Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Horher, Agilia Pielęgnacja to nie jest żaden obowiązek tylko pewna opcja. Jeżeli użyjesz tego środka to masz z głowy "podlewanie" betonu. Ja nie użyłem i beton podlewam.

Ja tam się nie znam, ale z firmowego poradnika technicznego wynika całkiem co innego. Wytłuściłem przecież odpowiednie fragmenty.

Tak czy inaczej życzę Ci powodzenia :) i będę śledził Twoje poczynania.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Co myślicie o projekcie płyty fundamentowej (jadać od dołu płyty):

1. Tłuczeń łamany gr. 50 cm

2. Tłuczeń drobnoziarnisty gr. 30 cm

3. Folia PE gr. 0.2 mm

4. Płyta betonowa gr. 35 cm z B25 zbrojona prętami żebrowanymi o12 co 20/20cm

5. Folia PE gr. 0.2 mm

6. Styropian EPS 200-36 gr. 15 cm

7. Folia PE gr. 0.2 mm

8. Wylewka

Co można by ulepszyć w tych punktach?

Jakie widzicie błędy/problemy?

Czy nie lepiej ocieplić spod płyty?

Witam,

3. Folia PE gr. 0.2 mm

5. Folia PE gr. 0.2 mm

6. Styropian EPS 200-36 gr. 15 cm

7. Folia PE gr. 0.2 mm

8. Wylewka

Co można by ulepszyć w tych punktach?

Jakie widzicie błędy/problemy?

Czy nie lepiej ocieplić spod płyty?

zależy co się buduje. Na palac kultury super rozwiązanie, na dom jednorodzinny jednak trochę przesadne moim zdaniem. Owszem, nie wiadomo jaki grunt i jaki dom. Ale ten tluczen jest drogi, kiepsko w nim się układa instalacje, a ta folia nad betonem może będzie niedobra, ponieważ (nie sprawdzałem to) punkt rosy może być na plycie, skoro pod plyta nie ma izolacji.

EPS200 pod wylewka raczej nie potrzebne, wystarczy EPS100.

Oczywiście że jak płyta to od spodu izolowana, inaczej to nie ma sensu robić takiej płyty.

druga sprawa ciekawe skąd płyta ma aż 35 cm super tylko siatka 20x20cm trochę słabo nawet bardzo słabo, właśnie tam gdzie potrzeba prętów ich nie ma.

A gdzie indziej robią za balast.

Przypuszczam że było tak M= ql2/8

Nie przekreślajcie EPS 100 pod płytą ale minimum socjalne to wedle mnie 150

Jak się liczy M=ql2/8 to nie dziwie się że nigdzie nie pasuje EPS 100 czy 200 czy 300 nawet .

Pierwsze trzeba dać na Greogriankę za inż co widzą 50cm pod domem jednorodzinnym a są tacy ... a gdzie do tego aby z płytą robić cuda.

A kolejna gregorianka odnośnie zbrojenia rozproszonego.

Edytowane przez מרכבה

Dom 210m2 powierzchni użytkowej, grunt: piaski gliniaste, woda gruntowa około 70cm głęboko. Powierzchnia płyty około 195m2. W projekcie 57m3 m3 betonu na płytę.

Zastanawiam się właśnie nad izolacja spodu płyty, jednak w projekcie nie mam takowej. Zwrócić na to uwagę projektantowi?

Witam,

3. Folia PE gr. 0.2 mm

Przekrój prawie jak na autostradzie, ogólnie zauważam pewien problem, konstruktorzy, geolodzy i inni dosyć często dają zbyt ostre warunki dla podbudowy jak dla takiego domku na płycie fundamentowej.

Wynika to oczywiście z tego, że trzebaby to wszytsko dokladniej policzyć, a tak to wszyscy robia sobie dupochrony.

Kruszywo łamane jest dobrym kruszyem, ale ogólnie jest droższe ( poza nielicznymi wyjątkami ), dodatkowo takie kruszywo utrudnia montaż kanalizacji, tak więc jeżeli dostepna w okolicy jest pospółka lub piaski grube to ja osobiście nie widzę potrzeby stosowania kruszywa łamanego (oczywiście za wyjątkiem trudnych warunków geotechnicznych)

Myślę nie napiszę zbytnio dużej bzdury, że w przypadku piasku grubego i pospółki dla płyty fundamentowej domku jednorodzinnego na glinach twardoplastycznych i troszkę plastycznych IL do 0,35 powiedzmy wystarczy materac w gowłókninie o grubości 40 cm o stopniu zagęszczenia Is około 0,97 -0,98 co odpowiada ID = 0,65-0,67. A to osiągnąć jest bardzo łatwo, nie potrzeba do tego kamieni średnicy 100-300mm.

Dom 210m2 powierzchni użytkowej, grunt: piaski gliniaste, woda gruntowa około 70cm głęboko. Powierzchnia płyty około 195m2. W projekcie 57m3 m3 betonu na płytę.

Zastanawiam się właśnie nad izolacja spodu płyty, jednak w projekcie nie mam takowej. Zwrócić na to uwagę projektantowi?

Chyba parterówkę budujesz? Ogólnie musisz wszystko przedyskutować z projektantem, możesz załączyć odwiert geotechniczny ? Jeżeli ogólnie masz grunty piaszczyste to w ogóle nie rozumiem 50 cm kruszywa łamanego ? Projektant ma firmę z kruszywami ?

Edytowane przez jacentyy

Wysoki poziom wod gruntowych oraz chęć posiadania domu najbardziej energooszczędnego, jednak bez izolacji spodu płyty cel chyba nie zostanie osiągnięty?

Jak po moim pytaniu napisałeś o poziomie wody, to juz znalazłem jeden powod, myślałem, że jedyny.

Niestety, pod względem energooszczedności ten uklad jest zły, w sumie gorszy nawet od klasycznych ław, ocieplonych na odwal 6cm styropianu. A wydaje mi się, ze sporo droższy.

Powiem jeszcze jedno. Patrzac, na grubosc tego, co zaproponował Twój projektant , to przerazisz go na śmierć, jak mu powiesz, że chcesz pod tym 10-20 cm styropianu.

Są na tym Forum odnośniki do sprawdzonych projektantów płyt, może daj to zrobić komuś, kto jakas praktyke w tym temacie posiada...

Ktoś z was może zna ten XPS?

http://allegro.pl/styrodur-xps-briotherm-i4162392511.html

Ciekawostka to lambda = 0,027W/(mK), oraz niezła cena.

If something sounds too good to be truth it probably is :)

Nie wiem ale inwestujac az tyle w styro chyba bym wolal markowego Basfa, moze i pierdziele ale jakos nie jestem przekonany