Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak powinna wyglądać hydroizolacja płyty, rozumiem, że układam wannę ze styropianu, na niej kładę folię i jak ją wywijam (na wylaną płytę, czy na styropian, który jest szalunkiem)?

Widziałem, że inni wywijają na płytę. Wydaje mi się, że wywijanie na styropian jest gorszym pomysłem.

A może lepiej całkowicie tą folię obciąć??? Jak później z murowaniem ścian? Murować bezpośrednio na płycie, czy na jakiejś warstwie papy?

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widziałem, że inni wywijają na płytę. Wydaje mi się, że wywijanie na styropian jest gorszym pomysłem.

A może lepiej całkowicie tą folię obciąć??? Jak później z murowaniem ścian? Murować bezpośrednio na płycie, czy na jakiejś warstwie papy?

i to jest dobre pytanie, już była na to odpowiedź w tym wątku. Mi się wydaję że nie trzeba dawać żadnej hydroizolacji pod ściany no bo przecież płytę masz już na niepodciągającym wodę XPSie. Ja ewentualnie u siebie folię spod płyty wywinę na wierzch i na to pójdą ściany. Bo na styropian to jak? potem też na boki i opaskę? Jak potem ten cokół wykończyć jak tam folia?

Ja chyba będę od razu siatką i klejem jechał, potem folia kubełkowa od poziomu zero aż do końca opaski. Taki mam pomysł.

i to jest dobre pytanie, już była na to odpowiedź w tym wątku. Mi się wydaję że nie trzeba dawać żadnej hydroizolacji pod ściany no bo przecież płytę masz już na niepodciągającym wodę XPSie. Ja ewentualnie u siebie folię spod płyty wywinę na wierzch i na to pójdą ściany. Bo na styropian to jak? potem też na boki i opaskę? Jak potem ten cokół wykończyć jak tam folia?

Ja chyba będę od razu siatką i klejem jechał, potem folia kubełkowa od poziomu zero aż do końca opaski. Taki mam pomysł.

Faktycznie, hydroizolacja pozioma w tym miejscu jest niepotrzebna podczas normalnego użytkowania, ale może jakaś warstwa poślizgowa jest wskazana? Moi wykonawcy krzywo się patrzą na folię między płytą a ścianami i zdecydowanie opowiadają się za papą. Tak więc jak już będzie to papa, ale przydałaby się opinia jakiegoś budowlańca czy faktycznie oddzielenie muru od płyty jest potrzebne/zalecane. U mnie będą dodatkowo słupy żelbetowe w ścianie więc pod słupami rzecz jasna żadnej papy nie będzie.

Drenaż w odległości to raz, dwa trzeba patrzeć aby w około domu fosa nie powstała z drenażu.

Nie dam sobie łapy uciąć za dren który jest znacznie niżej posadowionego budynku.

To nie będzie stało 2 lata tylko 50 lat około .. i teraz gram po gramie ruch cząstek gruntu ..

Oczywiście że zbytek łaski jest dawać jakieś papy między płytę a mur. To raczej tradycja.

Oczywiście że zbytek łaski jest dawać jakieś papy między płytę a mur. To raczej tradycja.

A jako warstwa rozdzielająca? Nie chodzi o izolację, a raczej warstwę poślizgową czy coś w tym stylu. Płyta pracuje, jest ogrzewana więc się rozszerza i kurczy. Może taka warstwa papy ma uzasadnienie? Nie wiem, pytam...

Czyli na obecną chwilę nie masz opaski przeciwwysadzinowej - dobrze zrozumiałem?

Ja na Twoim miejscu odkopałbym brzegi (tam gdzie są te kamienie) do głębokości dolnej płaszczyzny ocieplenia i tak ułożył opaskę. Na tą opaskę folia kubełkowa i dopiero na folię kamienie, puzle itp. Teraz widzę, że nie masz za dużo miejsca żeby to wszystko zmieścić, poza tym dobrze jest mieć cokół, nawet malutki. Na pewno nie podniósłbym terenu powyżej górnej powierzchni płyty fundamentowej choćby z uwagi na zalegający zimą śnieg.

Opaski nie mam jeszcze, docelowo wokół domu ziemia będzie trochę niżej.. ogólnie to się zastanawiam czy w ogóle opaskę robić.. podbudowa z zagęszczonego piasku wystaje około 50-60cm poza obrys płyty, mniej więcej tyle co te kamienie,

w sumie to czy ma znaczenie gdzie będzie styropian - w sensie głebokości - bo przecież przenikalność będzie taka sama 10,20 jak i 50 cm pod ziemią.. ?

_artur_ folią kubełkową owijałeś ocieplenie płyty fundamentowej? robiłeś to przed zalaniem płyty czy już po?

Jak powinna wyglądać hydroizolacja płyty, rozumiem, że układam wannę ze styropianu, na niej kładę folię i jak ją wywijam (na wylaną płytę, czy na styropian, który jest szalunkiem)?

Czy z zewnątrz okrywam styropian płyty folią kubełkową, jeśli tak to czym ją zakańczam?

folia była ułożona już na samym końcu przed obsypaniem kamieniami.. jest tylko jako ochrona czysto mechaniczna (przed gryzoniami i przerastającym perzem itp.)

Jak masz PnB to robisz i tyle, a jak chcesz robić drenaż istniejącego i użytkowanego budynku, to wydaje mi się, że takie rzeczy trzeba zgłosić w starostwie. Jakbyś chciał sobie utwardzić podwórko, to też wymagane jest zgłoszenie. W praktyce chyba nikt tego nie robi.

O PNB dopiero wnioskowalem. I drenaż jest na PZT i chyba tez w opisie. No i zgadnij... starostwo jak starostwo zazyczylo sobie operatów.

Opaski nie mam jeszcze, docelowo wokół domu ziemia będzie trochę niżej.. ogólnie to się zastanawiam czy w ogóle opaskę robić.. podbudowa z zagęszczonego piasku wystaje około 50-60cm poza obrys płyty, mniej więcej tyle co te kamienie,

w sumie to czy ma znaczenie gdzie będzie styropian - w sensie głebokości - bo przecież przenikalność będzie taka sama 10,20 jak i 50 cm pod ziemią.. ?

Chodzi o to, że jak na te kamienie położysz opaskę, to zabraknie Ci fizycznie miejsca na resztę żeby się zmieścić między opaską a górą cokołu. No chyba że chcesz całkiem przykryć cokół, ale wg mnie nie jest to dobry pomysł.

O PNB dopiero wnioskowalem. I drenaż jest na PZT i chyba tez w opisie. No i zgadnij... starostwo jak starostwo zazyczylo sobie operatów.

Operat, to jeśli odprowadzasz wodę poza swoją działkę. A jak zagospodarujesz na własnym terenie to po co operaty?

Ale diabli wiedzą co im w starostwie przyjdzie do głowy. Mi zablokowali budowę w tamtym roku i odpis VAT na materiały budowlane poszedł się walić :(, a wszystko przez ich durne widzimisię.

Chodzi o to, że jak na te kamienie położysz opaskę, to zabraknie Ci fizycznie miejsca na resztę żeby się zmieścić między opaską a górą cokołu. No chyba że chcesz całkiem przykryć cokół, ale wg mnie nie jest to dobry pomysł.

aa.. no nie do końca.. trochę tych kamieni chciałem zdjąć.. tak żeby było ze 20cm pomiędzy kostką a tym uskokiem

Zapytam po raz kolejny, bo niestety znów temat się gdzieś rozmył a sprawa robi się co raz bliższa. Czy robiąc wannę styropianową (szalunek pod płytę), styropian ten mam w jakiś sposób zabezpieczyć od zewnątrz? Jakaś siatka, klej, folia kubełkowa? I jeśli tak, to kiedy, przed czy po zalaniu betonem?

samo wylewanie betonu ni jak się ma do zabezpieczenia izolacji z zewnątrz

baton wlewasz do korytka wypełnionego folia

z zewnatrz różnie ... widziałem nawet sytropian obklejony tanimi plytkami (45x90??) , niektorzy zaciagaja sitka i klejem , ja mam tylko folie bomelkowa

Zapytam po raz kolejny, bo niestety znów temat się gdzieś rozmył a sprawa robi się co raz bliższa. Czy robiąc wannę styropianową (szalunek pod płytę), styropian ten mam w jakiś sposób zabezpieczyć od zewnątrz? Jakaś siatka, klej, folia kubełkowa? I jeśli tak, to kiedy, przed czy po zalaniu betonem?

Ja od zewnątrz zaciągnę klejem, na to siatka i klej. Później położę na to folię kubełkową.