Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W sumie to chyba niekoniecznie. Rury drenarskie powinny być obsypane jakimś żwirem, który nie jest wysadzinowy, poza tym woda w drenach nie zalega, więc raczej nie zamarznie, a nawet jeśli częściowo zamarznie to nie będzie jej na tyle dużo, żeby rozsadzić rury.

Rur na pewno nie rozsadzi, i faktycznie drenaż poniżej strefy przemarzania nie do końca jest uzasadniony. Fakt faktem, że nie zaszkodzi.

Wysadziny drenażowi nie straszne, opaska przeciwwysadzinowa drenażu nie przykrywa. To dwie nie powiązane rzeczy.

U siebie zrobiłem drenaż w ten sposób, że wykop wyłożyłem geowłókniną, nasypałem trochę klińca, położyłem na nim rurę i zasypałem resztę wykopu klińcem. Na końcu od góry zawinąłem geowłókninę więc do klińca nie powinny przedostać się żadne drobne frakcje. Samej rury nie owijałem geowłókniną bo stwierdziłem, że nie ma to najmniejszego sensu. Właściwe wody w rurach prawie nigdy nie będzie bo jej niewielka ilość będzie spływać pod rurą w warstwie klińca, który doskonale przepuszcza wodę. Nie wiem co by się musiało dziać, żeby poziom wody się podniósł na tyle żeby sięgnął rur drenarskich. Wymusiłem to sztucznie pompując wodę do drenażu ok 6m3/h, ale normalnie taka sytuacja raczej nie zaistnieje.

Edytowane przez Horher

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ajak jesteśmy przy drenażu - w przypadku ław drenaż jest przy samym budynku. Wówczas można zostawić opaskę wokół z kamyków i nikomu to nie przeszkadza, ale jak to zrobić w przypadku płyty fundamentowej? Opaska przeciwwysadzinowa jest szeroka na ok 1 m, a drenaż jest za nią. Trochę głupio by wyglądał pas kamieni metr od budynku. Jak sobie z tym poradzić?

Ajak jesteśmy przy drenażu - w przypadku ław drenaż jest przy samym budynku. Wówczas można zostawić opaskę wokół z kamyków i nikomu to nie przeszkadza, ale jak to zrobić w przypadku płyty fundamentowej? Opaska przeciwwysadzinowa jest szeroka na ok 1 m, a drenaż jest za nią. Trochę głupio by wyglądał pas kamieni metr od budynku. Jak sobie z tym poradzić?

mi się wydaje że jak wysypiesz kamienie nad opaską i pociągniesz je aż do drenażu, nie muszą być bardzo głęboko i w kształcie przewróconej w prawo litery "L".

Powiedzcie mi gdzie najlepiej w przypadku jak poniżej umieścić drenaż?? No i w sumie drenaż w najdłuższym miejscu będzie miał 14m długości. Wydaje mi się że w najwyższym punkcie drenaż powinien być na równi z opaską a potem to tak jak wyjdzie ze spadkiem. Prawie jak rynny Oczywiście opaska ze spadkiem jakieś 3-5%. Na końcu opaski żwir i w nim drenaż w geowłókninie. Teraz tak czytam wasze posty i chyba to całe koryto żwirowe też obłożę geowłókniną.

drenaz.jpg

mi się wydaje że jak wysypiesz kamienie nad opaską i pociągniesz je aż do drenażu, nie muszą być bardzo głęboko i w kształcie przewróconej w prawo litery "L".

Fakt, jest to jakieś rozwiązanie. Raczej tak właśnie zrobię. Dzięki.

Powiedzcie mi gdzie najlepiej w przypadku jak poniżej umieścić drenaż?? No i w sumie drenaż w najdłuższym miejscu będzie miał 14m długości. Wydaje mi się że w najwyższym punkcie drenaż powinien być na równi z opaską a potem to tak jak wyjdzie ze spadkiem. Prawie jak rynny Oczywiście opaska ze spadkiem jakieś 3-5%. Na końcu opaski żwir i w nim drenaż w geowłókninie. Teraz tak czytam wasze posty i chyba to całe koryto żwirowe też obłożę geowłókniną.

[ATTACH=CONFIG]260483[/ATTACH]

Drenaż w najwyższym punkcie raczej powinien być poniżej podbudowy w gruncie rodzimym. Podbudowa jest z reguły z materiału łatwo przepuszczającego wodę, więc nie ma się co łudzić, że rura umieszczona tak jak na rysunku wyłapie jakąkolwiek wodę. Po prostu woda przesiąknie przez podbudowę, rurę i dalej aż do warstwy słabo przepuszczalnej i tam się spiętrzy. Wg mnie właśnie tam powinna być rura drenarska.

dren_warstwowy.jpg

Edytowane przez Horher

Każdy widzi co się teraz dzieje na świecie, naszym tu lokalnym, wody.

Drenaż trzeba tak pomyśleć, aby doń nie wpływała woda opadowa, aby nie było dodatkowego czynnika który umożliwia ruch cząstek gruntu.

Rok dwa, nic się stanie, ale parę naście lat.

1. dalej od budynku rura nie prawie pod samą krawędzią.

2. Nie obniżać gwałtownie i głęboko rury w stosunku do otoczenia.

A słyszeliście o drenażu francuskim? Skoro dajecie geowloknine i wypelniacie to zwirem bądź klincem to po kiego grzyba Wam jeszcze ta rura? Wystarczy zawinąć geowloknine od góry i mamy dren typu francuskiego który nie potrzebuje spadków!

Dokładnie to samo pytanie zadałem sobie jakieś dwa tygodnie temu :). Ostatecznie dałem rurę z dwóch powodów:

1. Nie zaszkodzi,

2. Jest bardzo tania :)

Drenaż trzeba tak pomyśleć, aby doń nie wpływała woda opadowa

a jaka inna woda ma tam wpływać? Przynajmniej ja u mnie innej wody tam nie przewiduję. Mówisz o wodach przypowierzchniowych? Szczerze to nie bardzo te tematy ogarniam, ale drenaż ma zapobiegać podmywaniu podbudowy więc powinien zbierać wodę która się w jej pobliżu pojawi i odprowadzać gdzieś dalej. Poniżej rysunek na szybko jak to u mnie będzie wyglądać. Mam ten drenaż odsunąć jeszcze dalej?(jak daleko?) Głębokość - 0,5m wystarczy?

Nie krępujcie się edytować tego szkicu :cool

Ta zielona prosta to mniej więcej nachylenie terenu, takie też zostanie.

http://www.iv.pl/images/02842677123723128113.png

EDIT: znalazłem też coś takiego, gdzie drenaż jest w znacznej odległości od budynku i dość płytko, tak jak radził מרכבה .

http://static.e-instalacje.pl/articles/3263f_instalacje-zdjecia_1_jpg_drenaz-opaskowy-rhinelanscaping-com_main.jpg?1

02842677123723128113.jpg

Edytowane przez sebcioc55

EDIT: znalazłem też coś takiego, gdzie drenaż jest w znacznej odległości od budynku i dość płytko, tak jak radził מרכבה .

http://static.e-instalacje.pl/articles/3263f_instalacje-zdjecia_1_jpg_drenaz-opaskowy-rhinelanscaping-com_main.jpg?1

Nie za bardzo rozumiem co ta rura miałaby zbierać. Jeśli grunt jest przepuszczalny to deszcz wsiąknie do niższych partii, a jeśli grunt jest nieprzepuszczalny (glina) to i tak cały teren wokół domu będzie podmokły. Drenaż dookoła płyty ma zbierać nadmiar wody, czyli trzeba zrobić taki jakby lejek, po którego ściankach będzie ściekać woda do umieszczonych niżej rur drenarskich. Czyli np. po ułożonej ze spadkiem opasce do rowu wypełnionego żwirem (i np. obsypanego z góry ziemią) do rury umieszczonej w dolnej części rowu, poniżej podbudowy. Rysunek umieszczony przez Horhera przedstawia chyba najbardziej słuszne wykonanie drenażu.

Jeszcze jedno pytanie, czym wypełnić szczelinę pomiędzy pionową izolacją płyty, a opaską przeciwwysadzinową, powstałą na skutek ułożenia opaski ze spadkiem ? Kąt ułożenia opaski na zdjęciu został celowo przesadzony, żeby lepiej zobrazować powstałą szczelinę. sebcioc55 użyłem Twojego obrazka, mam nadzieję, że nie masz mi tego za złe.

drenaz2.jpg

Jeszcze jedno pytanie, czym wypełnić szczelinę pomiędzy pionową izolacją płyty, a opaską przeciwwysadzinową, powstałą na skutek ułożenia opaski ze spadkiem ? Kąt ułożenia opaski na zdjęciu został celowo przesadzony, żeby lepiej zobrazować powstałą szczelinę. sebcioc55 użyłem Twojego obrazka, mam nadzieję, że nie masz mi tego za złe.

[ATTACH=CONFIG]260825[/ATTACH]

wręcz przeciwnie, ciesze się ;) W pierwotnej wersji od projektanta było własnie tak jak to pozmieniałeś. Ja zamierzam lekko dociąć opaskę pod odpowiednim kątem tak aby przylegała do boku płyty, wszelkie niedoskonałości zalepię jakąś pianką czy czymś.

Ten drenaż ma za zadanie zabezpieczyć płytę przed wysokim stanem wód gruntowych a nie służyć jako odprowadzenie wody np deszczowej.

Już jeden na forum wykorzystał te rury do deszczówki i skończyło się pękaniem ścian oczywiście to była tylko jedna z przyczyn dlaczego płyta siadła.

A jak masz grunty przepuszczalne i wodę gruntową nisko to taki drenaż po co ? Chyba tylko dla spokojnego snu.

Jak jest w błędzie proszę mnie poprawic

Drenaż stosuje się w dwóch przypadkach:

1) jeśli na działce występuje wysoki poziom wód gruntowych, żeby woda nie podmywała podbudowy

2) jeśli mamy na działce grunty nieprzepuszczalne, żeby w podbudowie nie gromadziły się dużo ilości wód opadowych

Drenażu nie można wykorzystywać do oprowadzania deszczówki z rynien. Do odprowadzenia wody opadowej należy wykonać oddzielną instalację.

Drenaż stosuje się w dwóch przypadkach:

1) jeśli na działce występuje wysoki poziom wód gruntowych, żeby woda nie podmywała podbudowy

2) jeśli mamy na działce grunty nieprzepuszczalne, żeby w podbudowie nie gromadziły się dużo ilości wód opadowych

Drenażu nie można wykorzystywać do oprowadzania deszczówki z rynien. Do odprowadzenia wody opadowej należy wykonać oddzielną instalację.

Amen.

U mnie ani nie ma wysokich wód gruntowych, grunty nieprzepuszczalne mam na 2,5m, oczywiście deszczówkę puszczę w osobnych rurach. Więc tak jak pisał kwasniak ja robię drenaż dla świętego spokoju. Taka sama sprawa u mnie z XPSem, bo EPS też by dał radę. Róznice w $ nieduże, a sen spokojny.

Pozdrawiam

na jakiej głębokoci opaskę przeciwwysadzinową się robi? czy na wysokości płyty żeby wsunąć pod ocieplenie a na tym trochę oiasku nasypać i kostkę położyć będzie dobrze czy głębiej wchodzić?

Ja układam opaskę na górnej płaszczyźnie podbudowy na tej samej wysokości co ocieplenie. Będę miał 25 cm ocieplenia i 25 cm betonu, a opaska grubości 10 cm, więc od górnej powierzchni opaski do górnej powierzchni płyty będzie 40 cm. Na opasce położę folię kubełkową i wywinę ją na elementy brzegowe ocieplenia płyty.

Opaskę przykleję klejem poliuretanowym do elementów brzegowych więc ten klin pokazany na obrazku po prostu wypełnię klejem. Raczej nie będę docinał opaski pod kątem.

może inaczej.. mam teraz taki stan:

http://imageshack.com/scaled/medium/845/byno.jpg

http://imageshack.com/scaled/medium/841/w3g8.jpg

ocieplenie ściągnięte do poziomu płyty.. folia kubełkowa kończy się tam gdzie płyta i ocieplenie płyty z 15cm styroduru, przysypane tłuczniem.. i teraz kombinuję żeby dookoła ułozyć płyty z XPSa 5cm (zostalo mi kilka paczek, akurat starczy, tak żeby ułożyć na tym tłuczniu i krawędzie wsadzić pod ocieplenie..

chcę to tak zrobić żeby kostka dookoła domu zaczynała się od razu gdzie kończy się ocieplenie (jakby wychodziła spod niego), czyli xps mniej więcej tak jak teraz są kamienie byłby położony.. ma to sens czy raczej odkopać trochę i grubszą warstwę pomiędzy styro a kostką zrobić?

_artur_ folią kubełkową owijałeś ocieplenie płyty fundamentowej? robiłeś to przed zalaniem płyty czy już po?

Jak powinna wyglądać hydroizolacja płyty, rozumiem, że układam wannę ze styropianu, na niej kładę folię i jak ją wywijam (na wylaną płytę, czy na styropian, który jest szalunkiem)?

Czy z zewnątrz okrywam styropian płyty folią kubełkową, jeśli tak to czym ją zakańczam?

ocieplenie ściągnięte do poziomu płyty.. folia kubełkowa kończy się tam gdzie płyta i ocieplenie płyty z 15cm styroduru, przysypane tłuczniem.. i teraz kombinuję żeby dookoła ułozyć płyty z XPSa 5cm (zostalo mi kilka paczek, akurat starczy, tak żeby ułożyć na tym tłuczniu i krawędzie wsadzić pod ocieplenie..

chcę to tak zrobić żeby kostka dookoła domu zaczynała się od razu gdzie kończy się ocieplenie (jakby wychodziła spod niego), czyli xps mniej więcej tak jak teraz są kamienie byłby położony.. ma to sens czy raczej odkopać trochę i grubszą warstwę pomiędzy styro a kostką zrobić?

Czyli na obecną chwilę nie masz opaski przeciwwysadzinowej - dobrze zrozumiałem?

Ja na Twoim miejscu odkopałbym brzegi (tam gdzie są te kamienie) do głębokości dolnej płaszczyzny ocieplenia i tak ułożył opaskę. Na tą opaskę folia kubełkowa i dopiero na folię kamienie, puzle itp. Teraz widzę, że nie masz za dużo miejsca żeby to wszystko zmieścić, poza tym dobrze jest mieć cokół, nawet malutki. Na pewno nie podniósłbym terenu powyżej górnej powierzchni płyty fundamentowej choćby z uwagi na zalegający zimą śnieg.

Edytowane przez Horher