Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie do osób, które dają styro pod płytę i na płytę.

Czy ścianki działowe (nie nośne) stawiacie na styro czy bezpośrednio na płycie?

Ja scianki dzialowe dawalem bezposrednio na plyte. a posadzka na styro jest oddylatowana od samych scian tasma piankowa. Sama posadzke trzeba i tak zreszta dylatowac co jakis fragment

Witam

Proszę o poradę, czy przy stosowaniu ogrzewania podłogowego elektrycznego bardziej rozsądne (ekonomia, komfort cieplny) będzie :

1. 25cm XPS pod płytę

2. 15cm XPS pod płytę, 10cm EPS 200 na płytę

3. 10cm XPS pod płytę, 15cm EPS 200 na płytę

Dom jak w stopce, standard planuję EUco < 30kWh/(m2rok). Zakładam, że w przypadku 2 i 3 akumulacyjność budynku będą załatwiały ściany zewnętrzne i wewnętrzne. Dodatkowo w salonie planuję zabudowę biokominka ze wstawkami ze "starej" cegły pełnej i kamienia. Paliwo do biokominka mam w dobrej cenie ;]

Czy wybierając jednak opcję 1 (akumulacja w podłodze), czy ściany zewnętrzne zamienić mogę na BK czy dalej zostać przy silce ?

Pozdrawiam

Marcin

Edytowane przez chemical

Z ciekawostek, właśnie bawiłem się OZC w programie Audytor OZC, dla mojego domku (100 m2 pow. zabudowy, ok 160 m2 pow. uzytkowej), okazalo sie ze roznica dla parametru "Projektowa strata ciepła przez przenikanie:" pomiedzy ociepleniem plyty:

10 cm XPS pod płytą, 10 cm EPS na płycie, a

20 cm XPS pod płytą, 10 cm EPS na płycie, wynosi:

4823W - 4781W = 42 W, co powoduje że Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EA nie ulega zmianie.

Czy ktoś mógłby potwierdzić ten rząd wielkości?

Z ciekawostek, właśnie bawiłem się OZC w programie Audytor OZC, dla mojego domku (100 m2 pow. zabudowy, ok 160 m2 pow. uzytkowej), okazalo sie ze roznica dla parametru "Projektowa strata ciepła przez przenikanie:" pomiedzy ociepleniem plyty:

4823W - 4781W = 42 W, co powoduje że Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EA nie ulega zmianie.

Mniej więcej tak, wiele razy mowilem, ze za dużo izolacji pod plyta mało ma sensu. Jednak, trzeba brac pod uwagę ze plyta grzewcza, a nawet podlogowka w wylewce trochę popsuja wyniki obliczenia wspolczynnika U, a wtedy te 10cm więcej mogą być uzasadnione. Chociaz, w praktyce robimy 30cm izolacji (obojętnie teraz, czy calosc pod plyta czy 20+10) tylko dla domow z certyfikatem NF15, ponieważ tam jest wymagane konkretny wspolczynnik U 0,12 bądź 0,10. Osobiscie na ten temat (parametry i warunki na dotacje) mam podzielone zdanie.:)

Edytowane przez tmann*

Wątpię, aby to była prawidłowa wartość.

Nie wykluczam, że jest to błąd w programie.

O czymś podobnym pisałem tutaj :

Frykow dosyć juz dawno temu pisał o błędzie w programie OZC :

http://forum.muratordom.pl/post3159948.htm#3159948

Prawdopodobnie błąd ten związany jest z obliczeniami strat do gruntu (pozostałe straty się nie zmieniają)

Sprawdzałem ostatnio jak wpływa zmiana grubości izolacji pod posadzką na wynik i natrafiłem na podobny, a być może taki sam błąd.

Zmiana grubości izolacji z 0,282m, na 0,283m (o 1 mm) powoduje zmianę w obliczonych stratach do gruntu z 6,22GJ/rok, na 3,91GJ/rok.

Oczywiście pozostałe dane w programie się nie zmieniły.

Wie ktoś z czego może ten błąd wynikać?

Pisałem w tej sprawie do twórców programu, ale odpowiedzi nie uzyskałem :(.

Nie wiem, czy ten błąd w programie poprawili.

To jak można opierać się na tych wyliczeniach? Przecież to kwestia paru tysięcy zlotych.:mad:

Można to zweryfikować w prosty sposób. Zadaj kolejno 10cm XPS, 11cm XPS, 12cm XPS .... 20cm XPS.

Zanotuj wyniki parametru "Projektowa strata ciepła przez przenikanie:" dla każdej grubości.

Jeżeli program działa poprawnie, to wartości te będą dawały kolejne wartości malejące, dające na wykresie linię zbliżoną do ciągłej.

Jeżeli jest błąd w programie, o którym pisałem, to wyjdzie to w postaci dziwnych wyników.

Zweryfikować można innym programem lub oszacowaniem tych strat "na piechotę".

To jak można opierać się na tych wyliczeniach? Przecież to kwestia paru tysięcy zlotych.:mad:

Można to zweryfikować w prosty sposób. Zadaj kolejno 10cm XPS, 11cm XPS, 12cm XPS .... 20cm XPS.

Zanotuj wyniki parametru "Projektowa strata ciepła przez przenikanie:" dla każdej grubości.

Jeżeli program działa poprawnie, to wartości te będą dawały kolejne wartości malejące, dające na wykresie linię zbliżoną do ciągłej.

Jeżeli jest błąd w programie, o którym pisałem, to wyjdzie to w postaci dziwnych wyników.

Sprawdź też inne parametry obliczeń. Jeżeli różnica dla tych dwóch wariantów była 42W, to straty przez posadzkę na gruncie przy 30cm izolacji wychodzą ok. 80W, a przy 20cm ok. 120W. To tylko 1,7 - 2,5% wszystkich strat. Na czym wychodzą Ci pozostałe tak duże straty?

Poprawiłem przegrody okienne i teraz jest tak (dla zmiennej grubości XPSa pod płytą):

10 cm (U=0,127 W/m2K); 4733 W

12 cm (U=0,118 W/m2K); 4722 W

14 cm (U=0,110 W/m2K); 4713 W

16 cm (U=0,103 W/m2K); 4705 W

18 cm (U=0,098 W/m2K); 4698 W

20 cm (U=0,092 W/m2K); 4692 W

Witam

Proszę o poradę, czy przy stosowaniu ogrzewania podłogowego elektrycznego bardziej rozsądne (ekonomia, komfort cieplny) będzie :

1. 25cm XPS pod płytę

2. 15cm XPS pod płytę, 10cm EPS 200 na płytę

3. 10cm XPS pod płytę, 15cm EPS 200 na płytę

Dom jak w stopce, standard planuję

Czy wybierając jednak opcję 1 (akumulacja w podłodze), czy ściany zewnętrzne zamienić mogę na BK czy dalej zostać przy silce ?

Pozdrawiam

Marcin

Zastanów się jeszcze nad wersją 1.

W wersji 2 i 3 na pewno zaoszczędzisz na ociepleniu, ale dojdzie dodatkowa wylewka.

Dodatkowo górne ocieplenie płyty będzie poszatkowane przez ściany nośne i działowe, tworząc mostki cieplne.

Jeśli chcesz koniecznie w wersje 2 lub 3 to zastanów się czy nie zrobić lekkich ścianek działowych na górnej wylewce tak aby nie przecinać izolacji

Sprawdź też inne parametry obliczeń. Jeżeli różnica dla tych dwóch wariantów była 42W, to straty przez posadzkę na gruncie przy 30cm izolacji wychodzą ok. 80W, a przy 20cm ok. 120W. To tylko 1,7 - 2,5% wszystkich strat. Na czym wychodzą Ci pozostałe tak duże straty?

Straty:

[TABLE=class: grid, width: 500]

[TR]

[TD]Opis[/TD]

[TD=align: center]GJ/rok[/TD]

[TD=align: center]kWh/rok[/TD]

[TD=align: center]%[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Drzwi zewnętrzne[/TD]

[TD=align: right]4,70[/TD]

[TD=align: right]1305[/TD]