Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po wstępnej rozmowie, projektant twierdzi ze ciepło zatrzymie się na izolacji pod wylewka wiec nie widzi za bardzo sensu zmian w projekcie i dawania izolacji pod płyta. Jak go przekonać ze jest w błędzie? Jaka tak na prawdę jest różnica?

mostek do gruntu jeszcze większy niż przy ławach

Ktoś z was może zna ten XPS?

http://allegro.pl/styrodur-xps-briotherm-i4162392511.html

Ciekawostka to lambda = 0,027W/(mK), oraz niezła cena.

Nie znam tego materialu. Rumunska produkcja, niby przez dodawanie grafitu osiagaja takie parametry. Ciekawe, czemu np. Synthos Grafit nawet nie jest w pobliżu tego, ani żaden inny produkt. Jest jeden XPS firmy Dow, który ma Lambde 0,033, jak dobrze pamiętam, ale ten efekt idzie na koszt nosnosci, tu ten Dow ma trochę gorzsze parametry. Ciezko to zweryfikować. Fajnie by było, wtedy tylko kwestia czasu, i wszystkie XPS'y będą mieli takie parametry :)

Po wstępnej rozmowie, projektant twierdzi ze ciepło zatrzymie się na izolacji pod wylewka wiec nie widzi za bardzo sensu zmian w projekcie i dawania izolacji pod płyta. Jak go przekonać ze jest w błędzie? Jaka tak na prawdę jest różnica?

Spytaj sie go czy jak na elewacji zrobisz sobie poziome i pionowe pasy bez styropianu to czy reszta zatrzyma całe ciepło. Izolacja żeby była max skuteczna musi być ciągła

Możesz go przekonać hasłowo...

"Nasz klient - nasz pan"

A jeśli bardziej merytorycznie, to skoro uważa, źe na tych 15cm styropianu pod wylewka "zatrzymie sie ciepło", zapytaj go, po co w ogole w budynkach energooszczędnych, pasywnych projektuje sie izolowane płyty fundamentowe ?

A na koncu spytaj, czy w sytuacji, kiedy projektuje dom na klasycznych lawach, to czy tez ich nie ociepla ?

Dzieki bardzo za wszystkie komentarze. Faktycznie mostek termiczny ściana -> płyta -> grunt będzie. Jutro kolejna rozmowa z projektantem :)

znajdz na internecie kilka firm które zajmują się projektowaniem płyt fund., wyślij zapytanie z podstawowymi danymi budynku i niech Ci powiedzą co proponują. Nie jestem specjalistą ale z tym projektantem sukcesów Ci nie wróżę.

BTW, wiesz ile ta płyta będzie kosztowała? Chyba, że masz bardzo tanie kruszywo. Tak jak było wcześniej, 35cm grub. płyty?? a zbrojenie siatką 20x20 w jednej warstwie (więcej nie napisałeś) to dla mnie laika, wydaje się bzdurą.

Teraz ja o coś zapytam:

Jak w końcu z tą opaską przeciwwysadzinową? W projekcie mam ukośną 50cm (grubą 10cm) i na końcu drenaż. Zrobię poziomą (z lekkim skosem) i drenaż na końcu kilka cm niżej niż styro. Moje pytanie brzmi: zostać przy szerokości opaski 50cm, czy zwiększyć ją do 100cm?

Czy w ogóle będzie to różnica jeżeli chodzi o ochronę przeciwwysadzinową (grunty mam piaszczyste)?, szersza opaska teoretycznie powinna też zatrzymać więcej ciepła pod płytą, ale czy to jest warte zachodu (czyt. $)?

Muszę się zdecydować bo na dniach robię wykop i nie wiem jakiej szerokości.

EDIT: będę działał tylko w warstwie:

Grunty niespoiste: pokrywa piasków drobnych, miejscami z domieszką grubszych

frakcji bądź wkładkami pyłów (Pd, Pd (Ps), Ps lln),barv,,y ciemno zóho i żóhej,

Osad iest wilgotny/nawodniony, w stanie średnio zaąęszczon\ryn (In= 0.42 = 0"48).

Nie znam tego materialu. Rumunska produkcja, niby przez dodawanie grafitu osiagaja takie parametry. Ciekawe, czemu np. Synthos Grafit nawet nie jest w pobliżu tego, ani żaden inny produkt. Jest jeden XPS firmy Dow, który ma Lambde 0,033, jak dobrze pamiętam, ale ten efekt idzie na koszt nosnosci, tu ten Dow ma trochę gorzsze parametry. Ciezko to zweryfikować. Fajnie by było, wtedy tylko kwestia czasu, i wszystkie XPS'y będą mieli takie parametry :)

Synthos XPS Prime dla najcieńszych też schodzi do ok 0,032 jeśli dobrze pamiętam. Przy grubszych leci do 0.035.

Lambda tego rumuńskiego pewnie też dla najcieńszych płyt jest podana.

Udało mi się znaleźć nawet stronę producenta, ale niewiele tam informacji jest:

http://www.brioxps.ro/ro/

Oraz jakąś kartę techniczną:

http://www.depozituldepolistiren.ro/polistiren_XPS.pdf

Szkoda, że tylko BASF ma taką szczegółową kartę techniczną...

Witam,

Co myślicie o projekcie płyty fundamentowej (jadać od dołu płyty):

1. Tłuczeń łamany gr. 50 cm

2. Tłuczeń drobnoziarnisty gr. 30 cm

3. Folia PE gr. 0.2 mm

4. Płyta betonowa gr. 35 cm z B25 zbrojona prętami żebrowanymi o12 co 20/20cm

5. Folia PE gr. 0.2 mm

6. Styropian EPS 200-36 gr. 15 cm

7. Folia PE gr. 0.2 mm

8. Wylewka

Co można by ulepszyć w tych punktach?

Jakie widzicie błędy/problemy?

Czy nie lepiej ocieplić spod płyty?

co Ty będziesz stawiał na tej płycie?

Zgłębiam ostatnio temat szkód górniczych (zastanawiam się co lepiej zniesie III kategorię szkód górniczych).

U mnie w mieście robi się takie rzeczy http://www.tvs.pl/38415,kopalnia_stawia_do_pionu_budynki_w_rudzie_slaskiej.html

Czy płyta fundamentowa to na pewno najlepszy wybór na szkody górnicze.

Jeśli ocieplę ją od spodu to przy wstrząsach podczas wydobycia i później przy siadaniu terenu po wydobyciu nie mam gwarancji ciągłości izolacji.

Gdy budynek na płycie się przechyli to jak to prostować później ?

Teraz jakoś domy prostują więc się chyba da mieszkać, przykładem niech będą te bloki :)

Natknąłem się ostatnio gdzieś na info, że w innej dzielnicy Rudy Śląskiej podnoszono dom o 80cm.

Póki co jestem za płytą fundamentową.

Zastanawiam się, czy nie olać styropianu pod nią a ściany nośne domu postawić na bloczkach isomur.

Na płytę bym dał dopiero z 25cm EPS i wylewkę a w niej ogrzewanie elektryczne.

Edytowane przez busy_beaver