Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie jestem specem ale końcowe wielkości U chyba wyszły trochę sporawe. Dla 30cm XPS pod płytą aż 0,13? Dodatkowo nie wiem dlaczego ale u mnie w OZC przy 10cm XPS + 20cm EPS wyszło U=0,091 dla całej podłogi.

W Autytorze OZC chyba nie ma możliwości definiowania przegród niejednorodnych, przynajmniej w wersji demo, którą mam takiej opcji nie widzę.

Dodatkowo w podłodze na gruncie w OZC dodatkowo jest dodawany opór gruntu, czego ja nie uwzględniałem.

Spróbuj pobawić się OZC z BuildDesk, tam można definiować przegrody niejednorodne.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zadanie na dziś:

Jaką lambdę będzie miała warstwa 10cm, składająca się z 2 warstw 5 cm?

Edytowane przez DrKubus
ach te greckie literki

Zadanie na dziś:

Jaką deltę będzie miała warstwa 10cm, składająca się z 2 warstw 5 cm?

Wiesz, tego właśnie nie jest pewien.

Wraz z grubością warstwy XPS lambda rośnie, np powyżej 80mm jest już 0,039W(mK).

Myślisz, że jak skleisz dwie cienkie warstwy, to nie będzie takiego efektu?

W Autytorze OZC chyba nie ma możliwości definiowania przegród niejednorodnych, przynajmniej w wersji demo, którą mam takiej opcji nie widzę.

Dodatkowo w podłodze na gruncie w OZC dodatkowo jest dodawany opór gruntu, czego ja nie uwzględniałem.

Spróbuj pobawić się OZC z BuildDesk, tam można definiować przegrody niejednorodne.

grześ masz darmowe 5.0 basic z purmo praktycznie pełna wersja.

Bardzo użyteczne informacje, dzięki. W moim przypadku 10cm XPS pod płytę i Xcm na płytę, oczywiście na płytę EPS. Dlaczego X? Czekam na OZC, to wiele wyjaśni. Drodzy Panowie, moim skromnym zdaniem OZC to podstawa do planowania grubości izolacji i szukania rozwiązań związanych z maksymalnym wyeliminowaniem mostków termicznych.

Mnie martwi miejsce połączenia płyty ze ścianą, która będzie z silikatów, tam będą dość duże straty. Myślę nad dociepleniem pionów płyty, żeby nie rozchodziło się na boki. Jak dostanę OZC, to wszystko stanie się jasne.

Dla mnie wybór 10 czy 20 lub więcej cm pod płytą był jasny.

Ogrzewanie w wylewce odizolowane od ocieplonej płyty ponieważ:

1. Na wszelki wypadek :)

2. Nie ma 100%pewności jak zachowa się XPS i jakie będzie miał parametry po 20, 30, .... latach uwzględniając zmiany atmosferyczne i gruntowe w tak długim czasie.

3. Badania są czysto laboratoryjne, nie muszą pokryć się z rzeczywistością.

4. Gdyby nawet tę izolację trafił szlag, to zostanie jeszcze 15-20cm EPS-a pomiędzy płytą a wylewką a nie zupełnie nic.

Może moje myślenie jest błędne, ale jakoś tak mam, że wolę zabrać kurtkę w piękną pogodę idąc w góry, mimo, że muszę ją nieść, niż marznąć, gdy pogoda się zmieni.

Życzcie mi szczęścia, jak wszystko pójdzie ok, to z końcem lipca robimy płytę :)

Wiesz, tego właśnie nie jest pewien.

Wraz z grubością warstwy XPS lambda rośnie, np powyżej 80mm jest już 0,039W(mK).

Myślisz, że jak skleisz dwie cienkie warstwy, to nie będzie takiego efektu?

Składać zamierzam z innego powodu (unikając mostków na łączeniu, ale właśnie jestem ciekaw czy przy okazji nie zyskam trochę lambdy :)

Wszystko bylo liczone w wersji 6.1 pro przez Asolta. Z obliczen i wynikow ktore mam wyglada wlasnie jakby kazda warstwa byla brana pod uwage do obliczen.

Akurat co do wiarygodności obliczeń Asolta, nic nie mam. Sam ostatnio mu zleciłem OZC dla koncepcji mojego domu, czekam na wyniki :D

Być może w pełnej wersji PRO jest możliwość definiowania przegród niejednorodnych, ja w wersji demo Audytora, ani Purmo Basic, które też mam, nie widziałem takiej opcji. Natomiast wiem, że gdzieś w instrukcji do tych programów było jak postępować w przypadku takich przegród, jednak nie zgłębiałem jeszcze tego.

EDIT:

Nie znalazłem także w wersjach programów, które mam, przegrody typu 'płyta fundamentowa', jest tylko 'podłoga na gruncie', co jednak nie jest jednoznaczne, i końcowy wynik w dużym stopniu zależy od przyjętych mostków cieplnych dla tej przegrody.

Edytowane przez grzes124

Akurat co do wiarygodności obliczeń Asolta, nic nie mam. Sam ostatnio mu zleciłem OZC dla koncepcji mojego domu, czekam na wyniki :D

Być może w pełnej wersji PRO jest możliwość definiowania przegród niejednorodnych, ja w wersji demo Audytora, ani Purmo Basic, które też mam, nie widziałem takiej opcji. Natomiast wiem, że gdzieś w instrukcji do tych programów było jak postępować w przypadku takich przegród, jednak nie zgłębiałem jeszcze tego.

EDIT:

Nie znalazłem także w wersjach programów, które mam, przegrody typu 'płyta fundamentowa', jest tylko 'podłoga na gruncie', co jednak nie jest jednoznaczne, i końcowy wynik w dużym stopniu zależy od przyjętych mostków cieplnych dla tej przegrody.

Jak bedziesz mial wyniki to sie pochwal, szczegolnie jezeli chodzi o plyte.

Mi sie wydaje ze podloga na gruncie z odpowiednimi warstwami w tych programach to nic innego jak nasza plyta fundamentowa;)

Odnośnie jeszcze zawyżonego U.

Dodałem do przegrody na samym spodzie 50cm piasku. Obliczenia tym razem już bezpośrednio z BuildDesk.

1. 30cm XPS, 20cm żelbet, U=0,11 W/(m2K) (przegroda jednorodna)

2. 10cm XPS, 20cm żelbet, 20cm EPS, U=0,131 W/(m2K) (przegroda niejednorodna, pod ścianami nośnymi, ok. 12m2, brak izolacji/silka)

3. 20cm XPS, 20cm żelbet, U=0,154 W/(m2K) (przegroda jednorodna)

4. 20cm żelbet, 20cmEPS, U=0,2 W/(m2K) (przegroda niejednorodna, pod ścianami nośnymi, ok. 12m2, brak izolacji/silka)

EDIT:

Nie wiem co prawda, czy ten piasek można ładować do obliczeń U przegrody.

Ktoś z większym doświadczeniem mógłby się wypowiedzieć.

Edytowane przez grzes124

Z piaskiem 50cm:

"pstryknij jak mozesz 10xps 0,038 i 10 epsa 0,036? " U=0,164W/(m2K)

"A ja poprosze 15 XPS pod i 15 EPS nad." U=0,12W/(m2K)

Zwracam tylko uwagę, że to jest pod konkretny przypadek płyty o pow 150m2, gdzie w przypadku eps na górze ok 12m2 jest nieizolowane tym eps'em.

BuildDesk jest darmowy, przynajmniej ta wersja którą ja mam, i dość intuicyjny, więc możecie prosto we własnym zakresie posprawdzać różne rodzaje przegród.

pod ścianami nośnymi, ok. 12m2, brak izolacji/silka

oczywiście w obliczeniach przyjmujesz pod tymi ścianami 10cm XPS(jeżeli występuje)?? - nie jest to całkowity brak izolacji. Jak już kilka stron temu pisałem te straty przez ściany do płyty i potem do gruntu są tak małe że nie warto się nimi przejmować (w przypadku 10cm XPS pod i 10-20cm nad).

jeżeli chodzi o builddesk to zobaczcie tu http://bdec.builddesk.pl/logowanie , zarejestrujcie się i jest tam mnóstwo projektów gotowych, zależy od biura. Mój np jest i można sobie grzebać.

Witam. Dzięki pomocy mojego taty i brata jestem świeżo po wylaniu płyty. Powierzchnia zabudowy 165 m2, na spodzie xps ravatherm 2x10 cm, cokoły 20 cm eps hydro. Płyta miała być gruba na 20 cm ale po zrobieniu belek pod sciany nośne okazało sie ze przy zastosowaniu siatek zgrzewanych (gdzie miejscami 4 na siebie nachodziły) wychodziła zbyt mała otulina górnej siatki dlatego dołożyliśmy dodatkowe 2 cm. Warunki gruntowe są wyśmienite. Po zdjęciu humusu -(50-70cm) zaczynał sie ładny piach. Zrobiliśmy małe przemieszczenie ziemi na działce i tym samym w jednym miejscu mam do 4 m w głąb czarną ziemię a pod domem piasek.

image.jpg

image.jpgimage.jpgimage.jpg

Ubijanie cały dzień dużą ubijarką. Nie wiem ile miała kg ale w domu 50 m od miejsca ubijania było czuć.

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Edytowane przez adamzzz

Witam. Dzięki pomocy mojego taty i brata jestem świeżo po wylaniu płyty. Powierzchnia zabudowy 165 m2, na spodzie xps ravatherm 2x10 cm, cokoły 20 cm eps hydro. Płyta miała być gruba na 20 cm ale po zrobieniu belek pod sciany nośne okazało sie ze przy zastosowaniu siatek zgrzewanych (gdzie miejscami 4 na siebie nachodziły) wychodziła zbyt mała otulina górnej siatki dlatego dołożyliśmy dodatkowe 2 cm. Warunki gruntowe są wyśmienite. Po zdjęciu humusu -(50-70cm) zaczynał sie ładny piach. Zrobiliśmy małe przemieszczenie ziemi na działce i tym samym w jednym miejscu mam do 4 m w głąb czarną ziemię a pod domem piasek.

[ATTACH=CONFIG]257470[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]257476[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]257475[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]257477[/ATTACH]

Ubijanie cały dzień dużą ubijarką. Nie wiem ile miała kg ale w domu 50 m od miejsca ubijania było czuć.

Adamzz, no to dawaj zdjecia z budowy