Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W takim razie zagęszczarkę wypożyczę, już jestem umówiony z koparkowym na nastepny weekend. Dodatkowo umówiłem się też żeby przywiózł mi 120t piasku. Ja mu mówię, że potrzebuję taki żeby się jak najlepiej zagęszczał, a on że najlepszy będzie zasypowy z jakimiś glinkami?? Czyli to piach z gliną? Bo on mówi że nie i taki musi być bo najlepszy do tego. Poniżej zamieszczam listę dostępnych w niedalekiej kopalni kruszyw, poradźcie który piach wybrać, bo ceny podobne.

http://www.iv.pl/images/78483103345829238136.jpg

BTW: już na zagęszczoną podbudowę chciałem jeszcze dać trochę żwiru tak z 3-4 cm, na te myszy/robale i żeby XPS sobie ładnie leżał :) Dawać go czy nie dawać? O taki:

http://www.iv.pl/images/98988976890796771611.jpg

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W takim razie zagęszczarkę wypożyczę, już jestem umówiony z koparkowym na nastepny weekend. Dodatkowo umówiłem się też żeby przywiózł mi 120t piasku. Ja mu mówię, że potrzebuję taki żeby się jak najlepiej zagęszczał, a on że najlepszy będzie zasypowy z jakimiś glinkami?? Czyli to piach z gliną? Bo on mówi że nie i taki musi być bo najlepszy do tego. Poniżej zamieszczam listę dostępnych w niedalekiej kopalni kruszyw, poradźcie który piach wybrać, bo ceny podobne.

http://www.iv.pl/images/78483103345829238136.jpg

BTW: już na zagęszczoną podbudowę chciałem jeszcze dać trochę żwiru tak z 3-4 cm, na te myszy/robale i żeby XPS sobie ładnie leżał :) Dawać go czy nie dawać? O taki:

http://www.iv.pl/images/98988976890796771611.jpg

49 zł za mieszankę kruszywa łamanego 0-31,3 ???!!! :jawdrop: Ja płaciłem po 15. Masakra!

Taka mieszanka zagęszcza się rewelacyjnie tylko potrzebna duża zagęszczarka. Z piaskiem nie miałem do czynienia więc nie pomogę.

I bądź tu chłopie mądry, wybralem trzech konstruktorów do płyty i zadałem im pytanie :

"Obecnie skłaniam się do izolacji płyty całego domu oraz jego ogrzewania ale z wykonaną termiczną przegrodą między domem a garażem .*

Dokładnie miała by to być jedna płyta przez którą przechodziła by dylatacja. Dylatacja tylko przez płytę nie chciał bym dylatacji przez całą konstrukcję domu.*"

Odpowiedz:

"Takie rozwiazanie jest niezgodne ze sztuką budowlaną. Ściana moze pękać, ja się pod tym nie podpiszę."

Moje pytanie

Za przykład po dałem płytę R&K czyli ciągłość zbrojenia przez dylatacje.

"Czy jest to wykonalne żeby garaż i dom były tak oddzielone a zarazem pracowały jako jedność ?*"

.

Odpowiedź:

To zależy też jak podparty jest strop. Nie może byc tak, że jedna jego część oparta jest na murze garazu a drua na murze zdylatowanego domu. Rozwiazaniem jest dylatacja przez cały dom. Nie jest to opłacalne rozwiazanie dlatego takiej płyty bym nie dylatował bo przenikanie ciepła jest znikome. W swoim domu też takiej dyaltacji nie robiłem, majac podłogówkę elektryczną. Straty są na tyle nikłe że nak kamerze termowizyjnej ledwie zauwane.

Drugi konstruktor

"Tak możemy wykonać taki projekt proszę o kontakt telefoniczny. "

I komu tu zaufać .....

Obaj to konstruktorzy którzy przewijają się w wypowiedziach forumowiczów w tym temacie.

kwasniak, z płytą to jest trochę zamieszania, bo niestety dopiero od kilku lat bardziej popularna. Ja 3 miesiące szukałam kierownika budowy, który zna się na rzeczy i wpisem w dzienniku zmieni posadowienie budynku z ław na płytę. Architekt adaptujący projekt też poszukiwany bardzo długo. Odpowiedzi były w stylu: "a po co to pani" "tak się u nas nie buduje" zupełnie niepotrzebny wydatek" "styropian pod płytą? a kto to pani zatwierdzi? i wiele innych.

Trzeba przesiać ziarno. Nikt za Ciebie nie podejmie decyzji, niestety. Jeśli da się coś zrobić, a wiadomo, że się da, a Ty tak chcesz, to wierzę, że tak właśnie zrobisz :)

a co z laczeniem nieogrzewanej plyty z tradycyjnym fundamentem? chodzi o nierowny teren, gdzie plyta w jednej czesci na powierzchni, potem wbija sie w gorke i przechodzi w fundament przy powiedzmy 1m glebokosci..

mozna takie akrobacje?... chyba latwiej i taniej to niz plyty na 2 roznych poziomach?

Założenie jest takie że garaż ma być przyklejony do chaty i najwyżej warstwą izolacji stykać się z domem (może kiedyś jakiś taras na dachu sobie walnę ;))

To dokladnie jak ja i kilku innych.W zasadzie dwa odrebne budynki. Czy w zwiazku z tym bedziesz mial te plyty na roznych poziomach?

Kwasniak kombinuje - cos ma byc dylatowane, cos nie....

aleście się uparli na te dylatacje.

Bo tak to jest człowiek się na czyta o mostkach, stratach a później kombinuje jak koń pod górę .

A najgorsze że brak doświadczenia i wiedzy na temat budowlanki, samo czytanie internetu przez pół roku mało daje i wprowadza jeszcze większy mętlik . Strach że coś się z pieprzy ogromny w końcu to nie samochód za 10 tyś który mógłbym sprzedać z małą stratą w razie czego.

A co do dylatacji przez całą konstrukcję z dachem czterospadowym jakoś tego nie widzę i nie mogę znaleźć żadnego przykładu takiego wykonania.

Czasu coraz mniej ekipa umówiona na drugą połowę czerwca chyba zrobię tak jak podpowiada mi intuicja czyli brak dylatacji i ogrzewana całość .

Problem u mnie jest taki że uparlem się na ogrzewanie w płycie a nie w dodatkowej wylewce (dodatkowy koszt).

Macie jakiś przykład kto na płytę dawał tylko ogrzewanie wodne i wylewke ?

Edytowane przez kwasniak

Macie jakiś przykład kto na płytę dawał tylko ogrzewanie wodne i wylewke ?

Arturo72 tak zrobił.

Wprawdzie zdjecia instalacji podlogowki na płycie już w większosci usunął, bo raniły oczy, ale w sumie jego podłogówka działa, co jest tylko dowodem, że trudno ją dokumentnie spartolic

Gość Arturo72
Arturo72 tak zrobił.

Wprawdzie zdjecia instalacji podlogowki na płycie już w większosci usunął, bo raniły oczy, ale w sumie jego podłogówka działa, co jest tylko dowodem, że trudno ją dokumentnie spartolic

Potwierdzam,jedno,drugie i trzecie.

Chciałem zapytać, gdy wylewaliście swoje płyty to jakie sposoby stosowaliście żeby górna powierzchnia wyszła równa? Dawaliście rurki jako prowadnice? Jeśli tak, to jak je mocowaliście?

Ja znalazłem takie coś:

hex15.gifhex19.jpg

Może na tym patencie poziomować rurki? Poradźcie coś, bo na razie nie widzę tego, żeby płyta wyszła mi równo.

Chciałem zapytać, gdy wylewaliście swoje płyty to jakie sposoby stosowaliście żeby górna powierzchnia wyszła równa? Dawaliście rurki jako prowadnice? Jeśli tak, to jak je mocowaliście?

Ja znalazłem takie coś:

[ATTACH=CONFIG]261635[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261636[/ATTACH]

Może na tym patencie poziomować rurki? Poradźcie coś, bo na razie nie widzę tego, żeby płyta wyszła mi równo.

Tu masz fajny dziennik i patrz post 33

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?215184-Dom-na-p%C5%82ycie-energooszcz%C4%99dny-projekt-i-wykonanie-w%C5%82asne/page2

można i bez rurek. Zrób sobie pręta zagiętego w kształt podobny do błyskawicy. Dolny zakład, ma mieć długość równą grubości płyty. Zakład środkowy, pokaże Ci ile musisz dodać betonu lub zebrać. Zważ jednak, że jak będziesz miał nierówne podłoże, to góra płyty również wyjdzie nierówna.

Najlepiej zamówić kogoś kto się zna na tym, i wyleje prostą płytę ez żadnych dodatkowych instrumentów.

Ewentualnie pożycz sobie w wypożyczalni laser. Osobiście polecam, sprawdziłem. DO lasera zawsze wyjdzie Ci prosto.