niejednorodne, a kalkulator który podałeś liczy dla jednorodnych.

A w czym to liczyłeś?

A w czym to liczyłeś?

Na brudno w openoffice. Link do metody obliczeń wklejałem wyżej.

EDIT:

Obliczenia które są wyżej zmienią się jeśli założymy inne parametry materiałów czy budynku, ale nie to chciałem pokazać.

Chciałem zwrócić głównie uwagę na fakt, że jest różnica czy 20cm styro jest pod płytą, czy na płycie.

Edytowane przez grzes124

Taka uwaga dla osób które przenoszą izolację z pod płyty na płytę

Ponieważ sam zastanawiam się jakie ostatecznie rozwiązanie przyjąć, przeliczyłem U kilku rodzajów przegród

Przykład warstw od spodu do góry:

1. 30cm XPS, 20cm żelbet, U=0,13 W/(m2K) (przegroda jednorodna)

2. 10cm XPS, 20cm żelbet, 20cm EPS, U=0,162 W/(m2K) (przegroda niejednorodna, pod ścianami nośnymi, ok. 12m2, brak izolacji/silka)

3. 20cm XPS, 20cm żelbet, U=0,195 W/(m2K) (przegroda jednorodna)

4. 20cm żelbet, 20cmEPS, U=0,33 W/(m2K) (przegroda niejednorodna, pod ścianami nośnymi, ok. 12m2, brak izolacji/silka)

Przyjęte lambdy materiałów:

XPS = 0,04 W/(mK)

EPS = 0,038 W/(mK)

Zelbet = 1,7 W/(mK)

Poniżej link do użytej metody obliczeń:

www.builddesk.pl/files/BuildDesk/PL Education/PL Academy/PL Documents/Obliczanie wspolczynnika przenikania ciepla dla przegrod jednorodnych i niejednorodnych.pdf

EDIT:

Przyjąłem chyba za niską lambda dla żelbetu, wg. BuildDeska beton zbrojony ma lambada ok 2,3

nie jestem specem ale końcowe wielkości U chyba wyszły trochę sporawe. Dla 30cm XPS pod płytą aż 0,13? Dodatkowo nie wiem dlaczego ale u mnie w OZC przy 10cm XPS + 20cm EPS wyszło U=0,091 dla całej podłogi.

EIDT: kurde ale szybko odpisujecie, nie zdążyłem napisać swojego posta a przed nim już 4 inne ;)