Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Odwierty i badania geologiczne czy też geotechniczne dają nam wiedzę na temat parametrów geotechnicznych ( w tym wytrzymałościowych) gruntu jak także wiedzę o układzie warstw i występowaniu wody bądź nie itp. W żadnym przypadku nie dają nam odpowiedzi na temat nośności gruntu dla przeniesienia obciążeń z budowli .

No wiec odwierty daja dane (paranetry), oby określic nośnośc gruntu w danym przypadku. Może pisze skrotowo, ale chyba każdy wie o co chodzi...

Nie wprowadzaj ludzi w błąd, to nie jest takie proste jak Ci sie z tą nośnością wydaje, może się zdarzyć, że pod warstwą tzw nośną, na której warunek nośności jest spełniony, jest warstwa o wiele słabsza i wtedy nie ma mowy o przeniesieniu obciążeń z budowli.

Przecież pavulonek wyrażnie napisał, że poniźej 0,7 ma piasek zwięzły, a watpliwosci konstruktora wątpliwosci dotyczą tylko pierwszej warstwy, do głębokości 0.7.

To, źe się "moźe zdażyć" to ja doskonale wiem, ale analizujemy konkretny przypadek w ktorym się akurat (przyjajmniej patrzac informacje, jakie przekazał pavulonek)"nie zdaża".

Edytowane przez fotohobby

No wiec odwierty daja dane (paranetry), oby określic nośnośc gruntu w danym przypadku. Może pisze skrotowo, ale chyba każdy wie o co chodzi...

No właśnie nie każdy o tym wie, bo nie każdy na tym forum jest inżynierem budownictwa.

Przecież pavulonek wyrażnie napisał, że poniźej 0,7 ma piasek zwięzły, a watpliwosci konstruktora wątpliwosci dotyczą tylko pierwszej warstwy, do głębokości 0.7.

W nazewnictwie geotechnicznym nie ma czegoś takiego jak piasek zwięzły, jest piasek luźny, średnio zagęszczony, zagęszczony itd. jest piasek grubo, średnio, drobnoziarnisty, są gliny zwięzłe...

To, źe się "moźe zdażyć" to ja doskonale wiem, ale analizujemy konkretny przypadek w ktorym się akurat (przyjajmniej patrzac informacje, jakie przekazał pavulonek)"nie zdaża".

Tu szczerze mówiąc nie rozumiem do czego pijesz? Zdarzyć pisze się przez rz sprawdź sobie w słowniku.

Ogólnie czepiłem się tego bo jeden laik ( z trochę wiekszą wiedzą - bo nie sądzę, że jesteś inżynierem budownictwa) tlumaczy drugiemu laikowi pewne sprawy z zakresu geotechnicznego posadowienia budynków w sposób bardzo skrótowy.

@pavulonek

Swojemu konstruktorowi możesz polecić przeczytanie normy PN-EN 1997-1 Projektowanie geotechniczne Część 1: Zasady ogólne pkt 6.4 który mówi że Uszkodzenia spowodowane mrozem nie wystąpią :

- grunt nie jest wrażliwy na przemarzanie

- spód fundamentu znajduje się poniżej głębokości przemarzania

- stosuje się izolacje zapobiegające przemarzaniu

Edytowane przez jacentyy

Tu szczerze mówiąc nie rozumiem do czego pijesz? Zdarzyć pisze się przez rz sprawdź sobie w słowniku.

Ogólnie czepiłem się tego bo jeden laik ( z trochę wiekszą wiedzą - bo nie sądzę, że jesteś inżynierem budownictwa) tlumaczy drugiemu laikowi pewne sprawy z zakresu geotechnicznego posadowienia budynków w sposób bardzo skrótowy.

I w tym, że nie rozumiesz, cały sęk....

Napiszałeś, że może się zdarzyć, że pod warstwa nośną będzie nienośna i żebym nie wprowadzał "ludzi w błąd"

Oczywiscie, że tak może się zdarzyć, ale ja odpowiadam pavulonkowi w JEGO KONKRETNYM przypadku. A jakoś nie napisał, ze taka warstwa wystepuje.

Przypomne ci, że w TYM KONKRETNYM przypadku wątpliwosci dotyczą tylko piewszej, sięgającej do 0.7m.

To, czy jestem laikiem, czy nie to nie Tobie oceniać. Jaka uczelnię skonczyłem również. . Kiedy cos tlumaczę staram się dostosowac do odbiorcy. Ja myślę, że kiedy taki odbiorca przeczyta:

Badania geologiczne były ?

Tylko one mogą dać odpowiedż na tamet nośności gruntu.

To wie, o co chodzi. Albo badania zrobi i konstruktorowi przekaże.

Podsumowywując, najbardziej wartościowa część Twojej wypowiedzi, to poprawienie mojego błędu ortograficznego, za co dziękuję.

Edytowane przez fotohobby

Ciekawa dyskusja. Nie jestem fachowcem, ale mam już pierwsze doświadczenia z płytą (jako inwestor) i powiem tak:

Miałem robione badanie gruntu, a ponieważ chciałem domek na płycie, zleciłem konstruktorowi jej zaprojektowanie. Po zrobieniu wykopu na projektowaną głębokość, okazało się, że w kilku miejscach glina jest bardziej mokra - taka rozwodniona. Wezwałem geologa, który stwierdził, że cały grunt na tym poziomie jest do d... i sugeruje wybrać jeszcze pół metra głębiej. Ekipa wybrała i zgodnie z dalszymi zaleceniami nasypali kamieni (głazów) od 100 do chyba 300 mm średnicy. Zasypali to częściowo mieszanką 0-32,5 i heja na to zagęszczarką 520 kg. W sumie ta warstwa nie przekraczała 40cm, ale po badaniu stopnia zagęszczenia, Id wyszło od 0,7 do 0,9. W następnej warstwie wyszło już Id 1.

Podbudowa jest tak twarda, że jeżdżą po tym koparki, ciężarówki po 30 ton, nawet forumowy czołgista mógłby wjechać na to swoim czołgiem i nie siądzie ani milimetr. Podbudowa jak pod Taipei, a nie parterowy domek. W sumie poszło ok 450 -500 ton kamienia, a wykonawcom szczęki opadały, jak zobaczyli ile kasy idzie w ziemie.

Podsumowanie.

Chciałem płytę i mam płytę, ale nie ma co gadać, że ławy byłyby znacznie tańsze (o ten kamień).

Mowa, że płyta nadaje się na grunty o słabszej nośności, to chyba jakiś absurd, w każdym razie nie w moim przypadku - może u Artura72 bo jest inaczej projektowana, ale nie można tego uogólniać na wszystkie płyty. Żeby zagęścić podbudowę do Id 0,7 (tak było w projekcie) to grunt musi mieć nośność.

Wykonawca zadał mi pytanie: po co taka solidna podbudowa jak pod bunkier, skoro dom i tak będzie stał na styropianie? Nie wiem, może Wy znacie odpowiedź ?

I kilka fotek z mojej budowy :).

Wykop na głębokość projektowaną:

1.jpg2.jpg3.jpg

Wykop pogłębiony i zasypany grubym kamieniem:

4.jpg5.jpg

Edytowane przez Horher

Gruby kamień:

[ATTACH=CONFIG]259031[/ATTACH]

Pierwsza warstwa (gruby kamień zasypany mieszanką 0-31,5:

[ATTACH=CONFIG]259032[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]259033[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]259034[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]259035[/ATTACH]

A kto ci ten gruby kamień wymyślił? Za dużo pieniędzy masz?

A kto ci ten gruby kamień wymyślił? Za dużo pieniędzy masz?

Pani geolog. Po wybraniu tej kolejnej warstwy gliny 50 cm o której pisałem, dalej była glina :(. Pani geolog powiedziała, że jedyny sposób żeby zagęścić podbudowę do wymaganego projektem Id 0,7, to sypnąć na pierwszą warstwę takie głazy. Mają pełnić funkcję - jak to określiła - kowadła, i dzięki temu mieszanka 0-31,5 nad głazami się zagęści.

Cenowo te kamienie niewiele były droższe od mieszanki - 20 zł/tonę. Sprawę uratował kamieniołom będący 1 km od budowy. W sumie na podbudowę poszło ok 500 ton kamienia różnych frakcji :(.

Horher, tak patrze na te twoje zdjecia i okolica wyglada mi jakos znajomo. Pozniej patrze na twoja lokalizacje pod i wszystko jest juz jasne. Na szczescie u w Walbrzychu kamienia jest sporo i nie placi sie za niego az tyle ale mimo wszystko kasy wlozyles w ta skale.

Plyta edzie taka ze ani drgnie, trzymam kciuki

Witam,

muszę się pochwalić! W piątek zalałem płytę fundamentową, a nawet dwie - jedna pod dom 96m2 i jedna pod garaż 66m2.

Zdjęcie humusu i wykonanie podbudowy zleciłem lokalnej firmie, wszystko zostało wykonane po świętach. Zaczęliśmy w poniedziałek 5 maja od kanalizacji (kanalizacja wykonana przez firmę). Połowa poniedziałku i cały wtorek układaliśmy szalunek z EPS.

W środę było trochę nerwowo, ponieważ układanie XPS'a okazało się trochę trudniejsze niż myślałem, a musiałem wszystko przygotować na przyjazd zbrojarzy. Późnym wieczorem zakończyliśmy układanie XPS'a i folii na płycie pod dom.

W czwartek rano pojawiła się ekipa, która podjęła się wykonania zbrojenia. I tutaj ogromne podziękowania dla chłopaków z VEGA-SYSTEM. Obiecali, że na piątek obie płyty będą gotowe do zalewania i słowa dotrzymali, a pracy mieli naprawdę sporo.

W piątek nie pozostało nic innego jak zrobienie opaski i obsypanie szalunków piaskiem. Skończyliśmy jakąś godzinę przed przyjazdem pierwszej gruszki z betonem.

Ponieważ, było nas tylko trzech - ojciec, szwagier i ja - zdecydowałem się na beton samozagęszczalny LAFARGE AGILIA Fundament i był to strzał w dziesiątkę. Dwie płyty o łącznej powierzchni 162m2 zalaliśmy w 3 godziny. Podczas zalewnia pracy było tylko dla jednej osoby, po zalaniu beton należy wygładzić łatą (bez wibrowania) i gotowe. Robiliśmy to pierwszy raz i jestem naprawdę zadowolony.

http://i325.photobucket.com/albums/k398/adr1anw/Z7/DSC01235_zps1f03aa0e.jpg

http://i325.photobucket.com/albums/k398/adr1anw/Z7/DSC01238_zpseaf4c3a8.jpg

http://i325.photobucket.com/albums/k398/adr1anw/Z7/DSC01250_zpsee38ae7e.jpg

http://i325.photobucket.com/albums/k398/adr1anw/Z7/DSC01260_zps9aeb7f23.jpg

http://i325.photobucket.com/albums/k398/adr1anw/Z7/DSC01271_zps4b9fc747.jpg

http://i325.photobucket.com/albums/k398/adr1anw/Z7/DSC01276_zps3532baaa.jpg

http://i325.photobucket.com/albums/k398/adr1anw/Z7/DSC01279_zpsc28ba406.jpg

Więcej zdjęć i uzupełnienie dziennika za jakieś 2 tygodnie.

Edytowane przez f1lar

yendrek3, dzięki. Tak jak pisałem nie wszystko wykonałem sam. Faktycznie spora płyta, w przyszłym roku dojdzie jeszcze jedna o powierzchni około 70m2 :)

adamzzz, 255zł netto za m3 z transportem na miejsce budowy, 230zł brutto za godzinę pracy pompy.

Krótki film z zalewania:

Skład tych betonów, opiera się na upłynniaczach i superplastyfikatorach. To że zupa, nie świadczy, że z wody :D

No tak, inaczej stosunek w/c byłby zupelnie nieakceptowalny. W sumie, to przyjemnie cie patrzy, jak mieszanka bez problemu dociera do kazdego zakamarka. Roboty faktycznie, na jednego czlowieka.