Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastanawiam się czy wpływu na wynik U nie miał parametr "Równoważny opór gruntu wraz z oporami przejmowania Rg = 2,214 m2K/W (widoczny na zrzucie).

Tak opór gruntu ma bardzo duży wpływ na końcowy wynik.

Jest izolacja 10cm XPS.

To 10cm XPS Cię ratuje.

Jest izolacja 10cm XPS.

Jaki procent powierzchni plyty to u Ciebie sciany i ile przez nie tracisz,biorac pod uwage z10cm XPS pod płytą ?

Płyta ok 150m2, jeśli dałbym styro na płytę, to izolacja ta byłaby poprzecinana na długości ok 50m

Dla płyty 10cmXPS pod 10cmEPS nad U wzrosło z 0,166W/(m2K) do ok. 0,25W/(m2K)

Dla porównania 20cmXPS pod płytą to ok 0.19W/(m2K)

Podane U są bez uwzględnienia oporu gruntu.

Zapewne będą to wartosci na tyle nikpe, źe dwukrotnie droższy XPS nigdy sie nie spłaci.

10cm XPS - 10cm EPS - dodatkowa wylewka - dodatkowa robocizna. Czy na pewno różnica taka wielka?

EDIT:

Nie neguje żadnych rozwiązań. Staram się zwrócić tylko uwagę na pewne fakty, które są pomijane lub zbyt upraszczane.

Edytowane przez grzes124

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To 10cm XPS Cię ratuje.

Ratuje o tyle, że ogranicza straty di gruntu z niewielkiej procentowo powierzchni, na ktorej one występuja

Płyta ok 150m2, jeśli dałbym styro na płytę, to izolacja ta byłaby poprzecinana na długości ok 50m

A ile to metrów KWADRATOWYCH, I jaki to procent ogolnej powierzchni płyty ?

50 metrow, razy średnia szerokość ściano dajmy na to 0.2m, to 10m2, czyli 6,7 % powierzchni Twojej Plyty.

Te 6,7 jest gorzej izolowane, bo przez 10cm XPS,

Ale za to pozostałe 93% powierzchni płyty izolowane jest materialem EPS, który stanowi 50% grubości izolacji i posiada o 20% lepszy wspolczynnik lambda.

Dla płyty 10cmXPS pod 10cmEPS nad U wzrosło z 0,166W/(m2K) do ok. 0,25W/(m2K)

Tak. Ale tylko na ograniczonej powierzchni, bo przecież nie dla CAŁEJ plyty.

Grafitowy EPS jest tanszy i mozna kupic go mniej, niz EPS.

10cm XPS - 10cm EPS - dodatkowa wylewka - dodatkowa robocizna. Czy na pewno różnica taka wielka?

To jest jedyny argument, oczywiscie tylko wtedy, kiedy ktoś robi ogrzewanie w płycie, a jej powierzchnie na gotowo, pod płytki, panele parkiet.

No, chyba, ze wyliczyleś, ile energii ucieka przez przez sciany i plyte zaizolowaną 10cm XPS, ile na tym bedziesz rocznie tracil i po jakim czasie ta strata przekroczy koszt inwestycji w drugie 10 cm XPS.

Edytowane przez fotohobby

50 metrow, razy średnia szerokość ściano dajmy na to 0.2m, to 10m2, czyli 6,7 % powierzchni Twojej Plyty.

Te 6,7 jest gorzej izolowane, bo przez 10cm XPS,

Ale za to pozostałe 93% powierzchni płyty izolowane jest materialem EPS, który stanowi 50% grubości izolacji i posiada o 20% lepszy wspolczynnik lambda.

50 metrów to ściany wew, dodaj do tego jeszcze 50metrów ścian zewnętrznych.

Słowo klucz to mostki cieplne.

Po co ludzie robią chociażby węgarki, przecież to taki mały procent powierzchni?

Po co rezygnują z kołkowania styro, przecież to kropla w powierzchni ściany?

Tak. Ale tylko na ograniczonej powierzchni, bo przecież nie dla CAŁEJ plyty.

U ok. 0.25W/(m2K) jest dla całej płyty, dla wersji 10cmXPS pod i 10EPS nad, dla mojego konkretnego przypadku.

Do takiej wartości wzrosło po dodaniu liniowych mostków cieplnych.

Jeszcze raz zaznaczam, że jest to U obliczone bez uwzględnienia oporu gruntu.

Edytowane przez grzes124

Tak czy inaczej różnica w U jest znaczna.

Jakos te Twoje obliczenia nie pokrywaja się z tym, co preezentowal chocby t.brinknamm i co pokazuje program U-wert.

Wegrarki to rzecz oczywista - tylko, ze tam mamy roznicę braku izolacji vs izolacja węgarkiem gr 20 styropianu.

A tu mamy różnicę 13% płyty ocielonej 10 cm z lambdą 0,037 i 77% z 20cm z lambdą 031 i 037, versus cala płyta 20cm z lambdą 037.

I Tobie wychodzi różnica 0.16 do 0.25...

Znów mnie kusiło żeby trochę policzyć:

Okazuje się, że pionowe ocieplenie płyty (po obwodzie), zmienia dość drastycznie wyniki, przy tych samych warstwach XPS/EPS (10/10), bez ocieplenia poziomego straty 735 kWh/rocznie, po zastosowaniu 10 cm 0,037, straty spadają do 429 kWh/rok

Żeby nie było podaję wyliczenia straty ciepła przez grunt dla płyty 100m2, ocieplonej dookoła 10 cm EPS 037:

XPS 0,037/EPS 0,031

10/10 - 429 kWh/rok

20/ 0 - 461 kWh/rok

10/ 8 - 469 kWh/rok

10/ 0 - 1972 kWh/rok

Wnioski pozostawiam Wam

I Tobie wychodzi różnica 0.16 do 0.25...

Właśnie tak to wygląda w przypadku mojej płyty. Projektuje dom parterowy, więc mam więcej ścian na płycie. W domach z poddaszem wynik powinien być trochę lepszy, ale na cuda bym też nie liczył.

Dzielę się tylko wynikami swoich obliczeń i wnioskami z nich wyciągniętymi. Nikomu zgadzać się z nimi nie karzę.

Programy z których korzystam są ogólnodostępne i nawet darmowe. Wystarczy zobaczyć jak rozchodzą się izotermy w takiej płycie, żeby zdziwienie zamienić w stwierdzenie.

Nie mam nic do stryo na płycie. Twierdzę jedynie że prawdziwą wartość ma ciągła warstwa izolacji pod płytą.

Jeśli możesz to podeślij mi przykład swojego obliczenia z u-wert.

Okazuje się, że pionowe ocieplenie płyty (po obwodzie), zmienia dość drastycznie wyniki, przy tych samych warstwach XPS/EPS (10/10), bez ocieplenia poziomego straty 735 kWh/rocznie, po zastosowaniu 10 cm 0,037, straty spadają do 429 kWh/rok

Żeby nie było podaję wyliczenia straty ciepła przez grunt dla płyty 100m2, ocieplonej dookoła 10 cm EPS 037:

Ciekawe to co piszesz, możesz napisać w czym/jak to liczyłeś?

Właśnie tak to wygląda w przypadku mojej płyty. Projektuje dom parterowy, więc mam więcej ścian na płycie. W domach z poddaszem wynik powinien być trochę lepszy, ale na cuda bym też nie liczył.

Dzielę się tylko wynikami swoich obliczeń i wnioskami z nich wyciągniętymi. Nikomu zgadzać się z nimi nie karzę.

Programy z których korzystam są ogólnodostępne i nawet darmowe. Wystarczy zobaczyć jak rozchodzą się izotermy w takiej płycie, żeby zdziwienie zamienić w stwierdzenie.

Nie mam nic do stryo na płycie. Twierdzę jedynie że prawdziwą wartość ma ciągła warstwa izolacji pod płytą.

Jeśli możesz to podeślij mi przykład swojego obliczenia z u-wert.

Mój przyklad podał ładnych parę stron wczesniej t.brinkmann.

Na ten temat rozmawiali i asolt i HenoK chyba i jakos zaden nie dostrzegł nieprawidłowości w tamtym toku rozumowania.

Ale ok, moze masz inne podejscie.

W takim razie, podaj, jakie przyjałeś warunki i dane, dla wyliczenia, jakie straty daje 1mb sciany wymurowanej na płycie izolowanej 10cm XPS

Edytowane przez fotohobby

A tempetatura płyty ? Bo to ona ma wpływ na szybkośc, co za tym idzie ilość uciekającej prez styk sciana-płyta energii.

Po ilosc stratę energii liczyc za pomoca współczynnika psi, skoro mamy wszelkie dane (powierzchnię wymiany, współczynniki lambda, temperatury ) ?