Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Straty:

[TABLE=class: grid, width: 500]

[TR]

[TD]Opis[/TD]

[TD=align: center]GJ/rok[/TD]

[TD=align: center]kWh/rok[/TD]

[TD=align: center]%[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Drzwi zewnętrzne[/TD]

[TD=align: right]4,70[/TD]

[TD=align: right]1305[/TD]

[TD=align: right]13,4[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Okno (świetlik) zewnętrzne[/TD]

[TD=align: right]7,67[/TD]

[TD=align: right]2129[/TD]

[TD=align: right]21,9[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Dach[/TD]

[TD=align: right]3,38[/TD]

[TD=align: right]939[/TD]

[TD=align: right]9,6[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Podłoga na gruncie [/TD]

[TD=align: right]0,51[/TD]

[TD=align: right]141[/TD]

[TD=align: right]1,4[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Ściana zewnętrzna[/TD]

[TD=align: right]9,96[/TD]

[TD=align: right]2767[/TD]

[TD=align: right]28,4[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Ciepło na wentylację[/TD]

[TD=align: right]8,84[/TD]

[TD=align: right]2455[/TD]

[TD=align: right]25,2[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: right]Razem[/TD]

[TD=align: right]35,05[/TD]

[TD=align: right]9737[/TD]

[TD=align: right]100,0[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Przy takich proporcjach strat na pewno nie opłaca się inwestować w dodatkową izolację posadzki na gruncie.

Dużo lepszą inwestycją będzie popracowanie nad zmniejszeniem strat, które mają największy udział procentowy: wentylację, drzwi zewnętrzne, ściany zewnętrzne.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak w opisie, od dołu:

10 cm XPS 0,034

25 cm Żelbet 1,7

10 cm EPS 0,040

0,3 cm Folia PE 0,2

6 cm Wylewki 1,4

2,5 cm Płytki ceramiczne 1,05

U=0,127 W/m2K

A jaka powierzchnia tej podłogi?

Edit:

Powiedzmy że masz 100m2 tej podłogi

dla podanego U

w przybliżeniu strata przez podłogę w sezonie grzewczym(ok. 200dni) = 0,127*100*(20-5)*24*200/1000 = 914,3kWh/rok

Skąd u Ciebie wartość 141kWh/rok?

Edytowane przez grzes124

Zastanów się jeszcze nad wersją 1.

W wersji 2 i 3 na pewno zaoszczędzisz na ociepleniu, ale dojdzie dodatkowa wylewka.

Dodatkowo górne ocieplenie płyty będzie poszatkowane przez ściany nośne i działowe, tworząc mostki cieplne.

Jeśli chcesz koniecznie w wersje 2 lub 3 to zastanów się czy nie zrobić lekkich ścianek działowych na górnej wylewce tak aby nie przecinać izolacji

Jestem uczulony na hałas dlatego wybrałem ciężką silke do wewnątrz.

Chyba pójdę w tym kierunku nr 1, chociaż do rozważenia jest jeszcze grubość izolacji i żelbetu, udział strat ciepła do gruntu w ogólnych stratach z tego co m.in. przedstawił DrKubus jest bardzo niski, więc może lepiej dam XPS pod płytę mniej tj. 20cm (bo drogi, a to i tak wykracza poza standard NF15 !), w zamian dołożę do okien lub reku. Dom będzie raczej lekki (nieużytkowe poddasze, ściany zewn. BK) więc może uda się tu zaprojektować żelbet 15cm, po prostu mam obawy jak maty grzejne będą reagować na grubą płytę.

Dodam, że posiadam na 99% dobry grunt (żadnych szkód górniczych, osuwisk, niski poziom wód gruntowych) Sąsiedzi zgodnie twierdzą, że po zdjęciu humusu jest min 6m krystalicznie czystego piachu, nikt w okolicy nie robi żadnych drenaży, grunt pije wodę jak na pustyni.

Koszt badań geologicznych u mnie (2 próbki) 800zł - czy radzicie to zrobić dla świętego spokoju? Czy zadecyduje o tym projektant adoptujący?

Dzięki za pomoc

Jak w opisie, od dołu:

10 cm XPS 0,034

25 cm Żelbet 1,7

10 cm EPS 0,040

0,3 cm Folia PE 0,2

6 cm Wylewki 1,4

2,5 cm Płytki ceramiczne 1,05

U=0,127 W/m2K

Jakos... wg karty technicznej Styrodur mam lambde 0.037 przy grubości 10cm. Za to EPS może mieć lepszy, licze zazwyczaj 0,033. Wtedy wg moich wyliczen U jest ok 0,154 W/m²K, 0,127 z dwoma warstwami raczej nie wychodzi. Uzywam dwie rozne programy, a wyniki sa takie same.

edit: Beton raczej ma lambde 2,3, folia raczej 0,4. Plytki ceramiczne licze na 1,2. Wtedy wynik wychodzi trochę inaczej :)

XPS 2x5cm: Można. Ale stracisz ok 25% nosnosci, tzn w przypadku BASF zamiast 185kPa będzie 140kPa.

Edytowane przez tmann*

Jakos... wg karty technicznej Styrodur mam lambde 0.037 przy grubości 10cm. Za to EPS może mieć lepszy, licze zazwyczaj 0,033. Wtedy wg moich wyliczen U jest ok 0,154 W/m²K, 0,127 z dwoma warstwami raczej nie wychodzi. Uzywam dwie rozne programy, a wyniki sa takie same.

Wg https://www.basf.de/basf2/img/produkte/kunststoffe/styrodur/downloads2/pl/styrodur_dane_techniczne.pdf 10 cm XPS'a ma 0,035.

Świetnie, teraz zobacz tabelkę poniżej.

EDIT:

Co do U płyty, to nie licz że będzie taka nieska. Górnej izolacji płyty nie będziesz mieć ciągłej.

To samo przy liczeniu U dachu jest, trzeba wziąć pod uwagę, że oprócz np. wełny mamy też krokwie.

Edytowane przez grzes124

4 strona, lewy dolny róg - lambda = 0,039 W/(m*K).

Oprócz materiału i grubości trzeba jeszcze wziąć pod uwagę warunki jego stosowania, np. w temperaturze -80 st. C, płyta o gr. 50mm ma lambdę 0,026 W/(m*K) :).

To jeszcze kilka obliczeń, dla przekroju powyżej, zmieniając grubość XPS'a:

brak XPS'a U=0,204 W/m2K - strata 3097 kWh/rok

5 cm XPS'a U=0,155 W/m2K - strata 910 kWh/rok

10 cm XPS'a U=0,126 W/m2K - strata 725 kWh/rok

Zmieniłem parametry EPS ma 0,037, XPS ma 0,039 i wyniki:

brak XPS'a U=0,195 W/m2K - strata 3089 kWh/rok

5 cm XPS'a U=0,155 W/m2K - strata 907 kWh/rok

10 cm XPS'a U=0,129 W/m2K - strata 742 kWh/rok

15 cm XPS'a U=0,111 W/m2K - strata 629 kWh/rok

20 cm XPS'a U=0,097 W/m2K - strata 545 kWh/rok

Przy okazji (nie wiem dlaczego) strata przy 10 cm XPS (U=0,129 W/m2K) wzrosła do 742 kWh/rok, co jest już zbliżone z tym co liczył grzes124

Patrząc na te obliczenia, zastanawiam się czy jest sens zwiększać ocieplenie, bo zwiększając XPSa z 10 do 20 cm (za 4500 zł), oszczędzam 200 kWh/rocznie czyli 40-80 zł :)

Co prawda idąc tym tropem, obcinając XPSa tylko do 5 cm, oszczędzam kolejne 2200, tracąc 30-60 zł/rocznie.

edit: Beton raczej ma lambde 2,3, folia raczej 0,4. Plytki ceramiczne licze na 1,2. Wtedy wynik wychodzi trochę inaczej :)

XPS 2x5cm: Można. Ale stracisz ok 25% nosnosci, tzn w przypadku BASF zamiast 185kPa będzie 140kPa.

wartości dla folii i płytek przyjąłem domyślne z Audytora OZC, myślę że te parametry nie mają aż tak wielkiego wpływu na obraz sytuacji.

edit: Wg normy PN-EN ISO 6946, Żelbet ma lambdę 1,7, skąd bierzesz 2,3?

Edytowane przez DrKubus

Patrząc na te obliczenia, zastanawiam się czy jest sens zwiększać ocieplenie, bo zwiększając XPSa z 10 do 20 cm (za 4500 zł), oszczędzam 200 kWh/rocznie czyli 40-80 zł :)

20XPS pod płytą to lepiej inż 10XPS pod, 10EPS nad.

4500zł - EPS - dodatkowa wylewka - dodatkowa robocizna. Ile zaoszczędzisz?

edit: Wg normy PN-EN ISO 6946, Żelbet ma lambdę 1,7, skąd bierzesz 2,3?

Beton zbrojony ma lambdę 2,3W/(mK)

Edytowane przez grzes124

20XPS pod płytą to lepiej inż 10XPS pod, 10EPS nad.

4500zł - EPS - dodatkowa wylewka - dodatkowa robocizna. Ile zaoszczędzisz?

Beton zbrojony ma lambdę 2,3W/(mK)

Z założenia będę miał wylewkę i ogrzewanie podłogowe wodne (odizolowane 10 cm EPSem od płyty), więc tak na prawdę nie doliczam tego jako dodatkowego kosztu.

Co do lambdy wziąłem ją z http://www.zst-ciechanow.pl/files/PN-6946.pdf, ja widzę 1,7, skąd bierzecie 2,3?

Wg mojego programu, który liczy zgodnie z norma DIN EN ISO 6946 : 1996-11, sa ww parametry. Program na www. u-wert.net daje takie same wyniki, wiec, mysle ze jest ok. Co prawda, uważam te Twoje parametry/wyniki jako trochę optymistyczne.

Jednak, z ta karta techniczna BASF mnie zaskoczylesz, faktycznie sa tam nieco inne parametry. Znikla również informacja na temat obciazen przy układaniu wieluwarstwowym. Musze to zbadac :). Ta karta jest z marzec 2014, wiec, można mi chyba wybaczyć, ze jeszcze o niej nic nie wiedziałem :)

W mojej kartce 3035 CS ma Lambde 0.037 przy grubości 10cm, i tak zawsze liczyłem.