Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Masakra, beton to jakaś kpina, B25 :lol2: jak B15 jest to jest sukces. Niestety tak w hoo grają "betoniarnie" za tą kasę mam C30/37 a jak ciut dołożę to mam

C40/50 z betoniarki, problem ? tylko wydajność procesu. Problem, tu jest ? no jaki ? w betoniarni mógł być dobry beton, ale ku ta s operator siup wody co by mu się łatwiej czyściło czy inne wymówki. A ty masz beton moim zdaniem poza klasowy stąd rysy ! właśnie przez gwałtowny skurcz.

Niestety trzeba pilnować bubków co robią beton lepiej niż pijaczków z pod sklepu co by Ci mieszali beton w betoniarce.

Myślę że dla innych porada jest prosta ładne skrzynki 15x15x15 cm na kosteczki i zaraz przed odjazdem z betoniarni próbka, później jeszcze kogoś z jakieś politechniki niech też pobierze próbki, strach na dziadów padnie blady.

Powtarzam to co jest to to jest zupa nie beton.

Plus jeszcze te podkładki pod zbrojenie ! to już Ty przygrałeś ... tak się nie robi ! ponieważ taki element nie współpracuje z betonem dobrze.

Matryca cementowa choć przywiera doń, to przy takich gabarytach "kruszywa" powstają 3 x naprężenia większe na styku takich przedmiotów z matrycą.

Takie coś się konstruuje z prętów zbrojeniowych.

Aby takie coś było to cementu potrzeba koło 420 i więcej kg i to nie jednego a dwóch plus plastyfikatory.

to jest jeszcze dość rzadkie ...

a taki przeważnie wychodzi z betoniarki na W/C 0,3 75kg cementu i 25 L wody betoniarka 250 lirów max w tym 200 mieszanki.

to jest beton jaki winny być ...

Skład tych betonów, opiera się na upłynniaczach i superplastyfikatorach. To że zupa, nie świadczy, że z wody
robiłeś beton sam ? na budowie ściśle trzymając się założonego W/C ?

Mam kawałek betonu, którym zatykałem dno studni, jest tak twardy że aż dzwoni

niczym ceramika. Betoniarka nigdy nie wymiesza tak dobrze czegoś na 0,22 -0,25 W/C

wydajność kiepska, ale beton mistrzostwo hand made.

A piszę trochę wkurzony bo jeden nadęty bufon inż .. twierdził że z betoniarki nigdy nie będzie taki jak z gruchy :D ha ha ha ...

super tylko widać po filmie kolegi że gnojowice przywieźli, bo nie wierzę iż w tym betonie jest 400 kg i więcej cementu ... na samo zagęszczaną mieszankę trzeba aż 600 kg cementu, nie jednego, a dwóch ...

Edytowane przez מרכבה

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pojechałeś czołgista po tym betonie, nie ma co. Jesteś zdania, że nie da się zrobić dobrego betonu o takiej konsystencji? Mi się on bardzo spodobał bo zachowuje się bez mała jak wylewka samopoziomująca. Niewątpliwie ułatwi to wykonanie idealnie równej powierzchni płyty. Jak dzwoniłem do betoniarni dowiadywać się o jakieś plastyfikatory do betonu, to powiedzieli, że daje się 15 l czegoś tam na gruszkę. Nie pamiętam nazwy tego środka, ale mają to w cenie ok 2-3 zł za litr. Warto w to wchodzić?

A Tobie @f1lar gratuluję stanu zero. U mnie zaczynają dopiero rozkładać kanalizę.

Horher przekaz jest tak iż za cenę B25 nie da się uzyskać B25 o takiej konsystencji i żeby to faktycznie było B25.

B15 to max co z tego może być. Aby uzyskać lepszą płynność daję się więcej frakcji grubej i więcej zaczynu cementowego.

A więcej zaczynu to większy koszt ... co wyklucza użycie dobrego zaczynu ... tylko pojechali grubo ponad 0,5 z W/C

Cementu np I R nie można dodawać w nieskończoność bo to też skurcz wzmaga.

Ten beton w mógł być zepsuty już przez operatora gruchy, co jest dość częstą praktyką.

Były tu przypadki iż taka zupa szła na płytę stropową ...

Można jak napisałem zrobić taką zupę ...ale koszt takiej zupy to jest klasa co najmniej C40/50 jak nie lepiej.

Tyle cementu plus plastyfikatory itp ...

Mnie co ciekawi czy betoniarnia taka bogata że daje ponad 500 kg cementu na zupę ? no chyba na pewno nie ...

dali tyle ile przeciętnie na B25 się daje resztę zepsuli wodą.

Trzymając się W/C na 0,3 nigdy beton nie wyjdzie zły ! tylko spartaczyć można dolewając wody.

Masz zaczyn zrobiony z cementu i wody;

dosypujesz kruszywa/ piasku i nie będziesz tego robił w nieskończoność im płynniejsza konsystencja tym mniej wejdzie piasku i kruszywa

I tylko tak sterujesz płynnością mieszanki + plus dodatek super plastyfikatora gdzie jeszcze można zejść z wodą ..poniżej 0,3 ..

Ale nie że sobie jest zaczynu 50kg plus 50L wody i mieszamy beton i sypiemy i sypiemy później znowu woda ..

tak się betonu nie robi.

Podczas zalewnia pracy było tylko dla jednej osoby, po zalaniu beton należy wygładzić łatą (bez wibrowania) i gotowe.

No nie do końca gotowe. Prawdopodobnie dlatego Ci beton popękał, bo nie naniosłeś spryskiwaczem środka pielęgnacyjnego, a przynajmniej nic na ten temat nie napisałeś. Poczytaj dokładnie, w poradniku technicznym jak byk stoi napisane:

"PIELĘGNACJA

Bezpośrednio po skończonym wylewaniu powierzchnia betonu powinna zostać przesztangowana (zanurzanie sztangi w betonie przy jednoczesnym wykonywaniu nią ruchów okrężnych – przypomina to trochę ubijanie jajek).

Sztangowanie powinno być wykonane wzdłuż powierzchni a potem w poprzek (schemat nr 4 poniżej) przy czym przy sztangowaniu nr 1 zanurzamy sztangę głębiej w beton niż przy sztangowaniu nr 2. Pominięcie sztangowania lub źle wykonane sztangowanie może wywołać powstanie falistych powierzchni i nierówności. Bezpośrednio po wykonanym sztangowaniu na powierzchnię nakładany jest środek Agilia Pielęgnacja. Jego użycie jest obowiązkowe i stanowi on część nierozłączną technologii Agilia. Zaniechanie użycia środka pielęgnującego może spowodować uszkodzenie i spękanie powierzchni betonu.

Prawidłowo środek Agilia Pielęgnacja rozpyla się spryskiwaczem i należy nanieść małą ilość ale dokładnie na całą powierzchnię (w miejscach gdzie zapomnieliśmy nanieść środka mogą powstać spękania betonu).

Schematy poniżej obrazują jak zachowuje się powierzchnia, która była prawidłowo pielęgnowana i taka gdzie zaniedbano pielęgnację lub wykonano ją niestarannie.

Niestarannie nałożona pielęgnacja powoduje powstawanie spękań.

Prawidłowo wykonana pielęgnacja. Pielęgnacja betonu Agilia powinna zostać wykonana bezpośrednio po wylaniu i przesztangowaniu (szybciej niż dla zwykłego betonu). Przy większych powierzchniach warto jest przyjąć zasadę – sztangujemy kawałek powierzchni, nanosimy środek pielęgnujący, sztangujemy kolejny kawałek, pielęgnujemy itd. Najlepszym rozwiązaniem jest zespół dwóch pracowników: pierwszy sztanguje, drugi idzie za nim i nakłada środek pielęgnujący. Najpóźniej po 7 dniach środek Agilia Pielęgnacja powinien być usunięty z powierzchni przy pomocy szlifierki lub szorowarki."

Edytowane przez Horher

Horher przekaz jest tak iż za cenę B25 nie da się uzyskać B25 o takiej konsystencji i żeby to faktycznie było B25.

B15 to max co z tego może być. Aby uzyskać lepszą płynność daję się więcej frakcji grubej i więcej zaczynu cementowego.

A więcej zaczynu to większy koszt ... co wyklucza użycie dobrego zaczynu ... tylko pojechali grubo ponad 0,5 z W/C

Cementu np I R nie można dodawać w nieskończoność bo to też skurcz wzmaga.

Ten beton w mógł być zepsuty już przez operatora gruchy, co jest dość częstą praktyką.

Były tu przypadki iż taka zupa szła na płytę stropową ...

Można jak napisałem zrobić taką zupę ...ale koszt takiej zupy to jest klasa co najmniej C40/50 jak nie lepiej.

Tyle cementu plus plastyfikatory itp ...

Mnie co ciekawi czy betoniarnia taka bogata że daje ponad 500 kg cementu na zupę ? no chyba na pewno nie ...

dali tyle ile przeciętnie na B25 się daje resztę zepsuli wodą.

Trzymając się W/C na 0,3 nigdy beton nie wyjdzie zły ! tylko spartaczyć można dolewając wody.

Masz zaczyn zrobiony z cementu i wody;

dosypujesz kruszywa/ piasku i nie będziesz tego robił w nieskończoność im płynniejsza konsystencja tym mniej wejdzie piasku i kruszywa

I tylko tak sterujesz płynnością mieszanki + plus dodatek super plastyfikatora gdzie jeszcze można zejść z wodą ..poniżej 0,3 ..

Ale nie że sobie jest zaczynu 50kg plus 50L wody i mieszamy beton i sypiemy i sypiemy później znowu woda ..

tak się betonu nie robi.

Rozumiem. Czyli zastosowanie superplastyfikatorów nie podniesie wystarczająco płynności betonu do tego stopnia, żeby się sam wypoziomował (powiedzmy nie sam a z lekką pomocą)?

Oczywiście że nie podniesie.

Na to niestety trzeba liczyć koło 600 kg cementu, to już nie przelewki, ciepło hydratacji skurcz itp .

Plastyfikator został przywołany do mieszanek gdzie aby mieszanka była urabialna np na 0,22 czy 0,25 co jest bardzo niski W/C

oto właśnie plastyfikatory bój toczą lepkością.

Zmniejszanie wody zarobowej to jest właśnie cel pastyfikatora.

Mniej wody = mocniejszy beton.

Nic nie pomoże pielęgnacja na taką zupę .. skurcz jest tak potężny że beton chrup ... przekraczanie 0,5 W/C nawet tego nie nazwę.

To idzie łatwo sprawdzić robiąc samemu beton jak W/C wpływa na jakoś betonu.

Dobry beton jest niczym ceramika aż dzwoni, zły beto jest niczym bal spróchniały głuchy odgłos wydaje.

Organoleptycznie tego zaszczytu dostąpiłem.

Nie szło w murku wywiercić otworu fi 5 ponieważ beton się łupał niczym BK ...

mam kawałek zaprawy z 42,5 I R jest niczym ceramika nie idzie odkruszyć choć by kawałka bez użycia sporej siły...

przeważnie takie fragmenty kruszą się w palcach ... ten nie .

To jest tylko opisowość, ale daje do myślenia.

W/C był niski, nie wiem jak niski, ale mieszany ręcznie na "pół sucho" półpłynne ciasto.

Zaprawę murarską przeważnie idzie przejechać palcem i wykrusza się ... a to możesz młotkiem jeździć i tylko daje odgłos niczym ceramika.

Coś w tym jest.

Szkoda że kostki 15x15x15 cm nie mam z tego zrobionej to by można było zrobić test po 28 dniach i skruszyć m maszynie.

Problem leży aby od betoniarni dostać to co się zamówiło.

Mechanizm jest bardzo prosty, kto ich tam pilnuje kiedy pobierają próbki ? niby powinni mieć pobrane z każdej partii na kostkę, ale tu łatwo kostkę zrobić.

Na ten czas widzę niezależne laboratorium, kostki przynajmniej dwie ...lub trzy

i to oznaczone itp aby nie było wątpliwości to pewnie się przestraszy jeden z drugim.

Gorsza może być faktyczna niewiedza co do tego jak beton się robi ... też tak może być ..

a po co a na co, robiłem tak 100 razy i to jest dowód iż jest dobrze.

Dobrze jest ponieważ konstruktor 1,4 mnoży klasę betonu

i nośność na 1,5 ciężaru liczy to jest dobrze.

Tu leży prawdziwy problem uważam mentalność plus niewiedza finał już nie raz był na forum przy stropach przedstawiany.

http://www.klaudia.eu/betoniarki.php no takim czymś nie wyleję 30m3 betonu i nie będzie to beton jednolity i tylko przez to muszę się pokalać wizytą w betoniarni.

Choć jak przygotuje w innej zaczyn i tylko będę ciągle mieszał na zaczynie i trzymał konsystencji to coś z tego wyjdzie, bardziej może dla eksperymentu niż

zysku z takiej roboty, ale wiem co mam :)

Edytowane przez מרכבה

Wykonawca zadał mi pytanie: po co taka solidna podbudowa jak pod bunkier, skoro dom i tak będzie stał na styropianie? Nie wiem, może Wy znacie odpowiedź ?

Thomas, czołgista, vega i inni kumaci - znacie odpowiedź na to pytanie? Nie chcę się niczego doszukiwać, po prostu chciałbym wiedzieć.

Thomas, czołgista, vega i inni kumaci - znacie odpowiedź na to pytanie? Nie chcę się niczego doszukiwać, po prostu chciałbym wiedzieć.

styropian tylko przekazuje obciążenia na grunt. Grunt niestabilny. jest dużo bardziej odkształcalny niż styropian. A to już są kłopoty.

Lepiej mieć stabilny i ubity grunt/podbudowę oraz dom na EPS, niż kiepski grunt z XPS pod płytą. Grunt to podstawa.

A wracając do betonu samozagęszczalnego - byłbym ostrożny w ferowaniu takich wyroków że zamiast B25 przyjechał B15. To beton przygotowany wg. receptury, nie kręcony w betoniarce. Zakładam że Lafarge, sam robi badania swojego betonu.

A co do podkładek pod zbrojenie u f1lar-a. Są 100x lepsze niż z tworzywa pod którymi tworzą się pustki/raki.

Vega1 tworzywo to już się nie mówi, właśnie pustki.

Jak by cement związał tak jak resztę kruszywa i by to działało nic bym nie powiedział.

To też gdzie to jest, totalny zakaz takich praktyk w strefie rozciąganej betonu.

Na kompresje już prędzej.

Feruje wyrok, ponieważ nie raz nie dwa widziałem "beton" kiedyś kiedy nie czaiłem bazy to przywieźli mi B20 ...

wszystko pływało w wodzie.

Żeby co się działo cudów nie ma. Przynajmniej ja takich cudów nie znam.

Opis ze strony Lafarge

''Agilia Innowacyjny beton samozagęszczalny, który dzięki płynnej konsystencji i braku wibrowania znacząco ułatwia prace budowlane. Płynna konsystencja mieszanki ułatwia dotarcie betonu Agilia do wszystkich, nawet trudno dostępnych miejsc. Zalecany jest na fundamenty, a także elementy pionowe i poziome''.

Wyglada na to ze brton ma byc taki ciekly

Horher, Agilia Pielęgnacja to nie jest żaden obowiązek tylko pewna opcja. Jeżeli użyjesz tego środka to masz z głowy "podlewanie" betonu. Ja nie użyłem i beton podlewam.

fotohobby, wprowadziłem Cię w błąd. Czołgista przeprowadził rzetelne badania po których stwierdził iż beton jest poza klasowy. Liczę na hojność Lafarge i mam nadzieję, że dostałem przynajmniej B15... trzeba było kręcić w betoniarce, miałbym B37.

Idę o krok dalej i stwierdzam, że XPS pod płytą to też ściema. Dostałem pewnie elewacyjny EPS 040 w folii z nadrukiem synthos XPS.

A gdzie było powiedziane że to samozagęszczany ?

no ...

Płynna konsystencja bez dodawania wody

Dzięki zastosowaniu domieszek polimerowych nowej generacji samozagęszczalny beton Lafarge Agilia™ Fundamenty uzyskuje właściwą płynność przy minimalnej zawartości wody. Ma to szczególne znaczenie, gdyż jednym z popełnianych błędów na budowach jest dodawanie wody, by mieszanka była bardziej płynna podczas wylewania, a to w konsekwencji doprowadza do zmniejszenia wytrzymałości betonu.

czyli wszystko jest ok .

Co nie było oczywiste, widząc powszechną praktykę, wylewania zupy plus info o rysach

Horher,

Idę o krok dalej i stwierdzam, że XPS pod płytą to też ściema. Dostałem pewnie elewacyjny EPS 040 w folii z nadrukiem synthos XPS.

no ba na 100% napewno dostales zwykla fasade w folii z nadrukiem XPS i ta teraz wypelznie ci z pod plyty :lol2::lol2::lol2:

Chlopy serio przestancie pierd... bo chlop f1ilar wyj... zajbista plyte a wy to kur.. tylko czlowieka stresujecie ze lal siuwax, szczochy i B7 :p. Gosc postawi na tym chalupe a ta ani drgnie.

f1lar robisz dalej chalupe, my sledzimy tak dalej

A gdzie było powiedziane że to samozagęszczany ?

no ...

czyli wszystko jest ok .

Co nie było oczywiste, widząc powszechną praktykę, wylewania zupy plus info o rysach

Faktycznie na forum napisałem tylko nazwę Lafarge Agilia Fundament, ale w opisie na YouTube napisałem, że jest to beton samozagęszczalny. Zresztą na podstawie tego filmu oceniłeś ten beton jako poza klasowy... ważne, że wszystko się wyjaśniło.

Pozdrawiam

Fakt przeoczyłem opis, oglądałem sam film bez głosu jeszcze.

I pewnie tu powstał problem :( to gratuluje że masz bardzo dobry beton, o właściwościach bardzo ciekawych.

Czyli szczypta chemii i wszystko jasne.

To zachowanie rewolucyjnej czujności narobiło ciut zamieszania. Skąd to wynikło? a no że doświadczyłem na własnej i cudzej skórze.

Ostrożniej bym zawyrokował i było by znośniej :)

styropian tylko przekazuje obciążenia na grunt. Grunt niestabilny. jest dużo bardziej odkształcalny niż styropian. A to już są kłopoty.

Lepiej mieć stabilny i ubity grunt/podbudowę oraz dom na EPS, niż kiepski grunt z XPS pod płytą. Grunt to podstawa.

Co w takim razie dać pod płytę na 3 kategorię szkód górniczych?